Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Magyar Kultúra Napja díjátadóval

Brousil Csaba - 2019. január 21. 19:27

Koncertekkel, kiállításokkal ünneplik a magyar kultúra napját Fejér megyében. Dunaújvárosban a Városháza házasságkötő és rendezvénytermében a G Bunker Quintet dzsesszformáció ad koncertet kedden. Az önkormányzat ekkor adja át a Pro Cultura Intercisae díjat.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett önkormányzati ünnepségen a Városháza "C" szárnyának házasságkötő és rendezvénytermében a 'G Bunker Quintet', egy a Vienna Konservatoriumban végzett baráti társaság tagjaiból álló jazz-formáció ad koncertet  január 22-én, kedden 18 órakor.

Repertoárjukban az autentikus jazz-sztenderdek átdolgozásától kezdve, modern jazz-előadók szerzeményein át, saját darabok is megtalálhatóak. A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett önkormányzati ünnepségen adják át a Pro Cultura Intercisae díjat. A belépés ingyenes!

 

Megyei programok a Kultúra Napján:

Bicskén a Kultúrkúriában Szolnoki Tamás tart előadást 6000 éve Bicskén - A település múltja egy régész szemüvegén keresztül címmel. A szakember kedden a régészeti eredményeket felhasználva bemutatja, miért kedvelték az elődök ezt a térséget. Martonvásáron, a Brunszvik-kastélyban szombaton kamarakoncertet szervez a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara Erkel Ferenc, Goldmark Károly és Mosonyi Mihály műveiből.

Móron az Erzsébet téri Művelődési Házban Jordán Tamás és Sebő Ferenc tart előadóestet jövő szerdán. A két művész József Attila gondolatait tolmácsolja prózába és dalba öntve.     Székesfehérvár az Öreghegyi Közösségi Házban jövő hétfőn tartanak magyar kultúra napi rendezvényt. Előbb Acsa Szücs Imre alkotásaiból nyílik kiállítás, majd Tolcsvay László és barátai koncerteznek. A magyar kultúra napját 1989-tól ünnepeljük annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a nagy vásár emléke a múzeumban

DSTV: a nagy vásár emléke a múzeumban

2024. már. 17.

Érdekes várostörténeti emléket idézett fel az Intercisa Múzeum a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az 1955-ös nagy tavaszi vásár tétje nem volt kevesebb, mint a település létjogosultságának hangsúlyozása, presztízsértékének növelése. Hangkép.

DSTV: Vibók Ildikó volt a gyermekkönyvtár vendége

DSTV: Vibók Ildikó volt a gyermekkönyvtár vendége

2024. már. 16.

Remek író-olvasó találkozónak adott otthont a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtára, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben Vibók Ildikóval találkozhattak a látogatók – az író szakmáját tekintve biológus, rengeteg állatról gondoskodnak otthon a férjével. Hangkép.
 

Triptichon – Esterházy János élete és öröksége a könyvtárban

Triptichon – Esterházy János élete és öröksége a könyvtárban

2024. már. 11.

Különleges történelmi (és dokumentumfilmes) csemegével találkozhatnak az érdeklődők a József Attila Könyvtárban: a felvidéki mártír politikus, Esterházy János életművével foglalkozó filmet szerdán délután vetítik, majd beszélgetésre várják az érdeklődőket.

DSTV: adonyi egyesület a múzeumban

DSTV: adonyi egyesület a múzeumban

2024. már. 11.

Településtörténeti szempontból is valódi kincseket rejt az Intercisa Múzeum, derül ki a DSTV összeállításából. Az intézmény gyűjtőterületéhez tartozó Adonyból a Vetus Salina Kulturális Egyesület tagjai ismerkedhettek az adonyi leletekkel a napokban. Hangkép.
 

70 éves a Móricz – komoly jubileumi együttműködésre, minifesztiválra is készülnek

70 éves a Móricz – komoly jubileumi együttműködésre, minifesztiválra is készülnek

2024. már. 10.

Nem mindennapi együttműködésre készül a Móricz Zsigmond Általános Iskola, valamint a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D): a Móricz jubileumi évének egyik meghatározó eseménysora lesz az a minifesztivál, amelynek az ICA-D ad otthont május derekán.

DSTV: Barkóci Rosti Pál és Pentelei Molnár János emléke a könyvtárban

DSTV: Barkóci Rosti Pál és Pentelei Molnár János emléke a könyvtárban

2024. már. 10.

Különleges kollekcióról tudósít a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban olvasópontot alakítottak ki, amely településünk történetének két jeles személyisége, Barkóci Rosti Pál és Pentelei Molnár János életét és életművét mutatja be. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: fél év a mérlegen

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: fél év a mérlegen

2024. már. 09.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatódott a KineDok új évada kínálatának bemutatása – az alábbiakban némi kitekintéssel az elmúlt fél év mérlege következik, meg egy fontos tényező kiemelése.