Márton napi irodalom

2018. november 13. (kedd) 7:52 - Vass Ádám

Két rendezvénnyel indították a hetet a Móricz iskolában. A hétfői napon megemlékeztek a magyar  nyelv napjáról, illetve Márton napi ünnepséget is tartottak.

Tanítás után a hétfői napon a Móricz Zsigmond Általános Iskola is programot szervezett Márton nap alkalmából. Negyed négykor a Szélrózsa Társulat előadásában a Bolondfalu boszorkányai  című előadás kezdődött a tornateremben, majd sötétedéskor, fél öt körül a diákok kivonultak a belső udvarra, ahol a színpadon a 3.a osztály műsorát láthatták Márton legendájáról. Ezt követően meggyújtották a mécseseket és énekszóval kísérve körbe járták az iskola épületét.

Délelőtt viszont egy egészen más fajta rendezvényre került sor az iskolában, hiszen hét éve már, hogy november 13-án a magyar nyelv napját is ünnepeljük. Ez alkalomból délelőtt tízkor Dóka Péter író, műfordító, a Móra Kiadó irodalmi szerkesztője érkezett a tanulókhoz egy rendhagyó irodalomórára, akinek Dunaújvárosban a Bartók színház Sajtkirály című mesejátéka által vált ismertté a neve. Ezúttal A kék hajú lány című kisregényét olvasó  ötödikesekkel beszélgetett a kortárs irodalomról, olvasásról és az ő sokszínű alkotó munkájáról.

A programok kedden is folytatódnak, amikor az ELTE Finnugor Tanszékének fiatal oktatói és doktoranduszai tartanak rendhagyó magyarórát. Ők már többször jártak nyelvrokon népek közt Oroszországban, és a  Magyarországra érkező nyelvrokonok többsége is megfordul náluk. Előadást és interaktív foglalkozásokat tartanak majd  a felsősöknek.

A rovat további hírei: Oktatás

Kalandoztak a gasztrovilágban

Kalandoztak a gasztrovilágban

2019. április 18. (csütörtök)

Harmadik alkalommal rendezte meg a Tavaszi gasztrokaland elnevezésű versenyét a Kereskedelmi iskola. A három fős csapatokat neves zsűri értékelte.

Ilyen volt a IV. Szakmák Éjszakája

Ilyen volt a IV. Szakmák Éjszakája

2019. április 13. (szombat)

Folytatva a hatalmas sikernek örvendő programkavalkádot, idén is megrendezték a Szakmák Éjszakája elnevezésű pályaválasztó rendezvényt.

Még több hallgató érkezhet

Még több hallgató érkezhet

2019. április 10. (szerda)

Minden évben egyre többen választják a Dunaújvárosi Egyetemet az általános felvételi eljárás során, az érdeklődők száma pedig idén sem csökkent.

Karriernap az egyetemen

Karriernap az egyetemen

2019. április 09. (kedd)

Harminckét kiállító volt jelen az egyetemen megrendezett karriernapon, melyen többek között álláslehetőségekről, képzési kínálatról tájékoztatták az érdeklődőket.

Tehetségek a főtéren

Tehetségek a főtéren

2019. április 08. (hétfő)

Szakmai és szórakoztató programokkal készült erre a hétre a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye, ami hétfőn a tehetségnappal vette kezdetét.

Felvételi - Több mint 112 ezer jelentkező

Felvételi - Több mint 112 ezer jelentkező

2019. április 03. (szerda)

Összesen 112 034-en nyújtottak be jelentkezést a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban, ez a tavalyi hasonló érték 104 százaléka - közölte Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. A legnépszerűbb intézmény több szempontból is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amelyet csaknem 14 ezren jelöltek meg első helyen.

Idén ősztől is ingyenesen kapják a tankönyvet az 1-9. évfolyamos diákok

Idén ősztől is ingyenesen kapják a tankönyvet az 1-9. évfolyamos diákok

2019. április 03. (szerda)

A 2020-21-es tanévtől minden diák ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez a köznevelésben és a szakképzésben - mondta az oktatási államtitkár.