Dunaújváros Hetilap

Tehetségek napja az egyetemen

2018. november 15. (csütörtök) 14:21 - Molnár Emese

A Dunaújvárosi Egyetem adott otthont a Talent tehetségfórum egyik állomásának csütörtökön. Ezen a rendezvényen kiemelkedő fiatal tehetségek mutatkoztak be annak érdekében, hogy munkásságukból, fejlődésükből, tapasztalataikból más diákok is inspirációt meríthessenek.

A fórum megnyitóján elsőként dr. András István, a házigazda Dunaújvárosi Egyetem rektora köszöntötte a jelenlévőket. Arról szólt, intézményükben úgy tekintenek minden hallgatóra, mintegy egy tehetség, és fontos, hogy kibontakoztathassák tudásukat, képességüket. A hallgatók megtartását is szolgálja a HASIT-programjuk, ennek köszönhetően tavaly mindössze kilenc százalék volt a lemorzsolódás, az országban ez a legjobb eredmény.

A rektor kiemelte a tehetséggondozás jegyében azt is, hogy tavaly ők rendezhették meg az Országos Tudományos Diákköri Konferencia műszaki szekciójának döntőjét, amelyen hétszáz fiatal vett részt 414 dolgozattal. Köztük a Dunaújvárosi Egyetem tizenkilenc hallgatója is megmérette magát, és három első, egy második helyezést, valamint két különdíjat zsebelhettek be. Beszélt a Bánki középiskolával közös Integrált Szakképző Központról is, amellyel többek között nemzetközi klubot, tanfolyamokat, érettségi felkészítőket, fizikai kísérleteket valósítanak meg.

A fórumon dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos is üdvözölte a diákokat. Mint mondta, a jelenleg is zajló Tudományos Hét fontos esemény az intézmény életében. A programok közül kiemelte a szerdai Tudományos Diákköri Konferenciát, a Talent tehetségfórumot, valamint az elektromobilitási napot, mert mint mondta, nagyon fontos a tehetséggondozás, és a jövő szakembereinek képzése. Ahhoz, hogy minél több fiatalt hívhassanak a Dunaújvárosi Egyetemre, megvan a város kedvező földrajzi elhelyezkedése, és az alkalmazott tudományok egyetemeként, valamint a paksi atomerőmű bővítésében rejlő lehetőségekkel (szakképzés és elektromobilitás fejlesztése) komoly jövőképet kínálhatnak a hallgatóknak.

A megnyitó után a Talent programban résztvevő tehetségek mutatkoztak be annak érdekében, hogy a fiatalok inspirációt kaphassanak munkájukból. Az első előadó Fröhlich Balázs volt, aki fiatal vállalkozóként alternatívenergia-kutatással, 3D-s nyomtató tervezésével, prototípusgyártással foglalkozik. Legfontosabb projektjének azt a saját fejlesztésű elektromos motorkerékpárját tartja, amely 100 km/h feletti sebességre képes, hatótávja pedig 130-180 kilométer egyszeri feltöltéssel.  Az országos tehetségek után a Dunaújvárosi Egyetem tehetséggondozásában résztvevők is bemutatkoztak.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - uszodafelújítás és szakmák napja

D+ Híradó - uszodafelújítás és szakmák napja

2019. február 21. (csütörtök)

Felújítják a Fabó Éva Sportuszodát, Szakmák Napja a Rudasban, készülnek a kézilabdázók - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Modern uszoda a jövő városában

Modern uszoda a jövő városában

2019. február 21. (csütörtök)

Sajtótájékoztatóval egybekötött helyszínbejárást tartott Cserna Gábor polgármester a felújítás alatt álló Fabó Éva Sportuszodában. A bejáráson a polgármester mellett ott volt Borbély József, a felújítást végző konzorcium projektvezetője, valamint Markóth Béla, az önkormányzat Városüzemeltetési és Beruházási Osztályának osztályvezetője is.

Jelentősen lehűl az idő a hétvégén

Jelentősen lehűl az idő a hétvégén

2019. február 21. (csütörtök)

Jelentősen lehűl az idő a hétvégén: a leghidegebb órákban mínusz 10 fok is lehet, s helyenként napközben is csak 0 fokig melegszik a levegő.

Szijjártó: aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja

Szijjártó: aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja

2019. február 21. (csütörtök)

Aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Még sokáig üzemelhet a paksi atomerőmű

Még sokáig üzemelhet a paksi atomerőmű

2019. február 21. (csütörtök)

Lezárult a paksi atomerőmű időszakos biztonsági felülvizsgálata, amelyet tíz évente kell elvégezni - közölte szerdán honlapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

Megújul a csónakház

Megújul a csónakház

2019. február 20. (szerda)

A mostani beruházás 97 millió forintból valósul meg, egyrészt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, másrészt az önkormányzat kiegészítő támogatásának köszönhetően. Héger Péter, a DVG Zrt. építésvezetője elmondta, három héttel ezelőtt kezdték meg a kivitelezési munkákat. Jelenleg a bontást végzik, falakat, padlózatot, majd utána következik az építés.

D+ Híradó - Felújítás, köszöntés

D+ Híradó - Felújítás, köszöntés

2019. február 20. (szerda)

Felújítják a Duna-parti csónakházat, kiállítás az MMK-ban, szépkorút köszöntöttek - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.