Dunaújváros Hetilap

Aki több ezer gyerek születésénél segített

2018. december 29. (szombat) 12:14 - doszerk

Körbenézek dr. Bazsa Sándor, kandidátus, PhD osztályvezető főorvos kórházi szobájában. Egyik oldalon a könyvespolcok roskadoznak a szakmai könyvektől. A szoba közepén levő asztalkán finom, piros virágmotívummal díszített csészékben illatozik a kávé.

- Ezt egy nagyon kedves páciensemtől kaptam. Ő maga festette meg nekem erdélyi motívumokkal a kínai porcelán csészét. Nagyon szeretem, vigyázok is rájuk, ha egyszer elmegyek, viszem is magammal – magyarázza a csészékhez fűződő emlékeket, amely egyszerre üzen Erdélyről, a Partiumról azaz a Nagy Magyarországról, a gyökerekről és a kötődésekről. A bejárat melletti falon régi fotókon azok szerepelnek, akik szakmájában meghatározó jelentőséggel bírtak.  Felül Semmelweiss Ignác, az anyák megmentője, alatta számos képen tanítói, mentorai néznek vissza ránk. A hosszú falon pedig egy másik szenvedélye jelenik meg: ez az utazás.  Egzotikus tájak emlékei mellett a többi között a magyar Mária–zarándok út teljesítésének oklevele is ott található. Dr. Bazsa Sándor életének másik fő mozgatórugója a vágy az új, az ismeretlen felfedezése után. Ez a kalandvágy néha sátorban alvásra, hátizsák ragadására sarkallja, de arra is ez ösztönözte, hogy elhagyja szülőhelyét.

- 1951-ben születtem az erdélyi Szatmárnémetiben egy kereskedő családban. Hamar eldöntöttem, hogy orvos akarok lenni, s az egyetem alatt azt is elhatároztam, hogy szülész-nőgyógyász. Ám magyarként a szakorvossá válásra csak abban az esetben volt lehetőségem, ha a többieknél jobb eredménnyel felvételizek. Sikerült is, s az 600 jelentkező orvos közül bekerültem magyar létemre a felvehető 52-be.

Mesél nekem az Avasról, ahol először orvosként dolgozott. Az első gyermek, akit világra segített télen, egy szánon látta meg a napvilágot. Felidézi, hogy azon a bányavidéken az ital, a sár, a kilátástalanság világában 6200 bányász mindenes orvosaként nem volt könnyű friss diplomásként helyt állnia.

Később dolgozott és tanult a kolozsvári és a marosvásárhelyi klinikán. 1980-ban Bukarestben szülész-nőgyógyász szakorvosi képesítését kapott. Nyolc évig szülővárosában dolgozott a megyei kórházban, majd 1989-ben hivatalosan áttelepült családjával Magyarországra.

- Miért?

- Megbecsült szakorvos voltam.  Nem az egzisztencia, sokkal inkább a szabadság vonzott minket a feleségemmel. Az a fajta szabadság, hogy utazhatunk, hogy megismerhetjük a világot, amelyre az akkori Romániában esélyünk sem volt.

Azért választották Dunaújvárost, mert szemészorvos feleségével itt egyszerre kaptak munkát. Négy évig (1989-1993) dolgozott adjunktusként a dunaújvárosi kórház szülész-nőgyógyászati osztályán, majd szakmai és emberi okok miatt távozott, s a következő két évben Vásárosnaményben helyezkedett el, majd a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórházban dolgozott, ahonnan szülész-nőgyógyász-onkológus főorvosként pályázta meg a dunaújvárosi állást.

 Azzal, hogy vezetőként, vezetőnek hívták vissza, s most már lehetősége volt, hogy saját elképzeléseinek megfelelő osztályt alakítson ki.

