Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Múzeumok együttműködése

2019. február 19. (kedd) 11:36 - doszerk

Az elmúlt hétvégén Zomborban aláírták a helyi Városi Múzeum és a dunaújvárosi Intercisa Múzeum közötti együttműködési megállapodást.

Mária Terézia császárnő 1749 február 17-én nyilvánította Zombort szabad királyi várossá. Ez a nap a vajdasági város hivatalos napja és több napos rendezvénysorozattal ünnepelték meg az eseményt. Az ünnepi program keretén belül került sor, a Zombori Városi Múzeum és a dunaújvárosi Intercisa Múzeum közötti szakmai együttműködésről, szóló szerződés aláírása. Branimir Masulovic a zombori és Farkas Lajos a dunaújvárosi intézmény vezetője látta el kézjegyével a hivatalos okmányt, mely magyar és szerb nyelven íródott. A szerződésben a felek megállapodtak a múzeumok közötti együttműködés formájáról, ami magába foglalja a szakértők, kiállítások és kiadványok, projektek és információk cseréjét. A magyar és a szerb múzeumigazgató kijelentette, hogy megóvják a kisebbségek kulturális örökségét a határ mindkét oldalán, így fejlesztve a határon átívelő múzeumi tevékenységet, az európai normák gyakorlati alkalmazásával. Az Intercisa Múzeum és a Zombori Városi Múzeum hozzájárulnak ahhoz, hogy partnerként részt vehessenek az európai projektek megvalósításában.

Az eseményen Dunaújváros Megyei Jogú Várost, Fridrichné Pethő Ilona polgármesteri kabinetvezető képviselte, akit Farkas Lajos múzeumigazgatóval együtt fogadott Dusanka Golubovic Zombor város polgármestere. A kabinetvezető asszony átadta Cserna Gábor Dunaújváros polgármesterének üdvözletét és meghívását városunkba, amit a zombori városvezető örömmel elfogadott.

A rovat további hírei: Kultúra

Augusztális 2019 - Íme a teljes mai program!

Augusztális 2019 - Íme a teljes mai program!

2019. augusztus 20. (kedd)

Az önkormányzat megbízásából, a Tourinform Iroda szervezésében idén is színes programokra készülhetnek az érdeklődők Szent István napjára. 

Munkában a Bartók társulata

Munkában a Bartók társulata

2019. augusztus 19. (hétfő)

Talán ez lesz az első alkalom, hogy egy trilógiazáró előadást láthatunk a Bartókban, hiszen már készül a korábbi évek nagysikerű gyermekelőadásának harmadik fejezete, a Makrokozmosz.

Nagyboldogasszony ünnepe

Nagyboldogasszony ünnepe

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária mennybevételét.

Húsz éve volt a napfogyatkozás

Húsz éve volt a napfogyatkozás

2019. augusztus 12. (hétfő)

A Kortárs Művészeti Intézetben látható Fekete fény című kiállításához kapcsolódóan tárlatvezetéssel egybekötött vetítéssorozatot rendeztek vasárnap délután, a teljes napfogyatkozás húsz éves évfordulóján.

Mester és tanítványai a templomban

Mester és tanítványai a templomban

2019. augusztus 05. (hétfő)

Kosztolányi György festőművész kulcsi alkotókörének tagjai állították ki műveket vasárnap délután az evangélikus templomban.

Püspöki áldással

Püspöki áldással

2019. július 31. (szerda)

Hetedik alkalommal emlékeztek meg az orvos-gyógyító vértanú Szent Panteleimonról egy zarándoklat keretében.

Koncert után vonult nyári szünetre az MMK

Koncert után vonult nyári szünetre az MMK

2019. július 27. (szombat)

Pálinkás Eszter Ágnes és Beke Beáta koncertje zárta a nagyobb nyári programokat az Munkásművelődési Központban.