Dunaújváros Hetilap

Több mint 14 milliárd forintból fejleszti dunaújvárosi papírgyárát a Hamburger Hungária Kft.

2019. március 5. (kedd) 15:35 - Brousil Csaba

Több, mint 14 milliárd forint értékű technológiai fejlesztést valósít meg a Hamburger Hungária a dunaújvárosi papíripari vállalatánál. Erről tartott sajtótájékoztatót Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Cserna Gábor, városunk polgármestere és Bencs Attila, a Hamburger Hungária Kft. ügyvezetője. 

-A Prinzhorn Csoport elkötelezett Magyarország iránt, hiszen az előző évek kiemelt beruházásai után következő évtizedekben is további nagyberuházásokat tervez a Hamburger Hungáriánál – mondta el Bencs Attila. Kiemelte, hogy a cégcsoport eddigi beruházásaival kétharmadára csökkentették a gyár fajlagos energiafelhasználását és felére a szén-dioxid kibocsájtását. Mint mondta a most bejelentett, három-négy év alatt megvalósuló beruházás-sorozattal olyan fejlesztések kezdődnek, melyek elengedhetetlenek a versenyképesség növelése és a környezettudatos tevékenység erősítése érdekében. A most induló fejlesztések célja pedig, mint hangsúlyozta a hatékonyság növelése, az automatizálás és logisztikai rendszerek továbbfejlesztése és a termelési kapacitás bővülése.

Cserna Gábor beszédében elmondta, hogy a Hamburger Hungária a város és a régió egyik legjelentősebb és legfelelősségteljesebb gazdasági szereplője, amely sokat tesz azért, hogy városunk és térsége az ország versenyképes régiója legyen.

- Azért dolgozunk, hogy bebizonyítsuk, a mi városunknak van jövője és lehetősége arra, hogy modern iparváros legyen. Egy olyan modern ipari város, amelyben polgári életminőséget érnek el az itt élő emberek.

Magyarország Kormánya komoly segítséget nyújt a városvezetésnek ahhoz, hogy ezt a célt megvalósíthassuk, mert a 2016. május 31-én aláírt Modern Városok Program dunaújvárosi fejezete eddig nem látott léptékű fejlesztés megvalósítását nyújtja Dunaújváros számára. Ezen céljaink megvalósításában a Hamburger Hungária Kft-re is számíthatunk. Egyrészt azért, mert a cég helyi adók formájában 1,150 milliárd forinttal támogatja a térség működését. Másrészt, mert közel négyszáz munkavállalót foglalkoztatnak, akik mind dunaújvárosiak, avagy a város vonzáskörzetében élnek –hangsúlyozta a polgármester. Cserna Gábor azt is elmondta, hogy az önkormányzat is támogatja a nagyvállalatok fejlesztéseit, és a munkaerő áramlás megkönnyítését. Erre kiváló példa a négyszámjegyű útak felújítása, mely a Modern Városok Program dunaújvárosi fejezetének is sarkallatos pontja. A Dunaújváros-Sárbogárd közötti út felújításának első szakasza tavaly télen véget is ért, jön a következő ütem.

- Tisztelettel köszönöm Magyarország Kormányának támogatását, amelyet a dunaújvárosi beruházás megvalósításához nyújt! Üdvözlöm a cégvezetés szándékát, hogy ezt a beruházást Dunaújvárosban valósítja meg. Munkájukhoz jó egészséget, sok sikert kívánok – zárta beszédét Cserna Gábor.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a Prinzhorn Csoport fejlesztésein keresztül Dunaújvárost és így Magyarországot is a régió egyik papírgyártási központjává emelte, és kifejezte örömét, hogy a technológia-intenzív beruházások a kormány anyagi és erkölcsi támogatásával folytatódnak. Szijjártó Péter közölte, hogy a versenyképességet és a fenntarthatóságot javító gyárfejlesztéshez a kormány 1,637 milliárd forinttal járul hozzá. A támogatást azzal indokolta, hogy az osztrák tulajdonú Hamburger Hungária új technológiákat telepít Magyarországra, hasonlóan azokhoz a cégekhez, amelyek - mint fogalmazott - a kedvező termelési tapasztalatoknak köszönhetően kutatási, fejlesztési és technológiaintenzív befektetéseket is terveznek.

A Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón jelent volt dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke és dr. Galambos Dénes ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztos is.

