Dunaújváros Hetilap

Tehetségek napja az egyetemen

2018. november 15. (csütörtök) 14:21 - Molnár Emese

A Dunaújvárosi Egyetem adott otthont a Talent tehetségfórum egyik állomásának csütörtökön. Ezen a rendezvényen kiemelkedő fiatal tehetségek mutatkoztak be annak érdekében, hogy munkásságukból, fejlődésükből, tapasztalataikból más diákok is inspirációt meríthessenek.

A fórum megnyitóján elsőként dr. András István, a házigazda Dunaújvárosi Egyetem rektora köszöntötte a jelenlévőket. Arról szólt, intézményükben úgy tekintenek minden hallgatóra, mintegy egy tehetség, és fontos, hogy kibontakoztathassák tudásukat, képességüket. A hallgatók megtartását is szolgálja a HASIT-programjuk, ennek köszönhetően tavaly mindössze kilenc százalék volt a lemorzsolódás, az országban ez a legjobb eredmény.

A rektor kiemelte a tehetséggondozás jegyében azt is, hogy tavaly ők rendezhették meg az Országos Tudományos Diákköri Konferencia műszaki szekciójának döntőjét, amelyen hétszáz fiatal vett részt 414 dolgozattal. Köztük a Dunaújvárosi Egyetem tizenkilenc hallgatója is megmérette magát, és három első, egy második helyezést, valamint két különdíjat zsebelhettek be. Beszélt a Bánki középiskolával közös Integrált Szakképző Központról is, amellyel többek között nemzetközi klubot, tanfolyamokat, érettségi felkészítőket, fizikai kísérleteket valósítanak meg.

A fórumon dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos is üdvözölte a diákokat. Mint mondta, a jelenleg is zajló Tudományos Hét fontos esemény az intézmény életében. A programok közül kiemelte a szerdai Tudományos Diákköri Konferenciát, a Talent tehetségfórumot, valamint az elektromobilitási napot, mert mint mondta, nagyon fontos a tehetséggondozás, és a jövő szakembereinek képzése. Ahhoz, hogy minél több fiatalt hívhassanak a Dunaújvárosi Egyetemre, megvan a város kedvező földrajzi elhelyezkedése, és az alkalmazott tudományok egyetemeként, valamint a paksi atomerőmű bővítésében rejlő lehetőségekkel (szakképzés és elektromobilitás fejlesztése) komoly jövőképet kínálhatnak a hallgatóknak.

A megnyitó után a Talent programban résztvevő tehetségek mutatkoztak be annak érdekében, hogy a fiatalok inspirációt kaphassanak munkájukból. Az első előadó Fröhlich Balázs volt, aki fiatal vállalkozóként alternatívenergia-kutatással, 3D-s nyomtató tervezésével, prototípusgyártással foglalkozik. Legfontosabb projektjének azt a saját fejlesztésű elektromos motorkerékpárját tartja, amely 100 km/h feletti sebességre képes, hatótávja pedig 130-180 kilométer egyszeri feltöltéssel.  Az országos tehetségek után a Dunaújvárosi Egyetem tehetséggondozásában résztvevők is bemutatkoztak.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - kitüntetés, jótékonyság

D+ Híradó - kitüntetés, jótékonyság

2018. december 13. (csütörtök)

Dr. Kéthelyi Ágnes kapta a Dunaújváros Egészségügyéért díjat, a Magyar Vöröskeresztet támogatják a Carissa Kupán - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

A kormány komolyan veszi az emberek biztonságát

A kormány komolyan veszi az emberek biztonságát

2018. december 13. (csütörtök)

Komolyan veszik a terrorfenyegetést és az emberek biztonságát, ezért döntött a kormány és a nemzetbiztonsági kabinet úgy, hogy csütörtöktől a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Magyar Honvédség katonai rendészeti egységeivel megerősítik a karácsonyi vásárok védelmét - mondta a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Jelentkezzen, aki nem kapta meg a karácsonyi ötezer forintot!

Jelentkezzen, aki nem kapta meg a karácsonyi ötezer forintot!

2018. december 13. (csütörtök)

Azok a dunaújvárosi nyugdíjasok, akik nem kapták meg az 5000 forintos karácsonyi támogatást, 2019. január 31-ig kérvényezhetik azt a hivatal szociális osztályánál.

Jövőre is kedvezményesen az élményfürdőbe

Jövőre is kedvezményesen az élményfürdőbe

2018. december 13. (csütörtök)

Marad a kedvezményes élményfürdő-látogatás, béren kívüli juttatást kapnak az önkormányzati intézmények dolgozói- többek között ezekről döntöttek a csütörtöki közgyűlésen.

Átadták a Dunaújváros Egészségügyéért Díjat

Átadták a Dunaújváros Egészségügyéért Díjat

2018. december 13. (csütörtök)

A csütörtöki közgyűlés elején ünnepélyes keretek között adták át a Dunaújváros Egészségügyéért Díjat. Az elismerést idén a képviselőtestület dr. Kéthelyi Ágnes fogszakorvos részére adományozta.

Csökken a gázolaj ára

Csökken a gázolaj ára

2018. december 13. (csütörtök)

Csökkenti a Mol bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, a 95-ös benzin ára nem változik - értesült piaci forrásokból az MTI.

Élő közvetítés a közgyűlésről

Élő közvetítés a közgyűlésről

2018. december 13. (csütörtök)

Élőben közvetítjük a decemberi közgyűlést a Városházáról. A képviselőtestület tagjai közel ötven napirendi pontban döntenek. Kövessék Önök is élőben az eseményeket a D+TV adásán keresztül, itt a DO-n.