Dunaújváros Hetilap

Panni néni a családjára a legbüszkébb

2018. augusztus 26. (vasárnap) 16:53 - Molnár Emese

Lemák Jánosné minden pentelei rendezvényen ott serénykedik, ha kell, fogadja a vendégeket, máskor kóstolót oszt a kolbászfesztiválon, kiveszi a részét a szervezőmunkából, táncra hívja a klubtagokat.

Példamutató családi és közösségi munkájáért kiérdemelte a Pro Pentele díjat, amelyet augusztus 18-án vehetett át a Magyar úti klubházban, a pentelei közösség államalapítási ünnepén. Mint mondta, amikor az átadási ünnepség előtt felhívták a hírrel, annyira meglepődött, hogy szinte szóhoz sem jutott. A díj apropóján ellátogattunk hozzá. Óvárosi otthonában fogadott bennünket. A ház szép, tiszta és takaros, a kert rendezett, nyoma sem látható, hogy éppen egy kisebb tatarozáson dolgoznak. Ez a gondoskodás és a felelősségtudat kísérte végig egész életében, amiről szerényen, és olykor elérzékenyülve mesélt Panni néni.

- Tősgyökeres dunapentelei vagyok, már az 1850-es években is éltek itt felmenőim. Jómagam 1934. árpilis 27-én születtem. A szüleim iparosok voltak, édesapám cipész-csizmadiamesterként dolgozott. Az első világháború végén hadifogságba vitték Szibériába, öt évig raboskodott ott, de szerencsére hazajött. Onnantól sajnos már nem tudott úgy dolgozni, ahogy korábban, és nagyon korán elvesztettem őt is és édesanyámat is.

Ekkor anyai nagynénjéhez került, abba a házba, ahol jelenleg is él. Panni néni az elemi iskola elvégzése után háztartásbeliként szorgoskodott, boltba járt, takarított, és megcsinált mindenféle munkát a ház körül. Az első munkahelyére 1950-ben került, a város építésén dolgozott, mérnökök mellett segédkezett. Itt ismerkedett meg férjével, aki Hajdudorogról érkezett az új élet reményében az épülő városba. 1951-ben össze is házasodtak, rá egy évre megszületett első fiuk, majd 1954-ben a második fiú gyermekük.

- 1956-ban kezdtem dolgozni a mai volántársaságnál, akkoriban Autóközlekedési Vállalatnak hívták. Harminchárom évig dolgoztam itt, adminisztratív munkakörben. Mivel az általános iskolai végzettség kevés volt, ezért tanultam a munka mellett. 1969-ben érettségiztem közgazdasági technikumi ipari tagozaton, Budapesten műszaki tiszti és felsőfokú energetikus képesítést szereztem. Üzemanyagelőadóként és energetikai csoportvezetőként dolgoztam egészen a nyugdíjazásomig. Ekkor a Közlekedési, Hírközlési és Építésügyi Minisztérium által, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa a Kiváló Munkáért kitüntető jelvényt adományozta nekem - mondta Panni néni.

Nem volt egyszerű összeegyeztetni a munkát, a tanulást, a gyereknevelést és az idős rokonok ápolását, gondozását, de mindig is a harmóniára törekedtek, szeretetben teltek a mindennapok. Szórakozásra is jutott azért idő, szívesen jártak színházba, moziba, fürdőzni a Dunába, a Szalki-szigetre. Sőt, szakszervezeti bizalmisként sikerült minden nyárra üdülést szervezni a Balatonra, még ha nem is az egész családnak, de a gyerekek mindig táboroztak ott.  

- A nyugdíj előtt néha-néha eljártam a pentelei közösségi klubokba. Amikor 2000-ben meghalt a férjem, akkor csatlakoztam a Pentele Hagyományőrző Egyesülethez, a Pentele Baráti Körhöz és a Pentelei Nyugdíjas Klubhoz. Kirándulások, különféle összejövetelek voltak, én pedig örömmel, lelkesen segítettem, amiben csak tudtam.

