Önmegsemmisítésbe kezdett az LMP

2018. december 30. (vasárnap) 8:24 - doszerk

Az LMP választási eredménye ugyan javult a 2014-es eredményeihez képest, de továbbra sem tudta saját maga árnyékát túlnőni (sőt, most már a parlamentbe sem jutnának be), a Liberálisok pedig összellenzéki koordinációval tudtak egy helyet szerezni a törvényhozásban. Politikai szempontból kudarcos év volt 2018 mindkét fél számára - írja az Origo.

Mindkét baloldali, szabadelvű profillal bíró párt (LMP és Liberálisok) számára kulcskérdés volt a 2018-as év – mondta Tóth Erik. A Nézőpont Intézet elemzője szerint az LMP számára azért, hogy bizonyítsa, képes valódi ellenzéki alternatívát felállítani a Jobbikkal, az MSZP-vel és a DK-val szemben. A Liberálisok számára pedig valóban minden választás ünnep, ahol jelöltet tudnak állítani, és saját lehetőségükhöz képest felkészülten futottak neki április 8-nak. Azonban egyik formáció korábbi – irreális – várakozásai sem teljesültek.

Kudarcos év

Az LMP választási eredménye ugyan javult 2014-hez képest, de továbbra sem tudta saját maga árnyékát túlnőni,a Liberálisok pedig összellenzéki koordinációval tudtak egy helyet szerezni a törvényhozásban. Politikai szempontból kudarc volt 2018 mindkét fél számára – mondta az elemző.

Nagy Dániel szerint egyértelműen negatívan értékelhető mindkét párt szereplése 2018 végén. A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási adataiból is látszik, hogy egy most vasárnap tartandó választáson már komoly problémát és nehézséget jelentene a klasszikus zöldpárti profilját egyre inkább elveszítő LMP számára a bejutási küszöb – 5 százalék – elérése. A Liberálisok esetében pedig nem állt be népszerűségnövekedés, továbbra is 0 és 1 százalék közötti táborral bírnak, ismert és ezáltal népszerű politikusuk továbbra sincs az egyre ritkábban megnyilatkozó Fodor Gábor mellett – mondta a Nézőpont Intézet elemzője.

Elölről kell kezdeni mindent

Tóth Erik szerint az LMP az áprilisi választás óta több ütemben, de konstansan veszítette el amúgy sem túl széles támogatói körét. Az új társelnökök egymás közötti viszonya, valamint a korábban sokat emlegetett etikai bizottság hataloméhsége és politikaformáló képessége fogja befolyásolni az LMP jövőbeni sorsát. Az egyre inkább fellazuló, emiatt a Jobbikhoz közeledő párt számára nagy pofon volt Schiffer András távozása – tette hozzá.

Nagy Dániel elmondta, hogy a választások óta a Nézőpont Intézet mérései alapján fokozatosan 5 százalékos népszerűség alá eső párt elvesztette legismertebb arcait(Schiffer András, Szél Bernadett, Hadházy Ákos), így tulajdonképpen ismét elölről kell kezdenie az építkezést. A párt számára elengedhetetlen lenne, hogy vidéken is terjeszkedjenek, ezt nehezítik a talán legjobb vidéki kapcsolatokkal rendelkező Sallai Róbert Benedek párton belüli konfliktusai. 

Mint anno a Herényire zsugorodott MDF (Fotó: MTI)

Nagyon nehéz helyzet

Az önálló frakcióval nem rendelkező, emiatt független státuszban tevékenykedő képviselők munkája az egyik legnehezebb minden parlamentáris demokráciában – minderről már Tóth Erik beszélt. Korlátozottabb lehetőségük miatt nehezen használhatják a parlamenti nyilvánosságot politikájuk és véleményük kifejezésére, ráadásul a mostani magas független képviselői szám ellenére, az egyes frakció nélküli politikusok közötti ideológiai különbségek óriásiak, amelyek a közös érdekérvényesítést is ellehetetlenítik. Emiatt a Liberális Párt egy szem képviselője csupán csepp a tengerben hatást érhet el – tette hozzá.

