Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nagy dobásra készül a Bartók színház

2018. december 5. (szerda) 12:36 - Vass Ádám

Hatalmas fába vágta a fejszéjét a Bartók színház társulata és Őze Áron igazgató, akik arra vállalkoztak, hogy elsőként állítják színpadra Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regényét december 7-én, pénteken.

Minden tekintetben rendhagyó előadással készülnek a Bartók színházban. A készülő darab Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regénye alapján jött létre, amit először láthatnak a nézők magyar színházban. De nem csak ettől számít nagy vállalkozásnak a premier, hanem az miatt is, hogy technikailag rendkívül nehéz darabról van szó, amiben egymást követik a fontosabbnál fontosabb történések a szellemi és a földi világban egyaránt. Ennek az ősbemutatónak a rendezését a Bartók igazgatója, Őze Áron vállalta, aki elmondta, egy kincs született ezzel az előadással, hiszen nemcsak, hogy első alkalommal látható színpadon, hanem Tamási egy olyan regényét dolgozza fel, ami több tekintetben is nagyszabású.

- Tamási Áron kevés színdarabot írt, hiszen főleg regényíró volt, de olyan kincsei vannak, amiket egyszerűen vétek lenne nem színpadra állítani. Nagyon boldogok vagyunk, hogy Balassa Eszter dramaturg segített színpadra adaptálni a regényt. Ez egy hatalmas vállalkozás volt, hiszen nagyon sűrű a regény, le kellett szűkíteni annyira, hogy beleférjen a két felvonásos előadásba, ezért több történetszálat lerövidítettünk, de még így is annyi minden történik egy felvonásban, mint más előadásokon két felvonás alatt.

Mint mondta, két összpróbán vannak túl, most fűzik össze az előadást, a ritmusát, az alakításokat a gyorsöltözéseket, a forgókezelést, a kellékhasználatot és minden mást tökéletesítenek, hogy összeálljon a premierre. Szerinte Időben elkészülnek, ettől pedig a színészek is nyugodtak, így minden össze fog állni péntekre.

A főszereplőt Ágoston Péter kelti életre, mellette feltűnik Jókai Ági, Polgár Lilla, Jegercsik Csaba, Gasparik Gábor, Hajmási Dávid és Pataki Ferenc is. Náluk azonban összetettebb és fontosabb szerep hárul Szina Kingára, aki a csillagból a Földre érkező Szelemet kelti életre, méghozzá több alakban is, ami rendkívüli technikai nehézségekkel járt. Mindezt pedig egy számára ismeretlen csapatban kellett véghezvinnie, hiszen most először áll majd a Bartók színpadán.

- Csodálatos volt a próbaidőszak, nagyon jó társaságba kerültem, jól érezzük magunkat együtt, nagy harmóniában készült az előadás. Intenzív próbafolyamat volt, a délelőtti próbák után esténként otthon is sokat kellett foglalkozni a darabbal, de megérte, mert úgy érzem valami különlegeset hoztunk létre. Németh Eszter koreográfus segítségével történnek az átváltozások, hogy fizikailag is látható legyen minden a nézőknek, a technikai részeknél még csiszolni kell pár dolgot, de ez normális, a premierre biztosan minden elkészül majd.

A rovat további hírei: Kultúra

Emberi élet csak Isten erőterében lehetséges

Emberi élet csak Isten erőterében lehetséges

2019. április 19. (péntek)

Nagypéntek csendjében az a legfontosabb, hogy belássuk: emberi élet csak Isten erőterében lehetséges - mondta Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke az M1 aktuális csatornán pénteken.

A rács két oldalán

A rács két oldalán

2019. április 18. (csütörtök)

A Közbiztonsági rendezvénysorozat részeként új kiállítás nyílt az Intercisa Múzeumban, ami folytatva az előző évek hagyományait, ezúttal a büntetésvégrehajtás világát és annak történelmét mutatja meg a látogatóknak.

Kiállításokon a felkelő nap országa

Kiállításokon a felkelő nap országa

2019. április 17. (szerda)

Elkezdődtek a Japán Napok a Móricz iskolában, de több más helyi intézmény is különleges távol-keleti programokkal várja az érdeklődőket a napokban.

Elhunyt Bács Ferenc

Elhunyt Bács Ferenc

2019. április 16. (kedd)

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után, kedden elhunyt Bács Ferenc, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest Főváros Díszpolgára - tudatta a művész családja az MTI-vel.

Az alkotás önkifejezés és kikapcsolódás

Az alkotás önkifejezés és kikapcsolódás

2019. április 16. (kedd)

Ismét egy új kiállítás látható a Munkásművelődési Központ galériájában. Hétfő délután óta Kelemen-Nagy Annamária festményei díszítik a színházterem előtti folyosót.

Térfélcsere a KMI-ben

Térfélcsere a KMI-ben

2019. április 15. (hétfő)

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával két nagyszabású kiállítás valósul meg egy csereprogram keretében: a Kortárs Művészeti Intézet és a Centrul de Interes egymás gyűjteményéből állít ki.

Honnan ered a magyarság?

Honnan ered a magyarság?

2019. április 14. (vasárnap)

Kerekasztal beszélgetésre vár minden érdeklődőt április 24-én szerdán az MMK-ba Horváth Béla történelem tanár, aki a magyar történelem igazságairól és tévedéseiről tart előadást.