Dunaújváros Hetilap

Még nem késő védőoltást kérni

Brousil Csaba - 2018. december 13. 7:32

Az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint december 3 – december 9. között Fejér megye területén 1106 fő, az előző hetinél 19,5 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A 48. héten mindhárom járási népegészségügyi illetékességi területről az influenzaszerű megbetegedések emelkedését jelentették. A legtöbb influenzaszerű megbetegedést a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén regisztráltak. Itt az előző héthez képest 27,4 százalékos a növekedés.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya a fiatal felnőttek körében emelkedést, a gyermekek és a középkorúak körében csökkenést, az időseknél közel azonos értéket mutat az előző hetihez képest.

Fotó:MTI

Az influenza-megbetegedés megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás. Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza halálesetek megelőzése. Az influenza elleni védőoltást ajánlott minden szezon előtt évente megismételni a vírus rendkívüli változékonysága miatt. A térítésmentes influenza elleni oltóanyagok megyénkben a háziorvosi és a foglalkozás-egészségügyi rendelőkben rendelkezésre állnak a megbetegedés súlyos lefolyása szempontjából fokozottan veszélyeztetettek, a krónikus betegek, a szív- és érrendszeri, a légúti, a máj és vesebetegek, az anyagcsere betegségben, a cukorbetegek, a daganatos betegek és immungyengeségben szenvedők, a tartós szalicilát kezelésben részesülők, a várandósok, a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezők, a rehabilitációs, az átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, a lakóotthonokban, vagy ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápoltak, gondozottak, a 60 év felettiek, az egészségügyi dolgozók, a baromfi, sertés tartásával foglalkozók, az állattartó telepek dolgozói számára.

Az influenza-védőoltás élő vírust nem tartalmaz, megbetegedést nem okoz, beadása nem jelent veszélyt a fejlődő magzatra, a vakcina teljesen biztonságos. Az influenza elleni védőoltás beadása után a védettség 2 hét alatt alakul ki. A védőoltást beadatni még nem késő.

A védőoltás beadása után ritkán előfordulhat az oltás helyén bőrpír, duzzanat, végtag emelésekor enyhe fájdalom, láz is. Mindez általában 1-2 nap alatt elmúlik. Ennél súlyosabb tünetek jelentkezésekor feltétlenül orvoshoz kell fordulni! Fontos, hogy mielőbb részesüljünk az influenza-védőoltásban, hogy az a megbetegedések emelkedésének időszakára már védelmet nyújthasson.

A védőoltással nem csak önmagát, hanem a környezetében élőket is védi!

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.