Nagy Dániel szerint a Liberálisok képviselőjének fontos lenne, hogy pártjának adjon egy karaktert,legyen 1 vagy maximum 2 téma, amit mindenképpen a Liberálisokhoz tudnak kötni az emberek. Próbálkoztak korábban ezzel, például a marihuána legalizálása kapcsán, de azóta ebben a témában sem hangosak. Az ő népszerűségi szintjüknél fontos, hogy reális célokat tűzzenek ki, ezért először egy kisebb csoport masszív szimpátiáját kell elnyerniük, arra alapozva tudnának nagyobb támogatottságot megcélozni.

Nem jött be eddig a stratégia

Tóth Erik szólt arról is, hogy a Mi Hazánk Mozgalom frakcióalakítási lehetőségei korlátozottak, ugyanis a 2018-as országgyűlési választásokon még nem indultak önálló erőként, emiatt a jelenleg érvényben lévő frakcióalakítási szabályok értelmében, a távozó jobbikos képviselők Toroczkaiékhoz történő csatlakozása sem teremt erre lehetőséget.A magyar ellenzéki térfél fragmentált, a néppárti pozíció birtokosa stabil politikai támogatottsággal bír, és az olyan radikális, a korábbi Jobbik által elfoglalt ideológiai pozíció megszerzésére törekvő pártoknak, mint a Mi Hazánk, nehéz dolguk van.

Nagy Dániel úgy látja, nem jött be eddig 100 százalékosan a Mi Hazánk Mozgalom stratégiája, mivel, bár csökken a Jobbik szimpatizánsi köre, az onnan elpártoló szavazók nem csak a Mi Hazánknál csapódnak le. Így a szavazótábor mérete is csak lassan, rendkívül nagy erőfeszítések árán bővíthető. Egyelőre számukra is az lehetne fontos, hogy jól körülhatárolható témákkal tudják magukat megkülönböztetni a többi párttól, elsődlegesen a Jobbiktól.

Összességében: a 2018-as választási bukás és az azt követő káosz olyan mélységbe taszította a kis pártokat, ahonnan nehezen van visszaút.

- origo.hu -

A rovat további hírei: Politika

Mit várhatunk Pintér Tamástól, ha segítségre van szükségünk?

Mit várhatunk Pintér Tamástól, ha segítségre van szükségünk?

2019. augusztus 21. (szerda)

Egy helyi vállalkozónak gondja van a vízszolgáltatóval, Pintér Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője erre mit csinál? - teszi fel a kérdést az Újvárosi Valóság.

Szombaton kezdődik a hivatalos kampány

Szombaton kezdődik a hivatalos kampány

2019. augusztus 21. (szerda)

Szombaton kezdődik a hivatalos választási kampány, attól a naptól a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselőjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon. 

Ellenzéki hitelvesztés a Jobbik miatt

Ellenzéki hitelvesztés a Jobbik miatt

2019. augusztus 20. (kedd)

Angela Merkel mondataival kiállt Orbán Viktor politikája mellett. Ezzel egyértelművé vált, hogy a magyar ellenzék reménye a külső segítségről, a kormány nemzetközi ellehetetlenülése zsákutca.

Orbán Viktor: Mi szabadságharcosok tudtuk, csak egy Európa van

Orbán Viktor: Mi szabadságharcosok tudtuk, csak egy Európa van

2019. augusztus 19. (hétfő)

Ökumenikus istentiszteletet tartottak hétfőn, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni Evangélikus templomban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár részvételével.  A Páneurópai Pikniket 1989. augusztus 19-én tartották a magyarországi Sopronpusztán, a magyar-osztrák határ közvetlen közelében. Az ideiglenesen megnyitott határon több száz NDK-állampolgár jutott Ausztriába.

Merkel: a németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak

Merkel: a németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak

2019. augusztus 18. (vasárnap)

A németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak a német újraegyesítéshez nyújtott hozzájárulásért - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton megjelent szokásos hétvégi videóüzenetében, amelyben ezúttal a Sopron mellett harminc éve tartott úgynevezett páneurópai pikniket idézte fel. 

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

2019. augusztus 16. (péntek)

Szigorúbbak az átjelentkezés feltételei az önkormányzati választáson, mint a többi voksolás esetében: a választópolgár nem jelentkezhet át tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített.

Toronyóra lánccal

Toronyóra lánccal

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Vajon mit köszönhet Fejér megye 04-es számú választókerülete Pintér Tamásnak? A válasz nem meglepő és elfér egy szalvétán is, mert bizony semmit.