Dunaújváros Hetilap

Önkéntes munkával segítenek

Vass Ádám - 2018. július 31. 15:02

Hogy kik ezek a cseh fiatalok kendővel a nyakuk körül, akik énekelve járják a várost egész héten? Nos, ők is annak a közel hétszáz cserkésznek a tagjai, akik július 28. és augusztus 4. között városunkban táboroznak egy nemzetközi találkozón.

A Visegrádi Négyek országaiból közel hétszáz fiatal tölt el egy hetet a Szalki-szigeten július 28. és augusztus 4. között a  Közép-európai Cserkészdzsemborin. Valójában nem csak ebből a négy országból érkeztek hozzánk fiatalok, hanem további nyolc másik európai nemzet is képviseli magát a héten. A rendezvénynek idén Magyarország ad otthont, azon belül is városunk, illetve a Szalki-sziget.

Fő célja a közösségformálás, melynek keretein belül számtalan programon vesznek majd részt az ifjú cserkészek. A főleg vízi programokon és a sportolási lehetőségeken, szabadidős tevékenységeken túl önkéntes munkát is vállalnak, melynek során az ideérkezők a Jószoliban falfestést, a kórházban kertrendezést és a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben udvarrendezést végeznek majd.

A hét elején az Eszterlánc tagóvodában végeztek kerti munkákat. Hétfőn huszonöten érkeztek, köztük magyarok és csehek, hogy besegítsenek a kertgondozásba. Chrenóczy-Nagy Attiláné tagintézmény-vezető elmondta, a fiatalok a feladatokat maguk közt gyorsan elosztották és neki is álltak a munkának, többek közt rendbe tették, fertőtlenítették a tornatermi szertárt és az udvari játékok raktárát, kigyomlálták a kiskertet és visszametszették a növényeket, de még a 72 méter hosszú folyosó ablakait is megtisztították.

A keddi napon tizenkilenc cseh és szlovák fiatal érkezett, valamint két tolmács. Ők a kerítés melletti növényekkel, illetve az udvaron található kiskertekkel foglalkoztak. Chrenóczy-Nagy Attiláné elmondta, nagyon jó hangulatban folytak a munkák, a cserkészek énekeltek, nevettek közben, ők pedig üdítőkkel és rágcsálnivalóval hálálták meg az önkéntes munkájukat. Az Eszterlánc tagóvodában végeztek, de szerdán és csütörtökön már a Római tagóvodába látogatnak a cserkészek, hogy ott is segítsenek, ahol tudnak.

A rovat további hírei: Közélet

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét.