Tárt karokkal várják a hallgatókat

2019. február 4. (hétfő) 14:52 - Vass Ádám

Minden készen áll a Dunaújvárosi Egyetemen arra, hogy szeptemberben fogadni tudják az új hallgatókat. A szeptemberi félévben két új szakirány is várja majd őket.

A sikeres nyílt napok után már minden készen áll arra, hogy a jövő tanévben a Dunaújvárosi Egyetem fogadni tudja a gólyákat szeptemberben. Ezzel kapcsolatban dr. habil András István rektor elmondta, legnagyobb örömükre egy nemrég bemutatott kutatás alapján az egyetem műszaki diplomásai keresnek a legjobban az országban a frissen végzett hallgatók közül, méghozzá átlagosan bruttó 450 ezer forintot havonta. Mint mondta, büszkék lehetnek, hogy a hallgatók ilyen jó lehetőségeket kapnak az Oktatási Hivatal adatbázisai szerint, hiszen ezek a friss diplomás munkavállalók jellemzően a környéken vállalnak munkát és a régiót segítik ezzel.

A következő tanévvel kapcsolatban elmondta, egy új szak és egy új szakirány is megjelenik a kínálatukban. Most először egy műszaki felsőfokú szakképzés is elindul szeptemberben, ami a gépészmérnök és az anyagmérnök alapszakok előszobájaként, de önmagában is teljes értékű képzésként felel meg. Ezen kívül a kommunikáció és médiatudomány alapszak is kibővül egy újabb specializációval, az országosan egyedülálló rendezvényszervező szakiránnyal, ami a várakozások alapján igen népszerű lehet majd a jövőben. Kiemelte a több, mint tíz különböző ösztöndíjat és juttatást is, amihez a hallgatók hozzájuthatnak tanulmányaik során. Ezek között a tanulmányi ösztöndíj és a szociális támogatás mellett az egyetem kínál a tanulóknak különböző pályázatokat és kutatási ösztöndíjat, valamint kiemelt sportösztöndíjat is. A duális képzésben résztvevők pedig a vállalati partnereknél eltöltött munkavégzés után juthatnak plusz jövedelemhez, amivel szintén csökkenthetik a költségeiket.

Képek: DO-archív

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy bár a jelentkezési határidő az idei általános felvételi időszakban február 15-én lejár, de a sorrendeken a felvételizők még július 10-ig változtathatnak. A ponthatárok idén július 24-én derülnek majd ki, utána az eddigiekhez hasonlóan már csak pótfelvételin van lehetőség költségtérítéses szakokra jelentkezni. A következő szeptembertől a Dunaújvárosi Egyetem az öt felsőfokú szakképzés mellett nyolc alapképzéssel várja a leendő hallgatókat, amik közül hét szakon elérhető a népszerű duális képzés is. A nappali és a levelezős szakokra összesen idén több, mint 2300 jelentkezőnek jutna hely. Kenyeres Krisztina oktatási igazgató szerint a beiratkozási kampány nagyon jól sikerült, a családi nyílt napok pedig kifejezetten népszerűek voltak. Az érdeklődők konkrét tervekkel, elképzelésekkel érkeztek, nagy sikere volt a pályaorientációs előadásoknak is, ahol praktikus tanácsokat kaphattak a látogatók. A szakmai workshopokon pedig a komoly érdeklődők hallhattak specifikus információkat az őket érdeklő szakokról, amikre az ország távolabbi területeiről is érkeztek a nyílt napokon.

A rovat további hírei: Oktatás

A gárdonyisok is péknek álltak

A gárdonyisok is péknek álltak

2019. október 17. (csütörtök)

Tizennyolc éve ünnepeljük a kenyér világnapját október 16-án. Ez alkalomból szerte a világon különböző programok várják a kicsiket és a nagyokat is. Városunkban többek közt a Gárdonyi iskolában süthettek a diákok saját kenyeret.

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

2019. október 17. (csütörtök)

Megkezdődött az idei keresztféléves felsőoktatási felvételi, a ponthatárokat 2020. január 20-án hirdetik ki. A februárban induló képzések választéka jóval szűkebb az őszi kínálatnál, alapszakokat például kizárólag fizetős formában érhetnek el a felvételizők - írja a Magyar Nemzet.

Jubilál a Dózsa iskola

Jubilál a Dózsa iskola

2019. október 16. (szerda)

A mostani tanév az ünnep jegyében fog telni a Dózsa iskolában. Rengeteg kisebb és nagyobb programmal készülnek a jelenlegi és az egykori diákok számára.

Változnak a felvételi pontok

Változnak a felvételi pontok

2019. október 15. (kedd)

Alacsonyabb pontszámokkal fognak bekerülni 2020-tól a felsőoktatásba a fiatalok, mert a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi kötelezővé tétele miatt a többség elesik a pluszpontjainak jó részétől. Vannak azonban kiskapuk, amelyeket kihasználhatnak a felvételizők, továbbá megúszhatják a szigorítást azok is, akik még idén novemberben beadják jelentkezésüket a keresztféléves képzésekre - írja a Magyar Nemzet.

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

2019. október 15. (kedd)

A Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola az idei tanévben is csatlakozott a Világ Legnagyobb Tanórája, azaz a „Project Everyone” kampányához.

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

2019. október 15. (kedd)

A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének megőrzéséhez, illetve fokozásához szükség van változtatásokra az oktatásban, a szakképzést a gazdaság igényeihez kell igazítani - mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára (ITM) az Európai Szakképzési Hét magyarországi megnyitóján.

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

2019. október 04. (péntek)

Augusztusban 13 millió tankönyvet szállítottak ki több mint 4000 iskolába, a tanévkezdés rendben zajlott - erről a köznevelésért felelős államtitkár számolt be.