Márton napi irodalom

2018. november 13. (kedd) 7:52 - Vass Ádám

Két rendezvénnyel indították a hetet a Móricz iskolában. A hétfői napon megemlékeztek a magyar  nyelv napjáról, illetve Márton napi ünnepséget is tartottak.

Tanítás után a hétfői napon a Móricz Zsigmond Általános Iskola is programot szervezett Márton nap alkalmából. Negyed négykor a Szélrózsa Társulat előadásában a Bolondfalu boszorkányai  című előadás kezdődött a tornateremben, majd sötétedéskor, fél öt körül a diákok kivonultak a belső udvarra, ahol a színpadon a 3.a osztály műsorát láthatták Márton legendájáról. Ezt követően meggyújtották a mécseseket és énekszóval kísérve körbe járták az iskola épületét.

Délelőtt viszont egy egészen más fajta rendezvényre került sor az iskolában, hiszen hét éve már, hogy november 13-án a magyar nyelv napját is ünnepeljük. Ez alkalomból délelőtt tízkor Dóka Péter író, műfordító, a Móra Kiadó irodalmi szerkesztője érkezett a tanulókhoz egy rendhagyó irodalomórára, akinek Dunaújvárosban a Bartók színház Sajtkirály című mesejátéka által vált ismertté a neve. Ezúttal A kék hajú lány című kisregényét olvasó  ötödikesekkel beszélgetett a kortárs irodalomról, olvasásról és az ő sokszínű alkotó munkájáról.

A programok kedden is folytatódnak, amikor az ELTE Finnugor Tanszékének fiatal oktatói és doktoranduszai tartanak rendhagyó magyarórát. Ők már többször jártak nyelvrokon népek közt Oroszországban, és a  Magyarországra érkező nyelvrokonok többsége is megfordul náluk. Előadást és interaktív foglalkozásokat tartanak majd  a felsősöknek.

A rovat további hírei: Oktatás

Elkezdődött a szalagavató szezon

Elkezdődött a szalagavató szezon

2018. december 08. (szombat)

A Rudas iskola látványos szalagtűző ünnepségével kezdetét vette városunkban is az időszak, ami jelzi a végzősöknek, lassan itt a ballagás és az érettségi, de addig bulizhatnak egy jót.

Újabb hallgatók érkezhetnek Kínából

Újabb hallgatók érkezhetnek Kínából

2018. december 06. (csütörtök)

A Dunaújvárosi Egyetem már több, mint tíz éve folyamatosan bővíti a kínai felső oktatási intézményekkel való együttműködési megállapodásokat, a tekintélyes listára pedig egy újabb főiskola is felkerült.

Aki már nem diák, menjen a NAV-hoz!

Aki már nem diák, menjen a NAV-hoz!

2018. december 05. (szerda)

Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, be kell jelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, és december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie - közölte a szervezet.

Péntekig lehet jelentkezni!

Péntekig lehet jelentkezni!

2018. december 04. (kedd)

Péntekig jelentkezhetnek a központi középiskolai írásbelire az általános iskolás diákok - közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel. A kérelmet abba az iskolába kell benyújtaniuk, amelyikben a vizsgát meg akarják írni.

Díjat nyert a MEKH Energiakövetek programja

Díjat nyert a MEKH Energiakövetek programja

2018. december 01. (szombat)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Energiakövetek programja elnyerte a Magyar Üzleti Felelősség Díjat, a CSR Hungary Díjat junior kategóriában - közölte a hivatal szombaton az MTI-vel. 

Adventi hangolódás

Adventi hangolódás

2018. november 27. (kedd)

A Dózsa György Általános Iskolában az intézmény kompetenciás tanulói meghitt ünnepen meggyújtották a várakozás első gyertyáját.

Felvételi előkészítő foglalkozások a Móriczban

Felvételi előkészítő foglalkozások a Móriczban

2018. november 24. (szombat)

A Móricz Zsigmond Általános Iskola játékos foglalkozássorozatot indít november 28-án a nagycsoportos óvodások számára. Bár az iskolai beiratkozás időszaka áprilisban esedékes, a móriczosok ezzel a rendezvénnyel egyfajta felvételi előkészítőt tartanak a leendő elsősöknek.