Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A lövészárkok hírmondói

2018. november 8. (csütörtök) 8:06 - Molnár Emese

Az első világháború lezárásának századik évfordulója apropóján egy különleges kiállítás nyílt a múzeumban, amelyen katonák által készített alkotásokat lehet megtekinteni.

Nem is gondolnánk, hogy az első világháború idején, amikor állóháború alakult ki a nyugati fronton, a katonák milyen csodás művészeti alkotásokat készítettek a lövészárkokban. Legyen az egy díszes váza, fafaragás, vagy bármilyen szépen megmunkált fémtárgy. Többek között ezeket is bemutatja az Intercisa Múzeumban kedden nyílt kiállítás. Az ’I. világháború emlékezete” című tárlat anyaga Ősz Tamás Zsolt magángyűjteményéből való.

A dunaújvárosi gyűjtő Rácalmáson született, a házuk a víztorony közelében volt, amely a második világháború után egy megsemmisítő hely volt. Ide hordták a hadianyagokat, amelyeket lebontottak, hogy a még hasznos anyagokat kinyerjék. Gyermekkorában sok háborús ereklyét talált a kertben, itt kezdődött az érdeklődése ezen téma és tárgyak iránt, amely később szenvedélyévé vált. Figyelme középpontjába a háborúk idején készült művészeti alkotások, tárgyak kerültek, mert mint mondta, ezek sokkal személyesebbek, mindegyik egyedi darab, így gyűjteni kezdte őket. Az internet elterjedésével pedig sikerült kiteljesedni a szenvedélyének, körülbelül 8-10 éve foglalkozik a gyűjtéssel. Az első világháború idejéből származó relikviákat március 31-ig lehet megtekinteni a múzeum aulájában.

A rovat további hírei: Kultúra

Ünnepi előadással készül a Bartók

Ünnepi előadással készül a Bartók

2019. március 14. (csütörtök)

Március 15-én este újabb történelmi ihletésű darabbal ünnepel a Bartók színház. A fókuszban viszont ezúttal a helyi kötődésű Rosti Pál és az ő kalandos élettörténete a XIX. századból.

Tündökölnek a Wesley - Da Capo növendékei

Tündökölnek a Wesley - Da Capo növendékei

2019. március 14. (csütörtök)

A Wesley - Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola növendékei rendszeresen részt vesznek versenyeken, és rendre kiváló minősítésekkel, helyezésekkel térnek haza. A tanév második felében a zene és tánctagozatos fiatalok már számos eredményt bezsebelhettek. Ezekről Kurina Laura, az iskola igazgatója számolt be nekünk.

Újra a POSZT-on a Bartók

Újra a POSZT-on a Bartók

2019. március 12. (kedd)

Tizennégy produkció - köztük a Bartók koprodukciója - kapott helyet a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) kedden nyilvánosságra hozott versenyprogramjában.

A lengyel plakátművészet legjobb darabjai

A lengyel plakátművészet legjobb darabjai

2019. március 12. (kedd)

Rendhagyó kiállítás nyílt a Munkásművelődési Központban. Hétfő délutántól egy héten át lengyel retró propaganda plakátokat láthatnak az érdeklődők.

Generációk hangversenye

Generációk hangversenye

2019. március 09. (szombat)

Harmadik alkalommal rendezett emlékhangversenyt a Móricz iskola. Ezúttal Bárdos Lajos zeneszerző, zenetudós műveiből adtak elő műveket a város kórusai.

Bejött a nézőknek a cirkuszolás

Bejött a nézőknek a cirkuszolás

2019. március 08. (péntek)

A Bartók Táncszínházának legújabb előadása elnyerte a nézők tetszését, hiszen pont azt kapták tőle, amit vártak: egy óra pörgést, szórakozást és látványos táncokat.

Bemutatkoztak a zeneiskola jazz tanszakosai

Bemutatkoztak a zeneiskola jazz tanszakosai

2019. március 08. (péntek)

A Juharos "feltámadásának" köszönhetően egy régi, szép hagyomány lépett ki a Sándor Frigyes Zeneiskola falai közül. A klasszikus zenei tanulmányokat folytatók mellett, most a jazz tanszak növendékei vallottak színt, hiszen együtt muzsikálhattak tanáraikkal, meg-megcsillantva tehetségüket.