Újabb botrányos Jobbik-felvétel: a pártban mindennapos a zsidózás

2019. március 25. (hétfő) 10:13 - doszerk

Az Origo birtokába jutott a Jobbik egyik frakcióülésének teljes hanganyaga, az ülésen Lenhardt Balázs kizárásáról volt szó. 

2012 nyara vészjóslóan alakult a magyar Országgyűlésben első ciklusát töltő Jobbiknak, hiszen addig soha nem látott botrányok bukkantak fel a láthatáron. A párt akkori alelnökéről, Szegedi Csanádról előkerült egy hangfelvétel, amelyen azt állította a vele beszélgetésbe elegyedő férfinak, hogy európai parlamenti források segítségével előnyöket tudna neki biztosítani azért cserébe, hogy ne hozza nyilvánosságra a felmenőivel kapcsolatos információit. A Jobbikban csak „Szegedi Csanád-ügynek" hívott eset hónapokig uralta a nyilvánosságot, ami meglehetősen kellemetlen időszakot eredményezett a pártnak, hiszen azzal volt tele a sajtó, hogy zsidó származása miatt próbálnak megszabadulni az egyik vezető politikusuktól. A szervezeten belüli nyomásgyakorlás eredményeképpen Szegedi lemondott valamennyi belpolitikai tisztségéről, később pedig kizárták a Jobbikból. Az egykoron népszerű és elismert politikusból pillanatok alatt közellenség lett, első számú céltáblájává válva az erősen antiszemita párt radikális szárnyának. Lenhardt Balázs volt képviselő például annyira lelkes volt, hogy pár hónappal később a párt vezetésének jóváhagyása nélkül, önszántából – befolyással üzérkedés és hivatali visszaélés gyanúja miatt – feljelentést tett a pártból már kitessékelt Szegedi ellen. Az egyeztetés nélküli akció óriási vihart kavart a politikai közösségen belül, megmutatva a Jobbik valódi arcát.

Valódi náci párt: még zsidószakértője is van

Mivel Lenhardtnak nem ez volt az első ilyen lépése, Vona Gábor akkori pártelnök frakcióülést hívott össze annak érdekében, hogy megtárgyalják a renitens politikus ügyét. A Jobbik 2012. november 7-ei frakcióülésének teljes hanganyaga most az Origónál kötött ki, hat és fél évvel a történtek után. A felvételen a rajta szereplő politikusok egyértelműen azonosíthatók, Vonát több alkalommal elnök urazzák, valamint a dátum és a nevek is passzolnak. Vona hangját is egyértelműen felismerték az általunk megkérdezett politikustársak, és hitelesnek tartják a felvételt. Már elsőre feltűnő volt, hogy végig Vona hangját lehet a legjobb minőségben hallani, amiből arra lehet következtetni, hogy minden bizonnyal a pártelnök vette fel az ülést, ami egy újabb érdekes adalék az ügyben. 

Az mindenesetre biztos, hogy a hangfelvétel - tele zsidózással, paranoiával, vádaskodással és intrikákkal - egy valóságos kórképet mutatott a pártról. Az anyag meghallgatása után kiderült, hogy Vona – az elnökség és a frakció véleményének kikérése nélkül – már egy ideje önhatalmúlag eldöntötte, hogy kirakja a ficánkoló politikust a képviselőcsoportból, így az ítélet meghozatala sokkal inkább tűnt egy kirakatpernek, semmint egy demokratikus szervezet demokratikus döntésének. A volt pártelnök több mint húszperces, drámai monológgal indított, aminek során mind Szegedit, mind Lenhardtot kőkeményen ostorozta, nem egyszer erősen antiszemita felhanggal. 

A párt volt alelnökének fordulatát nemes egyszerűséggel „Saul-fordulásnak" nevezte, aki szerinte ezzel a zsidók öklévé vált. 

"A másik oldalról pedig mindannyian egyetértünk abban, hogy amit Csanád tett az elmúlt időszakban, különösképpen az utolsó nyilatkozatával, az a Saul-fordulás, amit ő végrehajtott, az finoman szólva is felháborító, és konkrétan megalázó a Jobbik számára. Valóban egy nagyon megalázó helyzetbe hozott minket az egykori vezetője a pártnak, alelnöke, sokak által a párt öklének tartott szereplője, most a másik oldalon válik ököllé" – fogalmazott a pártelnök Szegedinek azzal a nyilatkozatával kapcsolatban, amikor azt mondta, hogy "minden vitában csupán a tisztelet hangján szabad szólnunk, amely Izraellel kapcsolatos."

Vona később elnézést kért az elnökségi tagoktól azért, hogy nélkülük hozta meg a döntést Lenhardt ügyében. Ezen a ponton mentségül hozzátette, hogy még saját felesége véleményét sem kérte ki, pedig „ilyenkor vele mindig beszélni szokott". Ez az aprócska elszólás pontosan megmutatta, hogy már 2012-ben is mennyire befolyásolható volt Vona Gábor, ez a karakterjegy az évek múlásával (különösen a Simicska-korszakban) egyre inkább "kibontakozott".

