Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Olvasás egy egész napon át

Vass Ádám - 2019. február 24. 8:35

Negyedik alkalommal rendezték meg városunkban a Felolvasónapot. Az eseménynek ezúttal a József Attila Könyvtár adott otthont szombaton, az érdeklődők pedig Wass Albert és más magyar szerzők műveiből olvasták fel kedvenc részleteiket.

Egy évtizeddel ezelőtt indult az a kezdeményezés, ami a határon innen és túli magyarokat biztatja Wass Albert műveinek olvasására. A közösségi program rendkívül nagy siker lett, négy évvel ezelőtt pedig a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közösségének köszönhetően városunkban is megrendezték az első felolvasást. Azóta a program egy egész Szépirodalmi Ünneppé változott, így már nem csak Wass Albert, hanem más magyar szerzők műveiből is felolvashattak az érdeklődők. A program az első két évben a református templomban, a harmadik évben az evangélikus templomban, most pedig a József Attila Könyvtárban került megrendezésre. A helyszínváltozásnak az a célja, hogy minél több közösséget, érdeklődőt vonzzanak be a programba és minél többeket biztassanak arra, hogy többször nyúljanak magyar szerzők műveihez.

 

A szombati Felolvasónap délelőtt tíz órakor kezdődött a házigazda intézmény vezetője, Tóth Éva köszöntőjével, aki elmondta, az esemény nem is kerülhetne jobb helyre a könyvtárnál, hiszen ha felolvasásról, vagy irodalomról van szó, ők mindig szeretettel várják az érdeklődőket. Később Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója és a főszervező Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közösségének tagja, Kásás Margit üdvözölte a látogatókat, néhány előadás után pedig tizenegy órakor elkezdődött a felolvasás. A résztvevők közt voltak a a Széchenyi gimi és a Bánki iskola diákjai is, akiktől a szervezők azt remélik, hogy általuk több fiatal is kedvet kap az olvasáshoz. A nap végéhez közeledve fél ötkor dr. Fehér András anyagmérnök, koronakutató tartott előadást A Szent Korona Wass Albert szellemiségében címmel, majd Kovács Henrietta református lelkész áhítata után a Kisapostagi Lila Akác Dalkör műsora zárta a rendezvényt.

A rovat további hírei: Kultúra

Acélszobrászok a Dunaferrben – újra itt az alkotótelep!

Acélszobrászok a Dunaferrben – újra itt az alkotótelep!

2022. aug. 10.

A Gyártó Egység üzemeiben készülnek az idei Acélszobrász Alkotótelep műalkotásai. Felvette a napi ritmust a három szobrász, rendszerint hat órakor kezdik a műszakot, csak kicsit tovább maradnak benn, a fél kettőre időzített ebédjük után. 

Jött, láttuk és meggyőzött a CityRocks (galériával)

Jött, láttuk és meggyőzött a CityRocks (galériával)

2022. aug. 08.

Három nap a muzsika és a közösség jegyében, most mégsem a szokásos tudósítás következik, azt nagyjából lerendeztem az elmúlt alkalmakkor. Messzebbről kezdem: a CityRocks ugyanis érzékelhetően hazatalált.

Csúcsra futott a CityRocks – de ma még lesz egy városkör (galériával)

Csúcsra futott a CityRocks – de ma még lesz egy városkör (galériával)

2022. aug. 07.

A részletes beszámoló a tegnap esti koncertről majd holnap jön, egyelőre itt egy tételes és részletes képtár, meg egy utolsó utáni figyelmeztetés: ma délután gördül ki a rock kamion a Szalki-szigetről! Yeaah!

Pentele Baráti Kör: hangképes emlékek a templomi koncertről

Pentele Baráti Kör: hangképes emlékek a templomi koncertről

2022. aug. 07.

Hét programelem felvételeit mutatja be a közösség – ma startol a sorozat, és egészen szeptember derekáig minden vasárnapra jut egy összeállítás.

DSTV: nyáron is mindenkit vár a könyvtár

DSTV: nyáron is mindenkit vár a könyvtár

2022. aug. 07.

Nyári nyitva tartási rend szerint, de folyamatosan várja látogatóit a József Attila Könyvtár augusztusban is, derül ki a DSTV összegzéséből. Programokból és kezdeményezésekből sem lesz hiány, tárlat és strandkönyvtár is csalogat! Hangkép.
 

 A bemelegítés megvolt, ma csúcsra fut a CityRocks (galériával)

A bemelegítés megvolt, ma csúcsra fut a CityRocks (galériával)

2022. aug. 06.

Bensőséges, de kiváló hangulatú, sok-sok muzsikával fűszerezett nyitány után ma már a nagykoncert várja a közönséget a Szalki-szigeten, vasárnap pedig kamionról tolják az arcba a rockdallamokat a CityRocks főszereplői.

Ha hétvége, hát ismét CityRocks – bulira fel!

Ha hétvége, hát ismét CityRocks – bulira fel!

2022. aug. 03.

Ahogy korábban ígértem, drága böngészők és aranyos mindenki, augusztus 5-7. között, azaz péntektől vasárnapig újra Dunaújvárosban vendégszerepel az ország legnagyobb rockzenekara: újra itt a CityRocks, bulira fel!