Az első félév legjobbjai

2019. március 29. (péntek) 16:15 - Vass Ádám

Több éves hagyománnyá nőtte ki magát az a kezdeményezés, hogy a tanulmányi félévek végén a város iskoláinak kiemelkedő eredményeit elért tanulóit Cserna Gábor polgármester külön is köszönti és elismerő oklevelekkel díjazza teljesítményüket.

Ismét átadták a legjobb tanulóknak járó elismeréseket pénteken délelőtt a Polgármesteri Hivatal "C" szárnyának rendezvénytermében. A díj azoknak a tanulóknak jár, akik a 2018/19-es tanév első félévében jelents tanulmányi, sport, művészeti vagy egyéb sikereket értek el országos versenyeken. A díjakat Cserna Gábor, városunk polgármestere adta át. Mint mondta, a tanév első félévének „leg-legjeit”, a város legtehetségesebb, legsikeresebb tanulóit hívták meg, hogy megköszönjék azt a munkát, amellyel kitűntek társaik közül és vitték Dunaújváros jó hírét országos versenyeken is.

- Legalább hetven oklevelet írtam alá a héten, és magam is elcsodálkoztam, milyen széles skálán mozognak, versenyeznek a dunaújvárosi gyerekek, ráadásul sikerrel. Dunaújváros jövője jó kezekben van, mert ilyenek a fiataljai. Tehetségesek, ügyesek, kreatívak. Megfogják a munkát az élet minden területén. Tanulmányi versenyeken, a sportokban, a művészetek világában, és a szakmák sztárjai is dunaújvárosiak. Felnőve ti határozzátok meg a város arculatát, jövőjét. És nem csak Dunaújváros, hanem Magyarország jövője is a ti kezetekben van. Ha ti sikeresek vagytok, ilyen lesz a város, ilyen lesz az ország. Tiszteletem és elismerésem a diákokat felkészítő pedagógusoknak, a családoknak, szülőknek és nagyszülőknek. Ezek a gyerekek és fiatalok az Önök keze alatt formálódtak ilyenné, hogy most büszkék lehetünk rájuk.

Elsőként az Abu-Dzabiban és Dubajban megrendezett  XV. speciális olimpia nyári világjátékokon részt vevő dunaújvárosiakat méltatta Cserna Gábor polgármester. Az év egyik legnagyobb sport és humanitárius rendezvényén 62 magyar versenyző szerepelt, 14 sportágban. A magyar delegáció pedig 68 érmet, 32 aranyat, 26 ezüstöt és 10 bronzot gyűjtött a versenyen. A csapat tagja volt Latinovics Lívia a Móra iskola tanulója, aki négy olimpiai aranyérmet szerzett, valamint  Juhász Szebasztián,  a Móra iskola volt tanulója, aki három aranyéremmel,  egy ezüsttel és egy bronzéremmel tért haza.

Szintén a közelmúltban értek el nagy sikereket Dunaújváros tanulói a Szakma Sztár Fesztiválon. Sörös Patrik, a Dunaferr  iskola tanulója a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen  elért I. helyezéséért érdemelte ki az elismerést. Ugyanitt Benedek Gábor és Witt Patrik, szintén a Dunaferr színeiben értek el kiváló eredményt, Kovács Alexandra pedig a Kereskedelmi iskola tanulójaként végzett előkelő helyen.  

Az első díjak átadása után nem maradt el a szokásos ajándék sem a polgármester részéről. Mint minden évben, úgy most is felajánlotta a legjobbaknak, hogy felkészítő tanáraikkal nyáron eltölthetnek egy hosszú hétvégét az önkormányzat, vagy a DVG Zrt. balatoni üdülőjében.

További díjazottak:

Arany János Általános Iskola

Szabadi Eszter 2.c - Rajzpályázaton elért első helyezéséért

Simon Balázs, Simon Balázs Ádám, Szenczi Miklós - Szabadfogású birkózó gálán elért eredményeikért

Bánki Donát Gimnázium és Szakgimnázium

Gondár Barna 11. c - tanulmányi eredményeiért és versenyeken elért eredményeiért

Kovács Dominik, Hungler Teodor, Kamondy Dominik, Piszman Máté, Kemény Kevin, Szabó-Sáfár Benedek - Floorball diákolimpián elért 3. helyezés

Dózsa György Általános Iskola

Bükki Gergely, Galai Réka Krisztina, Kuminka Zsombor, Zajzon Gréta - Angol versenyen elért eredményeikért

Dunaferr Szakgimnázium és Szakközépiskola

Horváth Benedek - Tanulmányi- és sporteredményeiért

Gárdonyi Géza Általános Iskola

Somogyi Angelika Kármen - Meseíró pályázaton elért első helyezésért

Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola

Kovács Alexandra - Szakmai versenyeken elért eredményeiért

Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Makai Anita - A Lélekharang, a Valahol Európában és a Twist Olivérben nyújtott alakítása miatt

