Tárt karokkal várják a hallgatókat

2019. február 4. (hétfő) 14:52 - Vass Ádám

Minden készen áll a Dunaújvárosi Egyetemen arra, hogy szeptemberben fogadni tudják az új hallgatókat. A szeptemberi félévben két új szakirány is várja majd őket.

A sikeres nyílt napok után már minden készen áll arra, hogy a jövő tanévben a Dunaújvárosi Egyetem fogadni tudja a gólyákat szeptemberben. Ezzel kapcsolatban dr. habil András István rektor elmondta, legnagyobb örömükre egy nemrég bemutatott kutatás alapján az egyetem műszaki diplomásai keresnek a legjobban az országban a frissen végzett hallgatók közül, méghozzá átlagosan bruttó 450 ezer forintot havonta. Mint mondta, büszkék lehetnek, hogy a hallgatók ilyen jó lehetőségeket kapnak az Oktatási Hivatal adatbázisai szerint, hiszen ezek a friss diplomás munkavállalók jellemzően a környéken vállalnak munkát és a régiót segítik ezzel.

A következő tanévvel kapcsolatban elmondta, egy új szak és egy új szakirány is megjelenik a kínálatukban. Most először egy műszaki felsőfokú szakképzés is elindul szeptemberben, ami a gépészmérnök és az anyagmérnök alapszakok előszobájaként, de önmagában is teljes értékű képzésként felel meg. Ezen kívül a kommunikáció és médiatudomány alapszak is kibővül egy újabb specializációval, az országosan egyedülálló rendezvényszervező szakiránnyal, ami a várakozások alapján igen népszerű lehet majd a jövőben. Kiemelte a több, mint tíz különböző ösztöndíjat és juttatást is, amihez a hallgatók hozzájuthatnak tanulmányaik során. Ezek között a tanulmányi ösztöndíj és a szociális támogatás mellett az egyetem kínál a tanulóknak különböző pályázatokat és kutatási ösztöndíjat, valamint kiemelt sportösztöndíjat is. A duális képzésben résztvevők pedig a vállalati partnereknél eltöltött munkavégzés után juthatnak plusz jövedelemhez, amivel szintén csökkenthetik a költségeiket.

Képek: DO-archív

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy bár a jelentkezési határidő az idei általános felvételi időszakban február 15-én lejár, de a sorrendeken a felvételizők még július 10-ig változtathatnak. A ponthatárok idén július 24-én derülnek majd ki, utána az eddigiekhez hasonlóan már csak pótfelvételin van lehetőség költségtérítéses szakokra jelentkezni. A következő szeptembertől a Dunaújvárosi Egyetem az öt felsőfokú szakképzés mellett nyolc alapképzéssel várja a leendő hallgatókat, amik közül hét szakon elérhető a népszerű duális képzés is. A nappali és a levelezős szakokra összesen idén több, mint 2300 jelentkezőnek jutna hely. Kenyeres Krisztina oktatási igazgató szerint a beiratkozási kampány nagyon jól sikerült, a családi nyílt napok pedig kifejezetten népszerűek voltak. Az érdeklődők konkrét tervekkel, elképzelésekkel érkeztek, nagy sikere volt a pályaorientációs előadásoknak is, ahol praktikus tanácsokat kaphattak a látogatók. A szakmai workshopokon pedig a komoly érdeklődők hallhattak specifikus információkat az őket érdeklő szakokról, amikre az ország távolabbi területeiről is érkeztek a nyílt napokon.

A rovat további hírei: Oktatás

Lejárt a felsőoktatási jelentkezési határidő

Lejárt a felsőoktatási jelentkezési határidő

2019. február 17. (vasárnap)

Ma éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre a E-felvételin keresztül. 

Kitolták a jelentkezési határidőt

Kitolták a jelentkezési határidőt

2019. február 14. (csütörtök)

Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre - mondta az Oktatási Hivatal (OH) főosztályvezetője.

Anyanyelvi szinten

Anyanyelvi szinten

2019. február 14. (csütörtök)

Körzeti anyanyelvi vetélkedőt tartottak a Petőfi Sándor Általános Iskolában.

Az első félév legjobbjai

Az első félév legjobbjai

2019. február 13. (szerda)

A Rudas iskolában az első félév vége után nem feledkeztek meg azokról a diákokról, akik a legjobb teljesítményt nyújtották szeptembertől januárig. A legjobb huszonöt tanuló külön dicséretben részesült.

Péntekig jelentkezhetnek a felvételizők

Péntekig jelentkezhetnek a felvételizők

2019. február 11. (hétfő)

Legkésőbb péntek éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre az E-felvételin keresztül – közölte az Oktatási Hivatal hétfőn az MTI-vel. A hivatal tájékoztatása szerint aki a díjmentesen megjelölhető három jelentkezési helynél többet (de legfeljebb hatot) jelöl meg, az a jelentkezésenként 2 ezer forintos kiegészítő díjat szintén február 15-én éjfélig fizetheti be.

Energiakövetek pályázat idén is

Energiakövetek pályázat idén is

2019. február 11. (hétfő)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) "Energiakövetek 2019" címmel immár harmadszor hirdet pályázatot a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára.

Központi írásbeli felvételi: megvannak az eredmények - hogyan tovább?

Központi írásbeli felvételi: megvannak az eredmények - hogyan tovább?

2019. február 09. (szombat)

Már minden középiskolába készülő diák megtudta a központi írásbeli felvételi eredményeit. Az Oktatási Hivatal kimutatása szerint a tanulók idén átlagosan a magyar nyelvi feladatsoron több pontot értek el, mint a matematikán. A hivatal Köznevelési Programok Főosztályának vezetője elmondta, hogy február 18-ig kell a kiválasztott intézményekbe jelentkezni.