Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A lövészárkok hírmondói

2018. november 8. (csütörtök) 8:06 - Molnár Emese

Az első világháború lezárásának századik évfordulója apropóján egy különleges kiállítás nyílt a múzeumban, amelyen katonák által készített alkotásokat lehet megtekinteni.

Nem is gondolnánk, hogy az első világháború idején, amikor állóháború alakult ki a nyugati fronton, a katonák milyen csodás művészeti alkotásokat készítettek a lövészárkokban. Legyen az egy díszes váza, fafaragás, vagy bármilyen szépen megmunkált fémtárgy. Többek között ezeket is bemutatja az Intercisa Múzeumban kedden nyílt kiállítás. Az ’I. világháború emlékezete” című tárlat anyaga Ősz Tamás Zsolt magángyűjteményéből való.

A dunaújvárosi gyűjtő Rácalmáson született, a házuk a víztorony közelében volt, amely a második világháború után egy megsemmisítő hely volt. Ide hordták a hadianyagokat, amelyeket lebontottak, hogy a még hasznos anyagokat kinyerjék. Gyermekkorában sok háborús ereklyét talált a kertben, itt kezdődött az érdeklődése ezen téma és tárgyak iránt, amely később szenvedélyévé vált. Figyelme középpontjába a háborúk idején készült művészeti alkotások, tárgyak kerültek, mert mint mondta, ezek sokkal személyesebbek, mindegyik egyedi darab, így gyűjteni kezdte őket. Az internet elterjedésével pedig sikerült kiteljesedni a szenvedélyének, körülbelül 8-10 éve foglalkozik a gyűjtéssel. Az első világháború idejéből származó relikviákat március 31-ig lehet megtekinteni a múzeum aulájában.

A rovat további hírei: Kultúra

Szabadságszerető nemzet vagyunk és az érdekeinkért keményen kiállunk

Szabadságszerető nemzet vagyunk és az érdekeinkért keményen kiállunk

2019. augusztus 21. (szerda)

Már délelőtt megkezdődtek a színpadi programok az idei Augusztálison a Szalki-szigeten. Délután ünnepi beszédet mondott Cserna Gábor polgármester, majd az új kenyér megáldása és a kenyérszegés következett.

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

2019. augusztus 20. (kedd)

Az önkormányzat megbízásából, a Tourinform Iroda szervezésében idén is színes programokra készülhetnek az érdeklődők Szent István napjára. 

Munkában a Bartók társulata

Munkában a Bartók társulata

2019. augusztus 19. (hétfő)

Talán ez lesz az első alkalom, hogy egy trilógiazáró előadást láthatunk a Bartókban, hiszen már készül a korábbi évek nagysikerű gyermekelőadásának harmadik fejezete, a Makrokozmosz.

Nagyboldogasszony ünnepe

Nagyboldogasszony ünnepe

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária mennybevételét.

Húsz éve volt a napfogyatkozás

Húsz éve volt a napfogyatkozás

2019. augusztus 12. (hétfő)

A Kortárs Művészeti Intézetben látható Fekete fény című kiállításához kapcsolódóan tárlatvezetéssel egybekötött vetítéssorozatot rendeztek vasárnap délután, a teljes napfogyatkozás húsz éves évfordulóján.

Mester és tanítványai a templomban

Mester és tanítványai a templomban

2019. augusztus 05. (hétfő)

Kosztolányi György festőművész kulcsi alkotókörének tagjai állították ki műveket vasárnap délután az evangélikus templomban.

Püspöki áldással

Püspöki áldással

2019. július 31. (szerda)

Hetedik alkalommal emlékeztek meg az orvos-gyógyító vértanú Szent Panteleimonról egy zarándoklat keretében.