Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A lövészárkok hírmondói

2018. november 8. (csütörtök) 8:06 - Molnár Emese

Az első világháború lezárásának századik évfordulója apropóján egy különleges kiállítás nyílt a múzeumban, amelyen katonák által készített alkotásokat lehet megtekinteni.

Nem is gondolnánk, hogy az első világháború idején, amikor állóháború alakult ki a nyugati fronton, a katonák milyen csodás művészeti alkotásokat készítettek a lövészárkokban. Legyen az egy díszes váza, fafaragás, vagy bármilyen szépen megmunkált fémtárgy. Többek között ezeket is bemutatja az Intercisa Múzeumban kedden nyílt kiállítás. Az ’I. világháború emlékezete” című tárlat anyaga Ősz Tamás Zsolt magángyűjteményéből való.

A dunaújvárosi gyűjtő Rácalmáson született, a házuk a víztorony közelében volt, amely a második világháború után egy megsemmisítő hely volt. Ide hordták a hadianyagokat, amelyeket lebontottak, hogy a még hasznos anyagokat kinyerjék. Gyermekkorában sok háborús ereklyét talált a kertben, itt kezdődött az érdeklődése ezen téma és tárgyak iránt, amely később szenvedélyévé vált. Figyelme középpontjába a háborúk idején készült művészeti alkotások, tárgyak kerültek, mert mint mondta, ezek sokkal személyesebbek, mindegyik egyedi darab, így gyűjteni kezdte őket. Az internet elterjedésével pedig sikerült kiteljesedni a szenvedélyének, körülbelül 8-10 éve foglalkozik a gyűjtéssel. Az első világháború idejéből származó relikviákat március 31-ig lehet megtekinteni a múzeum aulájában.

A rovat további hírei: Kultúra

Új helyszínen, régi ismerősökkel

Új helyszínen, régi ismerősökkel

2018. november 17. (szombat)

Első alkalommal adott otthont a Juharos étterem egy zenei estnek, ám a fellépők már nem először járnak városunkban, a Balázs Elemér Group pénteken este zenélt újra itt.

A horvátok is megszenvedtek a szabadságért

A horvátok is megszenvedtek a szabadságért

2018. november 16. (péntek)

Az Intercia Múzeum igazgatója, Farkas Lajos testvérvárosunk, Vukovár ostromáról tartott előadást csütörtökön délután a november 18-ára eső emlékezés napja alkalmából.

Visszatérő vendégek

Visszatérő vendégek

2018. november 15. (csütörtök)

Első alkalommal ad otthon a Juharos étterem egy zenei estnek, ám a fellépők már nem először járnak városunkban, a Balázs Elemér Group pénteken este zenél újra itt.

Rácsodálkozni a természet szépségeire

Rácsodálkozni a természet szépségeire

2018. november 13. (kedd)

Megnyílt a harmincharmadik kiállítás is a Munkásművelődési Központ folyosógalériájában. A falakat ezúttal Brindza László festményei díszítik.

Őszbúcsúztató családi délután

Őszbúcsúztató családi délután

2018. november 11. (vasárnap)

Bár az időjárás nem tud róla és egy kicsit le is van maradva, tényleg közeledik az ősz vége, amit az Intercisa Múzeumban szombaton egy barátságos hangulatú, Családi délutánnal ünnepeltek.

Mi választjuk a világunkat

Mi választjuk a világunkat

2018. november 06. (kedd)

Ismét egy új stílus, egy új látásmód, új festmények és egy újabb fiatal festőművész érkezett a Bartók színházba, hogy Dunaújvárosban is bemutatkozhasson a nagyközönség előtt.

Bejött a modern Antigoné a nézőknek

Bejött a modern Antigoné a nézőknek

2018. november 03. (szombat)

A Bartók színház idei, Család Évadának második bemutatójára került sor szombaton este, ami Antigoné történetének egy igen izgalmas feldogozása volt a stúdióteremben.