Dunaújváros Hetilap

Jövőre is kedvezményesen az élményfürdőbe

Brousil Csaba - 2018. december 13. 16:44

Marad a kedvezményes élményfürdő-látogatás, béren kívüli juttatást kapnak az önkormányzati intézmények dolgozói- többek között ezekről döntöttek a csütörtöki közgyűlésen.

Az év utolsó rendes közgyűlését tartották meg a képviselők csütörtökön. Ez az ülés egy ünnepséggel kezdődött, a Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület fiataljai, valamint a Móricz iskola kórusa karácsonyi műsorral kedveskedett. Ezután átadták a Dunaújváros Egészségügyéért Díjat, amelyet ebben az évben dr. Kéthelyi Ágnes fogorvos vehetett át. Az ünnepség után megkezdődött a döntéshozói munka, a képviselők mintegy ötven napirendi pontot tárgyaltak meg.

Az első napirendi ponthoz kapcsolódóan Szepesi Attila gazdasági és stratégiai ügyekért felelős alpolgármester elmondta, hogy mivel a város légszennyezettségét érintő kérdésben hiába keresték az ezért nagymértékben felelős városi üzemek vezetőit, ezért büntető feljelentést tesznek az ügyben. Cserna Gábor ide fűzött hozzászólásában elmondta, hogy leginkább a vasmű menedzsmentjéről van szó, akik a mai napig nem válaszoltak a légszennyezettség kérdésében az önkormányzat többszöri megkeresésére.

A személytaxi-szolgáltatás legmagasabb viteldíjáról, az alkalmazás feltételeiről önkormányzati rendelet van. A Sárga Taxi Trade 2015 Kft. egyeztetve a másik nagy helyi taxi társasággal, az árak újraszabályozását, kétlépcsős emelését kérte a gazdaságos működésük érdekében. Az önkormányzat elkészítette a módosítás tervezetét, amelyet véleményezésre elküldött a kormányhivatalnak, a helyi iparkamarának, és a két taxi társaságnak. Mindegyik fél egyetértett a tervezettel, így január 1-től az maximális alapdíj 600 forint, a távolsággal arányos maximális egységdíj 300 forint/kilométer, az idővel arányos egységdíj pedig 75 forint /perc lesz. A második lépcsőben márciustól ezek az árak 700, 300, 75 forintra módosulnak. Ettől magasabbak nem lehetnek a díjak városunk területén.

A Terület- és Településfejlesztés Operatív Program által megvalósuló, “Fenntartható városi közlekedésfejlesztés, kerékpárút hálózat fejlesztése” elnevezésű pályázat tervezési feladataival a DVG Zrt-t bízták meg.

Tóth Kálmán önkormányzati képviselő egyéni indítványt nyújtott be arról, hogy épüljön ivókút a volt újtelepi iskolán lévő játszótérhez. A képviselők támogatták, és a kivitelezéssel megbízták a DVG Zrt-t 1,3 millió forintos költségvetéssel.

A szennyvíztisztító telepi dunai sodorvonali vezeték működőképességének helyreállítása érdekében rekonstrukciós munka szükséges. A tervezéssel a Metaduo Kft-t bízták meg, ez a cég adta a legkedvezőbb ajánlatot.

A DVG Zrt-nek mintegy 4 millió forintot biztosítanak önkormányzati intézmények felújítására. Ebből az összegből szennyvízvezetéket cserélnek a Bóbita Tagóvodában, korlátot építenek a Zengő-Bongó Bölcsőde akadálymentes rámpájához, új szellőzőt építenek a nyilvános illemhelyen, és többek között olajfékes ajtóbehúzókat szerelnek fel a Dózsa iskolában.

A Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. megküldte az önkormányzat részére az idei évre várható beszámolóját, egyúttal tarifaemelést is javasolt. A közgyűlés a tájékoztatót tudomásul vette, de a díjemelést nem támogatta.

Marad a kedvezmény!

Az élményfürdő megnyitása apropóján az önkormányzat azzal kedveskedett a városlakóknak, hogy ez év végéig ingyenes fürdőhasználatot biztosított a helyi bölcsődéseknek, óvodásoknak, iskolásoknak, nyugdíjasoknak, sőt, a nyílt napokon valamennyi látogatónak. Ezt úgy valósították meg, hogy a belépőjegyek árát megtérítette a fürdőt üzemeltető Uniszol-Létesítménygazdálkodási Zrt-nek a város.  A mostani közgyűlésen arról határoztak a képviselők, hogy továbbra is biztosítják ezt a kedvezményt. A cég megküldte a teljesítésigazolásokat a támogatás felhasználásáról, az igénybevételről. Ez alapján májusig havonta 44,4 millió forintot biztosítanak az Uniszolnak, és cserébe ingyenes belépést biztosítanak  az Útkeresés Segítő Szolgálatnak, a Bölcsődék Igazgatóságának, a Dunaújvárosi Óvodának, az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonainak, a Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézményének, valamint a Dunaferr Sportegyesület úszószakosztályának, a DVCSH Uszonyos és Búvárúszó Sportegyesületnek, a Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesületnek, a Búvársuli Sportegyesületnek, továbbá a dunaújvárosi diákoknak és nyugdíjasoknak. Ezen kívül a dunaújvárosi lakosok 15 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet. A keret fennmaradó összegéből pedig valamennyi dunaújvárosi lakosnak ingyenes belépést kell biztosítani.

Támogatás

A Dunaújvárosi Egyetem együttműködési megállapodást kezdeményezett az önkormányzatnál a tudományos, kulturális és közéleti rendezvényeik kapcsán, tekintettel arra, hogy az intézmény programjai több ezer lakost érintenek. A közgyűlésen úgy határoztak, hogy együttműködő partnerként vállalnak szerepet az ilyen egyetemi rendezvényeken, és 36 millió forint támogatást biztosítanak hozzá a jövő évre vonatkozóan.

A közgyűlésen arról is határoztak, hogy havi ötezer forint béren kívüli juttatásban részesítik az önkormányzati intézmények (idősek otthona, színház, múzeum, óvodák, bölcsődék, könyvtár, Útkeresés Segítő Szolgálat, Egészségmegőrzési Központ, Gazdasági Ellátó Szervezet) dolgozóit. Ez összesen 694 dolgozót érint és 56 millió forintot biztosítanak rá.

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.