Dunaújváros Hetilap

Újra Európai Mobilitási Hét városunkban is

Vass Ádám - 2018. szeptember 10. 16:23

Gyalogos városnézés, Zöld Nap az iskolákban, takarítási akció a város különböző területein és persze Autómentes Nap is lesz jövő héten az Európai Mobilitási Hét dunaújvárosi programjai közt.

Egész héten rengeteg program várja a dunaújvárosiakat az Európai Mobilitási Héten szeptember 16-22. közt. A rendezvény keretén belül a Dunaújváros MJV Polgármesteri Hivatal, Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztály környezetvédelmi szakcsoportja a korábbi hagyományokhoz híven ebben az évben is megrendezi "Tiszta utcák, tiszta terek" várostakarítási akcióját. A program vasárnaptól, egész héten át, szombatig tart és szeptember 14-ig várják civil szervezetek, iskolák és más intézmények, valamint lakóközösségek jelentkezését, hogy lehetőségeikhez mérten az intézményi és lakókörnyezetüket rendbe tegyék, a városunk közterületein eldobott hulladékokat összegyűjtsék, mintegy tiltakozásként a szemetelés ellen. Ehhez korlátozott számban védőkesztyűket és szemeteszsákokat biztosítanak majd az önkormányzatnál.

 

Szeptember 17-én, hétfőn a Városi Főépítész mutatja be a város nevezetes épületeit 13 órától, melyre előzetes bejelentkezés szükséges. Ugyanezen a napon a Dunaújvárosi Egyetem főépületében nyílik kiállítás az Ejtőernyőzés 170 éves története címmel, ami a Magyar Honvédség vándorkiállítása és egészen szeptember végéig látogatható majd. Kedden és szerdán tartják a hivatali zöld napokat az iskolák részére. Ezen a programon a diákok betekinthetnek a hivatal „zöld” munkájába: a légszennyezés, zajvédelem, vízminőség vizsgálatok témakörökben, de megismerkedhetnek a különböző eszközökkel, amiket ki is próbálhatnak.  Csütörtökön rendezik az „Elektromobilitás” Zöld Napot a Dunaújvárosi Egyetemen. A reggel nyolctól délután két óráig tartó programon húsz perces előadásokat hallhatnak az érdeklődők az e-mobilitás témakörében, de különböző bemutatókra és kiállításokra is sor kerül majd.

Pénteken pedig újra elérkezik a hét legnépszerűbb eseménye, az Európai Autómentes Nap. A szokásoknak megfelelően idén is a Vasvári Pál Általános Iskola előtti téren, a Petőfi ligetben tartják majd délelőtt kilenc és délután két óra közt. Ez idő alatt az óvodások aszfalt rajzversenye és a környezetbarát közlekedéssel kapcsolatos állomásai zajlanak majd, de lesz bárki által kipróbálható kerékpáros ügyességi pálya és környezetvédelmi totó is a Dunaújvárosi Polgármesteri Hivatal Zöld standjánál. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság balesetes mentes közlekedéssel kapcsolatos érdekes bemutatóval, vetélkedővel, totóval készül majd, míg a Dunaújvárosi Egyetem napelemes motort, nyomkövető robotot, elektromos autót, VR szimulátort, IPAD játékokat, airwheelt és giroszkópos robotot mutat be az érdeklődőknek, amiket mind ki is lehet majd próbálni. Ezen a napon pedig, mint mindig, a KNYKK Zrt. Dunaújvárosban ingyenes közlekedést biztosít a dunaújvárosi helyi autóbuszjáratain.

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.