Európa tetején a DUE-Maarsk Graphics!

spigott - 2018. november 10. 12:28

Négygólos hátrányból felállva, büntetőkkel aratott 15-13-as győzelmet a házigazda Kirishi ellen a DUE-Maarsk Graphics női vízilabda csapata az Európai Szuperkupa döntőjében.

Az Euroliga legutóbbi két kiírásának győztese, az orosz Kirishi vendégeként ugrott medencébe ma délelőtt tizenegy órától a LEN Kupa címvédőjeként a DUE-Maarsk Graphics női vízilabda csapata az Európai Szuperkupa fináléjában. Az összecsapásnak a világsztárok sorát felvonultató hazaiak voltak az esélyesei, ám Mihók Attila gárdája ennek ellenére is elszántan, a bravúr reményében vágott neki az összecsapásnak.
Ahogy az várható is volt, nagyon kemény védekezéssel kezdtek a felek mindkét oldalon, egyenlő létszámban nagyon nehezen kerültek lövőhelyzetbe a játékosok. Előnyben viszont megvolt a lehetőség a gólszerzésre, s ezzel élni is tudott együttesünk, mely Garda remek átlövésével szerezte meg a vezetést a 2. perc végén, s ugyan a hazaiak postafordultával válaszoltak, a negyed derekán Menczinger is bevágott közelről egy fórt, újra előnybe hozva ezzel az egyetemistákat (1-2). A negyed hajrájában tovább szigorodott az oroszok védekezése, így igazán esély sem volt a fór növelésére, ráadásul az utolsó percben Zubkova is bevette a dunaújvárosi kaput, így az első szünetre 2-2-es döntetlennel vonultak a csapatok.

A második felvonást a házigazdák kezdték gyors góllal, s bár Gurisatti parádésan vágta be a bal felsőbe a szabadon hagyott labdát, a Kirishi is bizonyította, hogy életveszélyes emberelőnyben, s Prokofjeva második találatával ismét magához ragadta a vezetést, s mikor a 11. percben Kirilcheva is tisztán lőhetett közelről, már 5-3-as orosz vezetést mutatott az eredményjelző. Ennél is nagyobb gondot jelentett, hogy a mieink továbbra is nagyon nehezen jutottak el lövésig, annyira jól zárt a vendéglátók hátsó alakzata, így hiába védekezett ki a negyed utolsó perceiben két hátrányt is a Mihók-csapat, nem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez.

A térfélcserét követően tovább növelte előnyét a Kirishi, melyből Ryzhkova ejtett pontosan egy megúszás végén, de a mieink természetesen nem adták fel, s előbb Vályi Vanda pókhálózta ki a jobb felsőt, majd Menczinger pattintott pontosan előnyben, s újra nyílt lett a meccs (6-5). Sajnos nem sokáig, mert a vendéglátók is megrázták magukat, kétszer is eredményesen játszották meg centereiket, akik nem hibázták el a ziccert, s újra meglépett hárommal az Euroliga címvédője (8-5). Két perccel a negyed vége előtt Ziegler ugyan megszerezte a mieink hatodik találatát, de erre azonnal válaszoltak a hazaiak sőt, nem sokkal a lefújás előtt Ivanova ejtette át Aarts kapust, így hiába talált be ötméteresből Garda Krisztina, az utolsó etap előtt 10-7-re vezettek a házigazdák.
Nagy hajrá kellett volna tehát a mieinktől ahhoz, hogy legyen esélyük a felzárkózásra, s ugyan Gurisatti megúszásból szépített, majd Aarts védett ziccert, s bár Ryzhkova gyorsan belőtt egy fórt, előbb Gurisatti csavart szenzációsan a jobb alsóba, majd Mahieu szakadt el az emberétől, így szűk négy perccel a meccs vége előtt minimálisra csökkentette hátrányát együttesünk (11-10).

