Dunaújváros Hetilap

Tehetségek napja az egyetemen

2018. november 15. (csütörtök) 14:21 - Molnár Emese

A Dunaújvárosi Egyetem adott otthont a Talent tehetségfórum egyik állomásának csütörtökön. Ezen a rendezvényen kiemelkedő fiatal tehetségek mutatkoztak be annak érdekében, hogy munkásságukból, fejlődésükből, tapasztalataikból más diákok is inspirációt meríthessenek.

A fórum megnyitóján elsőként dr. András István, a házigazda Dunaújvárosi Egyetem rektora köszöntötte a jelenlévőket. Arról szólt, intézményükben úgy tekintenek minden hallgatóra, mintegy egy tehetség, és fontos, hogy kibontakoztathassák tudásukat, képességüket. A hallgatók megtartását is szolgálja a HASIT-programjuk, ennek köszönhetően tavaly mindössze kilenc százalék volt a lemorzsolódás, az országban ez a legjobb eredmény.

A rektor kiemelte a tehetséggondozás jegyében azt is, hogy tavaly ők rendezhették meg az Országos Tudományos Diákköri Konferencia műszaki szekciójának döntőjét, amelyen hétszáz fiatal vett részt 414 dolgozattal. Köztük a Dunaújvárosi Egyetem tizenkilenc hallgatója is megmérette magát, és három első, egy második helyezést, valamint két különdíjat zsebelhettek be. Beszélt a Bánki középiskolával közös Integrált Szakképző Központról is, amellyel többek között nemzetközi klubot, tanfolyamokat, érettségi felkészítőket, fizikai kísérleteket valósítanak meg.

A fórumon dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos is üdvözölte a diákokat. Mint mondta, a jelenleg is zajló Tudományos Hét fontos esemény az intézmény életében. A programok közül kiemelte a szerdai Tudományos Diákköri Konferenciát, a Talent tehetségfórumot, valamint az elektromobilitási napot, mert mint mondta, nagyon fontos a tehetséggondozás, és a jövő szakembereinek képzése. Ahhoz, hogy minél több fiatalt hívhassanak a Dunaújvárosi Egyetemre, megvan a város kedvező földrajzi elhelyezkedése, és az alkalmazott tudományok egyetemeként, valamint a paksi atomerőmű bővítésében rejlő lehetőségekkel (szakképzés és elektromobilitás fejlesztése) komoly jövőképet kínálhatnak a hallgatóknak.

A megnyitó után a Talent programban résztvevő tehetségek mutatkoztak be annak érdekében, hogy a fiatalok inspirációt kaphassanak munkájukból. Az első előadó Fröhlich Balázs volt, aki fiatal vállalkozóként alternatívenergia-kutatással, 3D-s nyomtató tervezésével, prototípusgyártással foglalkozik. Legfontosabb projektjének azt a saját fejlesztésű elektromos motorkerékpárját tartja, amely 100 km/h feletti sebességre képes, hatótávja pedig 130-180 kilométer egyszeri feltöltéssel.  Az országos tehetségek után a Dunaújvárosi Egyetem tehetséggondozásában résztvevők is bemutatkoztak.

A rovat további hírei: Közélet

Milliárdok szolgálják a gyógyítást

Milliárdok szolgálják a gyógyítást

2019. május 20. (hétfő)

Nincs oka panaszra a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórháznak,  2010 óta több, mint 7 milliárd forint értékben tudtak az uniós, a  kormányzati a fenntartói pályázatok  és az önkormányzati támogatások lehetőségeivel élni. Időközben a fenntartó a város helyett magyar állam lett, ettől függetlenül Dunaújváros kórházát továbbra is támogatja a városunk.

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. május 19. (vasárnap)

Bringatúra, testvérváros, lakossági fórum Ercsiben, tehetségnap az egyetemen, közeleg a Családi Hétvége - egy csokorban a hét legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

EP-választás - Egy hét múlva lesz a voksolás

EP-választás - Egy hét múlva lesz a voksolás

2019. május 19. (vasárnap)

Egy hét múlva, május 26-án vasárnap 8 millió 11 ezer választópolgár dönthet arról, kik foglalhatják el az Európai Parlamentben (EP) a Magyarországnak járó 21 képviselői helyet.

Május 26-án jövőt választunk magunknak!

Május 26-án jövőt választunk magunknak!

2019. május 18. (szombat)

Lakossági fórumot tartott a Campus étteremben dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a közelgő Európai parlamenti választás legfőbb kérdésével, az illegális bevándorlással kapcsolatban.

Süli János: az atomenergia a megfizethető árú villamos energia záloga

Süli János: az atomenergia a megfizethető árú villamos energia záloga

2019. május 18. (szombat)

Az atomenergia a megfizethető árú villamos energia záloga, az ellátásbiztonság és a klímavédelmi célok elérésének megkerülhetetlen tényezője - emelte ki Süli János paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az illegális migrációt meg kell állítani!

Az illegális migrációt meg kell állítani!

2019. május 17. (péntek)

Lakossági fórumot tartott a Campus Étteremben dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a közelgő Európai Parlamenti Választások legfőbb kérdésével, az illegális bevándorlással kapcsolatban. A fórumot sajtótájékoztató előzte meg.

Hatvan százalékban már kész

Hatvan százalékban már kész

2019. május 17. (péntek)

Közel hatvan százalékos az uszoda készültsége a kivitelezők szerint – olvashatjuk Cserna Gábor polgármester hivatalos Facebook- oldalán.