Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Munkába állt a társulat

2018. szeptember 3. (hétfő) 18:26 - Vass Ádám

Bár a nyári szünet sem a pihenésről szólt elsősorban, a Bartók munkatársai újra visszatértek a kemény munkához és közösen egyeztettek az elkövetkezendő évad teendőiről.

Megtartották szokásos évad eleji társulati ülésüket a Bartók Kamaraszínház tagjai hétfő délután. A találkozóra ellátogatott Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester is, aki köszöntötte a színház dolgozóit. Mint mondta, véleménye szerint a Család Évada az előző két szezonhoz hasonlóan sikerre van ítélve, hiszen megtalálták a közös nevezőt a közönséggel. Köszönetet mondott továbbá azért is, hogy ilyen sokat tesz a Bartók a város kulturális életéért, beleértve a különböző kiállításokat, vagy a Petőfi Művészeti Liget programjait is, illetve azt, hogy az állami ünnepeken, városi rendezvényeken mindig a város rendelkezésére állnak mindenben.

Őze Áron, a színház igazgatója elmondta, az előző évadhoz képest idén is tíz premierrel készülnek a nézőknek. Ezek időrendi sorrendben a Dr. Kozmosz című gyerekelőadás, az elsősorban középiskolásoknak szóló Antigoné történet a stúdióteremben, majd novemberben a klasszikus Csehov mű, a Ványa bácsi feldolgozása koprodukcióban a nagyszínpadon. Ezt követi majd a Jégtörő Mátyás ősbemutatója, az Oliver! című musical és a Táncirkusz című előadás, mind a színházteremben. Végül pedig két, kifejezetten az érettebb közönségnek szóló darabbal, a Társak és a Vendetta című drámával jelentkeznek a stúdióteremben, zárásként pedig egy sok szereplős krimivel, a Hajmeresztővel a színházteremben, és egy stúdiótermi táncszínházi bemutatóval, ami az Alice Csodaországban című klasszikus feldolgozása lesz. Mint mondta, az előző évadban mind a tíz premiert az előre eltervezett időben tudták bemutatni, ami jelzi, hogy biztos lábakon áll a szervezés, ismerik saját tempójukat és felkészültségüket, ami fontos a színház életében. Ebben az évadban próbálták még jobban beosztani a rendelkezésükre álló erőforrásokat, hogy még inkább követni tudják a terveket és az előre kitűzött célokat. A saját előadásokon kívül több meghívott előadás is érkezik, köztük táncszínházi produkciók is, amihez kapcsolódva idén először egy táncszínházi bérlet is elérhető lesz majd az eddig megszokottak mellett. Mindezek mellett pedig továbbra is teret adnak a városi rendezvényeknek, díjátadóknak, gáláknak.

Sipos Imre művészeti vezető a nyári nyíregyházi VIDOR Fesztiválon való szereplést emelte ki, ahol sorozatban második évben jelent meg a Bartók színház egy produkcióval, előbb a Rák Jóska, dán királyfival, majd pedig az Üvegcipővel. Mint mondta, az, hogy folyamatosan érkeznek megkeresések vendégjátékokra és fesztiválokon való szereplésekre, mind a prózai, mind pedig a tánctagozat felé, azt jelzi, hogy egyre inkább elismerik a munkájukat és egyre nagyobb sikereket aratnak országszerte, ami nagy eredmény egy vidéki színház életében.

A színháztermi társulati ülést követően egy kötetlen fogadás vette kezdetét az aulában, holnaptól pedig indul a kemény munka, hiszen szeptember 28-án már érkezik a Család Évadának első premierje.

A rovat további hírei: Kultúra

Múzeumok együttműködése

Múzeumok együttműködése

2019. február 19. (kedd)

Az elmúlt hétvégén Zomborban aláírták a helyi Városi Múzeum és a dunaújvárosi Intercisa Múzeum közötti együttműködési megállapodást.

Egy teljesen más világ

Egy teljesen más világ

2019. február 19. (kedd)

A Munkásművelődési Központ következő kiállításának főszereplője Kiss Piusz, a helyszín pedig, amit bemutat, Abu Dzabi és az ott található kettősség.

Kibontakozó gyerekvilág

Kibontakozó gyerekvilág

2019. február 17. (vasárnap)

Újabb képekkel egészült ki a Kortárs Művészeti Intézet idei első kiállítása, a D-terv. Szombattól kezdve a tárlathoz kapcsolódó rajzpályázatra érkezett munkák is láthatóak a kiállításon.

Belopózni az álmokba

Belopózni az álmokba

2019. február 16. (szombat)

Rendhagyó könyvbemutatóra került sor pénteken a Munkásművelődési Központban. A találkozón Újvári Gyula lomjárók című könyvéről kérdezhettek az olvasók.

Egész napos felolvasás negyedszer is

Egész napos felolvasás negyedszer is

2019. február 14. (csütörtök)

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül az egész napos irodalmi találkozó. A Wass Albert felolvasó estként indult kezdeményezés mára már egy Szépirodalmi Ünneppé változott, amire mindenkit szívesen várnak majd.

Egriéknél sem esett messze az alma a fájától

Egriéknél sem esett messze az alma a fájától

2019. február 09. (szombat)

Tavaly év vége óta új helyre költözött a helyi jazz klub. Szépen felújítva, kissé élénk színvilágítással, de annál jobb akusztikával a Juharos vette át a dunaújvárosi jazz-szentély szerepét. Balázs Elemérék után, pénteken este szintén jól ismert zenészek szórakoztatták itt a műfaj kedvelőit.

Aki kultúrával foglalkozik, közösséget épít

Aki kultúrával foglalkozik, közösséget épít

2019. február 08. (péntek)

Pénteken megnyílt Gombos István, Ferenczy Noémi-, és Vörösmarty-díjas ötvös-iparművész kiállítása a Pannon Oktatási Központban.