Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A lövészárkok hírmondói

2018. november 8. (csütörtök) 8:06 - Molnár Emese

Az első világháború lezárásának századik évfordulója apropóján egy különleges kiállítás nyílt a múzeumban, amelyen katonák által készített alkotásokat lehet megtekinteni.

Nem is gondolnánk, hogy az első világháború idején, amikor állóháború alakult ki a nyugati fronton, a katonák milyen csodás művészeti alkotásokat készítettek a lövészárkokban. Legyen az egy díszes váza, fafaragás, vagy bármilyen szépen megmunkált fémtárgy. Többek között ezeket is bemutatja az Intercisa Múzeumban kedden nyílt kiállítás. Az ’I. világháború emlékezete” című tárlat anyaga Ősz Tamás Zsolt magángyűjteményéből való.

A dunaújvárosi gyűjtő Rácalmáson született, a házuk a víztorony közelében volt, amely a második világháború után egy megsemmisítő hely volt. Ide hordták a hadianyagokat, amelyeket lebontottak, hogy a még hasznos anyagokat kinyerjék. Gyermekkorában sok háborús ereklyét talált a kertben, itt kezdődött az érdeklődése ezen téma és tárgyak iránt, amely később szenvedélyévé vált. Figyelme középpontjába a háborúk idején készült művészeti alkotások, tárgyak kerültek, mert mint mondta, ezek sokkal személyesebbek, mindegyik egyedi darab, így gyűjteni kezdte őket. Az internet elterjedésével pedig sikerült kiteljesedni a szenvedélyének, körülbelül 8-10 éve foglalkozik a gyűjtéssel. Az első világháború idejéből származó relikviákat március 31-ig lehet megtekinteni a múzeum aulájában.

A rovat további hírei: Kultúra

Színek kavalkádja az MMK-ban

Színek kavalkádja az MMK-ban

2019. január 15. (kedd)

Az MMK Galéria falait hétfőtől egy hónapon át Éli Irián festményei díszítik, méghozzá a hagyományostól eltérő formában és színekben.

Színvonalas hangversennyel indult az év

Színvonalas hangversennyel indult az év

2019. január 13. (vasárnap)

Zsúfolásig megtelt a Bartók színházterme vasárnap délután a Sándor Frigyes Zeneiskola és a Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány közös újévi gálakoncertjén.

Ica néni halhatatlansága

Ica néni halhatatlansága

2019. január 13. (vasárnap)

„Nézd ezt a rajzot. Ahogy megfogta a női arcot, aki ezt így rajzolta, abból árad a szeretet.” Néztem. Soha még így nem néztem képet, mint ahogy Rohonczi István tanár úr mondta, s  ahogy a vonalak egymásmellettiségét figyeltem, éreztem, amit mondott. P.Csasztka Ilona  azaz Pálfalniné Csasztka Ilona rajzai erről szólnak.

Az év első kiállítása a Bartókban

Az év első kiállítása a Bartókban

2019. január 08. (kedd)

Nem is egy, hanem rögtön két életművet foglal össze a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza legújabb kiállítása. Kedd délutántól kezdve egy hónapon át Pálfalvi János és P. Csasztka Ilona grafikusművészek munkái tekinthetők meg az épület aulájában.

Vízkereszt Jézus megjelenésének ünnepe

Vízkereszt Jézus megjelenésének ünnepe

2019. január 06. (vasárnap)

Ma van vízkereszt, vagyis Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A katolikus egyházban vízkereszt parancsolt ünnep, vagyis a híveknek kötelező szentmisén részt venniük - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata az MTI-vel.

Újévi Gálakoncertet ad a zeneiskola

Újévi Gálakoncertet ad a zeneiskola

2019. január 02. (szerda)

Kilencedik alkalommal szervez közös Újévi Gálakoncertet a Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány és a Sándor Frigyes Zeneiskola. A sztárfellépő ezúttal a Budapest Klezmer Band lesz majd.

Minden a tervek szerint halad

Minden a tervek szerint halad

2018. december 28. (péntek)

Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház igazgatója értékelte a Család Évadának első felét és bepillantást engedett a következő fél év eseményeibe is.