Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Múzeumok együttműködése

2019. február 19. (kedd) 11:36 - doszerk

Az elmúlt hétvégén Zomborban aláírták a helyi Városi Múzeum és a dunaújvárosi Intercisa Múzeum közötti együttműködési megállapodást.

Mária Terézia császárnő 1749 február 17-én nyilvánította Zombort szabad királyi várossá. Ez a nap a vajdasági város hivatalos napja és több napos rendezvénysorozattal ünnepelték meg az eseményt. Az ünnepi program keretén belül került sor, a Zombori Városi Múzeum és a dunaújvárosi Intercisa Múzeum közötti szakmai együttműködésről, szóló szerződés aláírása. Branimir Masulovic a zombori és Farkas Lajos a dunaújvárosi intézmény vezetője látta el kézjegyével a hivatalos okmányt, mely magyar és szerb nyelven íródott. A szerződésben a felek megállapodtak a múzeumok közötti együttműködés formájáról, ami magába foglalja a szakértők, kiállítások és kiadványok, projektek és információk cseréjét. A magyar és a szerb múzeumigazgató kijelentette, hogy megóvják a kisebbségek kulturális örökségét a határ mindkét oldalán, így fejlesztve a határon átívelő múzeumi tevékenységet, az európai normák gyakorlati alkalmazásával. Az Intercisa Múzeum és a Zombori Városi Múzeum hozzájárulnak ahhoz, hogy partnerként részt vehessenek az európai projektek megvalósításában.

Az eseményen Dunaújváros Megyei Jogú Várost, Fridrichné Pethő Ilona polgármesteri kabinetvezető képviselte, akit Farkas Lajos múzeumigazgatóval együtt fogadott Dusanka Golubovic Zombor város polgármestere. A kabinetvezető asszony átadta Cserna Gábor Dunaújváros polgármesterének üdvözletét és meghívását városunkba, amit a zombori városvezető örömmel elfogadott.

A rovat további hírei: Kultúra

Vendetta a Bartókban

Vendetta a Bartókban

2019. május 22. (szerda)

Marton Mária író történetét állítják színpadra a Bartók színházba, Dávid Zsuzsa rendezésében. A Vendetta elsősorban a felnőtt közönségnek szól, hiszen mély lelki vívódásokat bemutató, szociális kérdésekkel foglalkozó drámáról van szó.

Közönségtalálkozót tartottak a Bartókban

Közönségtalálkozót tartottak a Bartókban

2019. május 22. (szerda)

A Twist Olivér szereplői és alkotói várták a nézőket a keddi eladás után egy kis beszélgetésre, ahol elárultak pár kulisszatitkot és felelevenítették a próbafolyamat legszebb perceit.

Alíz Csodaországban - Újabb siker a Bartókban

Alíz Csodaországban - Újabb siker a Bartókban

2019. május 17. (péntek)

A Bartók színház új táncjátékát a csapat egyik tagja, Dunaveczki Éva állította színpadra. Ez élete első rendezése, úgyhogy izgul is nagyon. Pedig nem volt miért, hiszen ezen a premieren is telt ház volt és óriási sikert aratott a darab.

Kiállítás a zeneiskolában

Kiállítás a zeneiskolában

2019. május 17. (péntek)

Újabb kiállítás nyílt a Sándor Frigyes Zeneiskola folyosógalériájában. Ezúttal Kosztolányi György festőművész tanítványai mutatták be alkotásaikat.

Hangulatos táncjáték a Bartókban

Hangulatos táncjáték a Bartókban

2019. május 16. (csütörtök)

Egy mesejátékkal készültek a Bartók színház táncosai, május 17-én mutatják be az Alíz Csodaországban című darabot.

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

2019. május 16. (csütörtök)

Egy 2017-es kormányhatározatnak köszönhetően Dunaújvárosban is megrendezésre kerül a Szent Korona Nap, méghozzá június elsején, az evangélikus templomban.

Sajátos firkák

Sajátos firkák

2019. május 15. (szerda)

Baráthné Markovics Zsuzsanna első önálló kiállítása nyílt meg az MMK folyosógalériában. Sajátos firkák című tárlatán ceruzával és szénnel készült alkotásai tekinthetők meg.