Dunaújváros Hetilap

A város levegőjének tisztaságáért

Brousil Csaba - 2018. november 8. 14:26

Cserna Gábor, a Fidesz helyi szervezetének elnöke tartott sajtótájékoztatót a városi légszennyezettség kérdésében csütörtökön a párt Vasmű úti irodájában.

Cserna Gábor elmondta, hogy az ismét magas városi légszennyezettségi adatok ellenére a vasmű menedzsmentje továbbra sem tett érdemi lépéseket a levegő tisztaságának javítása érdekében. Mint mondta, sok városlakó érdeklődik a Polgármesteri Hivatalban, szóban és írásban is ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban. Ami - mint mondta- jogos is, hiszen szakemberek által kijelentett tény, hogy a vasmű nem tartja be az EU levegő tisztaságára vonatkozó normáit. A konverterből negyven percenként fújják a városra a szennyező anyagoktól hemzsegő füstgázt, ami így volt a legutóbbi mindenszenteki munkaszüneti nap alkalmával is november elsején. Mint mondta, a zsugorító műnél sem hatékony a porleválasztó rendszer. Az önkormányzat a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz fordult az ügyben, konkrétan a Székesfehérvári Járási Hivatal Környezetvédelmi Főosztályához.

Az ellenőrzések, ahogy Cserna Gábor kiemelte, folyamatosan zajlanak a vasmű területén, de érdemi változtatást még nem hajtott végre a gyár menedzsmentje. Az önkormányzat úgynevezett szmogügyeletet tart, folyamatosan figyelik a légszennyezettségi adatokat, és ha a szálló por koncentrációja túllépi a határértéket, azt jelentik a szakhatóság felé. Cserna Gábor nem értette Szabó Zsolt önkormányzati képviselő sajtótájékoztatón elhangzott szavait, miszerint kéri a városvezetéstől a légszennyezettségi adatokat. Mert mint mondta, ezek az adatok nyilvánosak, bárki számára elérhetőek a levegominoseg.hu tematikus weboldalon. Cserna Gábor ezúton is arra kérte a vasmű menedzsmentjét, hogy készítsenek ez év végéig egy helyzetelemzésen alapuló cselekvési tervet – ami később számon kérhető – és ebben vázolják azt, hogy miképpen szeretnék betartani az előírásokat és a Dunaferr privatizációs szerződésben a környezetvédelemre vonatkozó passzus vállalásait. Majd megköszönte dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos munkáját, aki a szaktárcánál és a kormánynál is közbenjár a helyzet megoldását illetően.

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.