Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Kiállításokon a felkelő nap országa

2019. április 17. (szerda) 7:47 - Vass Ádám

Elkezdődtek a Japán Napok a Móricz iskolában, de több más helyi intézmény is különleges távol-keleti programokkal várja az érdeklődőket a napokban.

Több helyszínen is Japán Napokat tartanak Dunaújvárosban. A Móricz iskolában kedden délután nyílt kiállítás a felső zsibongóban a tanulók origami alkotásaiból, az alsó aulában pedig a gyerekek rajzaiból és festményeiből. A megnyitón az 5.a osztály tagjai adtak elő japán dalokat, majd a Magyar-Japán Baráti Társaság országos elnöke, dr. Vihar Judit mondott köszöntőt. Mint mondta, már nem először jár a városban és a Móricz iskolában, hiszen korábban is nyílt hasonló szép kiállítás. Most azonban egy fontos évfordulót is ünnepelhetünk, hiszen éppen százötven éve történt, hogy Japán kinyitotta határait és felvette a kapcsolatot más országokkal is, köztük Magyarországgal, pontosabban az akkori Osztrák–Magyar Monarchiával. Emellett pedig még egy fontos esemény zajlik éppen a távol-keleti országban, mivel Akihito császár átadja uralkodói címét fiának, Naruhito hercegnek, aki május 1-én veszi át a hatalmat.

Az aulákban található kiállítások mellett haiku írás, japán nyelvlecke, origami és japán népmesék várják a gyerekeket a suliban. De nem csak itt, hanem máshol is készülnek programokkal az érdeklődőknek. A Munkásművelődési Központban egy izgalmas tárlat nyílt kedden délután, méghozzá a Japán Baba Kiállítás a CsupaCsoda Birodalom Népmesepontban, ami április 28-ig tekinthető meg, míg a Sándor Frigyes Zeneiskolában koncerttel ünnepelnek majd.

A rovat további hírei: Kultúra

Szabadságszerető nemzet vagyunk és az érdekeinkért keményen kiállunk

Szabadságszerető nemzet vagyunk és az érdekeinkért keményen kiállunk

2019. augusztus 21. (szerda)

Már délelőtt megkezdődtek a színpadi programok az idei Augusztálison a Szalki-szigeten. Délután ünnepi beszédet mondott Cserna Gábor polgármester, majd az új kenyér megáldása és a kenyérszegés következett.

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

2019. augusztus 20. (kedd)

Az önkormányzat megbízásából, a Tourinform Iroda szervezésében idén is színes programokra készülhetnek az érdeklődők Szent István napjára. 

Munkában a Bartók társulata

Munkában a Bartók társulata

2019. augusztus 19. (hétfő)

Talán ez lesz az első alkalom, hogy egy trilógiazáró előadást láthatunk a Bartókban, hiszen már készül a korábbi évek nagysikerű gyermekelőadásának harmadik fejezete, a Makrokozmosz.

Nagyboldogasszony ünnepe

Nagyboldogasszony ünnepe

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária mennybevételét.

Húsz éve volt a napfogyatkozás

Húsz éve volt a napfogyatkozás

2019. augusztus 12. (hétfő)

A Kortárs Művészeti Intézetben látható Fekete fény című kiállításához kapcsolódóan tárlatvezetéssel egybekötött vetítéssorozatot rendeztek vasárnap délután, a teljes napfogyatkozás húsz éves évfordulóján.

Mester és tanítványai a templomban

Mester és tanítványai a templomban

2019. augusztus 05. (hétfő)

Kosztolányi György festőművész kulcsi alkotókörének tagjai állították ki műveket vasárnap délután az evangélikus templomban.

Püspöki áldással

Püspöki áldással

2019. július 31. (szerda)

Hetedik alkalommal emlékeztek meg az orvos-gyógyító vértanú Szent Panteleimonról egy zarándoklat keretében.