Dunaújváros Hetilap

Több mint 14 milliárd forintból fejleszti dunaújvárosi papírgyárát a Hamburger Hungária Kft.

2019. március 5. (kedd) 15:35 - Brousil Csaba

Több, mint 14 milliárd forint értékű technológiai fejlesztést valósít meg a Hamburger Hungária a dunaújvárosi papíripari vállalatánál. Erről tartott sajtótájékoztatót Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Cserna Gábor, városunk polgármestere és Bencs Attila, a Hamburger Hungária Kft. ügyvezetője. 

-A Prinzhorn Csoport elkötelezett Magyarország iránt, hiszen az előző évek kiemelt beruházásai után következő évtizedekben is további nagyberuházásokat tervez a Hamburger Hungáriánál – mondta el Bencs Attila. Kiemelte, hogy a cégcsoport eddigi beruházásaival kétharmadára csökkentették a gyár fajlagos energiafelhasználását és felére a szén-dioxid kibocsájtását. Mint mondta a most bejelentett, három-négy év alatt megvalósuló beruházás-sorozattal olyan fejlesztések kezdődnek, melyek elengedhetetlenek a versenyképesség növelése és a környezettudatos tevékenység erősítése érdekében. A most induló fejlesztések célja pedig, mint hangsúlyozta a hatékonyság növelése, az automatizálás és logisztikai rendszerek továbbfejlesztése és a termelési kapacitás bővülése.

Cserna Gábor beszédében elmondta, hogy a Hamburger Hungária a város és a régió egyik legjelentősebb és legfelelősségteljesebb gazdasági szereplője, amely sokat tesz azért, hogy városunk és térsége az ország versenyképes régiója legyen.

- Azért dolgozunk, hogy bebizonyítsuk, a mi városunknak van jövője és lehetősége arra, hogy modern iparváros legyen. Egy olyan modern ipari város, amelyben polgári életminőséget érnek el az itt élő emberek.

Magyarország Kormánya komoly segítséget nyújt a városvezetésnek ahhoz, hogy ezt a célt megvalósíthassuk, mert a 2016. május 31-én aláírt Modern Városok Program dunaújvárosi fejezete eddig nem látott léptékű fejlesztés megvalósítását nyújtja Dunaújváros számára. Ezen céljaink megvalósításában a Hamburger Hungária Kft-re is számíthatunk. Egyrészt azért, mert a cég helyi adók formájában 1,150 milliárd forinttal támogatja a térség működését. Másrészt, mert közel négyszáz munkavállalót foglalkoztatnak, akik mind dunaújvárosiak, avagy a város vonzáskörzetében élnek –hangsúlyozta a polgármester. Cserna Gábor azt is elmondta, hogy az önkormányzat is támogatja a nagyvállalatok fejlesztéseit, és a munkaerő áramlás megkönnyítését. Erre kiváló példa a négyszámjegyű útak felújítása, mely a Modern Városok Program dunaújvárosi fejezetének is sarkallatos pontja. A Dunaújváros-Sárbogárd közötti út felújításának első szakasza tavaly télen véget is ért, jön a következő ütem.

- Tisztelettel köszönöm Magyarország Kormányának támogatását, amelyet a dunaújvárosi beruházás megvalósításához nyújt! Üdvözlöm a cégvezetés szándékát, hogy ezt a beruházást Dunaújvárosban valósítja meg. Munkájukhoz jó egészséget, sok sikert kívánok – zárta beszédét Cserna Gábor.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a Prinzhorn Csoport fejlesztésein keresztül Dunaújvárost és így Magyarországot is a régió egyik papírgyártási központjává emelte, és kifejezte örömét, hogy a technológia-intenzív beruházások a kormány anyagi és erkölcsi támogatásával folytatódnak. Szijjártó Péter közölte, hogy a versenyképességet és a fenntarthatóságot javító gyárfejlesztéshez a kormány 1,637 milliárd forinttal járul hozzá. A támogatást azzal indokolta, hogy az osztrák tulajdonú Hamburger Hungária új technológiákat telepít Magyarországra, hasonlóan azokhoz a cégekhez, amelyek - mint fogalmazott - a kedvező termelési tapasztalatoknak köszönhetően kutatási, fejlesztési és technológiaintenzív befektetéseket is terveznek.

A Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón jelent volt dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke és dr. Galambos Dénes ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztos is.

Dr. Galambos Dénes a beruházás kapcsán lapunknak az alábbiakat jelezte: 
- A Hamburger Hungária dunaújvárosi papírgyárának vezetésével a beruházás előkészítését érintő tárgyalások több mint egy éve tartottak, a tárgyalások eredményeiről a közvélemény részére a mai napon tudtak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úrral tájékoztatást adni. A vállalattal, Dunaújváros és térségének érdekeit is szem előtt tartva, egy rendkívül jó megállapodást sikerült kötnie a Kormánynak. A vállalat a Kormánytól kapott 1,6 milliárd Ft-ért vállalja, hogy a jelenlegi közel 400 munkahelyet megtartja és a dolgozók bérét jelentősen emeli a következő időszakba, amellett hogy kiemelkedő színvonalú technológiai fejlesztéseket hajt végre.  A megállapodás példaként szolgálhat a térségben és az országban tevékenykedő többi vállalat részére is. A Hamburger Hungária és a Hankook folyamatos fejlesztései lehetővé tették, hogy az elmúlt évben Dunaújváros iparűzési adóbevétele 1,5 milliárd forinttal növekedjen és meghaladja az 5 milliárd Ft-ot.  

Dr. Galambos Dénes köszönetét fejezte ki a Hamburger Hungária dunaújvárosi gyárában dolgozók részére is, akiknek a kemény, felelősségteljes munkája nélkül a vállalat nem döntött volna újra Magyarország mellett.

A Hankookról

A Hankook rácalmási gyárában a szakszervezet és menedzsment közötti konfliktushelyzet kapcsán dr. Galambos Dénes elmondta, hogy a jogszabályi keretek között a munkavállalóknak és a vállalatnak kell megállapodnia a bér kérdésekről. A béremelés mértéke kapcsán az iparági és munkaerőpiaci tendenciák szerint álláspontja szerint legalább két számjegyű emelést kell a gyárnak biztosítania a munkavállalók részére.

 

A rovat további hírei: Közélet

Beindult a Családi Hétvége

Beindult a Családi Hétvége

2019. május 25. (szombat)

Négy nagykoncerttel startolt el a 2019-es Családi Hétvége az Alsó Duna-parton. Az időjárás kegyes volt a látogatókkal, a legnagyobb buli pedig a Follow the Flow koncertjén volt, a legjobb muzsikát pedig a Zorall tolta.

Kilencvenévesen is jó kedélyű

Kilencvenévesen is jó kedélyű

2019. május 24. (péntek)

Pető János világéletében kedves természetéről volt híres, főleg a Barátság városrészben, ahol éveken át dolgozott az ABC-ben, ez pedig kilencven éves korában sem változott meg.

D+ Híradó - Konferencia és sportnap

D+ Híradó - Konferencia és sportnap

2019. május 24. (péntek)

Vasárnap választás, konferencia a városházán, sportnap az ovisoknak - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

A kanyarban sincs a dunaújvárosi ellenzéki összefogás

A kanyarban sincs a dunaújvárosi ellenzéki összefogás

2019. május 24. (péntek)

Lakossági fórumot tartott a Mindenki Magyarországa Mozgalom szerdán a Munkásművelődési Központban.

Minden, amit a Családi Hétvégéről tudni kell

Minden, amit a Családi Hétvégéről tudni kell

2019. május 24. (péntek)

Itt a legnagyobb és a legjobban várt városi nagyrendezvény, a Családi Hétvége. Csokorba szedtük a legfontosabb információkat. Programok, koncertek, időrend, hasznos tudnivalók egy helyen. Mindenki érezze jól magát, mutatjuk a táncrendet és az "étlapot".

D+ Híradó - Sajtóbejárás, arborétumi séta

D+ Híradó - Sajtóbejárás, arborétumi séta

2019. május 23. (csütörtök)

Sajtóbejárás a családi hétvége előtt, könyvtárosok az arborétumban, nyílt nap a kórházban - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Nemet kell mondani a bevándorlásra

Nemet kell mondani a bevándorlásra

2019. május 23. (csütörtök)

Brüsszel a gazdák pénzének egy részét el akarja venni és oda akarja adni a migránsok támogatására, amit meg kell akadályozni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Fejér megyei Mezőfalván, a III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvényén.