Dunaújváros Hetilap

Zöld utat kapott a városi közlekedésfejlesztési program

Molnár Emese - 2018. július 12. 12:32

Tizenhat napirendi pont megtárgyalása várt a képviselőkre a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen. Többek között határoztak egy ivókút létrehozásáról a Római körúti víztoronynál, a radari sporttelep üzemeltetésével pedig megbízták a DVG Zrt-t.

A Modern Városok Program dunaújvárosi fejlesztései között szerepel egy közlekedési csomópont kialakítása városunkban, egy modern buszpályaudvar megvalósítása, a vasútállomás épületének felújítása, illetve maga a helyi és helyközi közösségi közlekedés (továbbá a kerékpáros és közúti kapcsolatok) összehangolása az elektromobilitási tervvel. A kormány döntött a közlekedésfejlesztési projekt előkészítéséről, amellyel a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-t bízta meg. A sikeres megvalósítás érdekében együttműködési megállapodást kötött a város a NIF Zrt-vel a mostani ülésen.

A közgyűlés egy korábbi határozatával döntött arról, hogy a római körúti víztoronyhoz ivókutat telepítenek. A kút vízellátásának, szennyvízelvezetésének engedélyezési tervei elkészültek. A kivitelezéssel a DVG Zrt-t bízták meg, mintegy 4,2 millió forintos költségvetéssel.

Egy új megállapodást köt az önkormányzat a JCDecaux Hungary Zrt.-vel. Ez a cég végzi több mint húsz éve a hirdető vitrinekkel ellátott utasvárók üzemeltetését városunkban. A megállapodás tartalmazza egyfelől azt, hogy a buszvárók telepítésére, üzemeltetésére, karbantartására 3,9 millió forintot biztosítanak a cégnek, másfelől pedig a cég vállalja, hogy huszonnyolc várót felújít.

A Református Egyházközösség az ügyben fordult az önkormányzathoz, hogy megvásárolná a Bánki iskola volt épületének egy részét, és ott egyházi fenntartású óvodát indítanának. A mostani közgyűlésen arról határoztak, hogy a jogszabályoknak megfelelően, pályázatot írnak ki az értékesítésre.

A Dunaújvárosi Utánpótlás Futball Klub Sportegyesület elnöke támogatási kérelemmel fordult a városhoz, tizenkét millió forintot kér fejlesztési és sportszakmai feladatainak ellátásához. A közgyűlés jóváhagyta a vissza nem térítendő támogatást, amelyet három részletben fognak biztosítani ütemezetten az egyesületnek.

Az önkormányzat mintegy 311 millió forintot biztosít év végéig az élményfürdő üzemeltetőjének arra, hogy ingyenesen válthassanak 3 órás belépőt a dunaújvárosi nyugdíjasok, diákok és óvodások. Ennek érdekében az érintett intézményekkel és az üzemeltetővel háromoldalú támogatási szerződést kötöttek, a nyugdíjasok esetében pedig külön szerződött a város az üzemeltetővel. A Dunaújvárosi Tankerület új megállapodást javasolt az önkormányzatnak, így a mostani ülésen arról határoztak, hogy a dunaújvárosi iskolákban tanuló fiatalok ingyenes belépőjéről is külön szerződik a város az üzemeltetővel adott keretösszegben (a tankerület közbeiktatása nélkül, ahogy a nyugdíjasok esetében). Ezzel a lehetőség továbbra is biztosított, csupán az adminisztrációban jelent formai változást. 

A Modern Városok Program keretében megújult a radari sporttelep, ahol kialakítottak egy küzdősportcsarnokot, továbbá a beruházás részeként két focipályát, atlétikapályát, öltözőket is felújítanak. A mostani ülésen arról határoztak, hogy az ingatlan üzemeltetésével augusztus 1-től a DVG Zrt-t bízzák meg (amely a felújítási munkálatokat is végzi).

A DVG Zrt. bővíteni szeretné a Kenyérgyári úti telephelyét, mert hosszú ideje problémát jelent már a helyhiány. A szomszédos, Kallós Dezső utca 3. szám alatt található ingatlan tulajdonosa felajánlotta a cégnek ingatlanának megvásárlását. A közgyűlési előterjesztés alapján ezen a területen van irodaépület, szálló és gyártócsarnok is. Ez pedig megoldást jelentene a DVG Zrt-nek a dolgozói létszám bővítéséhez, építőanyagok raktározásához, és például arra, hogy előre gyártható szerkezeteket is készíthessenek ott adott esetben. A társaság az önkormányzat támogatását kérte az ingatlan megvásárlásához. A közgyűlés koncepcionálisan támogatta is a kérelmet, és egyeztetnek a finanszírozásról, valamint értékbecslést is végeznek.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.