Dunaújváros Hetilap

Foglalkoztatási fórum

2019. április 25. (csütörtök) 18:02 - Molnár Emese

Átalakulás előtt áll a szakképzési rendszer, és az ehhez kapcsolódó szakmai anyagot is bemutatták a témában érintetteknek a Dunaújvárosi Járási Foglalkoztatási Fórum szerdai ülésén.

Önkormányzatunk és a Fejér Megyei Kormányhivatal még 2016-ban kezdte meg a "DUNA-MUNKA-TOP Helyi foglalkoztatási együttműködések Dunaújvárosban és járási területén" elnevezésű projekt megvalósítását.

Ennek részeként alakult meg a térség önkormányzatait, foglalkoztatóit, oktatási intézményeit, civil szervezeteit tömörítő Dunaújvárosi Járási Foglalkoztatási Paktum, amely most egy újabb szakmai napot tartott a kamara székházában. Elsőként Vass Zoltán, a Ferrobeton Zrt. vezérigazgatója, a Paktum elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója beszélt a szakképzés irányvonalairól.

Mint mondta, nagy változás előtt áll a szakképzési rendszer, amelyet a kormány a minisztériummal közösen szeretne továbbfejleszteni. Ennek érdekében az ipari stratégia oktatási részéhez kapcsolódóan elkészült egy szakképzési stratégia, ezt mutatták be a témában érintetteknek. Nem titkolt céljuk - figyelembe véve a munkaerőpiacon jelentkező munkaerőhiányt, a jól képzett munkaerő hiányát -, hogy minél többen fedezzék fel azt a gyakorlati tudást, amellyel a szakképzés irányába terelhetik a fiatalokat.

Az előadók között volt dr. Domboróczky Zoltán főiskolai docens, aki egy kutatást mutatott be. Ez egy olyan összegző tanulmány, amely a projekt több, a városfejlesztést, gazdaság élénkítést, szakképzést, munkáltatást, infrastruktúrát érintő kutatás eredményeit, statisztikáját felhasználva mutatja be a térség helyzetét, és fogalmaz meg fejlesztési irányokat a munkaerő helyben tartása érdekében. A javaslatok között van például az is, hogy nagyobb együttműködést kellene létrehozni a munka világának szereplői és a szakképző intézmények között.

Az elmúlt három esztendőben növekedett a foglalkoztatási szint térségünkben, ezzel együtt pedig csökkent az álláskeresők száma mind országos, mind megyei és helyi szinten is - ezen adatokat, eredményeket már Majorné Angyal Erzsébet, a Dunaújvárosi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője ismertette a fórum résztvevőivel.

A szakmai nap zárásaként Kiss Ágnes, a projekt partnerségi koordinátora éves beszámolóban összegezte a Foglalkoztatási fórum és Paktum, annak Irányító Csoportjának előző évi munkáját, és vázolta a Paktumiroda idei munkatervét.

A rovat további hírei: Közélet

Nyárias idő, finom illatok - Ilyen volt az idei Parázs Varázs

Nyárias idő, finom illatok - Ilyen volt az idei Parázs Varázs

2019. május 26. (vasárnap)

Lezajlott a dunaújvárosiak kedvenc programja, a Parázs Varázs. A szombati össznépi sütögetésre ismét több ezren érkeztek és összesen 320 asztalon készültek a finomságok.

Rendkívüli nyitvatartás

Rendkívüli nyitvatartás

2019. május 26. (vasárnap)

Tekintettel az európai parlamenti (EP-) választásra, rendkívüli nyitvatartás van ma a kormányablakokban, okmányirodákban.

Minden, amit a Családi Hétvégéről tudni kell

Minden, amit a Családi Hétvégéről tudni kell

2019. május 26. (vasárnap)

Itt a legnagyobb és a legjobban várt városi nagyrendezvény, a Családi Hétvége. Csokorba szedtük a legfontosabb információkat. Programok, koncertek, időrend, hasznos tudnivalók egy helyen. Mindenki érezze jól magát, mutatjuk a táncrendet és az "étlapot".

Dolgoznak a melegvíz szolgáltatás helyreállításán

Dolgoznak a melegvíz szolgáltatás helyreállításán

2019. május 25. (szombat)

A DVCSH tájékoztatása szerint szinte az egész város területén akadozik a melegvíz szolgáltatás csőtörés miatt. A cég szakemberei nagy erőkkel dolgoznak a hiba elhárításán, várhatóan délutánra újra lesz melegvíz a háztartásokban.

Beindult a Családi Hétvége

Beindult a Családi Hétvége

2019. május 25. (szombat)

Négy nagykoncerttel startolt el a 2019-es Családi Hétvége az Alsó Duna-parton. Az időjárás kegyes volt a látogatókkal, a legnagyobb buli pedig a Follow the Flow koncertjén volt, a legjobb muzsikát pedig a Zorall tolta.

Kilencvenévesen is jó kedélyű

Kilencvenévesen is jó kedélyű

2019. május 24. (péntek)

Pető János világéletében kedves természetéről volt híres, főleg a Barátság városrészben, ahol éveken át dolgozott az ABC-ben, ez pedig kilencven éves korában sem változott meg.

D+ Híradó - Konferencia és sportnap

D+ Híradó - Konferencia és sportnap

2019. május 24. (péntek)

Vasárnap választás, konferencia a városházán, sportnap az ovisoknak - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.