Ahogy a méltatásában írták, a Pentele Katolikus Karitász aktív tagja, ruhát, élelmet gyűjtenek és a legnagyobb ünnepeink alkalmából szétosztják azokat a rászorulóknak. Süteményt és ételt pedig a legnagyobb ünnepeinkkor, így Húsvétkor és Karácsonykor osztanak. A Hagyományőrző Egyesület rendezvényeinek egyik mozgató rugója. Több alkalommal volt szervezője a Pentelei Nap, Szent Pantaleon Zarándoklat, Szent István Nap, Pentelei Szüreti Fesztivál és a Pentelei Kolbászfesztivál rendezvényét. Utóbbin, mint böllérasszony, több ezer kóstolót osztott ki a rendezvényre látogatóknak.

- Kikapcsolódást jelent nekem, szerettem csinálni, de most már inkább átadom a stafétát a fiatalabb nyugdíjasoknak, hogy vigyék tovább ők is, amit mi elkezdtünk- tette hozzá mosolyogva.

Panni néni szabadidejében szereti a virágoskertjét gondozni, olvasni, rejtvényt fejteni, de koncertre és színházba is szívesen eljár. A legfontosabb pont az életében viszont a család, a két fia már négy unokával ajándékozta meg.

- Mindig tartunk családi összejöveteleket nálam. Már egy héttel az ünnepi ebéd vagy vacsora előtt elkezdtek vásárolni, aznap pedig nyugodtan felkelek, megfőzök, hogy időben elkészüljek, mire jönnek a gyerekek. Sokan vagyunk, de ha kihúzzuk az asztalt, jól elférünk. Nekem ők a legfontosabbak, a családomra vagyok a legbüszkébb.

A rovat további hírei: Közélet

Városháza: dr. Molnár Attila lett a város új jegyzője

Városháza: dr. Molnár Attila lett a város új jegyzője

2020. február 28. (péntek)

Lezárult a pályázati időszak, döntött a polgármester: március 1-jei hatállyal Dunaújváros jegyzőjének dr. Molnár Attilát nevezte ki. Pályakép a hajtás után!

Ez a lényeg: nincs koronavírusos beteg

Ez a lényeg: nincs koronavírusos beteg

2020. február 28. (péntek)

A koronavírusról, a fertőzésveszélyről és az azzal kapcsolatos tévhitekről, valamint  a lakosság pánikreakciójáról is kérdeztük a Szent Pantaleon Kórház főigazgató főorvosát. A lényeg: nyugalom!

Önkormányzat: megbízás és halaszthatatlan döntés

Önkormányzat: megbízás és halaszthatatlan döntés

2020. február 27. (csütörtök)

Két esemény helyszíne volt a Városháza közgyűlési terme ma délelőtt: elsőként az időközi választáson győzött Kálló Gergely vehette át megbízólevelét a helyi választási bizottság elnökhelyettesétől, majd egyetlen, ám az időkorlát miatt halaszthatatlan ügyben született döntés a rendkívüli közgyűlésen.

Rendkívüli közgyűlés – egyetlen napirenddel

Rendkívüli közgyűlés – egyetlen napirenddel

2020. február 26. (szerda)

Rendkívüli nyílt ülést tart Dunaújváros közgyűlése a Városháza "C" szárnyában csütörtökön délelőtt: a képviselők egyetlen – ámde halaszthatatlan – témában dönthetnek.

DS Híradó: a köszöntéstől a kortársig

DS Híradó: a köszöntéstől a kortársig

2020. február 25. (kedd)

Szépkorú köszöntés, közoktatási fórum az MMK-ban, kiállítás a Kortársban - a város legfontosabb híreit szedte csokorba a DS Híradó tegnapi adása. Mutatom máris!

DS Híradó: késik az egyenlegértesítő

DS Híradó: késik az egyenlegértesítő

2020. február 23. (vasárnap)

Iskolanyitogatót tartottak a Szabó Magda iskolában, késve érkeznek az egyenlegértesítők - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó legutóbbi adása.

DS Híradó: Hard Dog Race Dunaújvárosban

DS Híradó: Hard Dog Race Dunaújvárosban

2020. február 21. (péntek)

Városunkba érkezik a Hard Dog Race elnevezésű futóverseny, lassan véget ér a farsangi időszak - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó tegnapi adása.