Bizonytalan személyiség ide, bizonytalan személyiség oda, antiszemitizmusban Vona már akkor is első osztályú volt. Ráadásul kiderült, hogy a Jobbik antiszemitizmusa annyira erős volt a kezdetektől, hogy még "zsidószakértője" is volt:

  • Hegedűs Lórántné. A "beszélgetés" egészen pontosan így hangzott: Hegedűs Lórántné: ."... egy levelet, amiben két szakértőt nevezett meg. Az egyik az már nem is tudom, Szávay Pisti volt, aki a külpolitikáért, nem tudom, miért a felelős, én pedig a zsidó ügyekért vagyok felelős. Gyakorlatilag ez volt a lényeg (dadogás). Megtisztelő, nem azért mondom, csak..."
  • (nevetés és hangzavar)
  • Ismeretlen bekiabáló: "Szakértő!"
  • Hegedűs Lórántné: "Szakértőnek nevezett valaki."
  • Vona Gábor: "De Enikő, nem az vagy? Hát most. Azazaz."

Hegedűs Lórántné: Egyik zsidó ajnározza a másikat A múlt héten mandátumát visszaadó politikus ízléstelenségben talán még Vonát is lekörözte, amikor arról beszélt, hogy a Jobbikban "egymást ajnározzák a zsidók". Én azt gondolom, tételezem, hogy Szegedi Csanád és Molnár Balázs igenis, továbbra is nagyon jóban vannak, mint ahogy ezt tették korábban is. Hiszen Molnár Balázs Szegedi Csanád személyét ajnározza, röviden az egyik zsidó a másikat ajnározza (szerk.) - gyalázta párttársait a politikus, aki arról is szót ejtett, hogy "elszabadultak az indulatok a párt levelezőlistáján. "Nem mindannyian vagyunk puszipajtások ebben a frakcióban" - fűzte hozzá.

- origo.hu -

A rovat további hírei: Politika

Az ellenzék bevándorláspárti polgármesterjelöltjei nagy veszélyt jelentenek a településekre

Az ellenzék bevándorláspárti polgármesterjelöltjei nagy veszélyt jelentenek a településekre

2019. szeptember 17. (kedd)

Az ellenzék bevándorláspárti polgármesterjelöltjei nagy veszélyt jelentenek a településekre - jelentette ki a Fidesz-frakció szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kósa: az ellenzéknek az összefogással nem sikerült elérnie célját

Kósa: az ellenzéknek az összefogással nem sikerült elérnie célját

2019. szeptember 17. (kedd)

Az ellenzék által meghirdetett összefogás nem érte el a célját, mert nem teljesült az az elképzelésük, hogy minden olyan helyen, "ahol érdemes", a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje ellen csak egy ellenzék által támogatott jelölt induljon, - jelentette ki Kósa Lajos.

Ellenzéki rémálom volt a jelöltállítás

Ellenzéki rémálom volt a jelöltállítás

2019. szeptember 16. (hétfő)

Az önkormányzati választások jelöltállítási folyamata lezárult, lassan láthatóvá válik, hogy az ellenzéki ultraliberális pártok milyen állapotban futnak neki a következő választási vereségüknek - írja a Magyar Nemzet.

Kósa: a további fejlesztés, szépítés vagy a háborúskodás között kell választani

Kósa: a további fejlesztés, szépítés vagy a háborúskodás között kell választani

2019. szeptember 15. (vasárnap)

A további építkezés, fejlesztés, szépítés melletti kiállás vagy az ellenségeskedés állandósulása az önkormányzati választás tétje - mondta vasárnapi Veszprémben, sajtótájékoztatón a Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke.

Orbán: Magyarország nagyszerű embert delegált az Európai Bizottságba

Orbán: Magyarország nagyszerű embert delegált az Európai Bizottságba

2019. szeptember 13. (péntek)

Trócsányi László személyében Magyarország nagyszerű embert jelölt az Európai Bizottságba – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban. A miniszterelnök a családpolitikáról szót ejtve kijelentette, hogy “a mi kormányunk alatt történt a legtöbb jó dolog a családokkal”, és elmondta, hogy már a második és a harmadik családvédelmi akcióterv részletein gondolkodik.

Kósa Lajos: Elégtelenre vizsgázott az ellenzék jelöltállításból

Kósa Lajos: Elégtelenre vizsgázott az ellenzék jelöltállításból

2019. szeptember 12. (csütörtök)

Elégtelenre vizsgázott az ellenzék jelöltállításból - jelentette ki a Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke. Kósa Lajos elmondta: a jelöltállítással a Fidesz szándéka teljesült, 8 millió ember él olyan településen, ahol kormánypárti jelöltre lehet szavazni - írja a Hír TV online portálja.

Megbukott és politikailag megszűnt a Jobbik Fejér megyében

Megbukott és politikailag megszűnt a Jobbik Fejér megyében

2019. szeptember 11. (szerda)

Dr. Molnár Krisztián, a FIDESZ- KDNP megyei listavezetője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz.