Dunaújváros Hetilap

Mérföldkő a térségi fejlesztésben

2018. december 4. (kedd) 14:28 - Brousil Csaba

A 6219-es jelű Dunaújváros-Sárbogárd közötti összekötő út több mint 22 km-en újul meg. A mezőfalvi körforgóig húzódó első útszakasz rekonstrukciójával végeztek a szakemberek, melynek ünnepélyes átadására kedden került sor Nagyvenyimen.

A sajtótájékoztatóval egybekötött projektátadási eseményen részt vett  Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Simon László, megyei kormánymegbízott, Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója, valamit, Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere is.

Dr. Molnár Krisztián beszédében elmondta, hogy a megye nagyon jól áll a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében biztosított fejlesztési források tekintetében. Kiemelte, hogy a négyszámjegyű utak korszerűsítésére eredetileg kétmilliárd forintos összeg állt rendelkezésre a megyének, ám dr. Dorkota Lajos, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, valamint Varga Gábor, a megye 5-ös számú választókerületének országgyűlési képviselője felkarolta az ügyet, és hathatós közreműködésükkel, lobbitevékenységükkel elérték, hogy további 3,2 milliárd forint támogatásból újulhassanak meg a négyszámjegyű utak. Ebből valósul meg ez a projekt is, melynek első szakaszára 758 millió forintot fordítottak. Megköszönte a jelenlévőknek a közreműködést és a segítséget, valamit az itt élőknek a türelmet, melyet az útfelújítás idején tanúsítottak.

Dr. Galambos Dénes elmondta, hogy ezzel az útfelújítással mintegy megelőzték a jövőre induló Modern Falvak Programot, mely kiemelten kezeli az ilyen típusú korszerűsítéseket. Hozzátette, hogy a Dunaújváros térségében lévő négyszámjegyű utak felújítása első helyen szerepelt a Modern Városok Program dunaújvárosi fejlesztései között (amelyet még 2016 májusában kötött Orbán Viktor miniszterelnök és Cserna Gábor polgármester), mely a munkaerő mobilitásának zökkenőmentes megteremtését is célozta. Kitért arra is, hogy a 8-as számú gyorsforgalmi út tervezése is folyamatban van már, így ezzel az útfelújítással a térséget is be lehet majd kapcsolni az országot átszelő autópálya közlekedési, szállítási vérkeringésébe. Mint mondta, Nagyvenyimen ezzel a felújítással párhuzamosan tizenkét fejlesztési projekt zajlik, mintegy félmilliárd forint értékben, melyeknek összessége sikertörténet a település életében. És hozzátette, hogy amit ígértek, azt meg is valósították és ez így lesz a jövőben is.

Molnár István elmondta, hogy a 6219-es utat 1980-ban építették és azóta nagyobb karbantartás nem történt az úttesten. A forgalom mára megnövekedett – napi szinten ötezer jármű használja az utat – és ez indokolttá tette a felújítást. A korszerűsítés során a mezőfalvi körforgóig nyúló első, hét és fél kilométeres szakaszon felmarták a burkolatot és négy centiméter vastag kötő- valamint négy centiméter vastag kopóréteget fektettek le. Felújították a mellékúti becsatlakozásokat és az út menti buszöblöket is. Mint mondta, a műszaki átadás megtörtént, az apróbb hiányosságokat a kivitelező cég december 12-ig pótolja és négy év teljes körű garanciát vállal a felújított útszakaszra.

A beszédek után a jelenlévők egy nemzeti színű szalag átvágásával jelképesen is átadták az utat a forgalomnak. Azt ezt követő pohárköszöntőn dr. Dorkota Lajos szintén kiemelte, hogy a Modern Városok Program dunaújvárosi megállapodásában első helyen állt a térségi városba futó utak felújításának igénye. Ezeket a város nemcsak támogatja, de lehetősége szerint érdekérvényesítő képességével segíti és koordinálja is egyben. Azt is elmondta, hogy Nagyvenyimnek már a jövő héten lehetősége lesz pályázni a belterületi utak korszerűsítésre, mintegy 450-500 millió forint értékben. Ez a munka két szakaszban valósulhat meg, ami az itt élők komfortfokozatát jelentősen emeli majd.  

A rovat további hírei: Közélet

Megújul a csónakház

Megújul a csónakház

2019. február 20. (szerda)

A mostani beruházás 97 millió forintból valósul meg, egyrészt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, másrészt az önkormányzat kiegészítő támogatásának köszönhetően. Héger Péter, a DVG Zrt. építésvezetője elmondta, három héttel ezelőtt kezdték meg a kivitelezési munkákat. Jelenleg a bontást végzik, falakat, padlózatot, majd utána következik az építés.

D+ Híradó - Felújítás, köszöntés

D+ Híradó - Felújítás, köszöntés

2019. február 20. (szerda)

Felújítják a Duna-parti csónakházat, kiállítás az MMK-ban, szépkorút köszöntöttek - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Drágul a benzin

Drágul a benzin

2019. február 20. (szerda)

A Mol bruttó 3 forinttal emeli a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát pénteken, a gázolaj ára nem változik. 

Hatvan éve Dunaújvárosért

Hatvan éve Dunaújvárosért

2019. február 20. (szerda)

Bense Jánosné, Panni néni is belépett a szépkorúak díszes társaságába, születésnapja alkalmából pedig Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester is felköszöntötte otthonában.

A bejelentett hét ponttal nem zárult le a családok megsegítése

A bejelentett hét ponttal nem zárult le a családok megsegítése

2019. február 20. (szerda)

A kormányfő által bejelentetett hét ponttal nem zárult le a családok megsegítése - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

D+ Híradó: Adomány, Centrum Kupa

D+ Híradó: Adomány, Centrum Kupa

2019. február 19. (kedd)

Adomány a kórháznak, könyvbemutató az MMK-ban, farsang a Dózsában - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Áramszünet lesz!

Áramszünet lesz!

2019. február 19. (kedd)

Az E.ON folyamatos korszerűsítést hajt végre a városi hálózaton, melynek biztonságos elvégzése érdekében elengedhetetlen a vezetékek időszakos feszültségmentesítése. Ezért február 26-án reggel kilenctől délután három óráig a Barsi Dénes úton áramszünet lesz.