Dunaújváros Hetilap

Gyurcsányné nemzetállam-ellenes tervével ért egyet a Jobbik EP-listavezetője

doszerk - 2019. április 3. 8:14

Egy nap eltéréssel teljesen más európai koncepciót vázolt a Jobbik EP-listájának első helyén lévő Gyöngyösi Márton és a második helyén szereplő Balczó Zoltán. Úgy tűnik, ismét zűrzavar van a Jobbikban. Sőt, lehet, hogy nem is akármekkora a zűrzavar. Gyöngyösi Márton, a Balczó Zoltánhoz hasonlóan antiszemitizmusával lebukott Jobbik-vezető lényegét tekintve Gyurcsányné nemzetállam-ellenes koncepciójával ért egyet - írja az Origo.

Alig több, mint másfél hónap múlva európai parlamenti választás lesz, így nem tűnik lehetetlennek az elképzelés, miszerint a pártok ekkorra már egy kiforrott programot kínálnak választóiknak, vagy legalábbis valamiféle konzekvens tervet vázolnak. Normális helyzetben ez valóban alap lenne, csakhogy ismét megmutatta magát a Jobbik.

Mit is akarunk?

A májusi, Európa sorsának szempontjából sorsdöntő választáson meglehetősen nagy a tét, hiszen egymásnak feszülnek a migrációt ellenző, és az azt támogató erők. Ez leegyszerűsítve a következőt jelenti: egyes politikai csoportosulások szeretnék megőrizni a kontinens keresztény identitását, és ezzel összefüggésben a nemzetállamok megtartó erejében hisznek, míg mások egy egyesült, európai maszlag kialakítását szeretnék elérni, Európa hagyományainak figyelmen kívül hagyásával. A Jobbiknak ebben a nem túl bonyolult kérdésben kellene állást foglalnia, mégis melyik táborhoz tartozik. Ez a jelek szerint nem igazán megy Sneider Tamáséknak, hiszen még ebben a kérdésben sem képesek ugyanazt mondani listavezető politikusaik.

Múlt héten, egész pontosan március 28-án Balczó Zoltán, a párt EP-listájának második helyezettje Veszprémbe látogatott, ahol csekély érdeklődés mellett utcafórumot tartott. A politikus kérdésre válaszolva meghatározta, mi a "fő kérdés" a választáson: "Európa egy államok feletti szuperállam irányába, vagy egy tagállami szuverenitást megtartó modell felé halad." Majd leszögezte, pártja a Nemzetek Európája koncepciót támogatja, az Európai Egyesült Államok elképzelésével szemben. 

Egy nap sem telt el, és a párt európai listavezetője teljesen mást mondott, mint párttársa. Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik elnökhelyettesével, frakcióvezetőjével készített interjút az Alfahír, amelyben a politikus kitért a dilemmára. "A Jobbik határozott álláspontja az, hogy a föderalizmus egy olyan sokszínű és összetett kontinensen, mint Európa, alkalmatlan, kivitelezhetetlen és kontraproduktív konstrukció. Ahogyan a „Nemzetek Európája" koncepción alapuló De Gaulle-i eszme is." A meghökkent riporter felhozta, hogy korábban a Nemzetek Európája modell mellett foglalt állást a Jobbik, amire Gyöngyösi úgy válaszolt, hogy azóta a világ globalizálttá vált. "Igen, de be kellett látnunk, a világ annyira nyitottá és globalizálttá vált, hogy a szűk értelemben vett szuverenitás védelmére épülő „Nemzetek Európája" koncepciótól is el kell mozdulni valamilyen irányba" - fogalmazott.

Nehéz eldönteni, hogy Balczó maradt le valamiről, vagy Gyöngyösi hamarabb kapott észbe, hogy most már Gyurcsányné koncepciójához kell alkalmazkodni, az viszont biztos, hogy 2014-ben a Jobbik európai programjának még Nemzetek Európája volt a címe. Nem mindenben gondolkodnak ilyen szerteágazóan: mindkét politikusra jellemző a zsidóellenesség, a magyar közélet legantiszemitább politikusai közé tartoznak. Gyöngyösi ez irányú tevékenységét nem kell bemutatni, Balczóról épp a minap hoztunk nyilvánosságra egy felvételt, amelyen azzal büszkélkedett, hogy benne volt az antiszemita évkönyvben. 

- origo.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.