Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Újabb díjnyertes darab van készülőben?

2019. március 20. (szerda) 9:00 - Vass Ádám

Pár hete derült ki, hogy a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók színház koprodukciójában készült Ványa bácsi is jelölt a legjobb előadások közt, máris itt a következő esélyes, a Társak, Sipos Imre rendezésében.

Premierre készül a Bartók színház, de a társulatot még mindig az az elismerés tartja lázban, amit múlt héten érdemeltek ki egy korábbi darabjukkal. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Váci Dunakanyar Színház közös produkciója, ami Csehov Ványa bácsi című színműve alapján készült ugyanis szerepel az idei POSZT versenyprogramjában. Az idei, 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) legjobbjai közt szerepelni pedig óriási dolog. Sipos Imre, a Bartók művészeti vezetője elmondta, a válogatók négyszáz előadást néznek meg és tizennégy kerül ezek közül a versenyprogramba.

- Tehát a Ványa bácsi benne van a Kárpát-medence magyar színházi előadásai közt az első tizennégyben, de mivel hét nagyszínpadi és hét kisszínpadi produkcióra osztják őket, így a nagyszínpadi produkciók közt a legjobb hét között szerepelünk. Ez egy óriási dolog a Bartók színház és a Váci Dunakanyar Színház életében, szinte maga a csoda. Az ilyen típusú előadásokat általában a nagy művészszínházak játsszák, jelen pillanatban mi a versenyprogramban együtt indulunk a Katona József Színházzal, a Nemzeti Színházzal, a Vígszínházzal, és ezek mind nagy múltú budapesti intézmények, ahol évtizedek óta folyik hasonló munka. Itt Dunaújvárosban egy fiatal színház van, Vácott egy még fiatalabb. Az, hogy mi képesek voltunk ebben az évben egy ilyen megmérettetésre eljutni, az számunkra is óriási dolog és azt hiszem a városnak is nagy dolog.

Esély pedig van a folytatásra, méghozzá pont Sipos Imre által, aki pénteken színpadra állítja a legnagyobb hatású svéd drámaíró, August Strindberg Társak című előadását. Bár a darab avittnak tűnhet, mivel közel százhúsz éve íródott, a mondanivalója cseppet sem változott ez alatt az idő alatt, sőt, talán az elmúlt tízezer évben sem. A Társak ugyanis a férfiről és a nőről szól, pontosabban a köztük lévő viszonyról, a kapcsolatokról, a boldog és a nehéz pillanatokról. Sipos Imre elmondta, már a hathetes próbafolyamat előtt kikristályosodott, hogy mit szeretne látni nagy vonalakban a színpadon az előadáson és ettől nem is tért el.

- Természetesen sok dologban szükség van a finomhangolásra, de volt olyan is, ami menet közben változott. Izgalmas volt például az, hogy mit tudunk kezdeni a térrel, milyen mozgásokra van lehetőségünk és milyen díszletre. Ebben az esetben a díszletek elrendezése és formája is része lett annak a kérdésnek, hogy hogyan lehet egy százharminc éves darabból egy mának szóló előadást csinálni. Az biztos, hogy nagyon izgalmas munka volt, minden színész tökéletesen megértette, mi a célunk a darabbal és teljesen együttműködtek, hittek benne.

A Társak című romantikus dráma premierjére pénteken kerül sor a Bartók színház stúdiótermében este hét órakor.

 

A rovat további hírei: Kultúra

Vége az idei DUDIK fesztiválnak

Vége az idei DUDIK fesztiválnak

2019. június 16. (vasárnap)

Ütős nappal ért véget a tizenegyedik DUDIK fesztivál az Alsó Duna-parton. Voltak hullámvölgyek, kicsit talán túl sok volt a múltidézés, de jó kis buli várta idén is a fiatalokat.

A család után a mosoly lesz a középpontban

A család után a mosoly lesz a középpontban

2019. június 15. (szombat)

Hivatalosan is lezárult a Családok évada a Bartók színházban, ezzel egy időben Őze Áron igazgató meghirdette a Mosoly évadát. A díjátadó után este 8 órakor kezdődött az évad utolsó előadása, a Terminál című táncjáték. A liget pedig június 30-án nyit egy családi rendezvénnyel.

Múltidézés, ahogy a csövön kifért

Múltidézés, ahogy a csövön kifért

2019. június 15. (szombat)

A DUDIK harmadik napja egyértelműen az előző évtizedek legnagyobb slágereiről szólt, de a közönség mintha nem vett volna tudomást a pénteki koncepcióról.

Forgó, két szálon

Forgó, két szálon

2019. június 14. (péntek)

Forgó címmel nyílt kiállítás Zsedrovits Enikő munkáiból a Bartók színház aulájában.

Ugrálás, sikítás, tánc és zene

Ugrálás, sikítás, tánc és zene

2019. június 14. (péntek)

Ott folytattuk, ahol első nap abbahagytuk, csak mindenből egy kicsit több volt, szóval még nagyobb tömeg, még jobb hangulat uralkodott a DUDIK második napján. 

Beindult a buligyár

Beindult a buligyár

2019. június 13. (csütörtök)

Lezajlott az első nap a DUDIK fesztiválon és már most látni, milyen hét elé nézünk: dög meleg lesz, de legalább nagyot bulizunk vasárnap hajnalig az Alsó Duna-parton. Kezdjük az elején, a kicsit megújult látvány és dizájn jót tett a fesztiválnak, a sátorszínpad és a nagyszínpad is jobban működik, mint az előző években bármikor. 

Indul a négynapos buli a Duna-parton

Indul a négynapos buli a Duna-parton

2019. június 12. (szerda)

Ma végre elstartol a tizenegyedik DUDIK fesztivál az Alsó Duna-parton, méghozzá a szokásos minőségi felhozatal mellett egy utolsó pillanatos változással is.