Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A hadsereg története testközelből

2018. szeptember 17. (hétfő) 18:21 - Vass Ádám

Elkezdődtek az Európai Mobilitási Hét programjai városunkban. A Dunaújvárosi Egyetemen a csütörtöki tematikus nap előtt egy másik program is várta az érdeklődőket, méghozzá egy vándorkiállítás a honvédség történetéről.

A hónap végéig látható A Magyar Honvédség 170 éve című tárlat az egyetemen. A vándorkiállítás megnyitóján, hétfő délután a Dunaújvárosi Egyetem főépületének második emeleti aulájában elsőként Dr. Kovács Péter, a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatalának hivatalvezetője köszöntötte az érdeklődőket. Mint mondta, a haza védelme, a hagyományok őrzése ma is fontos terület az államnak, hiszen továbbra is elsődleges szempont szuverenitásunk megőrzése és a határaink védelme. A honvédség története immár százhetven évet ölel át, miután 1848-ban az országgyűlés felállította a hadsereget.

Az egyetemen nyílt kiállítás öt részletben mutatja be a honvédség történetét, öt különböző korszakra lebontva. Így külön foglalkozik a kezdeti évtizedekkel, majd az első világháborúig tartó időszakkal, amit a második világégésig tartó időszak követ. A negyedik szakaszban az azt követő negyvenöt év történetét ismerhetjük meg közelről, végül pedig a kilencvenes évektől napjainkig tartó változásokról tudhatunk meg többet. Dr. Kadocsa László, a Dunaújvárosi Egyetem Tudományos Tanácsának elnöke megnyitójában kiemelte, mindig örömmel adnak helyet hasonló programoknak az épületeikben, ha ezzel a fiatalok tudását gyarapíthatják, ezért az ehhez hasonló kiállításoknak mindig lesz helye az egyetemen.

A Magyar Honvédség 170 éve című kiállításon az informatív szövegeken túl az adott korszakra jellemző ruhák, zászlók és különböző tárgyak is megjelennek, de helyet kapott a tárlaton a Hősök Fala is, amin a Magyar Honvédség kiemelkedő alakjainak életével ismerkedhetnek meg a látogatók.

A rovat további hírei: Kultúra

Küszöbön az újabb közönségsiker

Küszöbön az újabb közönségsiker

2018. december 10. (hétfő)

Megkezdődtek a Bartók színház következő előadásának, a Twist Olivérnek az olvasópróbái, amivel folytatódik a Valahol Európábannal megkezdett hagyomány, vagyis helyi gyerekszereplők alakítják majd a főbb szerepeket.

Már ég a remény gyertyája is

Már ég a remény gyertyája is

2018. december 10. (hétfő)

Advent második vasárnapján is várták az érdeklődőket a főtéren zajló Adventi Forgatagra. Az öt órakor kezdődő ökumenikus ima követően meggyújtották a második gyertyát is, majd folytatódtak a színpadi programok.

Bejött a Bartók merész húzása

Bejött a Bartók merész húzása

2018. december 07. (péntek)

Hiába készült Tamási Áron egyik legizgalmasabb regényéből és hiába nyújt minden korosztálynak kellemes élményt a Jégtörő Mátyás, nem volt egyértelműen sikerre ítélve a Bartók legújabb előadása. A bonyolult technika és a díszlet pedig feladta a leckét az alkotóknak, de bejött a számításuk, hatalmas ováció fogadta őket a premier után.

Fadíszítés együtt a diákokkal

Fadíszítés együtt a diákokkal

2018. december 05. (szerda)

Kedves hagyomány, hogy az Arany János Általános iskola rajztagozatos diákjai december elején feldíszítik a Bartók színház karácsonyfáját.

Nagy dobásra készül a Bartók színház

Nagy dobásra készül a Bartók színház

2018. december 05. (szerda)

Hatalmas fába vágta a fejszéjét a Bartók színház társulata és Őze Áron igazgató, akik arra vállalkoztak, hogy elsőként állítják színpadra Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regényét december 7-én, pénteken.

Advent a felkészülés ideje

Advent a felkészülés ideje

2018. december 02. (vasárnap)

Advent első vasárnapja van, ma kezdődik a karácsonyra történő lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka. A keresztények böjttel, bűnbánattal és jócselekedetekkel is készülnek Jézus születésének ünnepére - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleményében. 

Újabb öt évre Farkas Lajos lesz a múzeum igazgatója

Újabb öt évre Farkas Lajos lesz a múzeum igazgatója

2018. november 28. (szerda)

A kinevezési határidő lejárta miatt pályázatot írtak ki az Intercisa Múzeum igazgatói feladatainak ellátására. Erre a jelenlegi vezető, Farkas Lajos pályázott.