Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Újabb díjnyertes darab van készülőben?

2019. március 20. (szerda) 9:00 - Vass Ádám

Pár hete derült ki, hogy a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók színház koprodukciójában készült Ványa bácsi is jelölt a legjobb előadások közt, máris itt a következő esélyes, a Társak, Sipos Imre rendezésében.

Premierre készül a Bartók színház, de a társulatot még mindig az az elismerés tartja lázban, amit múlt héten érdemeltek ki egy korábbi darabjukkal. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Váci Dunakanyar Színház közös produkciója, ami Csehov Ványa bácsi című színműve alapján készült ugyanis szerepel az idei POSZT versenyprogramjában. Az idei, 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) legjobbjai közt szerepelni pedig óriási dolog. Sipos Imre, a Bartók művészeti vezetője elmondta, a válogatók négyszáz előadást néznek meg és tizennégy kerül ezek közül a versenyprogramba.

- Tehát a Ványa bácsi benne van a Kárpát-medence magyar színházi előadásai közt az első tizennégyben, de mivel hét nagyszínpadi és hét kisszínpadi produkcióra osztják őket, így a nagyszínpadi produkciók közt a legjobb hét között szerepelünk. Ez egy óriási dolog a Bartók színház és a Váci Dunakanyar Színház életében, szinte maga a csoda. Az ilyen típusú előadásokat általában a nagy művészszínházak játsszák, jelen pillanatban mi a versenyprogramban együtt indulunk a Katona József Színházzal, a Nemzeti Színházzal, a Vígszínházzal, és ezek mind nagy múltú budapesti intézmények, ahol évtizedek óta folyik hasonló munka. Itt Dunaújvárosban egy fiatal színház van, Vácott egy még fiatalabb. Az, hogy mi képesek voltunk ebben az évben egy ilyen megmérettetésre eljutni, az számunkra is óriási dolog és azt hiszem a városnak is nagy dolog.

Esély pedig van a folytatásra, méghozzá pont Sipos Imre által, aki pénteken színpadra állítja a legnagyobb hatású svéd drámaíró, August Strindberg Társak című előadását. Bár a darab avittnak tűnhet, mivel közel százhúsz éve íródott, a mondanivalója cseppet sem változott ez alatt az idő alatt, sőt, talán az elmúlt tízezer évben sem. A Társak ugyanis a férfiről és a nőről szól, pontosabban a köztük lévő viszonyról, a kapcsolatokról, a boldog és a nehéz pillanatokról. Sipos Imre elmondta, már a hathetes próbafolyamat előtt kikristályosodott, hogy mit szeretne látni nagy vonalakban a színpadon az előadáson és ettől nem is tért el.

- Természetesen sok dologban szükség van a finomhangolásra, de volt olyan is, ami menet közben változott. Izgalmas volt például az, hogy mit tudunk kezdeni a térrel, milyen mozgásokra van lehetőségünk és milyen díszletre. Ebben az esetben a díszletek elrendezése és formája is része lett annak a kérdésnek, hogy hogyan lehet egy százharminc éves darabból egy mának szóló előadást csinálni. Az biztos, hogy nagyon izgalmas munka volt, minden színész tökéletesen megértette, mi a célunk a darabbal és teljesen együttműködtek, hittek benne.

A Társak című romantikus dráma premierjére pénteken kerül sor a Bartók színház stúdiótermében este hét órakor.

 

A rovat további hírei: Kultúra

Pillangós batár

Pillangós batár

2019. október 18. (péntek)

Játékos mesevetélkedőt hirdetett a Munkásművelődési Központ és a Csupa Csoda Birodalom Népmese Pont szerdán az általános iskolák 3–4. osztályos tanulói számára.

Egész héten drámáznak

Egész héten drámáznak

2019. október 17. (csütörtök)

Újabb témahét zajlik a Széchenyi Gimnáziumban és ezúttal a drámáé a főszerep. Pontosabban a diákoké, akik különböző színdarabokban játsszák el Shakespeare műveinek hőseit.

A város csillaga - Klip premier

A város csillaga - Klip premier

2019. október 10. (csütörtök)

Helló Dunaújváros! Megérkezett a város dala! (klip premier)!

Jön A város csillaga

Jön A város csillaga

2019. október 08. (kedd)

A város csillaga címmel jelenik meg a napokban az a dal, amelyet Dunaújvárosról írtak. Pajor Tamás és Szabó Zé közös szerzeményét Kollányi Zsuzsi énekli. Csütörtökön fél 5-kor a főtéren élőben is előadja a dalt.

Selyemúton a magyar cimbalom

Selyemúton a magyar cimbalom

2019. október 06. (vasárnap)

A Magyar-Koreai Társaság szervezésében különleges gálaműsor vette kezdetét szombat este a Bartók Kamaraszínház színpadán, ahol fellépett a Soo Jae Cheon JeongEup Zenekar.

Emlékezni és emlékeztetni

Emlékezni és emlékeztetni

2019. október 06. (vasárnap)

Cserna Gábor polgármester gyásznapi gondolatait tolmácsoljuk Olvasóinknak.

Országos könyvtári napok Dunaújvárosban is

Országos könyvtári napok Dunaújvárosban is

2019. szeptember 27. (péntek)

„Könyvtárak az emberért- felelősség a Földért”- ez a szlogenje az idén is megrendezett Országos Könyvtári Napoknak, amelyhez a József Attila Könyvtár is csatlakozott. A szeptember 30. és október 6. között megrendezett eseménysorozaton többek között például előadásokkal, kiállításokkal és ingyenes beiratkozással várják az érdeklődőket.