Hazai játékosokra épít a Kohász!

doszerk - 2018. augusztus 7. 10:38

A közelmúltban változás történt a női kézilabdacsapatot és az akadémiát működtető cég, a DKKA Kft. vezetésében. Szemenyei Istvánt Nyakacska Zsolt váltotta az ügyvezető igazgatói pozícióban, aki korábban az egyik legsikeresebb időszakában már vezette a dunaújvárosi női kézilabdát.

Talán éppen ezért vetődik fel sokunkban a kérdés: vajon újra a Bajnokok Ligája (BL)-szereplés a cél? Ha a tradíciókat nézzük, akkor Dunaújváros egyik legsikeresebb sportszakágáról van szó, amelyet nagyon kedvelnek a szurkolók is, akik a legnehezebb időszakokban is kitartottak a csapat mellett. Hogy lesz-e újra a BL-ben induló és ott eredményesen szereplő csapatunk, ma még korai erről beszélni. Ha nem is ez a cél, ám alulról építkezve, az utánpótlásra alapozva, sikeres szakmai munkával oda lehet érni. Az új ügyvezető igazgatóval beszélgettünk, aki készséggel állt lapunk és olvasóink rendelkezésére.

Most, a váltást követően mi a feladat, változtak, és ha igen, mennyiben a prioritások, hiszen a mai napig az egyik legeredményesebb szakágról beszélünk…

– A kézilabda-akadémia alapító okiratában pontosan megfogalmazott működési alapelvekhez térünk vissza, azok megvalósítását tűztük ki célul. A képzés akadémia jellegét kívánjuk erősíteni, amelybe strukturált, szervezett keretek között beillesztenénk négy-öt határon túli magyar képzőhelyet, szakmai műhelyt is, ahonnan aztán pótolnánk a felnőttcsapatba kinevelt játékosokat. Ez egy hosszú távú, nagyon szép és nehéz munka, amelynek eredményei igazán négy-öt év múlva jelentkeznek majd egy igazán ütőképes csapat képében.

Nem tartanak attól, hogy a „kinevelt” játékosok közül a legjobbakat elviszik?

– Ez is az egyik cél, hiszen ez a szakmai munka egyik fokmérője is, de azzal a csapattal addig lehet eredményesen szerepelni, sikereket elérni. Mindezt elsősorban magyar játékosokkal kívánjuk elérni, ami egyrészt egy szerethető csapatot ad a városnak, a közönségnek.

Kép forrása: Zsedrovits Enikő

A hazai és a nemzetközi tendencia az, hogy a nagy klubok, és már nem csak a legnagyobbak, „agyonvásárolják” magukat külföldi játékosokkal…

– Mi pont ezt szeretnénk elkerülni! Annak idején részese lehettem azoknak a hazai és nemzetközi sikereknek is, amelyeket a dunaújvárosi női kézilabda elért döntően magyar játékosokkal. Azóta is követtem a csapat pályafutását, tudom azt, hogy sokan járnak a mérkőzésekre, mert az itt élő emberek szeretik a kézilabdát. És ha én szurkolóként tekintek magamra, és meglátom azokat a játékosokat más nagycsapatban, akiket kinevelt az akadémia, akkor büszke vagyok rájuk, és szorítok a sikerükért, mert nálunk nevelkedtek, tőlünk indultak. Így szeretnénk ezt csinálni, ez az irány.

Az akadémiát és a felnőttcsapatot működtető cég tulajdonosa Dunaújváros megyei jogú város. Mi a helyzet a szponzorokkal?

– A város teljes mellszélességgel támogatja ezt az irányt, ezt a szakmai és közösségteremtő munkát. Ami a szponzorokkal kapcsolatos kérdést illeti, folyamatban van a felkutatásuk. Ez nem volt az erőssége a korábbi ügyvezetésnek. A munka most már jól halad, jó néhánnyal közülük előrehaladott tárgyalásokat folytatunk, de a névadó továbbra is egyedül a város marad. Olyan támogatókat keresünk, akik anyagilag is hozzájárulnak ahhoz a működéshez, ami még jobbá, még tisztábbá teszi az utánpótlás nevelését, képzését.

Mennyiben változik, erősödik a DKKA szakmai bázisa, munkája?

– Természetesen megtartjuk azt, ami eddig is jó volt, az akadémia középiskolai bázisát, és egyúttal szélesítjük azt a merítési kört a már említett határon túli műhelyekkel való együttműködéssel, ami eddig nem volt. Ezt a szakmai munkát a tehetséggondozással együtt Imre Vilmos sportigazgatóként fogja végezni, aki nem ismeretlen az újvárosi sportszerető közönség előtt sem. Radulovics Bojanának pedig, aki ennek az akadémiának az egyik ikonikus alakja, továbbra is meghatározó szerepe lesz az akadémia szakmai munkájában a többi kollégával, edzővel együtt. Nagyon fontos az is, hogy még közelebb vigyük ezt a csapatot, ezt a közösséget a közönséghez, az emberekhez. Hiszem, minél családiasabb egy légkör, annál többen érdeklődnek utána. Mi ezt így akarjuk kialakítani, mert a sport mellett kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás is. Épp ma, kedden megy a felnőttcsapat a Szent Pantaleon Kórházba, ahol pénzadománnyal kedveskedik az intézmény gyermekosztályának. Családi napokat szervezünk, ahová meghívjuk a városból a gyerekeket és a szüleiket, ahol játékos formában lehetőség lesz ezt a sportágat még jobban megismerni, megszeretni. Az itteni szakemberek hozzáállása, tudása garancia erre. Arra kérem a szurkolókat, szülőket, hogy jöjjenek el a mérkőzéseinkre, és továbbra is biztassák, buzdítsák a felnőtt- és a korosztályos csapatokat egyaránt!

Várkonyi Zsolt (DUOL)

A rovat további hírei: Sport

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

2024. már. 29.

A második félidőt tizenöt góllal megnyerve aratott 32-20-as sikert a DKKA női kézilabda csapata a NEKA elleni hazai bajnokin.

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.