Önmegsemmisítésbe kezdett az LMP

2018. december 30. (vasárnap) 8:24 - doszerk

Az LMP választási eredménye ugyan javult a 2014-es eredményeihez képest, de továbbra sem tudta saját maga árnyékát túlnőni (sőt, most már a parlamentbe sem jutnának be), a Liberálisok pedig összellenzéki koordinációval tudtak egy helyet szerezni a törvényhozásban. Politikai szempontból kudarcos év volt 2018 mindkét fél számára - írja az Origo.

Mindkét baloldali, szabadelvű profillal bíró párt (LMP és Liberálisok) számára kulcskérdés volt a 2018-as év – mondta Tóth Erik. A Nézőpont Intézet elemzője szerint az LMP számára azért, hogy bizonyítsa, képes valódi ellenzéki alternatívát felállítani a Jobbikkal, az MSZP-vel és a DK-val szemben. A Liberálisok számára pedig valóban minden választás ünnep, ahol jelöltet tudnak állítani, és saját lehetőségükhöz képest felkészülten futottak neki április 8-nak. Azonban egyik formáció korábbi – irreális – várakozásai sem teljesültek.

Kudarcos év

Az LMP választási eredménye ugyan javult 2014-hez képest, de továbbra sem tudta saját maga árnyékát túlnőni,a Liberálisok pedig összellenzéki koordinációval tudtak egy helyet szerezni a törvényhozásban. Politikai szempontból kudarc volt 2018 mindkét fél számára – mondta az elemző.

Nagy Dániel szerint egyértelműen negatívan értékelhető mindkét párt szereplése 2018 végén. A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási adataiból is látszik, hogy egy most vasárnap tartandó választáson már komoly problémát és nehézséget jelentene a klasszikus zöldpárti profilját egyre inkább elveszítő LMP számára a bejutási küszöb – 5 százalék – elérése. A Liberálisok esetében pedig nem állt be népszerűségnövekedés, továbbra is 0 és 1 százalék közötti táborral bírnak, ismert és ezáltal népszerű politikusuk továbbra sincs az egyre ritkábban megnyilatkozó Fodor Gábor mellett – mondta a Nézőpont Intézet elemzője.

Elölről kell kezdeni mindent

Tóth Erik szerint az LMP az áprilisi választás óta több ütemben, de konstansan veszítette el amúgy sem túl széles támogatói körét. Az új társelnökök egymás közötti viszonya, valamint a korábban sokat emlegetett etikai bizottság hataloméhsége és politikaformáló képessége fogja befolyásolni az LMP jövőbeni sorsát. Az egyre inkább fellazuló, emiatt a Jobbikhoz közeledő párt számára nagy pofon volt Schiffer András távozása – tette hozzá.

Nagy Dániel elmondta, hogy a választások óta a Nézőpont Intézet mérései alapján fokozatosan 5 százalékos népszerűség alá eső párt elvesztette legismertebb arcait(Schiffer András, Szél Bernadett, Hadházy Ákos), így tulajdonképpen ismét elölről kell kezdenie az építkezést. A párt számára elengedhetetlen lenne, hogy vidéken is terjeszkedjenek, ezt nehezítik a talán legjobb vidéki kapcsolatokkal rendelkező Sallai Róbert Benedek párton belüli konfliktusai. 

Mint anno a Herényire zsugorodott MDF (Fotó: MTI)

Nagyon nehéz helyzet

Az önálló frakcióval nem rendelkező, emiatt független státuszban tevékenykedő képviselők munkája az egyik legnehezebb minden parlamentáris demokráciában – minderről már Tóth Erik beszélt. Korlátozottabb lehetőségük miatt nehezen használhatják a parlamenti nyilvánosságot politikájuk és véleményük kifejezésére, ráadásul a mostani magas független képviselői szám ellenére, az egyes frakció nélküli politikusok közötti ideológiai különbségek óriásiak, amelyek a közös érdekérvényesítést is ellehetetlenítik. Emiatt a Liberális Párt egy szem képviselője csupán csepp a tengerben hatást érhet el – tette hozzá.

