Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Újabb díjnyertes darab van készülőben?

2019. március 20. (szerda) 9:00 - Vass Ádám

Pár hete derült ki, hogy a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók színház koprodukciójában készült Ványa bácsi is jelölt a legjobb előadások közt, máris itt a következő esélyes, a Társak, Sipos Imre rendezésében.

Premierre készül a Bartók színház, de a társulatot még mindig az az elismerés tartja lázban, amit múlt héten érdemeltek ki egy korábbi darabjukkal. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Váci Dunakanyar Színház közös produkciója, ami Csehov Ványa bácsi című színműve alapján készült ugyanis szerepel az idei POSZT versenyprogramjában. Az idei, 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) legjobbjai közt szerepelni pedig óriási dolog. Sipos Imre, a Bartók művészeti vezetője elmondta, a válogatók négyszáz előadást néznek meg és tizennégy kerül ezek közül a versenyprogramba.

- Tehát a Ványa bácsi benne van a Kárpát-medence magyar színházi előadásai közt az első tizennégyben, de mivel hét nagyszínpadi és hét kisszínpadi produkcióra osztják őket, így a nagyszínpadi produkciók közt a legjobb hét között szerepelünk. Ez egy óriási dolog a Bartók színház és a Váci Dunakanyar Színház életében, szinte maga a csoda. Az ilyen típusú előadásokat általában a nagy művészszínházak játsszák, jelen pillanatban mi a versenyprogramban együtt indulunk a Katona József Színházzal, a Nemzeti Színházzal, a Vígszínházzal, és ezek mind nagy múltú budapesti intézmények, ahol évtizedek óta folyik hasonló munka. Itt Dunaújvárosban egy fiatal színház van, Vácott egy még fiatalabb. Az, hogy mi képesek voltunk ebben az évben egy ilyen megmérettetésre eljutni, az számunkra is óriási dolog és azt hiszem a városnak is nagy dolog.

Esély pedig van a folytatásra, méghozzá pont Sipos Imre által, aki pénteken színpadra állítja a legnagyobb hatású svéd drámaíró, August Strindberg Társak című előadását. Bár a darab avittnak tűnhet, mivel közel százhúsz éve íródott, a mondanivalója cseppet sem változott ez alatt az idő alatt, sőt, talán az elmúlt tízezer évben sem. A Társak ugyanis a férfiről és a nőről szól, pontosabban a köztük lévő viszonyról, a kapcsolatokról, a boldog és a nehéz pillanatokról. Sipos Imre elmondta, már a hathetes próbafolyamat előtt kikristályosodott, hogy mit szeretne látni nagy vonalakban a színpadon az előadáson és ettől nem is tért el.

- Természetesen sok dologban szükség van a finomhangolásra, de volt olyan is, ami menet közben változott. Izgalmas volt például az, hogy mit tudunk kezdeni a térrel, milyen mozgásokra van lehetőségünk és milyen díszletre. Ebben az esetben a díszletek elrendezése és formája is része lett annak a kérdésnek, hogy hogyan lehet egy százharminc éves darabból egy mának szóló előadást csinálni. Az biztos, hogy nagyon izgalmas munka volt, minden színész tökéletesen megértette, mi a célunk a darabbal és teljesen együttműködtek, hittek benne.

A Társak című romantikus dráma premierjére pénteken kerül sor a Bartók színház stúdiótermében este hét órakor.

 

A rovat további hírei: Kultúra

A Dózsa mozi kettős premierje!

A Dózsa mozi kettős premierje!

2019. április 25. (csütörtök)

Egyrészt azért, mert ekkor debütált új, ideiglenes helyszínén, a Dunaújvárosi Egyetem A épületének S01-es nagyelőadójában.

Ákos is fellép a DUDIK-on

Ákos is fellép a DUDIK-on

2019. április 23. (kedd)

Lassan teljes a fellépők névsora a tizenegyedik DUDIK fesztiválra. Az alsó Duna-partra érkezik többek közt a 30y, Majka, a Halott Pénz és Ákos is.

Húsvéti népszokások

Húsvéti népszokások

2019. április 21. (vasárnap)

A húsvéti szokások a termékenység és a feltámadás szimbólumait hordozzák. A feltámadás keresztény gondolatköre és a népi hagyományok tavaszváró jelentései összefonódnak ezekben.

Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság

Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság

2019. április 21. (vasárnap)

Krisztus feltámadt, és feltámadásával igazolta az emberiség ősi érzését, hogy a látható világon kívül van egy tágabb, átfogóbb valóság - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján.

A húsvét a legnagyobb keresztény ünnep

A húsvét a legnagyobb keresztény ünnep

2019. április 20. (szombat)

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az "ünnepek ünnepe". Nagyszombaton Krisztus kereszthaláláról elmélkednek a keresztények, az esti vigília-szertartással a katolikus templomokban pedig már kezdetét veszi húsvét.

Emberi élet csak Isten erőterében lehetséges

Emberi élet csak Isten erőterében lehetséges

2019. április 19. (péntek)

Nagypéntek csendjében az a legfontosabb, hogy belássuk: emberi élet csak Isten erőterében lehetséges - mondta Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke az M1 aktuális csatornán pénteken.

A rács két oldalán

A rács két oldalán

2019. április 18. (csütörtök)

A Közbiztonsági rendezvénysorozat részeként új kiállítás nyílt az Intercisa Múzeumban, ami folytatva az előző évek hagyományait, ezúttal a büntetésvégrehajtás világát és annak történelmét mutatja meg a látogatóknak.