Umcacca és társai

2019. január 31. (csütörtök) 18:46 - Várkonyi Balázs

Egy hirdetésben bukkanok rá: Kucorgó tér. Hangulatos, kedves név, a terecske is biztosan rászolgált erre; de mitől lett kucorgó?

Ismertem már eddig is jó néhány különös utcanevet, furcsa topográfiai azonosítót – mint a váci Limbus, pedig ezt még nem is olyan nehéz értelmezni: a teológiai elmélkedésekben a limbus a pokol tornácát azonosítja. És az e névvel illetett városrész erősen veszélyeztetett, számos hátrányt visel. Nomen est omen…

És honnét vajon egy félkörbástya efféle neve Budán: Savanyúleves-rondella? Középkori elnevezés, török szavak egyszerű fordítása még a hódítás korából, ám hogy miből alakult ki, nem egészen világos. Aztán emlékszem, vagy tizenöt éve még láttam Kecskeméten, a Széchenyi-város mögötti területen ezt a hihetetlennek tűnő nevet: Umcacca utca. Képzeljük el, ahogy ezt egy külföldinek próbáljuk elmagyarázni; vagy csak egy hétköznapi igazoltatás során a rendőrnek… Tán nem véletlen, hogy ma már nincs az utcajegyzékben. Benne van viszont Zalaegerszegen a Szélhordta út, Csömörön a Kacérgiliszta utca, Rákoscsabán a Sisakos sáska utca.

Ezzel szemben az újvárosi utca- vagy dűlőnevek közt nincs semmi bizarr. Pedig egykor volt néhány: 1937-ben még ismert volt a Pilka köz, a Lebuk utca, a Héthercegség, a Bikalaposi meg a Dögtéri dűlő, a Vörös part, a Bánom sor vagy a Czigány utca. 1938-ban aztán már írók, politikusok vették át a „terepet”. Két olyan név is eltűnt, amelyek pályázhatnának az országban a legfurcsább névre. Az egyik ’37-ben még ismert Nix-kród utca; a nix még érthető, a sötétség istennője, na de mi az a kród? A másik még különlegesebb, a Venyimi út közelében lévő valami, ami ezt a nevet viselte: Nyalóka. Nagyon bizarr. És talán megfejthetetlen is…

A rovat további hírei: Napraszóló

Váratlan jelenés

Váratlan jelenés

2019. június 16. (vasárnap)

Mint egy szertelen tigriskölyök, négykézláb vágtat a kórház folyosóján egy lány. Gyorsasága valószerűtlen, nyomában két ápolónő, iparkodniuk kell, hogy utolérjék. Megtörténik. Nincs harag, inkább mosoly jár a meghökkentő produkcióért. A lányt az ágyába fektetik, megnyugtatják. Aztán mennek más teendőik után.

Az ipar arisztokratái

Az ipar arisztokratái

2019. március 31. (vasárnap)

Öreg ház szülővárosomban, a Vörösház sarkával átellenben: itt, a Kossuth utca legelején élt valaha egy kivételes tudású mesterember, Forgó Mihály. Megbecsült polgár volt. Misztikus esztendőben, éppen két évszázad fordulópontján született, 1900-ban. Nyolcvanöt év adatott neki.

Hucek megjavult!

Hucek megjavult!

2019. március 24. (vasárnap)

Két vödör és egy lapát találkozása a 9061. sz. raktárkezelővel – nagy gondolatok ihletője lehet! És a rejtélyes „9061. sz.” azonosítót viselő férfi nem okoz csalódást. A Dunai Vasmű Építője újság 1951. február 13-ai számában olvasom: „Két vödröt és egy lapátot találtam. Ezekkel a szavakkal állított be egy elvtárs a minap hozzám”. Így indítja Uj István raktárkezelő hosszú fejtegetését, amit a vödör- és lapátlelet érlelt meg benne.

CB 40 19, a csodaautó

CB 40 19, a csodaautó

2019. március 16. (szombat)

Állt a haverjával a vadonatúj Moszkvics mellett, ragyogott rajta a nap. Milyen színű lehet? Nem kérdezte meg, titkolta, hogy színtévesztő, különösképp azóta, hogy az újságban olvasott egy hirdetést: Középkorú asszony férjhez menne… „Kis testi hibával” jeligére a Kiadóba. Úgy hitte, a színtévesztés is „kis testi hiba”, így nem beszélt róla. Biztosan világoskék a kocsi, gondolta, és lezárta magában a színkérdést. Amúgy is sokkal jobban izgatta, hogy az autóba bele kéne ülni.

Rangon aluli…

Rangon aluli…

2019. március 10. (vasárnap)

Ötvenes férfi támaszkodik az autójára, telefonál. Feltűnően ideges, mindegyre az órájára pillant. Látom, a bal első gumi lapos. Van pótkerék? Hogyne lenne! – válaszol önérzetesen. Ajánlkozom, szívesen segítek, hiszen ismerősök vagyunk, ez a legkevesebb. Á, nem, köszöni, van ember, majd „az” megcsinálja. Megyek a dolgomra.

„Aranyláz” Újvárosban

„Aranyláz” Újvárosban

2019. március 03. (vasárnap)

1951. május elseje. Munkásünnep Pentelén, felvonulással, utcanévadóval, házavatóval. A hivatalosságok, a fővárosi protokollvendégek megcsodálják a semmiből kinőtt utcát – persze, hogy a Május 1. nevet kapja –, majd az ünnepség végeztével hazamennek. És a frissen átadott épületek egy részében másnap nem a beköltöző családok jelennek meg, hanem munkásbrigádok. Hogy befejezzék azt, amit az ünnepélyes avatóig nem sikerült.

1859: a pentelei világjáró hazatér

1859: a pentelei világjáró hazatér

2019. február 25. (hétfő)

Barkóczi Rosty Pál, az ifjú nemes önszántából tán sosem hagyta volna el Magyarországot. De az 1848-49-es szabadságharc katonájának, a Károlyi-huszárezred kapitányának nem volt más választása: a világosi fegyverletétel után börtön várt volna rá, így menekülnie kellett. Sógora, a tudós Trefort Ágoston, a későbbi vallás- és közoktatásügyi miniszter segítségével emigrált.