Márton napi irodalom

2018. november 13. (kedd) 7:52 - Vass Ádám

Két rendezvénnyel indították a hetet a Móricz iskolában. A hétfői napon megemlékeztek a magyar  nyelv napjáról, illetve Márton napi ünnepséget is tartottak.

Tanítás után a hétfői napon a Móricz Zsigmond Általános Iskola is programot szervezett Márton nap alkalmából. Negyed négykor a Szélrózsa Társulat előadásában a Bolondfalu boszorkányai  című előadás kezdődött a tornateremben, majd sötétedéskor, fél öt körül a diákok kivonultak a belső udvarra, ahol a színpadon a 3.a osztály műsorát láthatták Márton legendájáról. Ezt követően meggyújtották a mécseseket és énekszóval kísérve körbe járták az iskola épületét.

Délelőtt viszont egy egészen más fajta rendezvényre került sor az iskolában, hiszen hét éve már, hogy november 13-án a magyar nyelv napját is ünnepeljük. Ez alkalomból délelőtt tízkor Dóka Péter író, műfordító, a Móra Kiadó irodalmi szerkesztője érkezett a tanulókhoz egy rendhagyó irodalomórára, akinek Dunaújvárosban a Bartók színház Sajtkirály című mesejátéka által vált ismertté a neve. Ezúttal A kék hajú lány című kisregényét olvasó  ötödikesekkel beszélgetett a kortárs irodalomról, olvasásról és az ő sokszínű alkotó munkájáról.

A programok kedden is folytatódnak, amikor az ELTE Finnugor Tanszékének fiatal oktatói és doktoranduszai tartanak rendhagyó magyarórát. Ők már többször jártak nyelvrokon népek közt Oroszországban, és a  Magyarországra érkező nyelvrokonok többsége is megfordul náluk. Előadást és interaktív foglalkozásokat tartanak majd  a felsősöknek.

A rovat további hírei: Oktatás

Ma lejár a felsőoktatási jelentkezési határidő

Ma lejár a felsőoktatási jelentkezési határidő

2019. február 17. (vasárnap)

Ma éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre a E-felvételin keresztül. 

Kitolták a jelentkezési határidőt

Kitolták a jelentkezési határidőt

2019. február 14. (csütörtök)

Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre - mondta az Oktatási Hivatal (OH) főosztályvezetője.

Anyanyelvi szinten

Anyanyelvi szinten

2019. február 14. (csütörtök)

Körzeti anyanyelvi vetélkedőt tartottak a Petőfi Sándor Általános Iskolában.

Az első félév legjobbjai

Az első félév legjobbjai

2019. február 13. (szerda)

A Rudas iskolában az első félév vége után nem feledkeztek meg azokról a diákokról, akik a legjobb teljesítményt nyújtották szeptembertől januárig. A legjobb huszonöt tanuló külön dicséretben részesült.

Péntekig jelentkezhetnek a felvételizők

Péntekig jelentkezhetnek a felvételizők

2019. február 11. (hétfő)

Legkésőbb péntek éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre az E-felvételin keresztül – közölte az Oktatási Hivatal hétfőn az MTI-vel. A hivatal tájékoztatása szerint aki a díjmentesen megjelölhető három jelentkezési helynél többet (de legfeljebb hatot) jelöl meg, az a jelentkezésenként 2 ezer forintos kiegészítő díjat szintén február 15-én éjfélig fizetheti be.

Energiakövetek pályázat idén is

Energiakövetek pályázat idén is

2019. február 11. (hétfő)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) "Energiakövetek 2019" címmel immár harmadszor hirdet pályázatot a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára.

Központi írásbeli felvételi: megvannak az eredmények - hogyan tovább?

Központi írásbeli felvételi: megvannak az eredmények - hogyan tovább?

2019. február 09. (szombat)

Már minden középiskolába készülő diák megtudta a központi írásbeli felvételi eredményeit. Az Oktatási Hivatal kimutatása szerint a tanulók idén átlagosan a magyar nyelvi feladatsoron több pontot értek el, mint a matematikán. A hivatal Köznevelési Programok Főosztályának vezetője elmondta, hogy február 18-ig kell a kiválasztott intézményekbe jelentkezni.