Dunaújváros Hetilap

Mérföldkő a térségi fejlesztésben

2018. december 4. (kedd) 14:28 - Brousil Csaba

A 6219-es jelű Dunaújváros-Sárbogárd közötti összekötő út több mint 22 km-en újul meg. A mezőfalvi körforgóig húzódó első útszakasz rekonstrukciójával végeztek a szakemberek, melynek ünnepélyes átadására kedden került sor Nagyvenyimen.

A sajtótájékoztatóval egybekötött projektátadási eseményen részt vett  Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Simon László, megyei kormánymegbízott, Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója, valamit, Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere is.

Dr. Molnár Krisztián beszédében elmondta, hogy a megye nagyon jól áll a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében biztosított fejlesztési források tekintetében. Kiemelte, hogy a négyszámjegyű utak korszerűsítésére eredetileg kétmilliárd forintos összeg állt rendelkezésre a megyének, ám dr. Dorkota Lajos, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, valamint Varga Gábor, a megye 5-ös számú választókerületének országgyűlési képviselője felkarolta az ügyet, és hathatós közreműködésükkel, lobbitevékenységükkel elérték, hogy további 3,2 milliárd forint támogatásból újulhassanak meg a négyszámjegyű utak. Ebből valósul meg ez a projekt is, melynek első szakaszára 758 millió forintot fordítottak. Megköszönte a jelenlévőknek a közreműködést és a segítséget, valamit az itt élőknek a türelmet, melyet az útfelújítás idején tanúsítottak.

Dr. Galambos Dénes elmondta, hogy ezzel az útfelújítással mintegy megelőzték a jövőre induló Modern Falvak Programot, mely kiemelten kezeli az ilyen típusú korszerűsítéseket. Hozzátette, hogy a Dunaújváros térségében lévő négyszámjegyű utak felújítása első helyen szerepelt a Modern Városok Program dunaújvárosi fejlesztései között (amelyet még 2016 májusában kötött Orbán Viktor miniszterelnök és Cserna Gábor polgármester), mely a munkaerő mobilitásának zökkenőmentes megteremtését is célozta. Kitért arra is, hogy a 8-as számú gyorsforgalmi út tervezése is folyamatban van már, így ezzel az útfelújítással a térséget is be lehet majd kapcsolni az országot átszelő autópálya közlekedési, szállítási vérkeringésébe. Mint mondta, Nagyvenyimen ezzel a felújítással párhuzamosan tizenkét fejlesztési projekt zajlik, mintegy félmilliárd forint értékben, melyeknek összessége sikertörténet a település életében. És hozzátette, hogy amit ígértek, azt meg is valósították és ez így lesz a jövőben is.

Molnár István elmondta, hogy a 6219-es utat 1980-ban építették és azóta nagyobb karbantartás nem történt az úttesten. A forgalom mára megnövekedett – napi szinten ötezer jármű használja az utat – és ez indokolttá tette a felújítást. A korszerűsítés során a mezőfalvi körforgóig nyúló első, hét és fél kilométeres szakaszon felmarták a burkolatot és négy centiméter vastag kötő- valamint négy centiméter vastag kopóréteget fektettek le. Felújították a mellékúti becsatlakozásokat és az út menti buszöblöket is. Mint mondta, a műszaki átadás megtörtént, az apróbb hiányosságokat a kivitelező cég december 12-ig pótolja és négy év teljes körű garanciát vállal a felújított útszakaszra.

A beszédek után a jelenlévők egy nemzeti színű szalag átvágásával jelképesen is átadták az utat a forgalomnak. Azt ezt követő pohárköszöntőn dr. Dorkota Lajos szintén kiemelte, hogy a Modern Városok Program dunaújvárosi megállapodásában első helyen állt a térségi városba futó utak felújításának igénye. Ezeket a város nemcsak támogatja, de lehetősége szerint érdekérvényesítő képességével segíti és koordinálja is egyben. Azt is elmondta, hogy Nagyvenyimnek már a jövő héten lehetősége lesz pályázni a belterületi utak korszerűsítésre, mintegy 450-500 millió forint értékben. Ez a munka két szakaszban valósulhat meg, ami az itt élők komfortfokozatát jelentősen emeli majd.  

A rovat további hírei: Közélet

Áramszünet lesz!

Áramszünet lesz!

2018. december 09. (vasárnap)

Az E.ON folyamatos korszerűsítést hajt végre a városi hálózaton, melynek biztonságos elvégzése érdekében elengedhetetlen a vezetékek időszakos feszültségmentesítése. Ezért december 11-én este fél kilenctől éjfélig, majd éjféltől fél egyig a Kenyérgyári úton áramszünet lesz.

Rózsa Márta Ilona szeretetből főz

Rózsa Márta Ilona szeretetből főz

2018. december 09. (vasárnap)

Míg a gyűlölet szóban benne van az ölet, a szeretetben pedig az etet. Valahol olvastam ezt a különös szóelemzést, amelynek valóságtartamával szerintem nincs, aki vitába szállna. Így az ünnep közeledtével pedig át is érezzük, hogy milyen fontos is számunkra az, hogy mindenből a legjobbat, a legfinomabbat tegyük szeretteinknek az asztalra.

Itt az új vasúti menetrend

Itt az új vasúti menetrend

2018. december 09. (vasárnap)

Az új vasúti menedrend vasárnap lép életbe, a MÁV-START 2018/2019-es menetrendje igazodik az utazási szokásokhoz, az utasforgalmi igényekhez - közölte a MÁV Zrt.

Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettség

2018. december 08. (szombat)

A Tisztifőorvos szombaton a Facebook-oldalán azt írta: nyolc településen ismételten kifogásolt a levegő minősége a magas szállópor-tartalom miatt. Ezek: Budapest, Dunaújváros, Nyíregyháza, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Vác és Várpalota. Ugyanakkor hozzátették: az országon átvonuló hidegfrontot kísérő csapadék és szeles időjárás kedvez a levegőminőség javulásának, így várhatóan elfogadható lesz a levegő minősége az országban a következő napokban. (MTI)

D+ Híradó - Jótékonysági bál, mesék

D+ Híradó - Jótékonysági bál, mesék

2018. december 08. (szombat)

Megrendezték a Fidesz helyi szervezetének jótékonysági bálját, mesemondó verseny a könyvtárban - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Tizenhetedik éve ugyanazért a nemes célért

Tizenhetedik éve ugyanazért a nemes célért

2018. december 08. (szombat)

Idén is megrendezte a Fidesz Dunaújvárosi Szervezete a jótékonysági bálját, hogy a támogatók segítségével a dunaújvárosi rászoruló családok karácsonyát szebbé tehessék.

D+ Híradó - Látogatás, Mikulás-járat

D+ Híradó - Látogatás, Mikulás-járat

2018. december 07. (péntek)

Bánkis diákok látogatták meg a gyermekosztály betegeit, egyetemi együttműködés, ingyenes Mikulás-járat - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.