Nagy Dániel szerint a Liberálisok képviselőjének fontos lenne, hogy pártjának adjon egy karaktert,legyen 1 vagy maximum 2 téma, amit mindenképpen a Liberálisokhoz tudnak kötni az emberek. Próbálkoztak korábban ezzel, például a marihuána legalizálása kapcsán, de azóta ebben a témában sem hangosak. Az ő népszerűségi szintjüknél fontos, hogy reális célokat tűzzenek ki, ezért először egy kisebb csoport masszív szimpátiáját kell elnyerniük, arra alapozva tudnának nagyobb támogatottságot megcélozni.

Nem jött be eddig a stratégia

Tóth Erik szólt arról is, hogy a Mi Hazánk Mozgalom frakcióalakítási lehetőségei korlátozottak, ugyanis a 2018-as országgyűlési választásokon még nem indultak önálló erőként, emiatt a jelenleg érvényben lévő frakcióalakítási szabályok értelmében, a távozó jobbikos képviselők Toroczkaiékhoz történő csatlakozása sem teremt erre lehetőséget.A magyar ellenzéki térfél fragmentált, a néppárti pozíció birtokosa stabil politikai támogatottsággal bír, és az olyan radikális, a korábbi Jobbik által elfoglalt ideológiai pozíció megszerzésére törekvő pártoknak, mint a Mi Hazánk, nehéz dolguk van.

Nagy Dániel úgy látja, nem jött be eddig 100 százalékosan a Mi Hazánk Mozgalom stratégiája, mivel, bár csökken a Jobbik szimpatizánsi köre, az onnan elpártoló szavazók nem csak a Mi Hazánknál csapódnak le. Így a szavazótábor mérete is csak lassan, rendkívül nagy erőfeszítések árán bővíthető. Egyelőre számukra is az lehetne fontos, hogy jól körülhatárolható témákkal tudják magukat megkülönböztetni a többi párttól, elsődlegesen a Jobbiktól.

Összességében: a 2018-as választási bukás és az azt követő káosz olyan mélységbe taszította a kis pártokat, ahonnan nehezen van visszaút.

- origo.hu -

A rovat további hírei: Politika

Drogcsempész migráns késelt Bécsben

Drogcsempész migráns késelt Bécsben

2019. január 16. (szerda)

Halálos késelés történt keddre virradóan a bécsi főpályaudvaron – közölte az APA osztrák hírügynökség. Kiderült, testvérgyilkosságról van szó - írja az Origo.

Egyre nagyobb a magyar családok vagyona

Egyre nagyobb a magyar családok vagyona

2019. január 15. (kedd)

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legújabb elemzése szerint Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben a háztartások GDP-arányos nettó pénzügyi vagyona a többi visegrádi országgal összehasonlítva a válság óta - közölte a gazdaságkutató az MTI-vel kedden.

Egyre több államból indulnak migránsok Európába

Egyre több államból indulnak migránsok Európába

2019. január 15. (kedd)

A tavalyi tapasztalatok alapján egyre több államból, újabban főképp Iránból, Afganisztánból és Pakisztánból indulnak útnak migránsok Európa felé - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán.

Magyarország érdeke a Kelet és a Nyugat együttműködése

Magyarország érdeke a Kelet és a Nyugat együttműködése

2019. január 14. (hétfő)

Magyarország politikai, gazdasági és mindenekelőtt biztonsági érdeke a Kelet és a Nyugat együttműködése - jelentette ki hétfőn minszki sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt fehérorosz kollégájával, Uladzimir Makejjel.

A Jobbikban újjászülető SZDSZ-ről

A Jobbikban újjászülető SZDSZ-ről

2019. január 13. (vasárnap)

Ha egyetlen mondatban kellene meghatároznunk az SZDSZ és a Jobbik közös, lényegi mivoltát, az nagyjából így szólna: a pénzért és a hatalomért bármit - írja a 888.hu.

Egybeesnek Soros európai látogatásai és az EU-vezetők döntései

Egybeesnek Soros európai látogatásai és az EU-vezetők döntései

2019. január 13. (vasárnap)

Aligha véletlen, hogy Soros György és az EU-vezetők találkozásait rendszerint rövid időn belül uniós szintű döntések követik - mondta a Médianéző igazgatója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Szijjártó: EP-választásnak nem volt még ekkora tétje

Szijjártó: EP-választásnak nem volt még ekkora tétje

2019. január 11. (péntek)

Európai parlamenti (EP-) választásnak ekkora tétje még nem volt, mint idén, felfokozott a hangulat a voksolás előtt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az M1 aktuális csatornán.