Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Gombos István kiállítása lesz a Pannonban

2019. február 7. (csütörtök) 11:04 - Molnár Emese

Újabb kiállítása nyílik Gombos Istvánnak február 8-án. A Ferenczy Noémi-, és Vörösmarty-díjas ötvös-iparművész a Pannon Oktatási Központ aulájában rendezi a tárlatot, az iskola felkérésre.

Gombos István egy újabb projekten dolgozik, amelynek végeredményét február 8-án tárják a közönség elé. Ám ezúttal nem alpolgármesterként, hanem mint Ferenczy Noémi-, és Vörösmarty-díjas ötvös-iparművészként mutatkozik be a Pannon Oktatási Központban, ahol is kisplasztikáit állítják ki.

A tárlat előzménye az az életmű-kiállítása, amelyet még 2017-ben rendeztek az Intercisa Múzeumban. Nagyon sok látogató tekintette meg azt a kiállítást, köztük a Pannon iskola diákjai is. Akkor kérte fel Gombos Istvánt az iskola igazgatója, Borgulya Zoltán egy önálló kiállítás megrendezésére intézményükben. Elsősorban annak érdekében, hogy a rajz- és vizuális kultúrát tanuló fiatalok még jobban megismerhessék alkotói munkásságát, hogy a fém és az alkotó kettőse milyen csodás kompozíciókat eredményez.

A kiállítás anyagai már ott voltak a Pannon iskolában. Szerdán érkezett a művész, hogy felmérjék az aula, a kiállító tér lehetőségeit, és az alapján rendszerezik, válogatják az alkotásokat és a fotókat.

Mint azt Gombos István elmondta, az elmúlt negyven év anyagát úgy alakítja, hogy minden egyes alkotói korszaka megjelenjen. A letisztult formavilág, a térben ritmikusan elmozduló elemvariációk egyaránt megmutatkoznak a tárlat anyagában.

A kiállítás mellett tárlatvezetéseket is tart majd a fiataloknak a művész, amelyen az alkotásokról, az alkotói folyamatokról, többek között a réz, a bronz, a sárga-, a vörösréz, krómacél, kovácsolt vas megmunkálásról mesél a diákoknak.

- Úgy vélem, mindenkiben benne van a tehetség valamilyen formában, legyen az képzőművészet, tánc, zene. A fiatalság mindenre fogékony, és ha jó példával járunk el előttük, ha megmutatjuk neki, mi az ami fontos az életben, akkor megtettük, amit meg kell tennünk akár művészként, akár hétköznapi emberként- fogalmazta Gombos István.

A mostani kiállítást február végéig lehet megtekinteni a Pannon iskolában. Aztán következik egy gyors csomagolás, pakolás, és már viszik is az alkotásokat Paksra, ugyanis március 2-án a Csengey Dénes Kulturális Központban újabb tárlat nyílik munkáiból. Emellett több tárlaton is bemutatkozik ebben az évben. Például a Magyar Művészeti Akadémia országos kiállítást szervez, amelyre beválogatták Gombi műveit is, de felkérés érkezett a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületétől és a győri múzeumok igazgatójától is.

A rovat további hírei: Kultúra

Tárlatvezetés első kézből

Tárlatvezetés első kézből

2019. február 22. (péntek)

Két héttel ezelőtt nyílt meg Gombos István ötvös-iparművész legújabb kiállítása a Pannon Oktatási Központban. Az iskola diákjai pénteken délelőtt egy tárlatvezetésen vehettek részt, amit maga az alkotó vezetett.

Múzeumok együttműködése

Múzeumok együttműködése

2019. február 19. (kedd)

Az elmúlt hétvégén Zomborban aláírták a helyi Városi Múzeum és a dunaújvárosi Intercisa Múzeum közötti együttműködési megállapodást.

Egy teljesen más világ

Egy teljesen más világ

2019. február 19. (kedd)

A Munkásművelődési Központ következő kiállításának főszereplője Kiss Piusz, a helyszín pedig, amit bemutat, Abu Dzabi és az ott található kettősség.

Kibontakozó gyerekvilág

Kibontakozó gyerekvilág

2019. február 17. (vasárnap)

Újabb képekkel egészült ki a Kortárs Művészeti Intézet idei első kiállítása, a D-terv. Szombattól kezdve a tárlathoz kapcsolódó rajzpályázatra érkezett munkák is láthatóak a kiállításon.

Belopózni az álmokba

Belopózni az álmokba

2019. február 16. (szombat)

Rendhagyó könyvbemutatóra került sor pénteken a Munkásművelődési Központban. A találkozón Újvári Gyula lomjárók című könyvéről kérdezhettek az olvasók.

Egész napos felolvasás negyedszer is

Egész napos felolvasás negyedszer is

2019. február 14. (csütörtök)

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül az egész napos irodalmi találkozó. A Wass Albert felolvasó estként indult kezdeményezés mára már egy Szépirodalmi Ünneppé változott, amire mindenkit szívesen várnak majd.

Egriéknél sem esett messze az alma a fájától

Egriéknél sem esett messze az alma a fájától

2019. február 09. (szombat)

Tavaly év vége óta új helyre költözött a helyi jazz klub. Szépen felújítva, kissé élénk színvilágítással, de annál jobb akusztikával a Juharos vette át a dunaújvárosi jazz-szentély szerepét. Balázs Elemérék után, pénteken este szintén jól ismert zenészek szórakoztatták itt a műfaj kedvelőit.