Dunaújváros Hetilap

Aki több ezer gyerek születésénél segített

2018. december 29. (szombat) 12:14 - doszerk

Körbenézek dr. Bazsa Sándor, kandidátus, PhD osztályvezető főorvos kórházi szobájában. Egyik oldalon a könyvespolcok roskadoznak a szakmai könyvektől. A szoba közepén levő asztalkán finom, piros virágmotívummal díszített csészékben illatozik a kávé.

- Ezt egy nagyon kedves páciensemtől kaptam. Ő maga festette meg nekem erdélyi motívumokkal a kínai porcelán csészét. Nagyon szeretem, vigyázok is rájuk, ha egyszer elmegyek, viszem is magammal – magyarázza a csészékhez fűződő emlékeket, amely egyszerre üzen Erdélyről, a Partiumról azaz a Nagy Magyarországról, a gyökerekről és a kötődésekről. A bejárat melletti falon régi fotókon azok szerepelnek, akik szakmájában meghatározó jelentőséggel bírtak.  Felül Semmelweiss Ignác, az anyák megmentője, alatta számos képen tanítói, mentorai néznek vissza ránk. A hosszú falon pedig egy másik szenvedélye jelenik meg: ez az utazás.  Egzotikus tájak emlékei mellett a többi között a magyar Mária–zarándok út teljesítésének oklevele is ott található. Dr. Bazsa Sándor életének másik fő mozgatórugója a vágy az új, az ismeretlen felfedezése után. Ez a kalandvágy néha sátorban alvásra, hátizsák ragadására sarkallja, de arra is ez ösztönözte, hogy elhagyja szülőhelyét.

- 1951-ben születtem az erdélyi Szatmárnémetiben egy kereskedő családban. Hamar eldöntöttem, hogy orvos akarok lenni, s az egyetem alatt azt is elhatároztam, hogy szülész-nőgyógyász. Ám magyarként a szakorvossá válásra csak abban az esetben volt lehetőségem, ha a többieknél jobb eredménnyel felvételizek. Sikerült is, s az 600 jelentkező orvos közül bekerültem magyar létemre a felvehető 52-be.

Mesél nekem az Avasról, ahol először orvosként dolgozott. Az első gyermek, akit világra segített télen, egy szánon látta meg a napvilágot. Felidézi, hogy azon a bányavidéken az ital, a sár, a kilátástalanság világában 6200 bányász mindenes orvosaként nem volt könnyű friss diplomásként helyt állnia.

Később dolgozott és tanult a kolozsvári és a marosvásárhelyi klinikán. 1980-ban Bukarestben szülész-nőgyógyász szakorvosi képesítését kapott. Nyolc évig szülővárosában dolgozott a megyei kórházban, majd 1989-ben hivatalosan áttelepült családjával Magyarországra.

- Miért?

- Megbecsült szakorvos voltam.  Nem az egzisztencia, sokkal inkább a szabadság vonzott minket a feleségemmel. Az a fajta szabadság, hogy utazhatunk, hogy megismerhetjük a világot, amelyre az akkori Romániában esélyünk sem volt.

Azért választották Dunaújvárost, mert szemészorvos feleségével itt egyszerre kaptak munkát. Négy évig (1989-1993) dolgozott adjunktusként a dunaújvárosi kórház szülész-nőgyógyászati osztályán, majd szakmai és emberi okok miatt távozott, s a következő két évben Vásárosnaményben helyezkedett el, majd a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórházban dolgozott, ahonnan szülész-nőgyógyász-onkológus főorvosként pályázta meg a dunaújvárosi állást.

 Azzal, hogy vezetőként, vezetőnek hívták vissza, s most már lehetősége volt, hogy saját elképzeléseinek megfelelő osztályt alakítson ki.

- Korszerűsítettük a műtők műszerparkjait, felújítottuk a szülőszobát, VIP kórtermeket alakítottuk ki. Fontos szerep jutott a szülésre felkészítő tanfolyamoknak. Szakmai programunkban egyik fontos elem a fájdalomcsillapítás alkalmazása a szülészetben és kiemelt helyen szerepelt az laparoszkópia bővítése is.  A közelmúltban a legmagasabb szakmai konferencián példának hozták fel a dunaújvárosi kórház nőgyógyászati osztályát. A fővárosi 1-es és 2-es számú összevont Női klinika igazgatója szerint példaértékű nálunk a hüvelyi úton történő méh-eltávolítás aránya a nyílt műtéthez képest. Császármetszésnél új műtéti technika alkalmazását vezettük be, amelyek biztonságosabb, gyorsabb gyógyulást elősegítő, gazdaságosabb eljárások. Radikális daganatsebészetet és ennek előfeltételeként biztonságos kismedencei vérzéscsillapítási módszereket alkalmazunk, mely technikák a nagyobb centrumokra jellemzőek csak. A meddőség kivizsgálásnak szakmai feltételeit is javítottuk.

