Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Megéri befizetni a Táncirkuszba

2019. március 7. (csütörtök) 15:01 - Vass Ádám

Pénteken végre megnyílik, és tárt karokkal várja a nézőket a Táncirkusz. A Bartók legújabb táncszínházi előadása egy óra önfeledt bohóckodás, vurstli és ringlispíl, ami kizökkent mindenkit a hétköznapokból.

A Bartók Táncszínház társulata minden évben valami különlegessel rukkol elő. Hol látványos koreográfiákra épít, hol különleges világzenére, de a végeredmény mindig egy olyan produkció, ami teljesen kikapcsol mindenkit. Legújabb darabjukban sincs ez másként, ezúttal a cirkusz és a vurstli világába invitálják a nézőket, ahol megmutatják az ellentéteket, a hasonlóságot, de mindenekelőtt azt, hogy kell hatvan percre szórakoztatni. Hernicz Albert rendező koreográfus ügyesen ötvözte a cirkuszok hagyományos művészetét és az árusok színes, harsány világát ugyanazon a színpadon és térben. A zene is erre az ellentétre épül, és egyszerre szólalnak meg a hagyományos népzenék, valamit a tört ütemek és a dubstep. A koreográfia pörgős, látványos és társulat mind a tíz tagjának ad lehetőséget kibontakozásra.

A díszlet teljesen belesimul a koreográfiába és abszolút autentikusnak érződik, de igazán a jelmezek azok, amik a legjobban sikerültek. A fekete-fehér bohócokkal, artistákkal és pantomimesekkel szemben ugyanis a szivárvány minden színében pompázó árusok állnak, és hol táncpárbajra hívják egymást, hol pedig romantikus tánclépéseket lejtenek egymással. A cirkuszhoz hasonlóan a közönségre itt is fontos szerep hárul, amit a színpadon álló bohócok természetesen meg is hálálnak a maguk módján. A kifejezetten pörgős, élvezetes és látványos hatvan perc után pedig senki ne felejtsen el lőni egy fotót a #tancirkusz megjelöléssel, mert a vurstliban ugye ilyet is lehet.
A Táncirkusz március 8-án este hétkor debütál a Bartók színháztermében, majd pedig szombaton, vasárnap és kedden is hasonló időpontban kezdődik az előadás.

A rovat további hírei: Kultúra

Szabadságszerető nemzet vagyunk és az érdekeinkért keményen kiállunk

Szabadságszerető nemzet vagyunk és az érdekeinkért keményen kiállunk

2019. augusztus 21. (szerda)

Már délelőtt megkezdődtek a színpadi programok az idei Augusztálison a Szalki-szigeten. Délután ünnepi beszédet mondott Cserna Gábor polgármester, majd az új kenyér megáldása és a kenyérszegés következett.

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

2019. augusztus 20. (kedd)

Az önkormányzat megbízásából, a Tourinform Iroda szervezésében idén is színes programokra készülhetnek az érdeklődők Szent István napjára. 

Munkában a Bartók társulata

Munkában a Bartók társulata

2019. augusztus 19. (hétfő)

Talán ez lesz az első alkalom, hogy egy trilógiazáró előadást láthatunk a Bartókban, hiszen már készül a korábbi évek nagysikerű gyermekelőadásának harmadik fejezete, a Makrokozmosz.

Nagyboldogasszony ünnepe

Nagyboldogasszony ünnepe

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária mennybevételét.

Húsz éve volt a napfogyatkozás

Húsz éve volt a napfogyatkozás

2019. augusztus 12. (hétfő)

A Kortárs Művészeti Intézetben látható Fekete fény című kiállításához kapcsolódóan tárlatvezetéssel egybekötött vetítéssorozatot rendeztek vasárnap délután, a teljes napfogyatkozás húsz éves évfordulóján.

Mester és tanítványai a templomban

Mester és tanítványai a templomban

2019. augusztus 05. (hétfő)

Kosztolányi György festőművész kulcsi alkotókörének tagjai állították ki műveket vasárnap délután az evangélikus templomban.

Püspöki áldással

Püspöki áldással

2019. július 31. (szerda)

Hetedik alkalommal emlékeztek meg az orvos-gyógyító vértanú Szent Panteleimonról egy zarándoklat keretében.