Garda Krisztina (labdával) ismét vezére volt az egyetemistáknak! (Képek: DO-archív)

Aarts újabb két védése után már az egyenlítésért támadhattak az egyetemisták, ám Karnaukh is bemutatott egy bravúrt. A véghajrá őrült izgalmakat hozott, mert Vályi Vanda emberelőnyös találatával az utolsó percben utolérte ellenfelét együttesünk, ráadásul sikerült kivédekezni az utolsó orosz támadást is, így büntetőlövésekkel dőlt el a Szuperkupa sorsa.
A szétlövésben Vályi Vanda kezdett pontosan, majd a csereként beállt Kiss Alexandra megfogta Zubkova ötösét, s mivel a folytatásban Garda Krisztina, Menczinger Kata és Horváth Brigitta is betalált, majd Kiss Ryzhkova lövését is megfogta, így a mieink hatalmas bravúrt elérve 15-13-ra megnyerték a mérkőzést, elhódítva ezzel a Szuperkupát.

Mihók Attila: - Óriási siker ez ennek a kis egyesületnek. Nagyon nehéz mérkőzés volt, a Kirishi remekül védekezett, nehéz volt rajtuk fogást találni, egészen a negyedik negyedig nem is sikerült. Ekkor ők elhibázták a lehetőségeiket, mi azonban rengeteget úszva dolgoztunk meg a helyzetkért, s ezeket sikerült is gólra váltanunk, így sikerült visszajönnünk a meccsbe, s végül megszerezni a győzelmet.

Kis-Primász Ágnes szakosztályvezető: - Ez egy leírhatatlan érzés most, mert persze minden mérkőzéshez úgy állnak oda a lányok, hogy megnyerjék azt, most azonban a Kirishi volt az egyértelmű esélyes, főleg hazai pályán. Azt már korábban elmondtam, hogy bízom a lányokban, mert egy meccsen lehet meglepetést okozni, de azok után, hogy látom, mit és mennyit dolgoznak a lányok és az edzői stáb, ez a győzelem ékes bizonyítéka annak, hogy a befektetett munka meghozza a gyümölcsét. Ez egy óriási siker, s ha most nem is nyertek volna a lányok, a LEN Kupa megnyerésével így is a legsikeresebb évünket tudhattuk volna magunk mögött, viszont a Szuperkupa elhódításával csodálatos lett a 2018-as esztendőnk. Mióta a partról követem a csapatot, nagyon sok mérkőzésünk dőlt el ötméteressel itthon és a nemzetközi kupákban is, de nem emlékszem olyanra, hogy mi nyertünk volna. Az, hogy ezt a rossz sorozatot most tudtuk megtörni, egy olyan találkozón, amely arról döntött, hogy ki Európa jelenlegi legjobb csapata, ez még inkább alátámasztja azt, hogy ez a csapat, a játékosok és edzők egyaránt megdolgoztak azért a szenzációs eredményért. Szerencsére nagyon jó helyzetben vagyunk, mert van egy kiváló holland kapusunk, Laura Aarts személyében, aki nagyon sokat tett azért, hogy eljussunk az ötméteresekig, s, hogy ott Kiss Alexandra kettőt is megfogott, az nemcsak a kapusok közötti remek összhangot és együttműködést mutatja, hanem szerintem azt is, hogy ez egy igazi csapatsiker volt.

Kinef Kirishi – DUE-Maarsk Graphics 13-15 (2-2, 3-1, 5-4, 1-4, 1-4, 2-4) – ötméteresek után

Kinef Kirishi: Karnaukh – Zubkova 2, Prokofjeva 2, Simanovich 2, Diachenko 1, Krimer, Khamzaeva 1, Kirilcheva 1, Iakusheva, Soboleva 1, Ivanova 1, Ryzhkova 2. Vezetőedző: Aleksandr Kabanov.

DUE-Maarsk Graphics: Aarts – Brezovszki, Menczinger 3, Gurisatti 3, Horváth 1, Mahieu 1, Luka, Garda 3, Ziegler 1, Vályi 3, Huszti, Szellák. Vezetőedző: Mihók Attila.

Kép: DU-Maarsk Graphics

A rovat további hírei: Sport

Elvárható a három pont megszerzése

Elvárható a három pont megszerzése

2024. már. 29.

A tabellán nyolcadik Tatabánya otthonában folytatja a bajnokság küzdelmeit a DFVE női vízilabda csapata szombaton délután négy órától.

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

2024. már. 29.

A második félidőt tizenöt góllal megnyerve aratott 32-20-as sikert a DKKA női kézilabda csapata a NEKA elleni hazai bajnokin.

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.