Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Újabb díjnyertes darab van készülőben?

2019. március 20. (szerda) 9:00 - Vass Ádám

Pár hete derült ki, hogy a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók színház koprodukciójában készült Ványa bácsi is jelölt a legjobb előadások közt, máris itt a következő esélyes, a Társak, Sipos Imre rendezésében.

Premierre készül a Bartók színház, de a társulatot még mindig az az elismerés tartja lázban, amit múlt héten érdemeltek ki egy korábbi darabjukkal. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Váci Dunakanyar Színház közös produkciója, ami Csehov Ványa bácsi című színműve alapján készült ugyanis szerepel az idei POSZT versenyprogramjában. Az idei, 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) legjobbjai közt szerepelni pedig óriási dolog. Sipos Imre, a Bartók művészeti vezetője elmondta, a válogatók négyszáz előadást néznek meg és tizennégy kerül ezek közül a versenyprogramba.

- Tehát a Ványa bácsi benne van a Kárpát-medence magyar színházi előadásai közt az első tizennégyben, de mivel hét nagyszínpadi és hét kisszínpadi produkcióra osztják őket, így a nagyszínpadi produkciók közt a legjobb hét között szerepelünk. Ez egy óriási dolog a Bartók színház és a Váci Dunakanyar Színház életében, szinte maga a csoda. Az ilyen típusú előadásokat általában a nagy művészszínházak játsszák, jelen pillanatban mi a versenyprogramban együtt indulunk a Katona József Színházzal, a Nemzeti Színházzal, a Vígszínházzal, és ezek mind nagy múltú budapesti intézmények, ahol évtizedek óta folyik hasonló munka. Itt Dunaújvárosban egy fiatal színház van, Vácott egy még fiatalabb. Az, hogy mi képesek voltunk ebben az évben egy ilyen megmérettetésre eljutni, az számunkra is óriási dolog és azt hiszem a városnak is nagy dolog.

Esély pedig van a folytatásra, méghozzá pont Sipos Imre által, aki pénteken színpadra állítja a legnagyobb hatású svéd drámaíró, August Strindberg Társak című előadását. Bár a darab avittnak tűnhet, mivel közel százhúsz éve íródott, a mondanivalója cseppet sem változott ez alatt az idő alatt, sőt, talán az elmúlt tízezer évben sem. A Társak ugyanis a férfiről és a nőről szól, pontosabban a köztük lévő viszonyról, a kapcsolatokról, a boldog és a nehéz pillanatokról. Sipos Imre elmondta, már a hathetes próbafolyamat előtt kikristályosodott, hogy mit szeretne látni nagy vonalakban a színpadon az előadáson és ettől nem is tért el.

- Természetesen sok dologban szükség van a finomhangolásra, de volt olyan is, ami menet közben változott. Izgalmas volt például az, hogy mit tudunk kezdeni a térrel, milyen mozgásokra van lehetőségünk és milyen díszletre. Ebben az esetben a díszletek elrendezése és formája is része lett annak a kérdésnek, hogy hogyan lehet egy százharminc éves darabból egy mának szóló előadást csinálni. Az biztos, hogy nagyon izgalmas munka volt, minden színész tökéletesen megértette, mi a célunk a darabbal és teljesen együttműködtek, hittek benne.

A Társak című romantikus dráma premierjére pénteken kerül sor a Bartók színház stúdiótermében este hét órakor.

 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: Dunaújváros 1997-ben - hangképes időutazás!

DSTV: Dunaújváros 1997-ben - hangképes időutazás!

2020. április 01. (szerda)

Hangképes időutazásra csábítja a lokálpatriótákat a DSTV stábja: egy korabeli riport segítségével szeretett városunk 1997-es képei elevenednek meg. Ne hagyja ki!

Csak előre: "Maradj otthon!" - dalban mondják el

Csak előre: "Maradj otthon!" - dalban mondják el

2020. március 29. (vasárnap)

"Átgyúrtuk életté, Idő komámmal, ez üldögélést" - újragondolta és újrajátszotta régi-szép Kispál-feldolgozását a Csík zenekar. Aktuálisabb, mint valaha: "Maradj otthon!"

Csak előre: DS Mesék (1.) – Megitatják a fűzfát

Csak előre: DS Mesék (1.) – Megitatják a fűzfát

2020. március 28. (szombat)

Beváltották a pár napja tett ígéretet, megérkezett mese a DSTV csapatától: az új sorozat első darabjaként a Megitatják a tűzifát című mesét tolmácsolták – mutatom máris!

Bartók: nem hagyják a várost kultúra nélkül!

Bartók: nem hagyják a várost kultúra nélkül!

2020. március 17. (kedd)

Fantasztikus közösségi kezdeményezéssel rukkolt ki a veszélyhelyzet időszakában a Bartók Kamaraszínház a napokban – itt a "virtuális színház” műsorterve!

Dunaújváros 70: rövidfilmeket és városmarketing-ötleteket vár a könyvtár

Dunaújváros 70: rövidfilmeket és városmarketing-ötleteket vár a könyvtár

2020. március 11. (szerda)

Összesen három várostörténeti vonatkozású pályázatot ír ki Dunaújváros 70 éves évfordulója kapcsán a József Attila Könyvtár – eddig két felhívással rukkolt ki az intézmény!

A múzeumba költözik a Terror Háza

A múzeumba költözik a Terror Háza

2020. március 10. (kedd)

Közös kiállításra várja a vendégeket az Intercisa Múzeum és a Terror Háza Múzeum: a 30 éve szabadon című  tárlat anyaga a rendszerváltás kitüntetett pillanatait mutatja be – szerdától.

MTV CityRocks 2020: várják a jelentkezőket!

MTV CityRocks 2020: várják a jelentkezőket!

2020. március 04. (szerda)

Már lehet jelentkezni az MTV CityRocks 2020 nagy közös dunaújvárosi dübörgésére: kész a tracklist, ennek fényében dönthetnek a régi közreműködők és az új jelentkezők!