Dunaújváros Hetilap

A Jobbik négy hónap után sem ismeri el, hogy pártszakadás történt

doszerk - 2018. október 3. 18:47

Jakab Péter szóvivő tegnap nekiveselkedett a párt körül csoportosuló kellemetlen ügyek megmagyarázásának - írja az Origo.

"Késő-Kádári retorikával rámutatott, hogy szó sincs pártszakadásról, csupán az ellenséges erők ármánykodtak, de szerencsére a pártvezetés jól kezelte a helyzetet. A beavatkozási kísérlet szó történelmi felelevenítésével, használatával a Jobbik egy valóságos újbeszélt hozott létre a pártszakadás szó ellensúlyozására. Pedig egyszerűbb lett volna az értelmező kéziszótárhoz fordulni.

pénteken a Figyelő egy hangfelvétel nyilvánosságra hozásával kirobbantotta az utóbbi idők legsúlyosabb jobbikos botrányát. Az anyagon az hallható, ahogy a Jobbik vezetői viccelődve arról beszélgetnek, hogy valamiféle kommunikációs választ kellene találni a pártot sújtó tömeges kilépésekre. A taglétszámmal való trükközés nem új keletű a Jobbikban, Toroczkai László és a radikálisok kiválása óta folyamatosan napirendenden van. A kiszivárgott felvétel ügyéről nem szívesen beszélnek a párt politikusai, így a szombati kongresszuson is látványosan kerülték a témát. A hétfőn azonban nekiveselkedett Jakab Péter szóvivő, és reagált a történtekre. A védekezés legérdekesebb mozzanata a következő mondat volt:

Nincsen pártszakadás, hanem volt egy fideszes beavatkozás a párt életébe, ezt a beavatkozási kísérletet a Jobbik sikeresen elhárította– vázolta a helyzetet késő-Kádári retorikával Jakab, aki szerint külső erők megpróbáltak furmányosan beférkőzni a párt soraiba, de szerencsére a vezetők résen voltak, és elhárították a veszélyt. Ez nem jelent mást, minthogy

a Jobbik vezető politikusai a mai napig nem ismerik el, hogy pártszakadás történt, pedig már négy hónap telt el a radikálisok kiválása óta. A beismerés helyett inkább létrehoztak egy új értelmező kéziszótárt, hogy a kellemetlen folyamatokat elhárítsák. A jobbikos újbeszélben a következő szavakat kezdték el használni a pártszakadásra:

  • először az Iránytű Intézet álmodta meg a tisztulási folyamat kifejezést, amit
  • belső válságozás követett, amit személyesen Sneider Tamás pártelnök vitt a köztudatba,
  • hogy aztán újult erővel forduljanak rá az átalakulás szóra,
  • és végül a beavatkozási kísérletnél kössenek ki.

Pedig mennyivel egyszerűbb, energiatakarékosabb lett volna, ha Gyöngyösi Mártonék felütnek egy értelmező kéziszótárt. Nálam most jött el az idő, hogy utánanézzek, mit is jelent pontosan a pártszakadás szó. Bevallom, mindösszesen húsz másodperces guglizást vett igénybe, de megérte, mert ma is tanultam valamit. Íme, teljes valójában:

Valamely pártnak több felé válása.

Vajon a Jobbik vezetői is tanultak ma valamit, vagy továbbra is inkább a beavatkozási kísérlet és tisztulási folyamat szavakat használják?" . írja az Origo.

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.