Móricz Zsigmond Általános Iskola

Barna Péter - Fizika-, matematika- és logikaversenyen elért eredményeiért

Pannon Oktatási Központ

Nyári Bianka, Polányi Ákos, Borbás Panna - matematika versenyen elért eredményeikért

Vincze-Hajnal Bianka - Tanulmányi eredményeiért és közösségi munkájáért

Petőfi Sándor Általános Iskola

Vidák Boglárka - Sakkversenyeken elért eredményeiért

Hegedűs Anna - Tanulmányi eredményeiért

Rudas Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium

Mosonyi Boglárka - Szavalóversenyeken elért eredményeiért

Rozs Viktória, Rozs István - Zenei fellépéseikért

Szabó Magda Református Tagintézmény

Szabó Dávid, Tóth Krisztián, Sági Roland, Ságodi Levente, Fekete Roland, Fekete Zalán, Mozsár Edina - A Számítógépes alapismeretek versenyen elért első helyezésükért

Széchenyi István Gimnázium és Kollégium

Botlik Viktória, Francsák Panna, Tauser Gerda - Anyanyelvi versenyen elért második helyezésükért

Vasvári Pál Általános Iskola

Ádám Kende, Szinatkasz Michalis, Szinatkasz Nikos, Nótás Kende, Majláth Zsolt Benjámin és Nagy Gábor - Diákolimpiai ezüstérmes floorball csapat

Elter Dóra - Mesemondó-, prózamondó- és helyesírási versenyen elért eredményeiért

Violin Alapfokú Művészeti Iskola

Szücs Bátor Máté - A Valahol Európában és a Lúzer Rádió, Budapest!-ben és a Twist Oliver című darabban nyújtott alakításáért

A rovat további hírei: Oktatás

Mobilitási hét a városban is

Mobilitási hét a városban is

2019. szeptember 17. (kedd)

Szeptember 16. és 22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedést népszerűsítő hazai eseménysorozatot. Idei témája a gyaloglás és a nem motorizált közlekedés, mottója pedig a „Sétálj velünk!” Ennek fényében szeptember 20-án például az autómentes napon, ingyenesen utazhatunk a helyi buszjáratokon. A népszerű rendezvényhez Dunaújvárosban több intézmény is csatlakozott, többek között a Dunaferr iskola is.

Rétvári Bence: 2010 után évről évre bővülnek az oktatásra fordítható források

Rétvári Bence: 2010 után évről évre bővülnek az oktatásra fordítható források

2019. szeptember 07. (szombat)

Míg a szocialista kormányok idején forráskivonás jellemezte a közoktatást, 2010 után évről évre bővülnek az ágazatra fordítható források – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a köztévének.

Az ötvenedik tanévet nyitották meg az egyetemen

Az ötvenedik tanévet nyitották meg az egyetemen

2019. szeptember 06. (péntek)

A 2019/2020-as tanév az ötvenedik az egyetem életében, melynek ünnepélyes megnyitóját tartották pénteken Cserna Gábor polgármester jelenlétében.

Egyre népszerűbb az egyetem

Egyre népszerűbb az egyetem

2019. szeptember 04. (szerda)

A pótfelvételi időszakkal lezárult a 2019/2020-as felvételi eljárás. A Dunaújvárosi Egyetem az országos 4 százalékos emelkedés ötszörösét, azaz 20 százalékos növekedést ért el a felvett hallgatók körében!

Minden eddiginél több támogatást kaptak a családok az iskolakezdéshez

Minden eddiginél több támogatást kaptak a családok az iskolakezdéshez

2019. szeptember 03. (kedd)

Minden eddiginél több támogatást kaptak idén a családok az iskolakezdéshez - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Több mint négyszáz diák kezdte meg ma a tanévet a Petőfiben

Több mint négyszáz diák kezdte meg ma a tanévet a Petőfiben

2019. szeptember 02. (hétfő)

Szeptember 2-án hivatalosan is megkezdődött a 2019/2020-as tanév. Több iskolában is ma tartották az évnyitó ünnepséget. A Petőfi iskolások ceremóniáján, amelyen több mint négyszáz diákot köszöntöttek, Cserna Gábor polgármester is jelen volt.

Vége a vakációnak, kezdődik a tanév

Vége a vakációnak, kezdődik a tanév

2019. szeptember 02. (hétfő)

Ma reggel becsengettek az iskolákban, és a köznevelésben mintegy 1,2 millió diáknak megkezdődik a 2019/20-as tanév.