Sorolja a fejlődés lépéseit. Az osztályét és a magáét is.  Büszke az orvostudományok kandidátusa tudományos címére, a PhD fokozatra és az onkológiai szakvizsgájára is. Megváltoztak a trendek, már nem elmennek innen a kismamák, hanem az adatok azt igazolják, hogy más városokból is idejönnek szülni. Jól felkészültnek, nagy szaktudásúnak tartja a kollegáit, akik segítségével mindezt megvalósíthatta.  

- Minden évben az országos átlagnál egy kicsit több kisbaba születik nálunk. A hagyományos szülési mód és a császármetszés aránya jó, ami szintén egy mérőszáma annak, hogy csak az indokolt esetben fordulnak a nagyobb kockázatot jelentő műtét felé. Igyekezünk a legújabb fájdalomcsillapítási technikákat is alkalmazni.

- Tudja, hogy hány gyerek született a keze alatt?

- Majdnem pontosan 6900, ezek közül kettőre nagyon büszke vagyok.  A két kisunokámra. Úgy gondoltam, hogy akkor vagyok a legnyugodtabb, ha az én segítségemmel látják meg a napvilágot.

- Fekete Györgyi -

A rovat további hírei: Közélet

Hankook: új elnök az európai központ élén

Hankook: új elnök az európai központ élén

2020. január 21. (kedd)

Új irányhoz új vezető: Lee Sang Hoon lett a a Hankook Tire Europe új operatív igazgatója és elnöke, áll a cégcsoporttól honlapunkhoz eljuttatott közleményben. Pályakép és stratégiai célok a hajtás után!

DS Híradó: érdekvédelem, jegyzőváltás, lábtoll-labda

DS Híradó: érdekvédelem, jegyzőváltás, lábtoll-labda

2020. január 21. (kedd)

Izgalmas közéleti témák sora, így a munka törvénykönyvével összefüggő politikusi álláspont vagy a napirenden lévő jegyzőváltás is szerepel a DS Híradó kínálatában. - de a városunkban rendezett lábtoll-labda viadalról is láthatnak riportot. Hangképes összegzés máris itt!

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

2020. január 21. (kedd)

Fajsúlyos témákról dönthetnek a képviselők a naptári év első ülésén a Városháza "C" szárnyában csütörtökön: a közgyűlés elé kerül egyebek mellett több intézmény beszámolója, de fontos szervezeti és törvényességi kérdésekről is határoznak majd.

Dunaújváros érdekei az első helyen

Dunaújváros érdekei az első helyen

2020. január 17. (péntek)

Közös fotó nélkül zárult Molnár Tibor, Fidesz-támogatta független képviselőjelölt és Pintér Tamás polgármester tárgyalása. Dunaújváros első embere a várost illető forrásokat kérte számon a képviselőjelöltön.

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

2020. január 17. (péntek)

Több más aktuális téma mellett a Dunaújvárosiak Dala és Dunaújváros Kenyere is friss tételként szerepel a DSTV Híradójának csütörtöki adásában. Helyi ízek, mutatom máris!

DVCSH: üzemszünet a Béke városrészben

DVCSH: üzemszünet a Béke városrészben

2020. január 17. (péntek)

Több épületet is érint az az üzemszünet, amely az úgynevezett KAF vízvezetéken végzendő munkálatok miatt  tart ma reggeltől várhatóan délig a a Béke városrészben. Lista a hajtás után.

DS Híradó: a város kenyere, kiállítás, tornász évértékelő

DS Híradó: a város kenyere, kiállítás, tornász évértékelő

2020. január 16. (csütörtök)

Beszámoló a Dunaújváros kenyere akció friss átadási ünnepségéről, MMK-s kiállítás, évértékelő összegzés a Tornacsarnokból - újra aktuális tartalmakkal jelentkezik a DS Híradó. Mutatom a tegnap esti adást!