Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Gombos István kiállítása lesz a Pannonban

2019. február 7. (csütörtök) 11:04 - Molnár Emese

Újabb kiállítása nyílik Gombos Istvánnak február 8-án. A Ferenczy Noémi-, és Vörösmarty-díjas ötvös-iparművész a Pannon Oktatási Központ aulájában rendezi a tárlatot, az iskola felkérésre.

Gombos István egy újabb projekten dolgozik, amelynek végeredményét február 8-án tárják a közönség elé. Ám ezúttal nem alpolgármesterként, hanem mint Ferenczy Noémi-, és Vörösmarty-díjas ötvös-iparművészként mutatkozik be a Pannon Oktatási Központban, ahol is kisplasztikáit állítják ki.

A tárlat előzménye az az életmű-kiállítása, amelyet még 2017-ben rendeztek az Intercisa Múzeumban. Nagyon sok látogató tekintette meg azt a kiállítást, köztük a Pannon iskola diákjai is. Akkor kérte fel Gombos Istvánt az iskola igazgatója, Borgulya Zoltán egy önálló kiállítás megrendezésére intézményükben. Elsősorban annak érdekében, hogy a rajz- és vizuális kultúrát tanuló fiatalok még jobban megismerhessék alkotói munkásságát, hogy a fém és az alkotó kettőse milyen csodás kompozíciókat eredményez.

A kiállítás anyagai már ott voltak a Pannon iskolában. Szerdán érkezett a művész, hogy felmérjék az aula, a kiállító tér lehetőségeit, és az alapján rendszerezik, válogatják az alkotásokat és a fotókat.

Mint azt Gombos István elmondta, az elmúlt negyven év anyagát úgy alakítja, hogy minden egyes alkotói korszaka megjelenjen. A letisztult formavilág, a térben ritmikusan elmozduló elemvariációk egyaránt megmutatkoznak a tárlat anyagában.

A kiállítás mellett tárlatvezetéseket is tart majd a fiataloknak a művész, amelyen az alkotásokról, az alkotói folyamatokról, többek között a réz, a bronz, a sárga-, a vörösréz, krómacél, kovácsolt vas megmunkálásról mesél a diákoknak.

- Úgy vélem, mindenkiben benne van a tehetség valamilyen formában, legyen az képzőművészet, tánc, zene. A fiatalság mindenre fogékony, és ha jó példával járunk el előttük, ha megmutatjuk neki, mi az ami fontos az életben, akkor megtettük, amit meg kell tennünk akár művészként, akár hétköznapi emberként- fogalmazta Gombos István.

A mostani kiállítást február végéig lehet megtekinteni a Pannon iskolában. Aztán következik egy gyors csomagolás, pakolás, és már viszik is az alkotásokat Paksra, ugyanis március 2-án a Csengey Dénes Kulturális Központban újabb tárlat nyílik munkáiból. Emellett több tárlaton is bemutatkozik ebben az évben. Például a Magyar Művészeti Akadémia országos kiállítást szervez, amelyre beválogatták Gombi műveit is, de felkérés érkezett a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületétől és a győri múzeumok igazgatójától is.

A rovat további hírei: Kultúra

Szabadságszerető nemzet vagyunk és az érdekeinkért keményen kiállunk

Szabadságszerető nemzet vagyunk és az érdekeinkért keményen kiállunk

2019. augusztus 21. (szerda)

Már délelőtt megkezdődtek a színpadi programok az idei Augusztálison a Szalki-szigeten. Délután ünnepi beszédet mondott Cserna Gábor polgármester, majd az új kenyér megáldása és a kenyérszegés következett.

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

2019. augusztus 20. (kedd)

Az önkormányzat megbízásából, a Tourinform Iroda szervezésében idén is színes programokra készülhetnek az érdeklődők Szent István napjára. 

Munkában a Bartók társulata

Munkában a Bartók társulata

2019. augusztus 19. (hétfő)

Talán ez lesz az első alkalom, hogy egy trilógiazáró előadást láthatunk a Bartókban, hiszen már készül a korábbi évek nagysikerű gyermekelőadásának harmadik fejezete, a Makrokozmosz.

Nagyboldogasszony ünnepe

Nagyboldogasszony ünnepe

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária mennybevételét.

Húsz éve volt a napfogyatkozás

Húsz éve volt a napfogyatkozás

2019. augusztus 12. (hétfő)

A Kortárs Művészeti Intézetben látható Fekete fény című kiállításához kapcsolódóan tárlatvezetéssel egybekötött vetítéssorozatot rendeztek vasárnap délután, a teljes napfogyatkozás húsz éves évfordulóján.

Mester és tanítványai a templomban

Mester és tanítványai a templomban

2019. augusztus 05. (hétfő)

Kosztolányi György festőművész kulcsi alkotókörének tagjai állították ki műveket vasárnap délután az evangélikus templomban.

Püspöki áldással

Püspöki áldással

2019. július 31. (szerda)

Hetedik alkalommal emlékeztek meg az orvos-gyógyító vértanú Szent Panteleimonról egy zarándoklat keretében.