Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nagy dobásra készül a Bartók színház

Vass Ádám - 2018. december 5. 12:36

Hatalmas fába vágta a fejszéjét a Bartók színház társulata és Őze Áron igazgató, akik arra vállalkoztak, hogy elsőként állítják színpadra Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regényét december 7-én, pénteken.

Minden tekintetben rendhagyó előadással készülnek a Bartók színházban. A készülő darab Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regénye alapján jött létre, amit először láthatnak a nézők magyar színházban. De nem csak ettől számít nagy vállalkozásnak a premier, hanem az miatt is, hogy technikailag rendkívül nehéz darabról van szó, amiben egymást követik a fontosabbnál fontosabb történések a szellemi és a földi világban egyaránt. Ennek az ősbemutatónak a rendezését a Bartók igazgatója, Őze Áron vállalta, aki elmondta, egy kincs született ezzel az előadással, hiszen nemcsak, hogy első alkalommal látható színpadon, hanem Tamási egy olyan regényét dolgozza fel, ami több tekintetben is nagyszabású.

- Tamási Áron kevés színdarabot írt, hiszen főleg regényíró volt, de olyan kincsei vannak, amiket egyszerűen vétek lenne nem színpadra állítani. Nagyon boldogok vagyunk, hogy Balassa Eszter dramaturg segített színpadra adaptálni a regényt. Ez egy hatalmas vállalkozás volt, hiszen nagyon sűrű a regény, le kellett szűkíteni annyira, hogy beleférjen a két felvonásos előadásba, ezért több történetszálat lerövidítettünk, de még így is annyi minden történik egy felvonásban, mint más előadásokon két felvonás alatt.

Mint mondta, két összpróbán vannak túl, most fűzik össze az előadást, a ritmusát, az alakításokat a gyorsöltözéseket, a forgókezelést, a kellékhasználatot és minden mást tökéletesítenek, hogy összeálljon a premierre. Szerinte Időben elkészülnek, ettől pedig a színészek is nyugodtak, így minden össze fog állni péntekre.

A főszereplőt Ágoston Péter kelti életre, mellette feltűnik Jókai Ági, Polgár Lilla, Jegercsik Csaba, Gasparik Gábor, Hajmási Dávid és Pataki Ferenc is. Náluk azonban összetettebb és fontosabb szerep hárul Szina Kingára, aki a csillagból a Földre érkező Szelemet kelti életre, méghozzá több alakban is, ami rendkívüli technikai nehézségekkel járt. Mindezt pedig egy számára ismeretlen csapatban kellett véghezvinnie, hiszen most először áll majd a Bartók színpadán.

- Csodálatos volt a próbaidőszak, nagyon jó társaságba kerültem, jól érezzük magunkat együtt, nagy harmóniában készült az előadás. Intenzív próbafolyamat volt, a délelőtti próbák után esténként otthon is sokat kellett foglalkozni a darabbal, de megérte, mert úgy érzem valami különlegeset hoztunk létre. Németh Eszter koreográfus segítségével történnek az átváltozások, hogy fizikailag is látható legyen minden a nézőknek, a technikai részeknél még csiszolni kell pár dolgot, de ez normális, a premierre biztosan minden elkészül majd.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!