Teljes az idei hallgatói létszám az egyetemen

2018. augusztus 29. (szerda) 11:38 - Vass Ádám

Szeptembertől közel hatszáz gólya érkezik a Dunaújvárosi Egyetemre, ami az előző tanévhez képest több, mint tíz százalékos növekedést jelent.

Lezárult a pótfelvételi eljárás, így teljessé vált a tanulmányaikat a Dunaújvárosi Egyetemen folytató hallgatók létszáma is. A pótfelvételi keretében 38 százalékkal többen nyertek felvételt, mint az előző évben, összesen ötvennyolcan. Velük együtt több, mint hatszázra növekedett az újonnan érkezők száma. Dr. András István rektor elmondta, a pótfelvételi legalább annyira sikeres volt számukra, mint az általános felvételi. A számok ugyan nem tűnnek olyan nagynak, de az egyetem számára mégis nagy örömet jelent, hogy tíz százalékkal többen kezdik meg náluk a tanulmányaikat. Mint mondta, a hallgatói létszám lassan, de biztosan növekszik, amit a több, mint száz külföldi hallgató is igazol, ezért továbbra is erősítik a hallgatóközpontú szemléletet, hogy elkerüljék a számok csökkenését.

A külföldi hallgatók Ázsiából, Afrikából, a Közel-Keletről érkeznek elsősorban, összesen harminc országból. Jelentős részük a Stipendium Hungaricum és az Ifjú Keresztények ösztöndíjának köszönhetően kezdhetik meg itt a tanulmányaikat. A külföldi hallgatók körében is a műszaki képzések a legnépszerűbbek, ahogy a hazai gólyák körében is. Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika, oktatási és általános rektorhelyettes elmondta, a jelentkezési adatok alapján az informatika szakok is tovább erősödtek. Legtöbben, hatvannégyen a mérnökinformatikus képzést választották, közel ötvenen pedig a gépészmérnök, gazdasági informatikus és gazdálkodási- és menedzsment képzéseket, de a televíziós műsorkészítő felsőfokú szakképzésre is harmincan érkeznek majd. Az általános és a pótfelvételi eljárást követően összesen 496 újonnan felvételt nyert hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben, mely 5,6 százalékos pluszt jelent. Velük, és a több, mint száz külföldi hallgatóval együtt tehát közel hatszáz diák kezdi a félévet két hét múlva. Előtte viszont a gólyatábor várja őket, ami szeptember 6-án, csütörtökön kezdődik és egészen vasárnapig tart majd, esténként pedig többek közt a Rockbox, a Névtelen utca és Juhász Laci szórakoztatja őket.

A rovat további hírei: Oktatás

A Dunaferr iskola végzősei is feltűzték a szalagot

A Dunaferr iskola végzősei is feltűzték a szalagot

2018. december 15. (szombat)

Lezajlott a Dunaújvárosi Sportcsarnokban a Dunaferr iskola szalagtűző ünnepsége, tehát péntektől a suli kilenc végzős osztályának diákjai büszkén feszíthetnek kabátjukon a szalaggal egészen az érettségiig.

Dózsások az erőműben

Dózsások az erőműben

2018. december 13. (csütörtök)

Nagy érdeklődéssel látogattak el a Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola tanulói a Paksi Atomerőmű Tájékoztató- és Látogató Központjába.

Mesemondásból ötös

Mesemondásból ötös

2018. december 12. (szerda)

Huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Nagyvenyimen a tankerületi mesemondó versenyt. A versenyre, a megye számos településéről érkeztek diákok. A gárdonyis Somogyi Angelika Kármen 3.c osztályos tanuló első helyezést ért el egy zagyvarónai népmesével. Felkészítő tanára dr. Horváthné Lázár Gabriella volt.

Elkezdődött a szalagavató szezon

Elkezdődött a szalagavató szezon

2018. december 08. (szombat)

A Rudas iskola látványos szalagtűző ünnepségével kezdetét vette városunkban is az időszak, ami jelzi a végzősöknek, lassan itt a ballagás és az érettségi, de addig bulizhatnak egy jót.

Újabb hallgatók érkezhetnek Kínából

Újabb hallgatók érkezhetnek Kínából

2018. december 06. (csütörtök)

A Dunaújvárosi Egyetem már több, mint tíz éve folyamatosan bővíti a kínai felső oktatási intézményekkel való együttműködési megállapodásokat, a tekintélyes listára pedig egy újabb főiskola is felkerült.

Aki már nem diák, menjen a NAV-hoz!

Aki már nem diák, menjen a NAV-hoz!

2018. december 05. (szerda)

Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, be kell jelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, és december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie - közölte a szervezet.

Péntekig lehet jelentkezni!

Péntekig lehet jelentkezni!

2018. december 04. (kedd)

Péntekig jelentkezhetnek a központi középiskolai írásbelire az általános iskolás diákok - közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel. A kérelmet abba az iskolába kell benyújtaniuk, amelyikben a vizsgát meg akarják írni.