Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Megéri befizetni a Táncirkuszba

2019. március 7. (csütörtök) 15:01 - Vass Ádám

Pénteken végre megnyílik, és tárt karokkal várja a nézőket a Táncirkusz. A Bartók legújabb táncszínházi előadása egy óra önfeledt bohóckodás, vurstli és ringlispíl, ami kizökkent mindenkit a hétköznapokból.

A Bartók Táncszínház társulata minden évben valami különlegessel rukkol elő. Hol látványos koreográfiákra épít, hol különleges világzenére, de a végeredmény mindig egy olyan produkció, ami teljesen kikapcsol mindenkit. Legújabb darabjukban sincs ez másként, ezúttal a cirkusz és a vurstli világába invitálják a nézőket, ahol megmutatják az ellentéteket, a hasonlóságot, de mindenekelőtt azt, hogy kell hatvan percre szórakoztatni. Hernicz Albert rendező koreográfus ügyesen ötvözte a cirkuszok hagyományos művészetét és az árusok színes, harsány világát ugyanazon a színpadon és térben. A zene is erre az ellentétre épül, és egyszerre szólalnak meg a hagyományos népzenék, valamit a tört ütemek és a dubstep. A koreográfia pörgős, látványos és társulat mind a tíz tagjának ad lehetőséget kibontakozásra.

A díszlet teljesen belesimul a koreográfiába és abszolút autentikusnak érződik, de igazán a jelmezek azok, amik a legjobban sikerültek. A fekete-fehér bohócokkal, artistákkal és pantomimesekkel szemben ugyanis a szivárvány minden színében pompázó árusok állnak, és hol táncpárbajra hívják egymást, hol pedig romantikus tánclépéseket lejtenek egymással. A cirkuszhoz hasonlóan a közönségre itt is fontos szerep hárul, amit a színpadon álló bohócok természetesen meg is hálálnak a maguk módján. A kifejezetten pörgős, élvezetes és látványos hatvan perc után pedig senki ne felejtsen el lőni egy fotót a #tancirkusz megjelöléssel, mert a vurstliban ugye ilyet is lehet.
A Táncirkusz március 8-án este hétkor debütál a Bartók színháztermében, majd pedig szombaton, vasárnap és kedden is hasonló időpontban kezdődik az előadás.

A rovat további hírei: Kultúra

Vendetta a Bartókban

Vendetta a Bartókban

2019. május 22. (szerda)

Marton Mária író történetét állítják színpadra a Bartók színházba, Dávid Zsuzsa rendezésében. A Vendetta elsősorban a felnőtt közönségnek szól, hiszen mély lelki vívódásokat bemutató, szociális kérdésekkel foglalkozó drámáról van szó.

Közönségtalálkozót tartottak a Bartókban

Közönségtalálkozót tartottak a Bartókban

2019. május 22. (szerda)

A Twist Olivér szereplői és alkotói várták a nézőket a keddi eladás után egy kis beszélgetésre, ahol elárultak pár kulisszatitkot és felelevenítették a próbafolyamat legszebb perceit.

Alíz Csodaországban - Újabb siker a Bartókban

Alíz Csodaországban - Újabb siker a Bartókban

2019. május 17. (péntek)

A Bartók színház új táncjátékát a csapat egyik tagja, Dunaveczki Éva állította színpadra. Ez élete első rendezése, úgyhogy izgul is nagyon. Pedig nem volt miért, hiszen ezen a premieren is telt ház volt és óriási sikert aratott a darab.

Kiállítás a zeneiskolában

Kiállítás a zeneiskolában

2019. május 17. (péntek)

Újabb kiállítás nyílt a Sándor Frigyes Zeneiskola folyosógalériájában. Ezúttal Kosztolányi György festőművész tanítványai mutatták be alkotásaikat.

Hangulatos táncjáték a Bartókban

Hangulatos táncjáték a Bartókban

2019. május 16. (csütörtök)

Egy mesejátékkal készültek a Bartók színház táncosai, május 17-én mutatják be az Alíz Csodaországban című darabot.

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

2019. május 16. (csütörtök)

Egy 2017-es kormányhatározatnak köszönhetően Dunaújvárosban is megrendezésre kerül a Szent Korona Nap, méghozzá június elsején, az evangélikus templomban.

Sajátos firkák

Sajátos firkák

2019. május 15. (szerda)

Baráthné Markovics Zsuzsanna első önálló kiállítása nyílt meg az MMK folyosógalériában. Sajátos firkák című tárlatán ceruzával és szénnel készült alkotásai tekinthetők meg.