Dunaújváros Hetilap

Gyurcsány Ferenc európai háborúval fenyegetőzik

doszerk - 2019. április 15. 8:10

Egy újabb háború lehetőségét emlegette Gyurcsány Ferenc abban az esetben, ha az Európai Egyesült Államok helyett a nemzetek Európája hívei erősödnek meg. A DK EP-kampánynyitóján az is elhangzott, hogy olyan Euró­páról álmodnak, ahol mindenki jólétben él és amelyik Orbán Viktortól is meg tud védeni - írja a Magyar Nemzet.

A Demokratikus Koalíció egységes és kiszámítható párt, amely a megalakulása óta egyetlen jelentős politikai fordulatot sem tett, és nem cikcakkokban próbálta megközelíteni a jövőt – így különböztette meg magukat a többi ellenzéki párttól Gyurcsány Ferenc a DK EP-kampánynyitóján. A volt miniszterelnök a Budapest Kongresszusi Központban hívei előtt hangoztatta, hogy soha, egyetlen percig nem alkudtak meg a Fidesszel, sem politikai, sem üzleti ügyben. „Nem kell taktikázni, nyugodtan lehet nemet nyomni az igazságtalan családvédelmi akciótervre, nem kell tartózkodni” – szúrt oda ellenzéki riválisainak.

Gyurcsány leszögezte, hogy a DK az Európai Egyesült Államokban hisz, ami által a közös sikerek aktív partnerei és nyertesei leszünk, ellenben ha a nemzetek Európája hívei erősödnek meg, és a történelmi bitangok tovább feszítik a húrt, az egy újabb európai háborúhoz vezethet. Szerinte ha a demokrácia nem képes jobb, nyugodtabb és kiszámíthatóbb életet biztosítani, akkor a többség elfordul tőle és jönnek a történelem farkasai, a történelem gazemberei, mint Orbán Viktor, Marine Le Pen és Matteo Salvini, akik megtanítanak félni és gyűlölni. A DK elnöke az előttük álló kampányról úgy fogalmazott: meg kell próbálniuk a lehetetlent, mivel egy erkölcstelen monstrummal, nehéz fegyverzettel felszerelkezett hatalommal állnak szemben, de előbb-utóbb célhoz fognak érni.

Gyurcsányéhoz hasonló ováció fogadta feleségét, aki – szavai szerint – olyan Európáról álmodik, ahol mindenki jólétben él, ahol nincsenek másodrendű állampolgárok, amely képes megvédeni a polgárait a külső veszélyektől, de attól is, ha a saját kormányuk diktatúrát épít, mert Európa minket Orbán Viktortól is meg tud védeni. – Ezt az álmot az Európai Egyesült Államok tudja megvalósítani – jelentette ki a DK EP-listavezetője.

Megismételte, hogy be kell vezetni az európai minimálnyugdíjat, az európai minimálbért, az európai családi pótlékot és a mindenkinek járó európai minimumellátást. Ezeket a járandóságokat pedig a multinacionális cégekre kivetett adókból lehetne finanszírozni. A listavezető szerint Orbán Viktor megtéveszti az embereket, amikor amellett érvel, hogy az ország egyedül is erős lehet.

– Egyedül fogjuk megállítani a multicégeket? Orbán egyedül fogja megoldani a technológiai forradalom kérdéseit? A nemzetközi terrorizmust, a népvándorlás problémáit? Hogyan? – tette fel a kérdést, majd meg is válaszolta: sehogy. Szerinte ha Orbán Viktor politikája érvényesül, akkor a magyaroknak nem lesz beleszólásuk abba, milyen legyen az új világ, csak „a kispadon fogunk ücsörögni és pislogunk”. – Nem a bezárkózó ország az erős és szuverén, hanem az, amelyik részesévé tud válni egy erős Európának. Ha ennek az akadálya Orbán Viktor, akkor ezt az akadályt távolítsuk el – jelentette ki.

Felszólalt a trágár beszédéről elhíresült diáklány, Nagy Blanka is, aki arra kérte a hallgatóságot, minden esetben álljanak fel és mondják el, ha igazságtalanság éri őket. Beszédet nem mondott, de vastapssal ünnepelték a mintegy hatmilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csabát, akit Gyurcsány úgy méltatott, hogy „ez a fiú egy dolgot biztosan megmutatott a börtön árnyékában: hogy lehet tisztességesen viselkedni, lehet ellenállni, a szabadságot is kockáztatni”.

- magyarnemzet.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.