Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Megéri befizetni a Táncirkuszba

2019. március 7. (csütörtök) 15:01 - Vass Ádám

Pénteken végre megnyílik, és tárt karokkal várja a nézőket a Táncirkusz. A Bartók legújabb táncszínházi előadása egy óra önfeledt bohóckodás, vurstli és ringlispíl, ami kizökkent mindenkit a hétköznapokból.

A Bartók Táncszínház társulata minden évben valami különlegessel rukkol elő. Hol látványos koreográfiákra épít, hol különleges világzenére, de a végeredmény mindig egy olyan produkció, ami teljesen kikapcsol mindenkit. Legújabb darabjukban sincs ez másként, ezúttal a cirkusz és a vurstli világába invitálják a nézőket, ahol megmutatják az ellentéteket, a hasonlóságot, de mindenekelőtt azt, hogy kell hatvan percre szórakoztatni. Hernicz Albert rendező koreográfus ügyesen ötvözte a cirkuszok hagyományos művészetét és az árusok színes, harsány világát ugyanazon a színpadon és térben. A zene is erre az ellentétre épül, és egyszerre szólalnak meg a hagyományos népzenék, valamit a tört ütemek és a dubstep. A koreográfia pörgős, látványos és társulat mind a tíz tagjának ad lehetőséget kibontakozásra.

A díszlet teljesen belesimul a koreográfiába és abszolút autentikusnak érződik, de igazán a jelmezek azok, amik a legjobban sikerültek. A fekete-fehér bohócokkal, artistákkal és pantomimesekkel szemben ugyanis a szivárvány minden színében pompázó árusok állnak, és hol táncpárbajra hívják egymást, hol pedig romantikus tánclépéseket lejtenek egymással. A cirkuszhoz hasonlóan a közönségre itt is fontos szerep hárul, amit a színpadon álló bohócok természetesen meg is hálálnak a maguk módján. A kifejezetten pörgős, élvezetes és látványos hatvan perc után pedig senki ne felejtsen el lőni egy fotót a #tancirkusz megjelöléssel, mert a vurstliban ugye ilyet is lehet.
A Táncirkusz március 8-án este hétkor debütál a Bartók színháztermében, majd pedig szombaton, vasárnap és kedden is hasonló időpontban kezdődik az előadás.

A rovat további hírei: Kultúra

Egy kötet az életről, hazáról

Egy kötet az életről, hazáról

2019. március 21. (csütörtök)

A székesfehérvári Vörösmarty Társaság tagja, P. Maklári Éva érkezett szerdán délután városunkba, hogy bemutassa legújabb kötetét, ami verseket és novellákat egyaránt tartalmaz.

Újabb díjnyertes darab van készülőben?

Újabb díjnyertes darab van készülőben?

2019. március 20. (szerda)

Pár hete derült ki, hogy a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók színház koprodukciójában készült Ványa bácsi is jelölt a legjobb előadások közt, máris itt a következő esélyes, a Társak, Sipos Imre rendezésében.

Ünnepi előadással készül a Bartók

Ünnepi előadással készül a Bartók

2019. március 14. (csütörtök)

Március 15-én este újabb történelmi ihletésű darabbal ünnepel a Bartók színház. A fókuszban viszont ezúttal a helyi kötődésű Rosti Pál és az ő kalandos élettörténete a XIX. századból.

Tündökölnek a Wesley - Da Capo növendékei

Tündökölnek a Wesley - Da Capo növendékei

2019. március 14. (csütörtök)

A Wesley - Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola növendékei rendszeresen részt vesznek versenyeken, és rendre kiváló minősítésekkel, helyezésekkel térnek haza. A tanév második felében a zene és tánctagozatos fiatalok már számos eredményt bezsebelhettek. Ezekről Kurina Laura, az iskola igazgatója számolt be nekünk.

Újra a POSZT-on a Bartók

Újra a POSZT-on a Bartók

2019. március 12. (kedd)

Tizennégy produkció - köztük a Bartók koprodukciója - kapott helyet a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) kedden nyilvánosságra hozott versenyprogramjában.

A lengyel plakátművészet legjobb darabjai

A lengyel plakátművészet legjobb darabjai

2019. március 12. (kedd)

Rendhagyó kiállítás nyílt a Munkásművelődési Központban. Hétfő délutántól egy héten át lengyel retró propaganda plakátokat láthatnak az érdeklődők.

Generációk hangversenye

Generációk hangversenye

2019. március 09. (szombat)

Harmadik alkalommal rendezett emlékhangversenyt a Móricz iskola. Ezúttal Bárdos Lajos zeneszerző, zenetudós műveiből adtak elő műveket a város kórusai.