Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Mindenki gyanús lesz a Bartókban?

2019. március 25. (hétfő) 15:21 - Vass Ádám

Újabb olvasópróba kezdődött el a Bartók színházban, de ehhez hasonló előadás még soha nem készült a Bartókban korábban, a darab második felét ugyanis a nézők rendezhetik majd.

Rendhagyó krimi készül a Bartók színházban. Paul Pörtner Hajmeresztő című krimije egy igazán különleges előadásnak ígérkezik, a klasszikus gyilkossági ügy megoldása ugyanis egyedül a nézőkön múlik majd. Adott egy fodrász szalon, a Hajmeresztő, benne borbélyok és vendégek. Az üzlet fölött pedig egy gazdag öreg hölgy lakik. A visszavonultan élő idős zongoraművészt azonban valaki megölte, a tettes pedig még mindig a szalonban van. Rosetti nyomozó (Őze Áron) a gyilkosság idején épp az üzletben volt, az ő feladata lesz felgöngyölíteni az ügyet, de az sem kizárt, hogy ő is a gyanúsítottak között van. A potenciális gyilkosok közt van még Kiss Attila, Tőkés Nikoletta, Kovács Vanda, Csadi Zoltán és Gasparik Gábor is, a tettest pedig a nézők csíphetik nyakon. Ebből is látható, hogy Sipos Imre rendezése nem egy hagyományos színházi előadás lesz, hanem annál sokkal több, egy valódi interaktív detektív játék.

Mint mondta, az Őze Áron által alakított Rosetti nyomozó lesz az, aki "játékmesterként" végigvezeti a nézőket a nyomozás különböző részein, a kihallgatásokon át a szembesítésig, de a színpadon álló hat szereplő közül bárki lehet a gyilkos. Az olvasópróbák hétfő délelőtt kezdődtek, a szövegkönyv pedig rendkívül vastag, hiszen több befejezése is van a történetnek, attól függően, hogy a nézők kit "csukatnak le" a sztori végén. Egy ponton túl ugyanis, mikor már mindenki indítékait és tetteit megismertük, a nézők is kérdezhetnek, bekapcsolódhatnak a nyomozásba és együtt oldhatják meg az ügyet. Nem csak a szereplőktől kérdezhetnek majd, hanem a szünetben egymással is, sőt, még Rosetti nyomozóval is értekezhetnek a látottakról, a cselekmény pedig az ő döntéseiktől függően folyik tovább a végkifejletig. Ennek érdekében a színészeknek különleges feladatuk lesz, végig a szerepben kell maradniuk és rengeteget kell improvizálniuk a nézőkkel való interakcióik során. Az biztos, hogy hasonló előadásra még nem volt példa a Bartókban, a rendkívül izgalmas krimi premierjére viszont már nem kell sokat várnunk, május 3-án este megoldódhat ez a hajmeresztő gyilkossági ügy. 

A rovat további hírei: Kultúra

Bartók: túl az első (online) olvasópróbán

Bartók: túl az első (online) olvasópróbán

2020. április 08. (szerda)

"Dolgozunk. Hármas koprodukcióban ma megtartottuk az első online olvasópróbánkat." Rendhagyó napok, rendkívüli megoldások – mert színház az egész, mint tudjuk.
 

Kultúra járvány idején – avagy könyvtár a virtuális térben

Kultúra járvány idején – avagy könyvtár a virtuális térben

2020. április 06. (hétfő)

Remek összeállítással jelentkezett Tóth Éva, a József Attila Könyvtár igazgatója arról , milyen sokszínű és felelősségteljes kulturális missziót látnak el az intézmény munkatársai a járvány veszélyhelyzetének időszakában. Vendégposzt.

DSTV: Dunaújváros 1997-ben - hangképes időutazás!

DSTV: Dunaújváros 1997-ben - hangképes időutazás!

2020. április 01. (szerda)

Hangképes időutazásra csábítja a lokálpatriótákat a DSTV stábja: egy korabeli riport segítségével szeretett városunk 1997-es képei elevenednek meg. Ne hagyja ki!

Csak előre: "Maradj otthon!" - dalban mondják el

Csak előre: "Maradj otthon!" - dalban mondják el

2020. március 29. (vasárnap)

"Átgyúrtuk életté, Idő komámmal, ez üldögélést" - újragondolta és újrajátszotta régi-szép Kispál-feldolgozását a Csík zenekar. Aktuálisabb, mint valaha: "Maradj otthon!"

Csak előre: DS Mesék (1.) – Megitatják a fűzfát

Csak előre: DS Mesék (1.) – Megitatják a fűzfát

2020. március 28. (szombat)

Beváltották a pár napja tett ígéretet, megérkezett mese a DSTV csapatától: az új sorozat első darabjaként a Megitatják a tűzifát című mesét tolmácsolták – mutatom máris!

Bartók: nem hagyják a várost kultúra nélkül!

Bartók: nem hagyják a várost kultúra nélkül!

2020. március 17. (kedd)

Fantasztikus közösségi kezdeményezéssel rukkolt ki a veszélyhelyzet időszakában a Bartók Kamaraszínház a napokban – itt a "virtuális színház” műsorterve!

Dunaújváros 70: rövidfilmeket és városmarketing-ötleteket vár a könyvtár

Dunaújváros 70: rövidfilmeket és városmarketing-ötleteket vár a könyvtár

2020. március 11. (szerda)

Összesen három várostörténeti vonatkozású pályázatot ír ki Dunaújváros 70 éves évfordulója kapcsán a József Attila Könyvtár – eddig két felhívással rukkolt ki az intézmény!