Dunaújváros Hetilap

Foglalkoztatási fórum

2019. április 25. (csütörtök) 18:02 - Molnár Emese

Átalakulás előtt áll a szakképzési rendszer, és az ehhez kapcsolódó szakmai anyagot is bemutatták a témában érintetteknek a Dunaújvárosi Járási Foglalkoztatási Fórum szerdai ülésén.

Önkormányzatunk és a Fejér Megyei Kormányhivatal még 2016-ban kezdte meg a "DUNA-MUNKA-TOP Helyi foglalkoztatási együttműködések Dunaújvárosban és járási területén" elnevezésű projekt megvalósítását.

Ennek részeként alakult meg a térség önkormányzatait, foglalkoztatóit, oktatási intézményeit, civil szervezeteit tömörítő Dunaújvárosi Járási Foglalkoztatási Paktum, amely most egy újabb szakmai napot tartott a kamara székházában. Elsőként Vass Zoltán, a Ferrobeton Zrt. vezérigazgatója, a Paktum elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója beszélt a szakképzés irányvonalairól.

Mint mondta, nagy változás előtt áll a szakképzési rendszer, amelyet a kormány a minisztériummal közösen szeretne továbbfejleszteni. Ennek érdekében az ipari stratégia oktatási részéhez kapcsolódóan elkészült egy szakképzési stratégia, ezt mutatták be a témában érintetteknek. Nem titkolt céljuk - figyelembe véve a munkaerőpiacon jelentkező munkaerőhiányt, a jól képzett munkaerő hiányát -, hogy minél többen fedezzék fel azt a gyakorlati tudást, amellyel a szakképzés irányába terelhetik a fiatalokat.

Az előadók között volt dr. Domboróczky Zoltán főiskolai docens, aki egy kutatást mutatott be. Ez egy olyan összegző tanulmány, amely a projekt több, a városfejlesztést, gazdaság élénkítést, szakképzést, munkáltatást, infrastruktúrát érintő kutatás eredményeit, statisztikáját felhasználva mutatja be a térség helyzetét, és fogalmaz meg fejlesztési irányokat a munkaerő helyben tartása érdekében. A javaslatok között van például az is, hogy nagyobb együttműködést kellene létrehozni a munka világának szereplői és a szakképző intézmények között.

Az elmúlt három esztendőben növekedett a foglalkoztatási szint térségünkben, ezzel együtt pedig csökkent az álláskeresők száma mind országos, mind megyei és helyi szinten is - ezen adatokat, eredményeket már Majorné Angyal Erzsébet, a Dunaújvárosi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője ismertette a fórum résztvevőivel.

A szakmai nap zárásaként Kiss Ágnes, a projekt partnerségi koordinátora éves beszámolóban összegezte a Foglalkoztatási fórum és Paktum, annak Irányító Csoportjának előző évi munkáját, és vázolta a Paktumiroda idei munkatervét.

A rovat további hírei: Közélet

Áramszünet lesz!

Áramszünet lesz!

2019. augusztus 17. (szombat)

Az E.ON folyamatos korszerűsítést hajt végre a városi hálózaton, melynek biztonságos elvégzése érdekében elengedhetetlen a vezetékek időszakos feszültségmentesítése. Ezért augusztus 28-án  8:30-tól várhatóan 15:30-ig áramszünet lesz az alábbi területeken.

Folytatódnak a járdafelújítások

Folytatódnak a járdafelújítások

2019. augusztus 17. (szombat)

Az elmúlt öt év munkája és az elmúlt három év tervezése után több száz méter járda újult meg a 6-os körzetben, az Építők útján.

Gyászjelentés

Gyászjelentés

2019. augusztus 16. (péntek)

Megrendült szívvel tudatjuk, hogy Pethő Vilmosné, született Pfeffer Ilona, 83 esztendős korában elhunyt. Örök nyugalomra 2019. augusztus 23-án,14.30-kor helyezik a dunaújvárosi temetőben.

Jó kezekben vagyunk

Jó kezekben vagyunk

2019. augusztus 16. (péntek)

A dunaújvárosiak élete a kórház és a mentőállomás szempontjából is jó kezekben van, hangsúlyozta Cserna Gábor polgármester, aki csütörtökön találkozott Kiss Miklós állomásvezető mentőtiszttel.

D+ Híradó - Vasmű klub, Vasmű út

D+ Híradó - Vasmű klub, Vasmű út

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Vasmű klub és térfigyelő kamera, jó ütemben halad a Vasmű út felújítása - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Jó ütemben halad a Vasmű út felújítása

Jó ütemben halad a Vasmű út felújítása

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Cserna Gábor polgármester a Vasmű út felújításával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a helyszínen, csütörtökön.

Légy szíves!

Légy szíves!

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Kikerült a Petőfi iskola mellé az a hatalmas, szív alakú gyűjtőpont, ahová az adománynak szánt kupakokat várják. A gyűjtő Lassingleitner Fruzsina képviselőnek köszönhetően került ki, mint mondta, a városban több helyen várható még ehhez hasonló.