Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A hadsereg története testközelből

2018. szeptember 17. (hétfő) 18:21 - Vass Ádám

Elkezdődtek az Európai Mobilitási Hét programjai városunkban. A Dunaújvárosi Egyetemen a csütörtöki tematikus nap előtt egy másik program is várta az érdeklődőket, méghozzá egy vándorkiállítás a honvédség történetéről.

A hónap végéig látható A Magyar Honvédség 170 éve című tárlat az egyetemen. A vándorkiállítás megnyitóján, hétfő délután a Dunaújvárosi Egyetem főépületének második emeleti aulájában elsőként Dr. Kovács Péter, a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatalának hivatalvezetője köszöntötte az érdeklődőket. Mint mondta, a haza védelme, a hagyományok őrzése ma is fontos terület az államnak, hiszen továbbra is elsődleges szempont szuverenitásunk megőrzése és a határaink védelme. A honvédség története immár százhetven évet ölel át, miután 1848-ban az országgyűlés felállította a hadsereget.

Az egyetemen nyílt kiállítás öt részletben mutatja be a honvédség történetét, öt különböző korszakra lebontva. Így külön foglalkozik a kezdeti évtizedekkel, majd az első világháborúig tartó időszakkal, amit a második világégésig tartó időszak követ. A negyedik szakaszban az azt követő negyvenöt év történetét ismerhetjük meg közelről, végül pedig a kilencvenes évektől napjainkig tartó változásokról tudhatunk meg többet. Dr. Kadocsa László, a Dunaújvárosi Egyetem Tudományos Tanácsának elnöke megnyitójában kiemelte, mindig örömmel adnak helyet hasonló programoknak az épületeikben, ha ezzel a fiatalok tudását gyarapíthatják, ezért az ehhez hasonló kiállításoknak mindig lesz helye az egyetemen.

A Magyar Honvédség 170 éve című kiállításon az informatív szövegeken túl az adott korszakra jellemző ruhák, zászlók és különböző tárgyak is megjelennek, de helyet kapott a tárlaton a Hősök Fala is, amin a Magyar Honvédség kiemelkedő alakjainak életével ismerkedhetnek meg a látogatók.

A rovat további hírei: Kultúra

Színészhallgatók próbálnak a Bartókban

Színészhallgatók próbálnak a Bartókban

2019. június 25. (kedd)

A Liliom című darabot próbálják a nyáron a Bartók Kamaraszínházban. Az előadásban több hallgató is szerepel a Színművészeti Egyetemről, akik az őszi premier előtt Szentendrén is bemutatják a produkciót.

Múzeumok éjszakája a kőtárban

Múzeumok éjszakája a kőtárban

2019. június 24. (hétfő)

Az előző évekhez hasonlóan idén is a Római Kőtár és Romkert adott otthont a Múzeumok Éjszakájának dunaújvárosi rendezvényének.

Változatos programok a Múzeumok Éjszakáján

Változatos programok a Múzeumok Éjszakáján

2019. június 21. (péntek)

Növény- és talajvédelmi kiállítás, étel- és borkóstolók, hadtörténelmi időutazás, tárlatvezetések és koncertek várják a látogatókat Fejér megyében a Múzeumok éjszakájához kapcsolódóan.

Acélművészeti misszió

Acélművészeti misszió

2019. június 18. (kedd)

Két kiállítás nyílt meg múlt pénteken a Kortárs Művészeti Intézetben. Bár különböző vonalon indult el a tárlat művészeinek munkája, mégis összeértek, a kapcsot az acélipari alapanyag jelentette.

A fű zöldje és a víz kék színe

A fű zöldje és a víz kék színe

2019. június 18. (kedd)

A nyári szezon első kiállításai is megnyílt a Munkásművelődési Központban, méghozzá Nemesnyik Éva tájképeinek köszönhetően.

Vége az idei DUDIK fesztiválnak

Vége az idei DUDIK fesztiválnak

2019. június 16. (vasárnap)

Ütős nappal ért véget a tizenegyedik DUDIK fesztivál az Alsó Duna-parton. Voltak hullámvölgyek, kicsit talán túl sok volt a múltidézés, de jó kis buli várta idén is a fiatalokat.

A család után a mosoly lesz a középpontban

A család után a mosoly lesz a középpontban

2019. június 15. (szombat)

Hivatalosan is lezárult a Családok évada a Bartók színházban, ezzel egy időben Őze Áron igazgató meghirdette a Mosoly évadát. A díjátadó után este 8 órakor kezdődött az évad utolsó előadása, a Terminál című táncjáték. A liget pedig június 30-án nyit egy családi rendezvénnyel.