Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Kiállításokon a felkelő nap országa

2019. április 17. (szerda) 7:47 - Vass Ádám

Elkezdődtek a Japán Napok a Móricz iskolában, de több más helyi intézmény is különleges távol-keleti programokkal várja az érdeklődőket a napokban.

Több helyszínen is Japán Napokat tartanak Dunaújvárosban. A Móricz iskolában kedden délután nyílt kiállítás a felső zsibongóban a tanulók origami alkotásaiból, az alsó aulában pedig a gyerekek rajzaiból és festményeiből. A megnyitón az 5.a osztály tagjai adtak elő japán dalokat, majd a Magyar-Japán Baráti Társaság országos elnöke, dr. Vihar Judit mondott köszöntőt. Mint mondta, már nem először jár a városban és a Móricz iskolában, hiszen korábban is nyílt hasonló szép kiállítás. Most azonban egy fontos évfordulót is ünnepelhetünk, hiszen éppen százötven éve történt, hogy Japán kinyitotta határait és felvette a kapcsolatot más országokkal is, köztük Magyarországgal, pontosabban az akkori Osztrák–Magyar Monarchiával. Emellett pedig még egy fontos esemény zajlik éppen a távol-keleti országban, mivel Akihito császár átadja uralkodói címét fiának, Naruhito hercegnek, aki május 1-én veszi át a hatalmat.

Az aulákban található kiállítások mellett haiku írás, japán nyelvlecke, origami és japán népmesék várják a gyerekeket a suliban. De nem csak itt, hanem máshol is készülnek programokkal az érdeklődőknek. A Munkásművelődési Központban egy izgalmas tárlat nyílt kedden délután, méghozzá a Japán Baba Kiállítás a CsupaCsoda Birodalom Népmesepontban, ami április 28-ig tekinthető meg, míg a Sándor Frigyes Zeneiskolában koncerttel ünnepelnek majd.

A rovat további hírei: Kultúra

Vendetta a Bartókban

Vendetta a Bartókban

2019. május 22. (szerda)

Marton Mária író történetét állítják színpadra a Bartók színházba, Dávid Zsuzsa rendezésében. A Vendetta elsősorban a felnőtt közönségnek szól, hiszen mély lelki vívódásokat bemutató, szociális kérdésekkel foglalkozó drámáról van szó.

Közönségtalálkozót tartottak a Bartókban

Közönségtalálkozót tartottak a Bartókban

2019. május 22. (szerda)

A Twist Olivér szereplői és alkotói várták a nézőket a keddi eladás után egy kis beszélgetésre, ahol elárultak pár kulisszatitkot és felelevenítették a próbafolyamat legszebb perceit.

Alíz Csodaországban - Újabb siker a Bartókban

Alíz Csodaországban - Újabb siker a Bartókban

2019. május 17. (péntek)

A Bartók színház új táncjátékát a csapat egyik tagja, Dunaveczki Éva állította színpadra. Ez élete első rendezése, úgyhogy izgul is nagyon. Pedig nem volt miért, hiszen ezen a premieren is telt ház volt és óriási sikert aratott a darab.

Kiállítás a zeneiskolában

Kiállítás a zeneiskolában

2019. május 17. (péntek)

Újabb kiállítás nyílt a Sándor Frigyes Zeneiskola folyosógalériájában. Ezúttal Kosztolányi György festőművész tanítványai mutatták be alkotásaikat.

Hangulatos táncjáték a Bartókban

Hangulatos táncjáték a Bartókban

2019. május 16. (csütörtök)

Egy mesejátékkal készültek a Bartók színház táncosai, május 17-én mutatják be az Alíz Csodaországban című darabot.

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

2019. május 16. (csütörtök)

Egy 2017-es kormányhatározatnak köszönhetően Dunaújvárosban is megrendezésre kerül a Szent Korona Nap, méghozzá június elsején, az evangélikus templomban.

Sajátos firkák

Sajátos firkák

2019. május 15. (szerda)

Baráthné Markovics Zsuzsanna első önálló kiállítása nyílt meg az MMK folyosógalériában. Sajátos firkák című tárlatán ceruzával és szénnel készült alkotásai tekinthetők meg.