Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Olvasás egy egész napon át

Vass Ádám - 2019. február 24. 8:35

Negyedik alkalommal rendezték meg városunkban a Felolvasónapot. Az eseménynek ezúttal a József Attila Könyvtár adott otthont szombaton, az érdeklődők pedig Wass Albert és más magyar szerzők műveiből olvasták fel kedvenc részleteiket.

Egy évtizeddel ezelőtt indult az a kezdeményezés, ami a határon innen és túli magyarokat biztatja Wass Albert műveinek olvasására. A közösségi program rendkívül nagy siker lett, négy évvel ezelőtt pedig a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közösségének köszönhetően városunkban is megrendezték az első felolvasást. Azóta a program egy egész Szépirodalmi Ünneppé változott, így már nem csak Wass Albert, hanem más magyar szerzők műveiből is felolvashattak az érdeklődők. A program az első két évben a református templomban, a harmadik évben az evangélikus templomban, most pedig a József Attila Könyvtárban került megrendezésre. A helyszínváltozásnak az a célja, hogy minél több közösséget, érdeklődőt vonzzanak be a programba és minél többeket biztassanak arra, hogy többször nyúljanak magyar szerzők műveihez.

 

A szombati Felolvasónap délelőtt tíz órakor kezdődött a házigazda intézmény vezetője, Tóth Éva köszöntőjével, aki elmondta, az esemény nem is kerülhetne jobb helyre a könyvtárnál, hiszen ha felolvasásról, vagy irodalomról van szó, ők mindig szeretettel várják az érdeklődőket. Később Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója és a főszervező Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közösségének tagja, Kásás Margit üdvözölte a látogatókat, néhány előadás után pedig tizenegy órakor elkezdődött a felolvasás. A résztvevők közt voltak a a Széchenyi gimi és a Bánki iskola diákjai is, akiktől a szervezők azt remélik, hogy általuk több fiatal is kedvet kap az olvasáshoz. A nap végéhez közeledve fél ötkor dr. Fehér András anyagmérnök, koronakutató tartott előadást A Szent Korona Wass Albert szellemiségében címmel, majd Kovács Henrietta református lelkész áhítata után a Kisapostagi Lila Akác Dalkör műsora zárta a rendezvényt.

A rovat további hírei: Kultúra

ICA-D: kurátori vezetéssel búcsúzik a Móder-tárlat

ICA-D: kurátori vezetéssel búcsúzik a Móder-tárlat

2021. szep. 16.

Hamarosan véget ér Móder Rezső átfogó egyéni kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) – a Lebegő ellenállások című retrospektív bemutató kurátori tárlatvezetéssel  búcsúzik a közönségtől.

Csipketárlat a zeneiskolában

Csipketárlat a zeneiskolában

2021. szep. 16.

Verba Jánosné, Soós Magdolna horgolásaiból nyílik kiállítás a Sándor Frigyes Zeneiskolában pénteken. Az ősök öröksége, csipkékbe álmodva.

Építészeti időutazás a városépítés hőskorába

Építészeti időutazás a városépítés hőskorába

2021. szep. 15.

Remek programmal köszönti a város születésnapját a József Attila Könyvtár – a Várostörténeti esték című sorozat első előadását csütörtökön rendezi az intézmény.

Felvételi a Vasasba: tovább, tovább!

Felvételi a Vasasba: tovább, tovább!

2021. szep. 15.

A nagy érdeklődésre tekintettel újabb felvételik nyomán csatlakozhatnak új tagok a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes csoportjaihoz! A korábbi felvételik mellé újabb két alkalmat hirdettek, mutatom!
 

Két tárlat egy időben az MMK-ban

Két tárlat egy időben az MMK-ban

2021. szep. 14.

Egy több évtizede festő és egy, a pálya elején szárnyát próbálgató alkotó kiállításával folytatódott az a bemutatók sora az MMK-ban tegnap délután.

A Mária-kiskerttől a vegyeskari csodáig (galériával)

A Mária-kiskerttől a vegyeskari csodáig (galériával)

2021. szep. 13.

Idén is csatlakozott a dunaújvárosi katolikus közösség a Nyitott templomok napja című országos sorozatához: a Krisztus Király Főtemplomban színes kínálattal várták az érdeklődőket múlt szombaton.

Összművészeti évadköszöntő lett a "Bartók éjszakája" (galériával)

Összművészeti évadköszöntő lett a "Bartók éjszakája" (galériával)

2021. szep. 12.

Kimaxolta a befogadó színház gondolatát a Bartók Kamaraszínház még pénteken: a Bartók éjszakája című évadköszöntő éjszakába nyúló összművészeti programözönt hozott. Jó volt, legyen még, sok ilyet!