Teljes az idei hallgatói létszám az egyetemen

2018. augusztus 29. (szerda) 11:38 - Vass Ádám

Szeptembertől közel hatszáz gólya érkezik a Dunaújvárosi Egyetemre, ami az előző tanévhez képest több, mint tíz százalékos növekedést jelent.

Lezárult a pótfelvételi eljárás, így teljessé vált a tanulmányaikat a Dunaújvárosi Egyetemen folytató hallgatók létszáma is. A pótfelvételi keretében 38 százalékkal többen nyertek felvételt, mint az előző évben, összesen ötvennyolcan. Velük együtt több, mint hatszázra növekedett az újonnan érkezők száma. Dr. András István rektor elmondta, a pótfelvételi legalább annyira sikeres volt számukra, mint az általános felvételi. A számok ugyan nem tűnnek olyan nagynak, de az egyetem számára mégis nagy örömet jelent, hogy tíz százalékkal többen kezdik meg náluk a tanulmányaikat. Mint mondta, a hallgatói létszám lassan, de biztosan növekszik, amit a több, mint száz külföldi hallgató is igazol, ezért továbbra is erősítik a hallgatóközpontú szemléletet, hogy elkerüljék a számok csökkenését.

A külföldi hallgatók Ázsiából, Afrikából, a Közel-Keletről érkeznek elsősorban, összesen harminc országból. Jelentős részük a Stipendium Hungaricum és az Ifjú Keresztények ösztöndíjának köszönhetően kezdhetik meg itt a tanulmányaikat. A külföldi hallgatók körében is a műszaki képzések a legnépszerűbbek, ahogy a hazai gólyák körében is. Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika, oktatási és általános rektorhelyettes elmondta, a jelentkezési adatok alapján az informatika szakok is tovább erősödtek. Legtöbben, hatvannégyen a mérnökinformatikus képzést választották, közel ötvenen pedig a gépészmérnök, gazdasági informatikus és gazdálkodási- és menedzsment képzéseket, de a televíziós műsorkészítő felsőfokú szakképzésre is harmincan érkeznek majd. Az általános és a pótfelvételi eljárást követően összesen 496 újonnan felvételt nyert hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben, mely 5,6 százalékos pluszt jelent. Velük, és a több, mint száz külföldi hallgatóval együtt tehát közel hatszáz diák kezdi a félévet két hét múlva. Előtte viszont a gólyatábor várja őket, ami szeptember 6-án, csütörtökön kezdődik és egészen vasárnapig tart majd, esténként pedig többek közt a Rockbox, a Névtelen utca és Juhász Laci szórakoztatja őket.

A rovat további hírei: Oktatás

Mindent a szakmákról a Rudasban

Mindent a szakmákról a Rudasban

2019. február 22. (péntek)

Negyedik alkalommal rendezték meg a Szakmák Napja elnevezésű programot a Rudas diákjainak csütörtökön. A nap folyamán saját szakirányukról hallhattak fontos információkat a szakemberektől.

Lejárt a felsőoktatási jelentkezési határidő

Lejárt a felsőoktatási jelentkezési határidő

2019. február 17. (vasárnap)

Ma éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre a E-felvételin keresztül. 

Kitolták a jelentkezési határidőt

Kitolták a jelentkezési határidőt

2019. február 14. (csütörtök)

Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre - mondta az Oktatási Hivatal (OH) főosztályvezetője.

Anyanyelvi szinten

Anyanyelvi szinten

2019. február 14. (csütörtök)

Körzeti anyanyelvi vetélkedőt tartottak a Petőfi Sándor Általános Iskolában.

Az első félév legjobbjai

Az első félév legjobbjai

2019. február 13. (szerda)

A Rudas iskolában az első félév vége után nem feledkeztek meg azokról a diákokról, akik a legjobb teljesítményt nyújtották szeptembertől januárig. A legjobb huszonöt tanuló külön dicséretben részesült.

Péntekig jelentkezhetnek a felvételizők

Péntekig jelentkezhetnek a felvételizők

2019. február 11. (hétfő)

Legkésőbb péntek éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre az E-felvételin keresztül – közölte az Oktatási Hivatal hétfőn az MTI-vel. A hivatal tájékoztatása szerint aki a díjmentesen megjelölhető három jelentkezési helynél többet (de legfeljebb hatot) jelöl meg, az a jelentkezésenként 2 ezer forintos kiegészítő díjat szintén február 15-én éjfélig fizetheti be.

Energiakövetek pályázat idén is

Energiakövetek pályázat idén is

2019. február 11. (hétfő)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) "Energiakövetek 2019" címmel immár harmadszor hirdet pályázatot a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára.