Dunaújváros Hetilap

Joe, aki falra festi a Dunaújvárost

doszerk - 2018. október 7. 16:10

- Most kezdtem el igazi felnőtt életet élni – zárja le a beszélgetésünket Joó László, Joe, a Beat KOHO alapító-frontembere, tetoválómester, graffitis és persze legfőképpen férj és apa.

A felnőtt élet egyik része a szépen, igényes berendezett tetoválószalon, az Inksane, ami ugyan nem olyan rég ünnepelte első esztendejét, de napról napra egyre népszerűbb. A másik, ami ebből nőtte ki magát az a graffiti, amiből a Római körúti bástyafal megfújása nőtte ki magát.

- Nem gondoltam volna, hogy ennyire népszerű lesz a város múltját bemutató falrész, de barátaimmal együtt nagyon örülünk neki, s már kaptunk egy magánembertől is megbízást, s hívnak bennünket Budapestre is tűzfalat fújni. S nagyon-nagyon szeretnénk, ha városunkban is folytathatnánk a munkát. Kinéztük a sportpályák fele vezető úton a totó-lottó volt feliratú támfalat, azon híres dunaújvárosi sportolókat szeretnénk megörökíteni. És még nagyon sok olyan elhagyott betonrész van, amit különlegessé, széppé lehetne varázsolni.

Elmeséli, hogy sportolók mellett lehetnének zenészek, színészek vagy tematikus falfestések, mint növények, virágok… Rengeteg terv, elképzelés.

Útkeresés és –vesztés bonyodalmai

- Hogyan kezdődött?

- Nagyon szerettem rajzolni általános iskolában, Nelli néni, a rajztanárnőm lehetőséget látott bennem, rengeteget foglalkozott velem, versenyekre küldte a rajzaim. Én ezen a pályán szerettem volna továbbtanulni, de az akkori osztályfőnököm lebeszélte a szüleimeit, hogy a nagyon jó tanuló gyereküket, ne művésznek taníttassák. Talán ezért is lett, hogy a négyéves középiskolát, három különböző helyen és hat év alatt végeztem el.  Utána a rájöttem, hogy valamihez azért kellene értenem, így elvégeztem a helyi főiskolán egy kétéves intézményi kommunikátor szakot.

Itt megállunk a történetben, mert 2007-től jó néhány év az útkeresés és útvesztés bonyodalmaival telt el. A többi között volt vasmű, a papírgyár, a hulladéklerakó, a házszigetelés, büntetés-végrehajtás, Hankook, számos munka- és melóhely, amely semmi célt, semmi örömöt nem hozott neki, csak pillanatnyi megélhetést.

BeatKOHO és amit akartok

Mindezek a történések okozatok és következmények. De a lázadás korának is megvolt a maga gyümölcse, mert 2010 májusában barátjával Parádi Alberttel együtt létrehozták a BeatKOHOT.  A kezdeti bandából még Szaksz Ferenc van mind a mai napig velük.  

- Már az első esztendőben felfigyelt ránk a szakma, tehetségkutatókon szerepeltünk nagyon jó eredménnyel, s igazán úgy éreztük, hogy csak egy pici lökés kell, s igazi sztárbandává válik az együttesünk. Csak valahogy a szakmai elismerés mellé a közönség támogatása nem akart megjönni.

Itt megint megállunk egy kicsit a történetben. Látszik, hogy Joe valószínűleg több százszor végiggondolta már a történeteket. Beszél arról, hogy mennyire örültek, amikor a Halott Pénz menedzsere megkereste őket azzal, hogy legyenek a banda előzenekara. Hogy mennyire jó érzés volt, ahogy egyre több és több ember előtt zenélhettek, de …

- Csak később értettük meg, hogy ez egy kétélű fegyver volt. Ahogy a Halott Pénz a színpadra lépett, már el is felejtettek bennünket, valahogy úgy, mint a villanás után a Men in Blackben.  Talán ők előbb kezdtek populárisabb zenét játszani, mint mi. Vagy a menedzserük múlott, nem tudom. Pedig van néhány nagyon népszerű számunk, amit rendszeresen játszanak a rádiók, felléptünk az Akusztikban, zenéltünk az A38-on,  de az igazi áttörés elmaradt.

A zenekart azonban nagyon szereti a város. A régebbi, keményebb undergrandos zenének ugyanúgy megvan a közönsége, mint a mostani kicsit lágyabbnak. Minden nagyrendezvény vendégei, rajongók várják, hogy színpadra lépjenek, közben Joe életében lett még egy fordulat…

Tinta és őrület

- Éppen a Hankookban dolgoztam, de mindig csak féléves határozott idejű szerződéssel, amelyet mindig meghosszabbítottak, de csak félévvel. Már ott voltam 30 évesen, tervezni szerettem volna az életem, de egy féléves munkaszerződéssel ez nem nagyon lehetett. Ekkor Ébner Robi egyik zenésztársam barátja, aki kiváló tetoválószalont vezetett, felajánlotta, hogy kitanulhatom nála a szakmát, s mivel jó a kézügyességem, ezért biztos, hogy sikerülni fog.  Félévig együtt csináltam a két munkát, majd a következő meghosszabbítást már nem vártam meg.

2017-ben elérkezettnek látta az időt arra, létrehozza már a saját szalonját is. Közben a megnősült és megszületett  kicsi lánya is. 

- Mindig is érdekelt a graffiti. No, persze felnőttként csak és hivatalos formájában végzem. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy barátaimmal együtt maradandót alkothatunk. Az utcai művészetnek ezt az ágát Amerikától Izlandig előszeretettel használják városszebbítésre. Szeretnénk, ha mi is hozzájárulhatnánk ahhoz, hogy a mi városunk is érdekes és különleges falfestményekkel gazdagodhasson.

 - Fekete Györgyi - 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.