A megye biztonsága a legfontosabb

doszerk - 2019. február 21. 13:02

Évértékelő tiszti értekezleten összegezte az elmúlt esztendő tevékenységét a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója február 19-én Székesfehérváron. A megyeházán megtartott rendezvényen a társ- és együttműködő szervezetek, valamint a járási hivatalok vezetői is részt vettek. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot Gulyásné dr. Gyurka Tímea tűzoltó ezredes, hivatalvezető képviselte.

Évértékelő beszédében Magosi Lajos tűzoltó ezredes, Fejér megyei katasztrófavédelmi igazgató szakterületenként bemutatta az igazgatóság elmúlt évben teljesített feladatait. Kiemelte, hogy a tűzoltói beavatkozások negyven százalékát a műszaki mentések tették ki, a tűzesetek száma pedig a korábbi esztendőhöz viszonyítva csökkent. A megyében már három önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltóság támogatja a hivatásos egységek munkáját, ugyanis Pázmánd és Lajoskomárom után a tavalyi lelkiismeretes felkészülés eredményeként januártól a martonvásári egyesület is beavatkozhat egyedül a káreseményeknél. Meghatározónak nevezte az ezredes a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottságnak az állampolgárok ismereteinek bővítésében, valamint a szezonális veszélyhelyzetekből adódó sérülések és anyagi károk megelőzése érdekében végzett tevékenységét.

A polgári védelmi szakterület kiemelt figyelmet fordított a települések közbiztonsági referenseinek, valamint a járási és a helyi önkéntes mentőcsoportok felkészítésére. A diákok katasztrófavédelmi ismereteinek elsajátításában évről évre nagy szerepet töltenek be a katasztrófavédelmi ifjúsági versenyek. Szeptemberben a Fejér Önkéntes Mentőszervezet csaknem száz önkéntes bevonásával ismét megszerezte az árvízi és vízi mentési képességet igazoló, öt évre szóló nemzeti minősítő oklevelet.

Az iparbiztonsági szakterület rendszeresen ellenőrzi a veszélyesáru-szállítást a közutakon, vasútvonalakon és a Duna Fejér megyei szakaszán. A vízi szállítás során az ADN hatálya alá sorolt géphajóknál hibát, hiányosságot nem talált a katasztrófavédelem, míg közúton a járművek tizenegy százalékánál, a vasút esetében pedig a vizsgált kocsik csaknem három százalékánál tártak fel szabálytalanságot. A hatósági feladatokat áttekintve Magosi Lajos kiemelte, hogy Fejér megye fejlődését, a beruházások számának emelkedését tükrözi, hogy nő a katasztrófavédelemhez érkező szakhatósági megkeresések száma.

2018-ban is folytatódott az igazgatóság gépjárműparkjának korszerűsítése és fejlesztése. Sorban már a negyedik magyar gyártású Rába-Heros Aquadux X-4000-es gépjárműfecskendő érkezett a megyébe, emellett új szakfelszerelésekkel és egyéni védőeszközökkel bővült a tűzoltóságok eszközállománya. A gépjárműpark korszerűsítésének részeként az iparbiztonsági szakterület egy kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységgel gyarapodott, és a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálaton is új jármű szolgál. Évértékelőjében az igazgató részletesen beszámolt a területi egészségügyi, pszichológiai és munkabiztonsági ellátó központ tevékenységéről, a tűzoltók szakmai ismereteinek naprakészségét támogató képzésekről, valamint a hivatali, az ellenőrzési és a kommunikációs tevékenységről.

Gulyásné dr. Gyurka Tímea tűzoltó ezredes beszédében kiemelte, hogy az igazgatóság 2018-ban is sokat tett Fejér megye biztonságáért. A térségben katasztrófavédelmi szempontból nem voltak kiemelkedő események, árvízi védekezésre nem volt szükség, és a szélsőséges időjárás sem támasztott rendkívüli feladatot az igazgatóság elé, ugyanakkor a meghatározott feladatokat az állomány teljesítette. Beszédének végén megköszönte az együttműködést a jelenlévő szervezetek vezetőinek, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományát pedig arra kérte, hogy ugyanolyan lelkesedéssel és kitartással szolgálják a jövőben is a megye lakosságát, mint tették ezt az elmúlt időszakban.

Dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója elismerően szólt az igazgatóság elmúlt éves tevékenységéről, és a közigazgatás nevében is köszönetet mondott a katasztrófavédelemnek, az idei célkitűzésekhez pedig eredményes és hatékony munkát, együttműködést kívánt.

-Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság-

 

A rovat további hírei: Sziréna

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

2024. már. 13.

Nem ismert akadályt, egy kiadós ünnepi motorozásért még azt is vállalta, hogy mástól elvett motorral, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt pattanjon nyeregbe az a férfi, akivel szemben most vádat emeltek. Benny Hill jelenthet.

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

2024. már. 05.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már csaknem nyolcvan ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Fejér vármegyében.

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

2024. már. 04.

Nem hivatalos információink szerint 5 métert zuhant egy munkás az erőmű gyáregységben történt baleset során ma délelőtt, létesítményi tűzoltók szabadították ki, mentőhelikopter szállította Fehérvárra. Anyagunk frissül!

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

2024. már. 03.

A tavaszi teljes körű szirénapróba vár ránk hétfőn délelőtt. Lakossági teendő nincs, de senki ne ijedjen meg a katasztrófariadó üvöltő jelzésétől!

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

2024. már. 02.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 45 éves férfi eltűnése ügyében. Múlt szerdán látták utoljára, jelentkezzen, ha tud róla – és persze egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

2024. már. 01.

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség azzal a nővel és férfival szemben, akik egy üzletben dolgozó vagyonőrt bántalmaztak. Verbális csata fajult tettlegességig, értesült a DO.

Súlyos baleset, teljes útzár volt a 62-es úton

Súlyos baleset, teljes útzár volt a 62-es úton

2024. már. 01.

Személyautó sodródott le az útpályáról Dunaújváros és Perkáta közötti szakaszán tegnap késő este. A sofőr sérült meg a balesetben, a forgalmat a 6-os út felé terelték, értesült a DO.