Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Az ember és az istenek törvényei

2018. november 2. (péntek) 17:10 - Vass Ádám

Elkészült a klasszikus Antigoné modern feldolgozása a Bartók színházban. A főpróba zökkenőmentesen alakult, így minden készen áll a szombati előadásra.

Végre megtudhatjuk, miként is működik Antigoné kálváriája, ha a mai, modern Görögországban játszódna, méghozzá egy romkocsmában, a sarokban egy vak bárzenésszel. Az Antigoné történet - Szophoklész nyomán című előadás főpróbája szerda délelőtt zajlott a Bartók színház stúdiótermében, méghozzá tökéletesen, tehát a szombati premier előtt már csak némi finomhangolásra lehet szükség. A rendező, Szemán Béla elmondta, mivel a darab örök érvényű, még mindig aktuális kérdésekkel van tele, ezért tökéletesen megállja a helyét a mai díszletek között is, ahol a szereplők megtehetik, hogy televíziós bejátszásokat, hírműsorokat néznek, vagy máshonnan jelentkeznek be élőben a telefon segítségével. Ez a szokatlan csavar azonban nem érinti a szövegeket, azokat ugyanis érintetlenül hagyták az alkotók, egyedül a szituációk és a színészek játéka lett más.

A romkocsma pultja körül Antigoné szerepében Kovács Vanda, Iszméné szerepében Tőkés Nikoletta és Haimon szerepében Böröndi Bence látható. A legizgalmasabb szerep azonban Kiss Attilának jutott, aki Kreont kelti életre. A klasszikus darabhoz képest némiképp finomítottak rajta, nem az a kegyetlen zsarnok, mivel sokkal árnyaltabban és érthetőbb motivációkkal jeleik meg a színpadon. Kiss Attila elmondta, tudatos szándékuk volt, hogy máshogy mutassák be Kreont, mint az eredeti történetben.

- Az is célunk volt, hogy megpróbáljunk olyan előadást csinálni, amiről talán úgy mennek ki a középiskolások, hogy azt érzik, kaptak valamit, nem csak egy újabb kötelező olvasmány szokásos feldolgozását. Mindig nehéz, ha az ehhez hasonló klasszikusokat modernné próbáljuk tenni, elsősorban azért, hogy vajon összepasszol-e a modern világgal ez az archaikus szöveg, de azt hiszem remekül sikerült. Természetesen nincs zökkenőmentes próbafolyamat, ezúttal is sok nehézség volt, de leküzdöttük ezeket és jó szívvel gondolok vissza erre az időre.

Az egy részes, közel kilencven perces Antigoné történet - Szophoklész nyomán című előadás premierjére november 3-án, szombaton este hét órakor kerül sor a Bartók stúdiótermében.

A rovat további hírei: Kultúra

A rács két oldalán

A rács két oldalán

2019. április 18. (csütörtök)

A Közbiztonsági rendezvénysorozat részeként új kiállítás nyílt az Intercisa Múzeumban, ami folytatva az előző évek hagyományait, ezúttal a büntetésvégrehajtás világát és annak történelmét mutatja meg a látogatóknak.

Kiállításokon a felkelő nap országa

Kiállításokon a felkelő nap országa

2019. április 17. (szerda)

Elkezdődtek a Japán Napok a Móricz iskolában, de több más helyi intézmény is különleges távol-keleti programokkal várja az érdeklődőket a napokban.

Elhunyt Bács Ferenc

Elhunyt Bács Ferenc

2019. április 16. (kedd)

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után, kedden elhunyt Bács Ferenc, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest Főváros Díszpolgára - tudatta a művész családja az MTI-vel.

Az alkotás önkifejezés és kikapcsolódás

Az alkotás önkifejezés és kikapcsolódás

2019. április 16. (kedd)

Ismét egy új kiállítás látható a Munkásművelődési Központ galériájában. Hétfő délután óta Kelemen-Nagy Annamária festményei díszítik a színházterem előtti folyosót.

Térfélcsere a KMI-ben

Térfélcsere a KMI-ben

2019. április 15. (hétfő)

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával két nagyszabású kiállítás valósul meg egy csereprogram keretében: a Kortárs Művészeti Intézet és a Centrul de Interes egymás gyűjteményéből állít ki.

Honnan ered a magyarság?

Honnan ered a magyarság?

2019. április 14. (vasárnap)

Kerekasztal beszélgetésre vár minden érdeklődőt április 24-én szerdán az MMK-ba Horváth Béla történelem tanár, aki a magyar történelem igazságairól és tévedéseiről tart előadást.

Marco és az orosz balett

Marco és az orosz balett

2019. április 14. (vasárnap)

Marco könnyedén mesél. Igazából csak arról, ami szerinte neki a világ, a tánc és ezen belül a balett. Valami megfontolt könnyedséggel beszél mindarról, amivel ez pálya együtt jár.  A lemondás, a fájdalom, a monotonitás szavak el sem hagyják a száját, pedig élete utóbbi négy esztendeje ezek a mindennapjai velejárói…