Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Munkába állt a társulat

2018. szeptember 3. (hétfő) 18:26 - Vass Ádám

Bár a nyári szünet sem a pihenésről szólt elsősorban, a Bartók munkatársai újra visszatértek a kemény munkához és közösen egyeztettek az elkövetkezendő évad teendőiről.

Megtartották szokásos évad eleji társulati ülésüket a Bartók Kamaraszínház tagjai hétfő délután. A találkozóra ellátogatott Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester is, aki köszöntötte a színház dolgozóit. Mint mondta, véleménye szerint a Család Évada az előző két szezonhoz hasonlóan sikerre van ítélve, hiszen megtalálták a közös nevezőt a közönséggel. Köszönetet mondott továbbá azért is, hogy ilyen sokat tesz a Bartók a város kulturális életéért, beleértve a különböző kiállításokat, vagy a Petőfi Művészeti Liget programjait is, illetve azt, hogy az állami ünnepeken, városi rendezvényeken mindig a város rendelkezésére állnak mindenben.

Őze Áron, a színház igazgatója elmondta, az előző évadhoz képest idén is tíz premierrel készülnek a nézőknek. Ezek időrendi sorrendben a Dr. Kozmosz című gyerekelőadás, az elsősorban középiskolásoknak szóló Antigoné történet a stúdióteremben, majd novemberben a klasszikus Csehov mű, a Ványa bácsi feldolgozása koprodukcióban a nagyszínpadon. Ezt követi majd a Jégtörő Mátyás ősbemutatója, az Oliver! című musical és a Táncirkusz című előadás, mind a színházteremben. Végül pedig két, kifejezetten az érettebb közönségnek szóló darabbal, a Társak és a Vendetta című drámával jelentkeznek a stúdióteremben, zárásként pedig egy sok szereplős krimivel, a Hajmeresztővel a színházteremben, és egy stúdiótermi táncszínházi bemutatóval, ami az Alice Csodaországban című klasszikus feldolgozása lesz. Mint mondta, az előző évadban mind a tíz premiert az előre eltervezett időben tudták bemutatni, ami jelzi, hogy biztos lábakon áll a szervezés, ismerik saját tempójukat és felkészültségüket, ami fontos a színház életében. Ebben az évadban próbálták még jobban beosztani a rendelkezésükre álló erőforrásokat, hogy még inkább követni tudják a terveket és az előre kitűzött célokat. A saját előadásokon kívül több meghívott előadás is érkezik, köztük táncszínházi produkciók is, amihez kapcsolódva idén először egy táncszínházi bérlet is elérhető lesz majd az eddig megszokottak mellett. Mindezek mellett pedig továbbra is teret adnak a városi rendezvényeknek, díjátadóknak, gáláknak.

Sipos Imre művészeti vezető a nyári nyíregyházi VIDOR Fesztiválon való szereplést emelte ki, ahol sorozatban második évben jelent meg a Bartók színház egy produkcióval, előbb a Rák Jóska, dán királyfival, majd pedig az Üvegcipővel. Mint mondta, az, hogy folyamatosan érkeznek megkeresések vendégjátékokra és fesztiválokon való szereplésekre, mind a prózai, mind pedig a tánctagozat felé, azt jelzi, hogy egyre inkább elismerik a munkájukat és egyre nagyobb sikereket aratnak országszerte, ami nagy eredmény egy vidéki színház életében.

A színháztermi társulati ülést követően egy kötetlen fogadás vette kezdetét az aulában, holnaptól pedig indul a kemény munka, hiszen szeptember 28-án már érkezik a Család Évadának első premierje.

A rovat további hírei: Kultúra

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

2019. július 23. (kedd)

Az önkormányzat megbízásából, a Tourinform Iroda szervezésében idén is színes programokra készülhetnek az érdeklődők Szent István napjára. Nemzeti ünnepünk programsorozata már augusztus 17-én kezdetét veszi a pentelei ünnepséggel. 

Öregbítik városunk hírnevét

Öregbítik városunk hírnevét

2019. július 23. (kedd)

Történetének talán legnagyobb gyűjteményes kiállítására készül a Kortárs Művészeti Intézet, ugyanis augusztus 16-án a kolozsvári Centrul de Interes központban mutatják be Dunaújváros kulturális örökségének egy szeletét.

Fekete fény

Fekete fény

2019. július 22. (hétfő)

Újabb kiállítás nyílt múlt pénteken a Kortárs Művészeti Intézetben. A tárlat mindannyiunknak segít emlékezni arra, hogy mit is csináltunk 1999. augusztus 11-én. Minden bizonnyal a napfogyatkozást kísértük figyelemmel, amely égi jelenség több alkotót, művészt is megihletett.

Szentmise és újmisés áldás

Szentmise és újmisés áldás

2019. július 18. (csütörtök)

Lindmayer Miklós atya július 20-án este ellátogat a dunaújvárosi Krisztus király főtemplomba, hogy a 18 órakor kezdődő szentmisét megtartsa, és újmisés áldást osszon.

Mesélő táborozók

Mesélő táborozók

2019. július 18. (csütörtök)

A nyári táborokból gyakran érkeznek csoportok a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárába. Így történt ez szerdán is, amikor együtt hallgattak mesét a gyerekek, és még egy kis játék is belefért.

Ványa bácsi a színházi fesztiválon

Ványa bácsi a színházi fesztiválon

2019. július 15. (hétfő)

Nyolc darabot válogattak be a Vidéki Színházak Fesztiváljára, köztük egy dunaújvárosi koprodukciós előadást is.

„Minden kreatív műfaj lényege a katarzis”

„Minden kreatív műfaj lényege a katarzis”

2019. július 07. (vasárnap)

A DUDIK utolsó napján Ákos is fellépett és össze is hozta a fesztivál legjobb előadását a látogatóknak. A koncert előtt velünk is beszélgetett a vasműs klipforgatásról, a zenéről és a világról.