Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nagy dobásra készül a Bartók színház

2018. december 5. (szerda) 12:36 - Vass Ádám

Hatalmas fába vágta a fejszéjét a Bartók színház társulata és Őze Áron igazgató, akik arra vállalkoztak, hogy elsőként állítják színpadra Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regényét december 7-én, pénteken.

Minden tekintetben rendhagyó előadással készülnek a Bartók színházban. A készülő darab Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regénye alapján jött létre, amit először láthatnak a nézők magyar színházban. De nem csak ettől számít nagy vállalkozásnak a premier, hanem az miatt is, hogy technikailag rendkívül nehéz darabról van szó, amiben egymást követik a fontosabbnál fontosabb történések a szellemi és a földi világban egyaránt. Ennek az ősbemutatónak a rendezését a Bartók igazgatója, Őze Áron vállalta, aki elmondta, egy kincs született ezzel az előadással, hiszen nemcsak, hogy első alkalommal látható színpadon, hanem Tamási egy olyan regényét dolgozza fel, ami több tekintetben is nagyszabású.

- Tamási Áron kevés színdarabot írt, hiszen főleg regényíró volt, de olyan kincsei vannak, amiket egyszerűen vétek lenne nem színpadra állítani. Nagyon boldogok vagyunk, hogy Balassa Eszter dramaturg segített színpadra adaptálni a regényt. Ez egy hatalmas vállalkozás volt, hiszen nagyon sűrű a regény, le kellett szűkíteni annyira, hogy beleférjen a két felvonásos előadásba, ezért több történetszálat lerövidítettünk, de még így is annyi minden történik egy felvonásban, mint más előadásokon két felvonás alatt.

Mint mondta, két összpróbán vannak túl, most fűzik össze az előadást, a ritmusát, az alakításokat a gyorsöltözéseket, a forgókezelést, a kellékhasználatot és minden mást tökéletesítenek, hogy összeálljon a premierre. Szerinte Időben elkészülnek, ettől pedig a színészek is nyugodtak, így minden össze fog állni péntekre.

A főszereplőt Ágoston Péter kelti életre, mellette feltűnik Jókai Ági, Polgár Lilla, Jegercsik Csaba, Gasparik Gábor, Hajmási Dávid és Pataki Ferenc is. Náluk azonban összetettebb és fontosabb szerep hárul Szina Kingára, aki a csillagból a Földre érkező Szelemet kelti életre, méghozzá több alakban is, ami rendkívüli technikai nehézségekkel járt. Mindezt pedig egy számára ismeretlen csapatban kellett véghezvinnie, hiszen most először áll majd a Bartók színpadán.

- Csodálatos volt a próbaidőszak, nagyon jó társaságba kerültem, jól érezzük magunkat együtt, nagy harmóniában készült az előadás. Intenzív próbafolyamat volt, a délelőtti próbák után esténként otthon is sokat kellett foglalkozni a darabbal, de megérte, mert úgy érzem valami különlegeset hoztunk létre. Németh Eszter koreográfus segítségével történnek az átváltozások, hogy fizikailag is látható legyen minden a nézőknek, a technikai részeknél még csiszolni kell pár dolgot, de ez normális, a premierre biztosan minden elkészül majd.

A rovat további hírei: Kultúra

Kibontakozó gyerekvilág

Kibontakozó gyerekvilág

2019. február 17. (vasárnap)

Újabb képekkel egészült ki a Kortárs Művészeti Intézet idei első kiállítása, a D-terv. Szombattól kezdve a tárlathoz kapcsolódó rajzpályázatra érkezett munkák is láthatóak a kiállításon.

Belopózni az álmokba

Belopózni az álmokba

2019. február 16. (szombat)

Rendhagyó könyvbemutatóra került sor pénteken a Munkásművelődési Központban. A találkozón Újvári Gyula lomjárók című könyvéről kérdezhettek az olvasók.

Egész napos felolvasás negyedszer is

Egész napos felolvasás negyedszer is

2019. február 14. (csütörtök)

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül az egész napos irodalmi találkozó. A Wass Albert felolvasó estként indult kezdeményezés mára már egy Szépirodalmi Ünneppé változott, amire mindenkit szívesen várnak majd.

Egriéknél sem esett messze az alma a fájától

Egriéknél sem esett messze az alma a fájától

2019. február 09. (szombat)

Tavaly év vége óta új helyre költözött a helyi jazz klub. Szépen felújítva, kissé élénk színvilágítással, de annál jobb akusztikával a Juharos vette át a dunaújvárosi jazz-szentély szerepét. Balázs Elemérék után, pénteken este szintén jól ismert zenészek szórakoztatták itt a műfaj kedvelőit.

Aki kultúrával foglalkozik, közösséget épít

Aki kultúrával foglalkozik, közösséget épít

2019. február 08. (péntek)

Pénteken megnyílt Gombos István, Ferenczy Noémi-, és Vörösmarty-díjas ötvös-iparművész kiállítása a Pannon Oktatási Központban.

A férfi a nőt akarja, a nő a férfit

A férfi a nőt akarja, a nő a férfit

2019. február 08. (péntek)

Új bemutatóra készül a Bartók színház. A következő stúdiótermi előadás olvasópróbái már elkezdődtek, a Társak című darab pedig egy örök témáról beszél majd.

Gombos István kiállítása lesz a Pannonban

Gombos István kiállítása lesz a Pannonban

2019. február 07. (csütörtök)

Újabb kiállítása nyílik Gombos Istvánnak február 8-án. A Ferenczy Noémi-, és Vörösmarty-díjas ötvös-iparművész a Pannon Oktatási Központ aulájában rendezi a tárlatot, az iskola felkérésre.