Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Az ember és az istenek törvényei

2018. november 2. (péntek) 17:10 - Vass Ádám

Elkészült a klasszikus Antigoné modern feldolgozása a Bartók színházban. A főpróba zökkenőmentesen alakult, így minden készen áll a szombati előadásra.

Végre megtudhatjuk, miként is működik Antigoné kálváriája, ha a mai, modern Görögországban játszódna, méghozzá egy romkocsmában, a sarokban egy vak bárzenésszel. Az Antigoné történet - Szophoklész nyomán című előadás főpróbája szerda délelőtt zajlott a Bartók színház stúdiótermében, méghozzá tökéletesen, tehát a szombati premier előtt már csak némi finomhangolásra lehet szükség. A rendező, Szemán Béla elmondta, mivel a darab örök érvényű, még mindig aktuális kérdésekkel van tele, ezért tökéletesen megállja a helyét a mai díszletek között is, ahol a szereplők megtehetik, hogy televíziós bejátszásokat, hírműsorokat néznek, vagy máshonnan jelentkeznek be élőben a telefon segítségével. Ez a szokatlan csavar azonban nem érinti a szövegeket, azokat ugyanis érintetlenül hagyták az alkotók, egyedül a szituációk és a színészek játéka lett más.

A romkocsma pultja körül Antigoné szerepében Kovács Vanda, Iszméné szerepében Tőkés Nikoletta és Haimon szerepében Böröndi Bence látható. A legizgalmasabb szerep azonban Kiss Attilának jutott, aki Kreont kelti életre. A klasszikus darabhoz képest némiképp finomítottak rajta, nem az a kegyetlen zsarnok, mivel sokkal árnyaltabban és érthetőbb motivációkkal jeleik meg a színpadon. Kiss Attila elmondta, tudatos szándékuk volt, hogy máshogy mutassák be Kreont, mint az eredeti történetben.

- Az is célunk volt, hogy megpróbáljunk olyan előadást csinálni, amiről talán úgy mennek ki a középiskolások, hogy azt érzik, kaptak valamit, nem csak egy újabb kötelező olvasmány szokásos feldolgozását. Mindig nehéz, ha az ehhez hasonló klasszikusokat modernné próbáljuk tenni, elsősorban azért, hogy vajon összepasszol-e a modern világgal ez az archaikus szöveg, de azt hiszem remekül sikerült. Természetesen nincs zökkenőmentes próbafolyamat, ezúttal is sok nehézség volt, de leküzdöttük ezeket és jó szívvel gondolok vissza erre az időre.

Az egy részes, közel kilencven perces Antigoné történet - Szophoklész nyomán című előadás premierjére november 3-án, szombaton este hét órakor kerül sor a Bartók stúdiótermében.

A rovat további hírei: Kultúra

Ez a nap a férfiakról szól

Ez a nap a férfiakról szól

2018. november 19. (hétfő)

A Pentele Nyugdíjas Klub tagjai minden évben november végén tartják férfinapi ünnepségüket és ez idén sem volt másként. Ezen a napon a férfi tagok különleges bánásmódban részesültek a hölgyektől.

Rendhagyó irodalomóra

Rendhagyó irodalomóra

2018. november 19. (hétfő)

Különleges vendég érkezett városunkba a gyerekekhez. A könyvtárban Kiss Ottó költő, író várta őket egy foglalkozásra.

Új helyszínen, régi ismerősökkel

Új helyszínen, régi ismerősökkel

2018. november 17. (szombat)

Első alkalommal adott otthont a Juharos étterem egy zenei estnek, ám a fellépők már nem először járnak városunkban, a Balázs Elemér Group pénteken este zenélt újra itt.

A horvátok is megszenvedtek a szabadságért

A horvátok is megszenvedtek a szabadságért

2018. november 16. (péntek)

Az Intercia Múzeum igazgatója, Farkas Lajos testvérvárosunk, Vukovár ostromáról tartott előadást csütörtökön délután a november 18-ára eső emlékezés napja alkalmából.

Visszatérő vendégek

Visszatérő vendégek

2018. november 15. (csütörtök)

Első alkalommal ad otthon a Juharos étterem egy zenei estnek, ám a fellépők már nem először járnak városunkban, a Balázs Elemér Group pénteken este zenél újra itt.

Rácsodálkozni a természet szépségeire

Rácsodálkozni a természet szépségeire

2018. november 13. (kedd)

Megnyílt a harmincharmadik kiállítás is a Munkásművelődési Központ folyosógalériájában. A falakat ezúttal Brindza László festményei díszítik.

Őszbúcsúztató családi délután

Őszbúcsúztató családi délután

2018. november 11. (vasárnap)

Bár az időjárás nem tud róla és egy kicsit le is van maradva, tényleg közeledik az ősz vége, amit az Intercisa Múzeumban szombaton egy barátságos hangulatú, Családi délutánnal ünnepeltek.