Idén is igényelhető az ingyenes HPV elleni védőoltás

doszerk - 2018. augusztus 29. 7:35

A magyar nők körében a méhnyakrák okozta halálozás kiemelkedően magas, az Európai Uniós országok átlagának mintegy háromszorosa. Magyarországon éves szinten közel 1500 új megbetegedést észlelnek és sajnos közel 500 asszony veszti életét ebben a betegségben.

A HPV elleni védőoltás a 2018/2019-es tanévben is térítésmentesen igényelhető a 7. évfolyamba járó leányok számára. A védőoltáshoz a humán papilloma vírus 9 típusa (6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es, 58-as) által okozott betegségek elleni, GARDASIL 9 elnevezésű vakcinát biztosítja az állam. Azok a leánytanulók vehetik igénybe, akik betöltötték 12. életévüket és 2018 szeptemberében kezdik meg az általános iskola 7. évfolyamát.

A méhhnyakrák a 45 év alatti magyar nők második leggyakoribb daganatos megbetegedése. Olyan fiatal nők, anyák halnak meg, akik még élhetnének, ha részesülhettek volna védőoltásban, illetve rendszeresen részt vettek volna rákszűrésen. A humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás Magyarországon a 12 éves lányok körében a 2014/15-ös tanévben került bevezetésre. Célja a méhnyakrák megelőzése és az ebből adódó halálozás csökkentése. A HPV fertőzés nemi érintkezéssel terjed, akár egy alkalom is elég a vírusfertőzés kialakulásához.

A védettség kialakításához két oltás szükséges, 6 hónap különbséggel. Az oltásokat iskolai kampányoltás keretében kapják meg a serdülő lányok. A védőoltás önkéntes, beadásához a szülő vagy gondviselő írásbeli nyilatkozata szükséges. Az iskola-egészségügyi szolgálatok védőnői minden védőoltásra jogosult leány szülőjének/gondviselőjének eljuttatják az ehhez szükséges nyilatkozatot még szeptember elején. A vakcina első adagját 2018 októberében adják be az iskolaorvosok, a második oltást pedig 2019 tavaszán.

Az elmúlt négy tanévben az oltást igénylők száma és aránya alig változott, országosan évente a 45-46 ezer jogosult leány háromnegyede részesült védelemben a méhnyakrákot okozó HPV ellen, a védőoltásokat követően egyetlen súlyos oltást követő esemény sem volt.  A méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltást azok is beadathatnak maguknak, akik nem tartoznak a kampányoltási program célcsoportjába, hiszen gyógyszertári forgalomban – térítés ellenében – a vakcina hozzáférhető. Az oltóanyag vényköteles, ezért a háziorvos írhatja fel.

A védőoltás alkalmazása mellett is fontos a rendszeres szűrővizsgálat a későbbiekben, mert minél korábban fény derül a problémára, annál nagyobb eséllyel gyógyítható a betegség. Hazánkban a népegészségügyi szűrés keretében az életkor alapján veszélyeztetett, minden 25 – 65 év közötti nőt hívnak háromévente méhnyak szűrővizsgálatra.

Kutatások szerint azok, akik megkapják a HPV elleni vakcinát, magas szintű védettséget élvezhetnek legalább nyolc éven keresztül, de várhatóan jóval tovább is.

-OPH-

A rovat további hírei: Mozaik

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

2024. ápr. 15.

A nyárias mutatóknak lőttek, a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint holnaptól jelentős lehűlésre készülhetünk. Még a nagykabátok is előkerülhetnek reggelente!

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

2024. ápr. 15.

A forrólevegős sütők nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt pár évben. A magyar konyha nem igazán az egészséges ételeiről híres, így az életmódváltást sem igazán támogatja. Egy-két változtatással azonban sokat tehetünk egészségünkért. (X)