Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Gombos István kiállítása lesz a Pannonban

2019. február 7. (csütörtök) 11:04 - Molnár Emese

Újabb kiállítása nyílik Gombos Istvánnak február 8-án. A Ferenczy Noémi-, és Vörösmarty-díjas ötvös-iparművész a Pannon Oktatási Központ aulájában rendezi a tárlatot, az iskola felkérésre.

Gombos István egy újabb projekten dolgozik, amelynek végeredményét február 8-án tárják a közönség elé. Ám ezúttal nem alpolgármesterként, hanem mint Ferenczy Noémi-, és Vörösmarty-díjas ötvös-iparművészként mutatkozik be a Pannon Oktatási Központban, ahol is kisplasztikáit állítják ki.

A tárlat előzménye az az életmű-kiállítása, amelyet még 2017-ben rendeztek az Intercisa Múzeumban. Nagyon sok látogató tekintette meg azt a kiállítást, köztük a Pannon iskola diákjai is. Akkor kérte fel Gombos Istvánt az iskola igazgatója, Borgulya Zoltán egy önálló kiállítás megrendezésére intézményükben. Elsősorban annak érdekében, hogy a rajz- és vizuális kultúrát tanuló fiatalok még jobban megismerhessék alkotói munkásságát, hogy a fém és az alkotó kettőse milyen csodás kompozíciókat eredményez.

A kiállítás anyagai már ott voltak a Pannon iskolában. Szerdán érkezett a művész, hogy felmérjék az aula, a kiállító tér lehetőségeit, és az alapján rendszerezik, válogatják az alkotásokat és a fotókat.

Mint azt Gombos István elmondta, az elmúlt negyven év anyagát úgy alakítja, hogy minden egyes alkotói korszaka megjelenjen. A letisztult formavilág, a térben ritmikusan elmozduló elemvariációk egyaránt megmutatkoznak a tárlat anyagában.

A kiállítás mellett tárlatvezetéseket is tart majd a fiataloknak a művész, amelyen az alkotásokról, az alkotói folyamatokról, többek között a réz, a bronz, a sárga-, a vörösréz, krómacél, kovácsolt vas megmunkálásról mesél a diákoknak.

- Úgy vélem, mindenkiben benne van a tehetség valamilyen formában, legyen az képzőművészet, tánc, zene. A fiatalság mindenre fogékony, és ha jó példával járunk el előttük, ha megmutatjuk neki, mi az ami fontos az életben, akkor megtettük, amit meg kell tennünk akár művészként, akár hétköznapi emberként- fogalmazta Gombos István.

A mostani kiállítást február végéig lehet megtekinteni a Pannon iskolában. Aztán következik egy gyors csomagolás, pakolás, és már viszik is az alkotásokat Paksra, ugyanis március 2-án a Csengey Dénes Kulturális Központban újabb tárlat nyílik munkáiból. Emellett több tárlaton is bemutatkozik ebben az évben. Például a Magyar Művészeti Akadémia országos kiállítást szervez, amelyre beválogatták Gombi műveit is, de felkérés érkezett a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületétől és a győri múzeumok igazgatójától is.

A rovat további hírei: Kultúra

Ákos is fellép a DUDIK-on

Ákos is fellép a DUDIK-on

2019. április 23. (kedd)

Lassan teljes a fellépők névsora a tizenegyedik DUDIK fesztiválra. Az alsó Duna-partra érkezik többek közt a 30y, Majka, a Halott Pénz és Ákos is.

Húsvéti népszokások

Húsvéti népszokások

2019. április 21. (vasárnap)

A húsvéti szokások a termékenység és a feltámadás szimbólumait hordozzák. A feltámadás keresztény gondolatköre és a népi hagyományok tavaszváró jelentései összefonódnak ezekben.

Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság

Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság

2019. április 21. (vasárnap)

Krisztus feltámadt, és feltámadásával igazolta az emberiség ősi érzését, hogy a látható világon kívül van egy tágabb, átfogóbb valóság - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján.

A húsvét a legnagyobb keresztény ünnep

A húsvét a legnagyobb keresztény ünnep

2019. április 20. (szombat)

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az "ünnepek ünnepe". Nagyszombaton Krisztus kereszthaláláról elmélkednek a keresztények, az esti vigília-szertartással a katolikus templomokban pedig már kezdetét veszi húsvét.

Emberi élet csak Isten erőterében lehetséges

Emberi élet csak Isten erőterében lehetséges

2019. április 19. (péntek)

Nagypéntek csendjében az a legfontosabb, hogy belássuk: emberi élet csak Isten erőterében lehetséges - mondta Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke az M1 aktuális csatornán pénteken.

A rács két oldalán

A rács két oldalán

2019. április 18. (csütörtök)

A Közbiztonsági rendezvénysorozat részeként új kiállítás nyílt az Intercisa Múzeumban, ami folytatva az előző évek hagyományait, ezúttal a büntetésvégrehajtás világát és annak történelmét mutatja meg a látogatóknak.

Kiállításokon a felkelő nap országa

Kiállításokon a felkelő nap országa

2019. április 17. (szerda)

Elkezdődtek a Japán Napok a Móricz iskolában, de több más helyi intézmény is különleges távol-keleti programokkal várja az érdeklődőket a napokban.