- Korszerűsítettük a műtők műszerparkjait, felújítottuk a szülőszobát, VIP kórtermeket alakítottuk ki. Fontos szerep jutott a szülésre felkészítő tanfolyamoknak. Szakmai programunkban egyik fontos elem a fájdalomcsillapítás alkalmazása a szülészetben és kiemelt helyen szerepelt az laparoszkópia bővítése is.  A közelmúltban a legmagasabb szakmai konferencián példának hozták fel a dunaújvárosi kórház nőgyógyászati osztályát. A fővárosi 1-es és 2-es számú összevont Női klinika igazgatója szerint példaértékű nálunk a hüvelyi úton történő méh-eltávolítás aránya a nyílt műtéthez képest. Császármetszésnél új műtéti technika alkalmazását vezettük be, amelyek biztonságosabb, gyorsabb gyógyulást elősegítő, gazdaságosabb eljárások. Radikális daganatsebészetet és ennek előfeltételeként biztonságos kismedencei vérzéscsillapítási módszereket alkalmazunk, mely technikák a nagyobb centrumokra jellemzőek csak. A meddőség kivizsgálásnak szakmai feltételeit is javítottuk.

Sorolja a fejlődés lépéseit. Az osztályét és a magáét is.  Büszke az orvostudományok kandidátusa tudományos címére, a PhD fokozatra és az onkológiai szakvizsgájára is. Megváltoztak a trendek, már nem elmennek innen a kismamák, hanem az adatok azt igazolják, hogy más városokból is idejönnek szülni. Jól felkészültnek, nagy szaktudásúnak tartja a kollegáit, akik segítségével mindezt megvalósíthatta.  

- Minden évben az országos átlagnál egy kicsit több kisbaba születik nálunk. A hagyományos szülési mód és a császármetszés aránya jó, ami szintén egy mérőszáma annak, hogy csak az indokolt esetben fordulnak a nagyobb kockázatot jelentő műtét felé. Igyekezünk a legújabb fájdalomcsillapítási technikákat is alkalmazni.

- Tudja, hogy hány gyerek született a keze alatt?

- Majdnem pontosan 6900, ezek közül kettőre nagyon büszke vagyok.  A két kisunokámra. Úgy gondoltam, hogy akkor vagyok a legnyugodtabb, ha az én segítségemmel látják meg a napvilágot.

- Fekete Györgyi -

A rovat további hírei: Közélet

Csak előre: a Bartók gárdája is segít, ha kell

Csak előre: a Bartók gárdája is segít, ha kell

2020. április 02. (csütörtök)

Első körben az intézmény két kisbuszát a szállítási feladatokra, de ha kell, 25 dolgozó "élő erejét" is felajánlotta  Bartók Kamaraszínház az önkormányzat támogató programjának. Világ az egész színház a hajtás után a hajtás után.

Újabb felajánlás!

Újabb felajánlás!

2020. április 02. (csütörtök)

Egy nemes felajánlásnak köszönhetően összesen kétezer joghurtot kaptak ma a dunaújvárosi intézmények, valamint a mentők, a rendőrök és a tűzoltók.

DVCSH: üzemszünet pénteken

DVCSH: üzemszünet pénteken

2020. április 02. (csütörtök)

Csőtörés miatt több helyen is szünetel a fűtés és melegvíz szolgáltatás pénteken.

A kereskedelmi dolgozók munkáját méltatta a polgármester

A kereskedelmi dolgozók munkáját méltatta a polgármester

2020. április 02. (csütörtök)

Sokszoros nyomás nehezedik a kereskedelmi dolgozók vállára a nehéz napokban, helytállásukért pedig mindannyian hálásak lehetünk, hangsúlyozta az INTERSPAR áruházban tett látogatásán Pintér Tamás. 

Bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban segítenek

Bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban segítenek

2020. április 01. (szerda)

Sikerrel startolt a támogató program, mintegy 20 segítő indult ma el a Városházáról, hogy segítséget nyújtson a 70 év feletti dunaújvárosiaknak a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban.  Cserébe kérik: maradjanak otthon!

Új géppel kátyúznak a város útjain

Új géppel kátyúznak a város útjain

2020. április 01. (szerda)

A járványhelyzet különleges intézkedéseket követel, az élet azonban nem állt meg: a kátyúzás új módjáról – és új gépéről – tudósított a város hivatalos honlapja. 

Vöröskereszt: nagyon várják a véradókat!

Vöröskereszt: nagyon várják a véradókat!

2020. március 31. (kedd)

Új információs oldalt indított a Magyar Vöröskereszt, és a járványveszély időszakában is várja a véradókat  a dunaújvárosi területi szervezet. Összeállításunk az aktuális donortoborzó mellett a legfontosabb tudnivalókra fókuszál.