Zolta Benjámin a jövő reménysége

Szárszó Lajos - 2018. december 28. 8:24

Ismét fellendülőben van Dunaújvárosban a férfi torna szakág, melyet most már országos eredmények bizonyítanak. A fejlődést láthatjuk, köszönhetően Zolta Benjáminnak, aki a legjobb 12 versenyző közé verekedte be magát. Minderről edzőjével, Varga Gyulával beszélgettünk.

Nagyon nehéz örökséget vett át a Dunaferr SE Torna Szakosztálya azzal, melyet a férfi szakág rá hagyott. Csak emlékeztetőül az olimpiákon elért eredmények: Kovács Péter 1980-ban Moszkvában 3., Paprika Jenő 1988-ban Szöulban csapatban 6., 1992-ben, Barcelonában Supola Zoltán ugrásban ötödik, Pánczél Miklóssal csapatban 9., 1996-ban Atlantában Csollány Szilveszter gyűrűn 2., majd 2000-ben Sydneyben első, aki mellett Supola Zoltán lólengésben 8. lett. A folytatásban azonban következett egy törés, amely most megszakadni látszik, köszönhetően annak a tudatos utánpótlás nevelő munkának, mely a Dunaferr SE torna csarnokában zajlik. A lányok remek eredményei mellett most ugyanis a fiúk is felzárkózni próbálnak, melynek első igazi, országosan mérhető eredményeit láthatjuk köszönhetően Zolta Benjáminnak, aki a legjobb 12 versenyző közé verekedte be magát. Minderről edzőjével, Varga Gyulával beszélgettünk.

- Nagyon nehéz örökség az, melyet elődeink ránk hagytak, de ehhez megpróbálunk felnőni. Amitől ez a mostani, 12-13 éves korosztálynak még nehezebb az az, hogy a mindennapokban nincs előttük olyan felnőtt férfi tornász, akit példaképként láthatnának maguk előtt edzeni. Nincs, aki után mennének, aki húzná őket. Ennek ellenére nagyon fegyelmezetten, lelkesen, szorgalmasan dolgoznak a fiaink, akikből szerencsére a huncutság, a játékosság sem hiányzik. Ebből adódóan kordában kell őket tartanunk, így az alapokat játszva sajátítják el. Teljesen más velük a munka, mint a lányokkal, akik ebben a korban komolyabbak, de bízunk a korosztályi sajátosságban, hogy a fiúk pár év múlva tudatosabbak lesznek.

- Hogyan tudjátok ezt az előnyükre fordítani?

- Egymás elleni versenyeztetéssel az edzések során. Vagyis ki tud tovább kézen állni, ki tud több páros kört megcsinálni, ki bírja tovább az erőelemeket, de mindezt természetesen játékos formában. Ezt ők nagyon élvezik. Ehhez azonban már tudniuk kell azokat az alapokat, melyekre a jövőben építhetünk. Ez a legfontosabb feladatunk, hiszen e nélkül nem fogunk tudni továbbhaladni. Így először is megtanulunk bukfencezni, szaltózni, kézen állni. Amikor ezeket el tudják sajátítani tanítványaink, akkor látható rajtuk az az öröm, amely a tornászokat mindig előrébb és előrébb viszi. Természetesen ez bennünket, edzőket is és a gyermekek szüleit is megerősíti abban, hogy jó úton járunk. Addig azonban, amíg ezeket a gyermekeket versenyeken meg tudjuk méretni sok időnek, több évnek is el kell telne. Hiszen csak akkor szabad versenyen elindulnia bárkinek, ha abban sikerélményt szerez. Ez pedig nem az eredményességben, hanem belső elégedettségben mérhető elsősorban. Az eredmények másodlagosak, hiszen a férfi torna sportban ezek sokkal később, húsz éves kor fölött jönnek igazán, mivel a tornász ekkorra érik be teljesen. Így nem kell siettetni semmit.

- Az idei évben eljutottatok arra a szintre, hogy tornászt indítsatok országos versenyen, aki azonnal kiváló eredményt ért el.

- Magyar bajnokságban sikerült egyéniben a legjobb tizenkettőbe jutnia Zorka Benjáminnak, aki így alanyi jogon meghívást nyert az utánpótlás mesterfokú bajnokságra. Ez azért nagy eredmény, mert hosszú évekre visszatekintve régen volt ilyen sikerünk a legrangosabb magyar versenyen. Ebből nem von le semmit, hogy ő nem felnőtt, hanem serdülőkorú versenyzők. Benjámin nagyon szorgalmas, tudatosan dolgozó tornász, akinek ezt az eredményt egy makacs sérülés ellenére sikerült elérnie. Még a nyári alapozásnál érzett a válla, lapockája körüli izomfájdalmat, amely a szezon során végigkísérte. Ez még jobban kiemeli sportolói kvalitását, hiszen ez a sérülés minden egyes támaszkodós feladatnál hátráltatta. Ő azonban nem adta fel soha, melyért nagyon büszke vagyok rá. Neki is, csakúgy, mint társainak hat szeren, lovon, nyújtón, korláton, ugrásban, talajon és gyűrűn kellett megfelelnie. A mi elképzelésünk szerint ugyanis egy férfi tornásznak összetettben kell jónak lennie ahhoz, hogy meg tudjon felelni a kihívásoknak. Ezek közül hármon kell kiemelkedő teljesítményt nyújtania, amely Benjáminnál az ugrás, a gyűrű és a talaj volt az idén, ahol szerenként szép eredményeket ért el.

- Milyen jövő elé nézhet Benjámin?

- Az eredményekhez elsősorban el kell érnie, hogy hat szeres tornász legyen. A szerenkénti specializálódás később fog kialakulni, melyhez kell még egy pár év. De mi úgy tartjuk, hogy aki összetettben jó, annak biztosan van erős szere, ahol mindig döntős esélyei vannak. Most, mivel véget ért a versenyidény az edzéseké a főszerep, mellyel már a jövő évet készítjük elő. Leghamarabb a Diákolimpia következik, melyet a csapatbajnokságok és a mesterfokú bajnokság követ. A nyárra is tervezünk már, hiszen szeretnénk edzőtábort tartani.

Mint azt Varga Gyula elmondta, neki, mint edzőnek is nagyon motiváló tanítványa sikere, akik mellett vannak még ügyes tornászok, mely a jövőre tekintve bíztató, hiszen ők Benjáminnal közösen a serdülő korosztályban csapataként érhetnek el szép eredményeket.

A rovat további hírei: Sport

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

2024. ápr. 22.

Csak a harmadik szettben tudta megszorítani az alsóházi tabellát vezető Miskolc gárdáját a DKSE felnőtt röplabda csapata az Extraliga hazai szezonzáróján.

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

2024. ápr. 21.

Félidőnként két-két gólt kapva szenvedett vereséget a több élvonalbeli játékossal megerősített Fehérvár FC II. vendégeként a Dunaújváros FC labdarúgó csapata.

Hozta a kötelezőt a DFVE

Hozta a kötelezőt a DFVE

2024. ápr. 21.

Minden negyedet megnyerve aratott sima, 12-5-ös sikert az alapszakasz utolsó találkozóján a DFVE női vízilabda csapata a Szeged otthonában szombaton este.

Biztos Kohász-siker a Békéscsaba ellen

Biztos Kohász-siker a Békéscsaba ellen

2024. ápr. 20.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA női kézilabdázóinak a kiesés ellen küzdő Békéscsaba elleni hazai bajnokin.