Dunaújváros Hetilap

Durva meglepetést kaptak a Hankook dolgozói karácsony előtt

doszerk - 2018. december 23. 16:14

December 21-én kifüggesztettek egy közleményt a Hankook Tire rácalmási üzemébe, amelyben Hwang Seong Hak ügyvezető igazgató sajnálkozva bejelentette, hogy az idei karácsonyra nem kapják meg a dolgozók a szokásos bónuszukat - értesült az Index. 

"Nehéz év áll mögöttünk. Vállalatunknak mind helyi, mind globális szinten számos nehézséggel kellett szembenéznie" - írta a vezető, aki szerint bár még nincsenek meg a végleges adatok, 2018-ban jelentősen elmaradtak a kitűzött céloktól. 

A témában megkerestük Roy Katalint, a Hankook rácalmási gyárának kommunikációs vezetőjét, aki azt mondta, hogy várnak a cég vezetésének döntésére, ami elhúzódik, de ennél bővebben nem kívánta kommentálni a kialakult helyzetet.

Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztost is kérdeztük az ügyben, aki azt mondta, hogy a cég az európai központra tolta át ennek a kérdésnek az eldöntését, amit azért nem tart helyes lépésnek, mert a gyárban dolgozók a szóban forgó összeget várták volna még karácsony előtt.

Megkérdeztük Pintér Tamás országgyűlési képviselőt, mit intézett a dolgozók érdekében, hogy még karácsony előtt megkapják a bónuszt.  Azt válaszolta, hogy tegnap, a sajtóból értesült a december 21-i Hankook közleményről, de majd az ünnepek után fel fogja keresni a gumiabroncs gyár vezetőségét.

Emiatt az eddigi évekhez képest a vállalat globális központjában a szokásosnál is tovább tart a döntési folyamat az év végi bónusz kifizetéséről. A végleges jóváhagyása ebben az évben már nem lesz meg. A tavalyihoz hasonló mértékű bónusz kifizetésére valószínűleg 2019 január első felében kerül sor - olvasható a közleményben. A Hankooknak egyébként tényleg nem volt jó éve, üzemi eredményük 15 százalékkal elmarad a tavalyitól, de ezzel együtt is termeltek 163 millió dollár profitot az első három negyedévben, amely alapján nehezen tűnik megindokolhatónak, hogy miért nem kapták meg a magyar dolgozók az év végi bónuszt. 

A Hankook Tire egyik felháborodott dolgozója szerint a cég "inkorrekt módon átverte a munkavállalóit", ugyanis a beígért bónusz már szerepelt a 2018 októberi bérpapíron, sokan ennek fényében vállaltak nagyobb kiadást karácsonykor. Egyéni teljesítménytől függően dolgozónként 100-200 ezer forintról van szó. 

Sok helyen az étel, máshol az ajándék, másoknál a családi üdülés nem biztosított. Gyárleállás utolsó napján, időt se biztosítva a munkavállalóknak, hogy időben rendezni tudják a nem várt anyagi nehézségek elkerülését kívántak kellemes ünnepeket - írta a dolgozó. 

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) szerint a cég évek óta az év végi bónusszal kompenzálja dolgozóit az alacsony bérek miatt. A cég háromezer embert foglalkoztak, a gyárleállás napján sokan már hazafele mentek, amikor értesítették őket arról, hogy karácsonyig nem kapják meg a beígért összeget. 

A jutalom kifizetésnek a feltételei között szerepel a jelenlét, azaz a betegállomány mértéke. Az év végi pénz reményében rengetegen még a betegen való munkát is vállalták, hiszen erre alapozták az decemberi családi együttlétet - írta az Indexhez eljuttatott közleményében a szakszervezet. "A VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy hajlandóak-e a dolgozók nyomást gyakorolni a cég vezetése felé a bónusz mihamarabbi kifizetése érdekében".

A Hankooknak egyébként tényleg nem volt jó éve, üzemi eredményük 15 százalékkal elmarad a tavalyitól, de ezzel együtt is termeltek 163 millió dollár profitot az első három negyedévben - írja az Index.

- index.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.