Dunaújváros Hetilap

A babaváró támogatás iránt érdeklődnek a legtöbben

2019. május 14. (kedd) 11:55 - doszerk

A családvédelmi akcióterv részleteiről egyre többen érdeklődnek a 1818-as telefonszámon. Ezen a számon érhető el a kormányzati ügyfélvonal. A leggyakoribb kérdés, hogy csak az első házasságban élők igényelhetik-e a babaváró támogatást. Sokan érdeklődnek aziránt is, hogy a CSOK igénybevételénél számít-e a külföldi biztosított jogviszony.

A telefonálók természetesen főként a saját élethelyzetükkel kapcsolatos kérdéseiket teszik fel, azt tudakolják, hogy teljesülnek-e az esetükben az egyes intézkedések feltételei, illetve milyen kritériumoknak kell a jövőben megfelelniük.

Sokan a babaváró támogatással és a nagycsaládosok autóvásárlási programjával kapcsolatban kívánnak informálódni. Sokan érdeklődnek még a Családi otthonteremtési kedvezmény bővítése, illetve a Jelzáloghitel-tartozás csökkentésének feltételei iránt is. Emellett számos megkeresés érkezett a Nagyszülői GYED-del kapcsolatban.

A babaváró támogatásnál fontos tudni, hogy ha a házaspárnak még nincs gyermeke, nem számít, ki hányadik házasságában él. Abban az esetben viszont, ha a házaspár valamely tagjának már van gyermeke, akkor a házastársak közül legalább az egyik félnek az első házasságát kell kötnie. A megözvegyülés miatt megszűnt korábbi házasság pedig nem számít első házasságnak.

Többen tették fel azt a kérdést is, hogy kik lehetnek jogosultak a babaváró támogatásra. A szabályok értelmében támogatásra minden olyan házaspár jogosult, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Fontos, hogy a biztosítási jogviszonyba beleszámít a hallgatói jogviszony is.

Gyakori kérdés volt az is, hogy pontosan mettől meddig lehet igényelni a babaváró támogatást. A babaváró támogatás igénylésére 2019. július 1-től 2022. december 31-ig lesz lehetőség a bankfiókokban.

Érkezett számos megkeresés azzal kapcsolatban is, hogy a külföldi biztosítotti jogviszony számít-e a CSOK igénybevételénél. A válasz az, hogy igen. 2019. július 1-je után pedig, ha a magyar állampolgárságú igénylő az uniós államokon kívüli, más külföldi államban szerzett biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, akkor azt is figyelembe veszik a CSOK igénylésénél.

Sokan kérdezték azt is, hogy hány gyermek után lehet igénybe venni a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást. 2019. július 1-je után már a második gyermeküket váró család is kérheti az 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedést.

Az új kormányzati támogatásokról a 1818-as telefonszámon és a csalad.hu oldalon is részletes tájékoztatást kaphatunk.

- Rosdy Tamás -

A rovat további hírei: Közélet

Lehellet megszegik

Lehellet megszegik

2019. augusztus 20. (kedd)

Itt volt ez Merkel látogatás és az egyesült ellenzék testületileg elvesztette a fejét.

Isten éltessen Magyarország!

Isten éltessen Magyarország!

2019. augusztus 20. (kedd)

Cserna Gábor polgármester a nemzeti ünnephez kapcsolódó gondolatait tolmácsoljuk Olvasóinknak.

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. augusztus 18. (vasárnap)

Egy csokorban a hét legfontosabb hírei, eseményei a D+TV heti hírösszefoglalójában.

Átadták a Pro Pentele díjat

Átadták a Pro Pentele díjat

2019. augusztus 18. (vasárnap)

A Pro Pentele Díj, az Oklevél Penteléért díj és az Emlékoklevél Penteléért díj átadásával és aratóbállal köszöntötték augusztus 20-át a Pentelei Nyugdíjas Klub, a Hagyományőrző Egyesület tagjai szombaton az egykori Szórád iskolában, az Óvárosban.

Áramszünet lesz!

Áramszünet lesz!

2019. augusztus 17. (szombat)

Az E.ON folyamatos korszerűsítést hajt végre a városi hálózaton, melynek biztonságos elvégzése érdekében elengedhetetlen a vezetékek időszakos feszültségmentesítése. Ezért augusztus 28-án  8:30-tól várhatóan 15:30-ig áramszünet lesz az alábbi területeken.

Folytatódnak a járdafelújítások

Folytatódnak a járdafelújítások

2019. augusztus 17. (szombat)

Az elmúlt öt év munkája és az elmúlt három év tervezése után több száz méter járda újult meg a 6-os körzetben, az Építők útján.

Gyászjelentés

Gyászjelentés

2019. augusztus 16. (péntek)

Megrendült szívvel tudatjuk, hogy Pethő Vilmosné, született Pfeffer Ilona, 83 esztendős korában elhunyt. Örök nyugalomra 2019. augusztus 23-án,14.30-kor helyezik a dunaújvárosi temetőben.