Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A hadsereg története testközelből

2018. szeptember 17. (hétfő) 18:21 - Vass Ádám

Elkezdődtek az Európai Mobilitási Hét programjai városunkban. A Dunaújvárosi Egyetemen a csütörtöki tematikus nap előtt egy másik program is várta az érdeklődőket, méghozzá egy vándorkiállítás a honvédség történetéről.

A hónap végéig látható A Magyar Honvédség 170 éve című tárlat az egyetemen. A vándorkiállítás megnyitóján, hétfő délután a Dunaújvárosi Egyetem főépületének második emeleti aulájában elsőként Dr. Kovács Péter, a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatalának hivatalvezetője köszöntötte az érdeklődőket. Mint mondta, a haza védelme, a hagyományok őrzése ma is fontos terület az államnak, hiszen továbbra is elsődleges szempont szuverenitásunk megőrzése és a határaink védelme. A honvédség története immár százhetven évet ölel át, miután 1848-ban az országgyűlés felállította a hadsereget.

Az egyetemen nyílt kiállítás öt részletben mutatja be a honvédség történetét, öt különböző korszakra lebontva. Így külön foglalkozik a kezdeti évtizedekkel, majd az első világháborúig tartó időszakkal, amit a második világégésig tartó időszak követ. A negyedik szakaszban az azt követő negyvenöt év történetét ismerhetjük meg közelről, végül pedig a kilencvenes évektől napjainkig tartó változásokról tudhatunk meg többet. Dr. Kadocsa László, a Dunaújvárosi Egyetem Tudományos Tanácsának elnöke megnyitójában kiemelte, mindig örömmel adnak helyet hasonló programoknak az épületeikben, ha ezzel a fiatalok tudását gyarapíthatják, ezért az ehhez hasonló kiállításoknak mindig lesz helye az egyetemen.

A Magyar Honvédség 170 éve című kiállításon az informatív szövegeken túl az adott korszakra jellemző ruhák, zászlók és különböző tárgyak is megjelennek, de helyet kapott a tárlaton a Hősök Fala is, amin a Magyar Honvédség kiemelkedő alakjainak életével ismerkedhetnek meg a látogatók.

A rovat további hírei: Kultúra

Múzeumok együttműködése

Múzeumok együttműködése

2019. február 19. (kedd)

Az elmúlt hétvégén Zomborban aláírták a helyi Városi Múzeum és a dunaújvárosi Intercisa Múzeum közötti együttműködési megállapodást.

Egy teljesen más világ

Egy teljesen más világ

2019. február 19. (kedd)

A Munkásművelődési Központ következő kiállításának főszereplője Kiss Piusz, a helyszín pedig, amit bemutat, Abu Dzabi és az ott található kettősség.

Kibontakozó gyerekvilág

Kibontakozó gyerekvilág

2019. február 17. (vasárnap)

Újabb képekkel egészült ki a Kortárs Művészeti Intézet idei első kiállítása, a D-terv. Szombattól kezdve a tárlathoz kapcsolódó rajzpályázatra érkezett munkák is láthatóak a kiállításon.

Belopózni az álmokba

Belopózni az álmokba

2019. február 16. (szombat)

Rendhagyó könyvbemutatóra került sor pénteken a Munkásművelődési Központban. A találkozón Újvári Gyula lomjárók című könyvéről kérdezhettek az olvasók.

Egész napos felolvasás negyedszer is

Egész napos felolvasás negyedszer is

2019. február 14. (csütörtök)

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül az egész napos irodalmi találkozó. A Wass Albert felolvasó estként indult kezdeményezés mára már egy Szépirodalmi Ünneppé változott, amire mindenkit szívesen várnak majd.

Egriéknél sem esett messze az alma a fájától

Egriéknél sem esett messze az alma a fájától

2019. február 09. (szombat)

Tavaly év vége óta új helyre költözött a helyi jazz klub. Szépen felújítva, kissé élénk színvilágítással, de annál jobb akusztikával a Juharos vette át a dunaújvárosi jazz-szentély szerepét. Balázs Elemérék után, pénteken este szintén jól ismert zenészek szórakoztatták itt a műfaj kedvelőit.

Aki kultúrával foglalkozik, közösséget épít

Aki kultúrával foglalkozik, közösséget épít

2019. február 08. (péntek)

Pénteken megnyílt Gombos István, Ferenczy Noémi-, és Vörösmarty-díjas ötvös-iparművész kiállítása a Pannon Oktatási Központban.