Dr. Galambos Dénes a beruházás kapcsán lapunknak az alábbiakat jelezte: 
- A Hamburger Hungária dunaújvárosi papírgyárának vezetésével a beruházás előkészítését érintő tárgyalások több mint egy éve tartottak, a tárgyalások eredményeiről a közvélemény részére a mai napon tudtak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úrral tájékoztatást adni. A vállalattal, Dunaújváros és térségének érdekeit is szem előtt tartva, egy rendkívül jó megállapodást sikerült kötnie a Kormánynak. A vállalat a Kormánytól kapott 1,6 milliárd Ft-ért vállalja, hogy a jelenlegi közel 400 munkahelyet megtartja és a dolgozók bérét jelentősen emeli a következő időszakba, amellett hogy kiemelkedő színvonalú technológiai fejlesztéseket hajt végre.  A megállapodás példaként szolgálhat a térségben és az országban tevékenykedő többi vállalat részére is. A Hamburger Hungária és a Hankook folyamatos fejlesztései lehetővé tették, hogy az elmúlt évben Dunaújváros iparűzési adóbevétele 1,5 milliárd forinttal növekedjen és meghaladja az 5 milliárd Ft-ot.  

Dr. Galambos Dénes köszönetét fejezte ki a Hamburger Hungária dunaújvárosi gyárában dolgozók részére is, akiknek a kemény, felelősségteljes munkája nélkül a vállalat nem döntött volna újra Magyarország mellett.

A Hankookról

A Hankook rácalmási gyárában a szakszervezet és menedzsment közötti konfliktushelyzet kapcsán dr. Galambos Dénes elmondta, hogy a jogszabályi keretek között a munkavállalóknak és a vállalatnak kell megállapodnia a bér kérdésekről. A béremelés mértéke kapcsán az iparági és munkaerőpiaci tendenciák szerint álláspontja szerint legalább két számjegyű emelést kell a gyárnak biztosítania a munkavállalók részére.

 

A rovat további hírei: Közélet

Élő közvetítés a közgyűlésről

Élő közvetítés a közgyűlésről

2019. március 21. (csütörtök)

Élőben közvetítjük a márciusi közgyűlést a Városházáról. A képviselőtestület tagjai több, mint hatvan napirendi pontban döntenek. Kövessék Önök is élőben az eseményeket a D+TV adásán keresztül, itt a DO-n.

D+ Híradó - Fejlesztés, köszöntés

D+ Híradó - Fejlesztés, köszöntés

2019. március 20. (szerda)

Ideje a tavaszra felkészíteni autóinkat, Darusín alapkőletétel, szépkorút köszöntöttek  - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Ötven éve Dunaújvárosban

Ötven éve Dunaújvárosban

2019. március 20. (szerda)

Ötven évvel ezelőtt érkezett városunkba Hack Ferenc Béla. A Kohász egykori vezető edzője, az edzésmódszertan atyja szerdán töltötte be a kilencvenedik életévét.

Virágos Dunaújvárosért 2019

Virágos Dunaújvárosért 2019

2019. március 20. (szerda)

Az önkormányzat ismét meghirdeti a Virágos Dunaújvárosért versenyt. Idén nyolc kategóriában várják a városlakók, cégek, szervezetek nevezéseit.

A fűtési főszezon után is bőségesen maradt földgáz a tárolókban

A fűtési főszezon után is bőségesen maradt földgáz a tárolókban

2019. március 20. (szerda)

Az idei tél átlaghőmérséklete 1,8 Celsius fok volt, a tárolókban 1,7 milliárd köbméter földgáz maradt, ami extrém hideg esetén is elég lenne a valódi tavasz érkezéséig - ismertette Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője szerdán az M1 aktuális csatornán. 

Vége a látogatási tilalomnak

Vége a látogatási tilalomnak

2019. március 20. (szerda)

Tegnap az ÁNTSZ feloldotta az általuk elrendelt látogatási tilalmat Fejér megye összes egészségügyi intézményében.

Alapkőletétel a huszadik születésnapon

Alapkőletétel a huszadik születésnapon

2019. március 19. (kedd)

Húsz éves fennállását ünnepelte kedden a Darusín Kft, melynek központi telephelyén egy Kutató Fejlesztő és Oktató Központ alapkövét tették le Cserna Gábor polgármester jelenlétében.