Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nagy dobásra készül a Bartók színház

Vass Ádám - 2018. december 5. 12:36

Hatalmas fába vágta a fejszéjét a Bartók színház társulata és Őze Áron igazgató, akik arra vállalkoztak, hogy elsőként állítják színpadra Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regényét december 7-én, pénteken.

Minden tekintetben rendhagyó előadással készülnek a Bartók színházban. A készülő darab Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regénye alapján jött létre, amit először láthatnak a nézők magyar színházban. De nem csak ettől számít nagy vállalkozásnak a premier, hanem az miatt is, hogy technikailag rendkívül nehéz darabról van szó, amiben egymást követik a fontosabbnál fontosabb történések a szellemi és a földi világban egyaránt. Ennek az ősbemutatónak a rendezését a Bartók igazgatója, Őze Áron vállalta, aki elmondta, egy kincs született ezzel az előadással, hiszen nemcsak, hogy első alkalommal látható színpadon, hanem Tamási egy olyan regényét dolgozza fel, ami több tekintetben is nagyszabású.

- Tamási Áron kevés színdarabot írt, hiszen főleg regényíró volt, de olyan kincsei vannak, amiket egyszerűen vétek lenne nem színpadra állítani. Nagyon boldogok vagyunk, hogy Balassa Eszter dramaturg segített színpadra adaptálni a regényt. Ez egy hatalmas vállalkozás volt, hiszen nagyon sűrű a regény, le kellett szűkíteni annyira, hogy beleférjen a két felvonásos előadásba, ezért több történetszálat lerövidítettünk, de még így is annyi minden történik egy felvonásban, mint más előadásokon két felvonás alatt.

Mint mondta, két összpróbán vannak túl, most fűzik össze az előadást, a ritmusát, az alakításokat a gyorsöltözéseket, a forgókezelést, a kellékhasználatot és minden mást tökéletesítenek, hogy összeálljon a premierre. Szerinte Időben elkészülnek, ettől pedig a színészek is nyugodtak, így minden össze fog állni péntekre.

A főszereplőt Ágoston Péter kelti életre, mellette feltűnik Jókai Ági, Polgár Lilla, Jegercsik Csaba, Gasparik Gábor, Hajmási Dávid és Pataki Ferenc is. Náluk azonban összetettebb és fontosabb szerep hárul Szina Kingára, aki a csillagból a Földre érkező Szelemet kelti életre, méghozzá több alakban is, ami rendkívüli technikai nehézségekkel járt. Mindezt pedig egy számára ismeretlen csapatban kellett véghezvinnie, hiszen most először áll majd a Bartók színpadán.

- Csodálatos volt a próbaidőszak, nagyon jó társaságba kerültem, jól érezzük magunkat együtt, nagy harmóniában készült az előadás. Intenzív próbafolyamat volt, a délelőtti próbák után esténként otthon is sokat kellett foglalkozni a darabbal, de megérte, mert úgy érzem valami különlegeset hoztunk létre. Németh Eszter koreográfus segítségével történnek az átváltozások, hogy fizikailag is látható legyen minden a nézőknek, a technikai részeknél még csiszolni kell pár dolgot, de ez normális, a premierre biztosan minden elkészül majd.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.

Már elkészült a táncoló figurák makettje

Már elkészült a táncoló figurák makettje

2024. máj. 05.

A város 73. születésnapján, a tánc világnapján, a Wünsch házaspár jelenlétében rendezték hétfőn a város tánckultúrája előtt tisztelgő szobor alapkő-letételét. A táncoló figurákat a Bartók Kamaraszínház és a Vasvári iskola közötti parkos részen helyezik el, a szobor alkotója, Rohonczi István ROHO szerint még idén.

DSTV: táncos remeklések

DSTV: táncos remeklések

2024. máj. 05.

Rangos megméretéseken értek el kimagasló eredményeket a dunaújvárosi táncos növendékek, derül ki a DSTV összeállításából. Szép sikerek sorát aratta a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola közössége a közelmúltban rendezett versenyeken. Hangkép.

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

2024. máj. 01.

Nagyszabású, az egész intézményt megmozgató gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola. Az esemény léptékére jellemző, hogy a műsor kétszer aratott vastapsot a Bartók színháztermében múlt vasárnap.

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!