Dunaújváros Hetilap

Összefogás a migráció ellen

doszerk - 2019. április 4. 11:27

A humanitárius segítségnyújtás mellett a gazdasági és diplomáciai kapcsolatok erősítésével segítené a magyar kormány Afrika szubszaharai régióját. A Hungary Helps programot már kiterjesztették egyes afrikai országokra, a mostani tervek kiegészíthetik ezeket a törekvéseket.

A kormány szubszaharai térséggel kapcsolatos külgazdasági és külpolitikájának alapvetése, hogy az onnan érkező migrációt az egyes országok gazdaságának fejlesztésével, munkahelyek teremtésével, a megélhetés helyben történő biztosításával lehet hatékonyan kezelni. Ezért egyetért azzal, hogy új alapokra szükséges helyezni Magyarország külpolitikai és külgazdasági jelenlétét az afrikai kontinensen – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent, az Afrika-stratégiáról szóló határozatból. A kabinet feladatokat szabott a külgazdasági és külügyminiszter számára, ezeket is részletezi a dokumentum.

Megvizsgálják például, hogy az érintett régióba exportáló magyar cégek előtt milyen adminisztratív akadályok állnak, milyen technikai problémákkal szembesülnek tevékenységük során, majd ezek megoldásáról kormányközi egyeztetéseket kezdeményeznek. Áttekintik az Afrikába irányuló exporthoz kapcsolódó forgalomba hozatali eljárások jogszabályi környezetét, a hatósági gyakorlatot, és amennyiben szükséges, sor kerülhet az egyszerűsítésekre. Évente terveket készít a tárca ezentúl a kormány számára Magyarországnak  a szubszaharai Afrikában megvalósítandó nemzetközi fejlesztési, így különösen a vízgazdálkodás, az infrastruktúra-fejlesztés, a biztonság, illetve a kiberbiztonság, továbbá a mezőgazdaság, az egészségügy és az orvostechnológia ágazataiban megvalósítandó projektjeire. Külön program is indul majd a magyar vállalkozások régiós befektetésének támogatására, a tervek szerint már az idén nyáron, őszre pedig az Innovációs és Technológiai Minisztériumának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közreműködésével felmérik azokat a szakképzési, felnőttképzési és felsőoktatási kapacitásokat, amelyek vállalati együttműködésben a szubszaharai régió felé felajánlhatók. Mivel valamennyi szegmens esetében ütemterv és költségfelmérés is lesz, feltételezhető, hogy a kormány jelentős támogatást is tervez az Afrika-stratégia végrehajtására. A jövő évi költségvetés készítése során is felmerülhet ez a kérdés.

A határozat szerint ugyancsak célkitűzés, hogy a Stipendium Hungaricum programban részt vevő hallgatók megismerjék a tanulmányaik szempontjából releváns hazai vállalatokat, erre külön forrásokat szán az állam, akárcsak a békefenntartói jelenlétre és a diplomáciai kapcsolatok erősítésére. A külügyi tárca – más minisztériumokkal közösen – még az idén megvizsgálja a térségbeli szakdiplomata- és diplomatahálózat bővítésének, különösen egy elefántcsontparti külgazdasági attasé álláshely létesítésének lehetőségét. A stratégia és Magyarország afrikai tevékenységének népszerűsítése érdekében kétévente Budapest Afrika Fórumot tartanak majd, és tanácsadói csoport is alakul.

A kormány a bevándorlással szemben a helyben segítés politikáját hirdette meg, ezért hozta létre a Hungary Helps programot, részben az üldözött keresztények támogatásáért. Az alapvetően a közel-keleti válságrégiókban aktív kezdeményezést már kiterjesztették egyes afrikai országokra, a mostani, alapvetően gazdaságfejlesztési tervek kiegészíthetik ezeket a törekvéseket.

- magyarhirlap.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.