Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Az ember és az istenek törvényei

2018. november 2. (péntek) 17:10 - Vass Ádám

Elkészült a klasszikus Antigoné modern feldolgozása a Bartók színházban. A főpróba zökkenőmentesen alakult, így minden készen áll a szombati előadásra.

Végre megtudhatjuk, miként is működik Antigoné kálváriája, ha a mai, modern Görögországban játszódna, méghozzá egy romkocsmában, a sarokban egy vak bárzenésszel. Az Antigoné történet - Szophoklész nyomán című előadás főpróbája szerda délelőtt zajlott a Bartók színház stúdiótermében, méghozzá tökéletesen, tehát a szombati premier előtt már csak némi finomhangolásra lehet szükség. A rendező, Szemán Béla elmondta, mivel a darab örök érvényű, még mindig aktuális kérdésekkel van tele, ezért tökéletesen megállja a helyét a mai díszletek között is, ahol a szereplők megtehetik, hogy televíziós bejátszásokat, hírműsorokat néznek, vagy máshonnan jelentkeznek be élőben a telefon segítségével. Ez a szokatlan csavar azonban nem érinti a szövegeket, azokat ugyanis érintetlenül hagyták az alkotók, egyedül a szituációk és a színészek játéka lett más.

A romkocsma pultja körül Antigoné szerepében Kovács Vanda, Iszméné szerepében Tőkés Nikoletta és Haimon szerepében Böröndi Bence látható. A legizgalmasabb szerep azonban Kiss Attilának jutott, aki Kreont kelti életre. A klasszikus darabhoz képest némiképp finomítottak rajta, nem az a kegyetlen zsarnok, mivel sokkal árnyaltabban és érthetőbb motivációkkal jeleik meg a színpadon. Kiss Attila elmondta, tudatos szándékuk volt, hogy máshogy mutassák be Kreont, mint az eredeti történetben.

- Az is célunk volt, hogy megpróbáljunk olyan előadást csinálni, amiről talán úgy mennek ki a középiskolások, hogy azt érzik, kaptak valamit, nem csak egy újabb kötelező olvasmány szokásos feldolgozását. Mindig nehéz, ha az ehhez hasonló klasszikusokat modernné próbáljuk tenni, elsősorban azért, hogy vajon összepasszol-e a modern világgal ez az archaikus szöveg, de azt hiszem remekül sikerült. Természetesen nincs zökkenőmentes próbafolyamat, ezúttal is sok nehézség volt, de leküzdöttük ezeket és jó szívvel gondolok vissza erre az időre.

Az egy részes, közel kilencven perces Antigoné történet - Szophoklész nyomán című előadás premierjére november 3-án, szombaton este hét órakor kerül sor a Bartók stúdiótermében.

A rovat további hírei: Kultúra

Elhunyt Andy Vajna

Elhunyt Andy Vajna

2019. január 20. (vasárnap)

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.

Magyar Kultúra Napja díjátadóval

Magyar Kultúra Napja díjátadóval

2019. január 20. (vasárnap)

Koncertekkel, kiállításokkal ünneplik a magyar kultúra napját Fejér megyében. Dunaújvárosban a Városháza házasságkötő és rendezvénytermében a G Bunker Quintet dzsesszformáció ad koncertet kedden. Az önkormányzat ekkor adja át a Pro Cultura Intercisae díjat.

Papírcsizmás Kandúr

Papírcsizmás Kandúr

2019. január 20. (vasárnap)

A Gyermekkönyvtárban a papírszínház legújabb előadása alatt a kicsik egy klasszikus Csizmás Kandúr mesét hallhattak.

Fiatalok a városról

Fiatalok a városról

2019. január 19. (szombat)

Az év első kiállítására is sor kerül a Kortárs Művészeti Intézetben. A rendhagyó fotókiállításon ezúttal fiatal művészek mutatják meg, hogyan is látják Dunaújvárost.

Színek kavalkádja az MMK-ban

Színek kavalkádja az MMK-ban

2019. január 15. (kedd)

Az MMK Galéria falait hétfőtől egy hónapon át Éli Irián festményei díszítik, méghozzá a hagyományostól eltérő formában és színekben.

Színvonalas hangversennyel indult az év

Színvonalas hangversennyel indult az év

2019. január 13. (vasárnap)

Zsúfolásig megtelt a Bartók színházterme vasárnap délután a Sándor Frigyes Zeneiskola és a Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány közös újévi gálakoncertjén.

Ica néni halhatatlansága

Ica néni halhatatlansága

2019. január 13. (vasárnap)

„Nézd ezt a rajzot. Ahogy megfogta a női arcot, aki ezt így rajzolta, abból árad a szeretet.” Néztem. Soha még így nem néztem képet, mint ahogy Rohonczi István tanár úr mondta, s  ahogy a vonalak egymásmellettiségét figyeltem, éreztem, amit mondott. P.Csasztka Ilona  azaz Pálfalniné Csasztka Ilona rajzai erről szólnak.