Fókuszban az atomerőművek

2018. október 26. (péntek) 14:42 - Vass Ádám

Kétnapos szakmai konferenciát tartottak a Dunaújvárosi Egyetemen. A hatodik alkalommal megrendezett Karbantartási Konferencián ezúttal az atomerőművi karbantartása állt a középpontban.

Folytatva 2008-as kezdeményezést, immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Karbantartó Konferencia a Dunaújvárosi Egyetemen. A kétnapos, szakmai előadásokkal tarkított fórumot a DUE és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. közösen rendezi. Céljuk, hogy a termelés hatékonyságát, biztonságát alapvetően meghatározó szakmát, a karbantartást, javítást, üzemfenntartást gyakorló vezetők és szakemberek megismerjék a legújabb innovációkat, kutatásokat. Emellett hozzájárulnak a legújabb kutatási irányzatok, szakmai gyakorlati tapasztalatok és módszerek elterjesztéséhez, a magyar karbantartási tudás fejlesztéséhez. A csütörtök reggel kezdődő előadásokat a konferencia elnökének, Dr. Szántó Jenőnek a köszöntője nyitotta, majd Dr. Kadocsa László, a Dunaújvárosi Egyetem Tudományos Tanácsának elnöke mondott beszédet. A szakmai előadások sorát Dr. Palotás Béla kezdte, majd sorban jöttek a meghívott előadók, akik többek közt a rezgésdiagnosztikáról, hegesztésről, modellező programokról, vagy éppen a kárelhárításról beszéltek a hallgatóságnak.

A péntek délig tartó konferencia záróbeszédét dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos tartotta. Örömét fejezte ki, hogy Dunaújváros és Paks egyre szorosabbá fűzi kapcsolatát, amire ez a konferencia is jó példa, hiszen sok nívós előadót sikerült megnyerni erre a két napra. Mint mondta, miniszteri biztosként kiemelt feladata többek közt a Dunaújvárosi Egyetem képzéseinek összehangolása az atomerőmű bővítése kapcsán és az oktatás, valamint az ipar fejlesztésén keresztül egy modern iparvárossá tenni Dunaújvárost. A konferencián megszólalók és az általuk tolmácsolt gondolatok pedig segítenek ezt létrehozni, hiszen általuk olyan szakembereket képezhetünk, akikre számítani lehet majd az elkövetkezendő időkben. 

 

 

A rovat további hírei: Oktatás

A mézes reggeli a legjobb kezdés

A mézes reggeli a legjobb kezdés

2018. november 16. (péntek)

A Móricz Zsigmond Általános Iskola idén is csatlakozott az Európai Mézes Reggeli elnevezésű programhoz, melynek keretében pénteken az egész iskola mézes kenyeret majszolt suli előtt.

A házi verseny után irány az országos megmérettetés

A házi verseny után irány az országos megmérettetés

2018. november 15. (csütörtök)

A Dunaújvárosi Egyetemen javában zajlik a Tudományos Hét. A hagyományoknak megfelelően féltávnál, szerdán rendezték meg a házi Tudományos Diákköri Konferenciát is, nagy sikerrel.

Az elektromobilitás mintavárosa lesz Dunaújváros

Az elektromobilitás mintavárosa lesz Dunaújváros

2018. november 14. (szerda)

A Modern Városok Program és az elektromobilitás címmel tartottak sajtótájékoztatót az egyetemen a Tudományos Hét keretén belül.

Vállalkozni kicsiben

Vállalkozni kicsiben

2018. november 13. (kedd)

Minden évben megrendezésre kerül a Rudas iskola egyik legnépszerűbb általános iskolásoknak szóló versenye, a Vállalkozni jó. Idén összesen tizennégy csapat küzdött az első helyért.

A jövőt kell építeni

A jövőt kell építeni

2018. november 13. (kedd)

A Dunaújvárosi Egyetemen már javában zajlik a Tudományos hét, aminek keddi napján pályaválasztási kiállításra került sor a régió fontos vállalati szereplőivel.

Márton napi irodalom

Márton napi irodalom

2018. november 13. (kedd)

Két rendezvénnyel indították a hetet a Móricz iskolában. A hétfői napon megemlékeztek a magyar  nyelv napjáról, illetve Márton napi ünnepséget is tartottak.

Hatalmas buli a továbbtanulás jegyében

Hatalmas buli a továbbtanulás jegyében

2018. november 09. (péntek)

Lezajlott a második alkalommal megrendezett Dunaújvárosi Szakképzés Napja a Dunaferr iskolában, amin idén is közel ezren vettek részt.