Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Múzeumok együttműködése

2019. február 19. (kedd) 11:36 - doszerk

Az elmúlt hétvégén Zomborban aláírták a helyi Városi Múzeum és a dunaújvárosi Intercisa Múzeum közötti együttműködési megállapodást.

Mária Terézia császárnő 1749 február 17-én nyilvánította Zombort szabad királyi várossá. Ez a nap a vajdasági város hivatalos napja és több napos rendezvénysorozattal ünnepelték meg az eseményt. Az ünnepi program keretén belül került sor, a Zombori Városi Múzeum és a dunaújvárosi Intercisa Múzeum közötti szakmai együttműködésről, szóló szerződés aláírása. Branimir Masulovic a zombori és Farkas Lajos a dunaújvárosi intézmény vezetője látta el kézjegyével a hivatalos okmányt, mely magyar és szerb nyelven íródott. A szerződésben a felek megállapodtak a múzeumok közötti együttműködés formájáról, ami magába foglalja a szakértők, kiállítások és kiadványok, projektek és információk cseréjét. A magyar és a szerb múzeumigazgató kijelentette, hogy megóvják a kisebbségek kulturális örökségét a határ mindkét oldalán, így fejlesztve a határon átívelő múzeumi tevékenységet, az európai normák gyakorlati alkalmazásával. Az Intercisa Múzeum és a Zombori Városi Múzeum hozzájárulnak ahhoz, hogy partnerként részt vehessenek az európai projektek megvalósításában.

Az eseményen Dunaújváros Megyei Jogú Várost, Fridrichné Pethő Ilona polgármesteri kabinetvezető képviselte, akit Farkas Lajos múzeumigazgatóval együtt fogadott Dusanka Golubovic Zombor város polgármestere. A kabinetvezető asszony átadta Cserna Gábor Dunaújváros polgármesterének üdvözletét és meghívását városunkba, amit a zombori városvezető örömmel elfogadott.

A rovat további hírei: Kultúra

Újabb díjnyertes darab van készülőben?

Újabb díjnyertes darab van készülőben?

2019. március 20. (szerda)

Pár hete derült ki, hogy a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók színház koprodukciójában készült Ványa bácsi is jelölt a legjobb előadások közt, máris itt a következő esélyes, a Társak, Sipos Imre rendezésében.

Ünnepi előadással készül a Bartók

Ünnepi előadással készül a Bartók

2019. március 14. (csütörtök)

Március 15-én este újabb történelmi ihletésű darabbal ünnepel a Bartók színház. A fókuszban viszont ezúttal a helyi kötődésű Rosti Pál és az ő kalandos élettörténete a XIX. századból.

Tündökölnek a Wesley - Da Capo növendékei

Tündökölnek a Wesley - Da Capo növendékei

2019. március 14. (csütörtök)

A Wesley - Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola növendékei rendszeresen részt vesznek versenyeken, és rendre kiváló minősítésekkel, helyezésekkel térnek haza. A tanév második felében a zene és tánctagozatos fiatalok már számos eredményt bezsebelhettek. Ezekről Kurina Laura, az iskola igazgatója számolt be nekünk.

Újra a POSZT-on a Bartók

Újra a POSZT-on a Bartók

2019. március 12. (kedd)

Tizennégy produkció - köztük a Bartók koprodukciója - kapott helyet a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) kedden nyilvánosságra hozott versenyprogramjában.

A lengyel plakátművészet legjobb darabjai

A lengyel plakátművészet legjobb darabjai

2019. március 12. (kedd)

Rendhagyó kiállítás nyílt a Munkásművelődési Központban. Hétfő délutántól egy héten át lengyel retró propaganda plakátokat láthatnak az érdeklődők.

Generációk hangversenye

Generációk hangversenye

2019. március 09. (szombat)

Harmadik alkalommal rendezett emlékhangversenyt a Móricz iskola. Ezúttal Bárdos Lajos zeneszerző, zenetudós műveiből adtak elő műveket a város kórusai.

Bejött a nézőknek a cirkuszolás

Bejött a nézőknek a cirkuszolás

2019. március 08. (péntek)

A Bartók Táncszínházának legújabb előadása elnyerte a nézők tetszését, hiszen pont azt kapták tőle, amit vártak: egy óra pörgést, szórakozást és látványos táncokat.