Dunaújváros Hetilap

Az eddigieknél is súlyosabb hangfelvételek jöhetnek ki jobbikos politikusokról

doszerk - 2019. február 24. 17:42

Egy, a nevét nem vállaló jobbikos politikus a Hetek nevű lapnak azt mondta, hogy nem zárják ki újabb és akár súlyosabb felvételek nyilvánosságra kerülését, tenni azonban nem tudnak ellene - írja az Origo.

Minden jel arra mutat, hogy közel sincs vége a párt körül sokasodó antiszemita, és rasszista botrányoknak. A hetilap elemzésében arra a következtetésre jutott, hogy az újabb ügyek hiteltelenítik a Jobbikot, amelynek a súlyos identitásválsága nehezíti az ellenzéki összefogást. 

Pénteken egy terjedelmes elemzés jelent meg a Jobbik jelenlegi helyzetéről a Hetek című hetilap nyomtatott verziójában, amit vasárnap az ATV internetes felülete szemlézett. Az írás azt vizsgálta, hogy a szinte napi szinten felbukkanó rasszista és antiszemita botrányok milyen hatással vannak a pártra, illetve az ellenzéki összefogásra. 

Újabb hangfelvételek kerülhetnek elő? 

Az újabb botrányok hiteltelenítik a Jobbikot, amelynek a súlyos identitásválsága nehezíti az ellenzéki összefogást - erre jutottak a Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkészének főszerkesztésével megjelenő hetilap munkatársai cikkükben. A lap kiindulópontja szerint a súlyos vereségek után az ellenzéki oldal szereplői egymásra vannak utalva. Ugyanakkor szerintük ez a gyakorlatban közel sem úgy működik, mint papíron, hiszen a Jobbikkal számos probléma van. A lap felelevenítette, hogy 

  • bár a Jobbik hat éve próbál néppárttá válni, a Dunába lőtt holokausztáldozatokra emlékező Duna-parti cipőkbe köpködő Kulcsár Gergely például továbbra is a Jobbik tagja;
  • a közelmúltban is kerültek elő a megtisztulást cáfoló felvételek: többek között Szávay István beszámolója egy zsidó nő bántalmazásáról, illetve Sneider Tamás feleségének náci karlendítésre hasonlító videója; 
  • ráadásul a napokban Karácsony Gergely, a baloldal közös főpolgármester-jelöltje is alapot adott a bírálatra, mikor is a Jobbik képviselője a zsidó származású politikusok listázásáról beszélt.

A Hetek ennek kapcsán arra a következtetésre jutott, hogy a Fidesz alappal bírálja a Jobbikot. 

Kiemelték, hogy éppen ezért a két legégetőbb kérdés: a választók miként reagálnak a teljes ellenzéki összefogásra, illetve, hogy derülhet-e ki valami olyan súlyos ügy a Jobbikkal kapcsolatban, ami eltántoríthatja az együttműködéspárti ellenzéki politikusokat és választókat. Az elemzés ezen a ponton érkezett el a legérdekesebb részéhez, hiszen kilátásba helyezték, hogy újabb, az eddigieknél is súlyosabb hangfelvételek kerülhetnek elő jobbikos politikusokról. 

A hetilap egy meg nem nevezett jobbikos politikusra hivatkozva írt erről, aki hozzátette, hogy ez ellen nem tudnak mit tenni.

Az elemzés a végén kitért a párton belüli konfliktusokra is, ismertetve Kovács Tamásnak, a párt országgyűlési képviselőjelöltjének a véleményét, miszerint "a jelenlegi elnökkel, Sneider Tamással nem folytatható a Jobbik középre állítása." Mirkóczki Ádám ezzel kapcsolatban azt mondta a Heteknek: tiszteli Kovácsot, ám a korábbi vívó nem tagja a frakciónak, álláspontját ezért inkább magánvéleménynek tekinti. A párt kommunikációs igazgatója elismerte, hogy a két pártszakadás ellenére továbbra is lehet még törésvonal a Jobbik szavazóbázisa és a párt tagsága között, mivel utóbbiban még van egy számottevő radikális réteg. 

Szavaiból azt a következtetést lehet levonni, hogy a pártvezetés idővel igyekszik a bent maradt radikálisokat kitolni a pártból.  

- origo.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.