Készülhetünk a havazásra

doszerk - 2018. december 10. 18:48

Észak felől hidegörvény közeledik az ország felé, ami meghatározza a következő napok időjárását - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat

Szabó Zsanett meteorológus kifejtette: a Balti-tenger térségtől az Adriai-tengerig egy több középpontú ciklon halad kelet felé, melynek nyomában változatos az időjárás. Hétfő reggelre virradóra Ausztriában több centiméternyi hó hullott, míg délebbre, Horvátországban zivatarok tomboltak az éjjel. Északkelet-Európában igazi téli idő van: kiterjedt hótakaróval és napközben is fagypont alatti értékekkel. 

A hideg levegő a következő napokban egyre beljebb nyomul Közép-Európába is, és a záporokat többfelé hózáporok váltják fel. Magyarországon az éjszaka második felében északnyugaton, nyugaton megnövekszik a felhőzet, amelyből csapadék is előfordul: hő, havas eső, eső egyaránt eshet. A szél többfelé megélénkül.

Kedden hajnalra foltokban átmenetileg köd képződhet. A kora reggeli órákban még északnyugaton, nyugaton, később a középső, délután a keleti tájakon is erősen megnövekszik a felhőzet. Egyre többfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék: hó, havas eső, eső. Megmaradó hónak síkvidéken kicsi a valószínűsége, de főként késő délutántól, az ország északkeleti felén, nagyjából a Győr-Dunaújváros-Békéscsaba vonaltól északkeletre helyenként akár 2 centiméternyi hó is eshet. Többfelé megélénkül, a Dunántúl északi részén meg is erősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és plus 1 fok, a legmagasabb hőmérséklet 1-7 fok között várható.

Szerdán szakadozik a felhőzet, szórványosan valószínű zápor, hózápor. Hajnalban délnyugaton ónos eső is előfordulhat. A szél néhol megerősödik. Napközben plusz 1-6 fokig melegszik a levegő.
Csütörtökön már távolodik a hidegörvény. A hétvégéig számottevő csapadék sem várható. Szombaton viszont ismét nedvesebb léghullámok éri el a Kárpát-medencét - ismertette a meteorológus.

-MTI-

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: továbbra sem könnyű a vendéglátós fronton

DSTV: továbbra sem könnyű a vendéglátós fronton

2024. már. 19.

Alaposan próbára tette a szféra szereplőit a világjárvány és az energiaválság, derül ki a DSTV összegzéséből. A stáb a Csibész Csibefaloda vezetőjétől érdeklődött túlélés módjáról és a jelen kihívásairól. Hangkép.

Mindent visz a Tökmagbazár az MMK-ban

Mindent visz a Tökmagbazár az MMK-ban

2024. már. 18.

Familiáris viszonylatban elég rég hoztak lázba a rugdalódzók és a gyermekjátékok, mégis nagyon gyorsan berántott, le is nyűgözött a Tökmagbazár legutóbbi forgataga a Munkásművelődési Központban.

Változékony idő, szöcskéző hőmérsékleti értékekkel

Változékony idő, szöcskéző hőmérsékleti értékekkel

2024. már. 18.

A periódus végén, azaz vasárnap csak 10 fok körüli maximumok lehetnek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint, ráadásul a héten többször előfordulnak hajnalban fagypont körüli értékek is.

Sajátítsd ez az energetikai fiatalítás csodálatos módszerét!

Sajátítsd ez az energetikai fiatalítás csodálatos módszerét!

2024. már. 18.

Talán sokat hallottál már az Access Consciousness rendszeréről, az Access Bars terápiáról, és talán felkeltette az érdeklődésedet az energetikai fiatalításként emlegetett Access Facelift kezelés is. (X)

A kipufogó tuning robogókon egyszerűen megoldható, de miért lehet előnyös?

A kipufogó tuning robogókon egyszerűen megoldható, de miért lehet előnyös?

2024. már. 17.

Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy az egész folyamatba csak akkor érdemes belevágni, ha pontosan tudjuk, hogy mit is csinálunk. (X)

Széchenyi 70: közeleg a Nagy Találkozás!

Széchenyi 70: közeleg a Nagy Találkozás!

2024. már. 17.

Várhatóan több száz vendég, jobbára az intézmény padjait egykor koptató "örökdiák" teszi tiszteletét a Széchenyi István Gimnázium alapítása 70. évfordulóját ünneplő egész napos dzsemborin – a Nagy Találkozás kavalkádjának jövő szombaton ad otthont a gimi, itt  a részletes program!

A megfelelő sípcsontvédő kiválasztása labdarúgáshoz

A megfelelő sípcsontvédő kiválasztása labdarúgáshoz

2024. már. 17.

A futball a világ legnépszerűbb sportja. Nagy előnye, hogy bárhol, bármikor el lehet kezdeni, hisz nagyon kevés kiegészítőre van szükség. (X)