Dunaújváros Hetilap

Közel a megállapodás

Vass Ádám - 2018. november 14. 19:10

Jó ideje folynak a tárgyalások, de most úgy néz ki rövidesen aláírhatja városunk vezetése a lengyelországi Leszno várossal való együttműködési megállapodást.

Tavaly ugyanekkor érkezett a a lengyelországi Leszno város küldöttsége a Dunaújvárosi Egyetemen zajló Tudományos Héten tartott East-West Cohesion konferenciára. Akkor a két város felsőoktatási intézménye közt már három éve tartott a kapcsolat, de a lesznoi Jan Amos Komenski Állami Műszaki Főiskola és a Dunaújvárosi Egyetem közti tudományos együttműködés mellett felmerült, hogy városi szintre is kiterjesszék a megállapodást. Azóta már már mindkét település vendégül látta a másik delegációt, most pedig újabb lépést tettek a testvérvárosi cím megvalósulásához.

Szerdán délelőtt ugyanis Mikołaj Zgaiński, a lesznoi egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős irodavezetője tett látogatást az egyetemen, ahol Gombos István, városunk humán ügyekért felelős alpolgármestere fogadta. Mikołaj Zgaiński elmondta, annak idején még kicsiben kezdték, de azóta egyre nagyobb lépéseket tett a két város az együttműködés megerősítésére, ami a testvérvárosi kapcsolat kialakításáról szóló szándéknyilatkozat aláírásával kezdődött, majd a személyes látogatásokkal folytatódott, most pedig már az együttműködés létrejöttéhez szükséges szerződés tervezetét is elkészítették. Ebben rengeteg minden szerepel, hiszen sok dologban hasonlít egymásra a két város, ezért segíthetik egymást a futsal csapatok, a színházak, az iskolák, de együtt oldhatnak meg olyan, mindkét várost sújtó problémákat is, mint a fiatalok elvándorlása, vagy az ipari fejlesztések. Szerinte ez az együttműködés a városok intézményeit is segítheti, hiszen közösen pályázhatnak különböző forrásokra és több fejlesztést tudnának létrehozni a településeken. Véleménye szerint jövő héten mindkét fél kezébe veheti a szerződés lengyel és magyar nyelvű változatát, és néhány hónapon belül az önkormányzatok vezetői aláírásukkal is hitelesíthetik a dokumentumot, amihez egy-egy különleges tollat is hozott szerdán a lengyel delegáció.

Gombos István alpolgármester szerint sok lehetőség rejlik a két város közti együttműködésben és úgy tűnik a megkezdett tárgyalások és tervek végre megvalósulni látszanak. Mivel ő is látogatást tett Lesznoban, megtapasztalta, hogy mennyire hasonló a két város és Leszno mennyire vendégszerető. Megjegyezte azt is, hogy követendő példával is szolgálhatnak Dunaújváros számára, például az ipari innováció területén. Éppen ezért bízik benne, hogy ez egy hosszútávú kapcsolat kezdete lesz két, dinamikusan fejlődő város között.

A rovat további hírei: Közélet

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét.