Lóháton, vaksötétben

2018. október 14. (vasárnap) 9:58 - Várkonyi Balázs

Úgy hívták, Meglepetés Jani. Na jó, persze, hogy nem ez volt a rendes neve, a kiskölykök titulálták így, miután megvitatták, hogy szerintük a Jack a John becézett alakja. És az eredeti név így hangzott: Surprise Jack.

Hiába mondta a gazda, hogy Jacket a becsületes nevén illik szólítani, a srácok aztán is Janizták a derék jószágot. Aki egy hátasló volt a legjavából, fiatal csődör, játékos, szertelen, csibészkedésre mindig kész. A lovas tábor főnöke a rutinosabbakat ültette rá, a kicsiknek maradt a többi, például a kedves, nyugodt Juci. Persze, hogy azt a nevet is a gyerekek aggatták rá…

A táborban mindig történt valami érdekes. Egy nap a patkolót várták. Meg is jött az ismerős vándorkovács, és amíg egyik-másikkal foglalatoskodott, a többi a karámoszlopoknál állt, kikötve, hogy ne legyenek láb alatt. A lovas csemeték ott sertepertéltek, nézték a műveletet, értően, hisz nem először láttak ilyet.

Közben két új ember érkezik. Egyik idősebb, belé karolva egy fiatal fiú, sötét szemüvegben, lovaglócsizmában, kezében kobak. A karámhoz mennek. Itt áll előttem, érzem – mondja a fiú. Igen. Ki van kötve – válaszol az idősebb. A fiatalabb kissé oldalt lép, jártas a lótudományban, tisztában van a szabállyal, hogy kikötött lovat, pláne, ha még nem ismerős, csak lassan, karéjozva szabad megközelíteni, a fejét nem simogatni, legfeljebb a nyakát könnyedén megpaskolni, azt lehet. Így is tenne, de ahogy a ló felé nyúl, bal könyöke a villanypásztor drótját érint, és a gyenge figyelmeztető áramot átadja a mit sem sejtő Jacknek. Az hatalmasat horkant, döbbenten néz a villámot szóró kézre, keservesen panaszkodva tiltakozik a durva inzultus miatt. A fiú szégyelli, hogy ilyen ügyetlen volt, szabadkozik, de az öreg lovász mondja, semmi baj, még vele is megtörténik ilyen.

Fotó: Fortepan

Meglepetés Janit – nomen est omen – igazi, megrázó meglepetés érte ezen a délutánon. A kisebb gyerekek nevettek a különös jeleneten, de leintette őket a táborparancsnok. Majd holnap nem röhögtök – mondta. A srácok aztán próbálták megfejteni, mi lesz az a holnapi dolog, ami rájuk vár. Nem találták ki. Mire másnap fölkeltek, a nagyobbak már javában edzettek. Az előző napi jövevények is. Ott galoppoztak a nyárfasor előtt, a lapályon, csak ketten, arrafelé más épp nem járt. Néha vezényszó hallatszott az idősebb felől, ő kissé előbbre tartott, a fiatalabb nem sokkal mögötte. A fiún, nem túl gyakori látvány ez, akkor is rajta volta fekete szemüveg. A kicsik nézték. Lovas életüknek ugyan még az elején jártak, de a beavatottak magabiztosságával máris megállapították: amit látnak, nem az az igazi vágta, csak afféle sétagalopp.

Szünetet tartott a két lovas. A kicsik felé vették az irányt, s amikor az ugratóhoz közelítettek, az öregebb a fiúba karolt. Mint mindig, amikor valami akadály jött. Mert az ifjú lovas szemüvege mögött ott volt a vaksötét. Szeme világa nyolcévesen odalett. Így tanult meg lovagolni. És neki igazi vágta az, ami másnak sétagalopp…

Október második csütörtökjén van a látás világnapja.

A rovat további hírei: Napraszóló

CB 40 19, a csodaautó

CB 40 19, a csodaautó

2019. március 16. (szombat)

Állt a haverjával a vadonatúj Moszkvics mellett, ragyogott rajta a nap. Milyen színű lehet? Nem kérdezte meg, titkolta, hogy színtévesztő, különösképp azóta, hogy az újságban olvasott egy hirdetést: Középkorú asszony férjhez menne… „Kis testi hibával” jeligére a Kiadóba. Úgy hitte, a színtévesztés is „kis testi hiba”, így nem beszélt róla. Biztosan világoskék a kocsi, gondolta, és lezárta magában a színkérdést. Amúgy is sokkal jobban izgatta, hogy az autóba bele kéne ülni.

Rangon aluli…

Rangon aluli…

2019. március 10. (vasárnap)

Ötvenes férfi támaszkodik az autójára, telefonál. Feltűnően ideges, mindegyre az órájára pillant. Látom, a bal első gumi lapos. Van pótkerék? Hogyne lenne! – válaszol önérzetesen. Ajánlkozom, szívesen segítek, hiszen ismerősök vagyunk, ez a legkevesebb. Á, nem, köszöni, van ember, majd „az” megcsinálja. Megyek a dolgomra.

„Aranyláz” Újvárosban

„Aranyláz” Újvárosban

2019. március 03. (vasárnap)

1951. május elseje. Munkásünnep Pentelén, felvonulással, utcanévadóval, házavatóval. A hivatalosságok, a fővárosi protokollvendégek megcsodálják a semmiből kinőtt utcát – persze, hogy a Május 1. nevet kapja –, majd az ünnepség végeztével hazamennek. És a frissen átadott épületek egy részében másnap nem a beköltöző családok jelennek meg, hanem munkásbrigádok. Hogy befejezzék azt, amit az ünnepélyes avatóig nem sikerült.

1859: a pentelei világjáró hazatér

1859: a pentelei világjáró hazatér

2019. február 25. (hétfő)

Barkóczi Rosty Pál, az ifjú nemes önszántából tán sosem hagyta volna el Magyarországot. De az 1848-49-es szabadságharc katonájának, a Károlyi-huszárezred kapitányának nem volt más választása: a világosi fegyverletétel után börtön várt volna rá, így menekülnie kellett. Sógora, a tudós Trefort Ágoston, a későbbi vallás- és közoktatásügyi miniszter segítségével emigrált.

A „jégtörőnek” nem akadt dolga

A „jégtörőnek” nem akadt dolga

2019. február 24. (vasárnap)

Mátyással nincs szerencsénk, lehet, hogy komisz idő vár ránk, már hogyha beválik a népi regula. Mert a régi időjósok úgy tartották, ha Mátyás jeget talál, töri, ha nem talál, csinál. Vagyis még hidegebb napok várhatóak.

Mozi, filmszakadásig

Mozi, filmszakadásig

2019. február 24. (vasárnap)

Még hogy rossz emlék! Hogy is lenne az egy mozi, ami sokaknak ifjúságélmény, a meghitt együttlétet emléke a kedvessel, szigorúan a hátsó sorban, kerüljön a jegy, amibe kerül, de ott, a félhomályban összebújva, jaj, Istenem! Szép volt.

Hogy hívnak, kis boxos?

Hogy hívnak, kis boxos?

2019. február 16. (szombat)

Borsós. Borzas. Ebes. Elep. Kócs. Kormópuszta – mintha leckét mondana fel, úgy sorolja a hortobágyi gazdaságok nevét, tizenkettőt, ahová az ötvenes években kitelepített családok kerültek, kényszermunkára. És most telefonon invitál: készül az egykori száműzetése színhelyére, tartsak vele, hisz már kétszer együtt mentünk. Majd meglátjuk, mondom neki, hogy időt nyerjek.