Dunaújváros Hetilap

A babaváró támogatás iránt érdeklődnek a legtöbben

2019. május 14. (kedd) 11:55 - doszerk

A családvédelmi akcióterv részleteiről egyre többen érdeklődnek a 1818-as telefonszámon. Ezen a számon érhető el a kormányzati ügyfélvonal. A leggyakoribb kérdés, hogy csak az első házasságban élők igényelhetik-e a babaváró támogatást. Sokan érdeklődnek aziránt is, hogy a CSOK igénybevételénél számít-e a külföldi biztosított jogviszony.

A telefonálók természetesen főként a saját élethelyzetükkel kapcsolatos kérdéseiket teszik fel, azt tudakolják, hogy teljesülnek-e az esetükben az egyes intézkedések feltételei, illetve milyen kritériumoknak kell a jövőben megfelelniük.

Sokan a babaváró támogatással és a nagycsaládosok autóvásárlási programjával kapcsolatban kívánnak informálódni. Sokan érdeklődnek még a Családi otthonteremtési kedvezmény bővítése, illetve a Jelzáloghitel-tartozás csökkentésének feltételei iránt is. Emellett számos megkeresés érkezett a Nagyszülői GYED-del kapcsolatban.

A babaváró támogatásnál fontos tudni, hogy ha a házaspárnak még nincs gyermeke, nem számít, ki hányadik házasságában él. Abban az esetben viszont, ha a házaspár valamely tagjának már van gyermeke, akkor a házastársak közül legalább az egyik félnek az első házasságát kell kötnie. A megözvegyülés miatt megszűnt korábbi házasság pedig nem számít első házasságnak.

Többen tették fel azt a kérdést is, hogy kik lehetnek jogosultak a babaváró támogatásra. A szabályok értelmében támogatásra minden olyan házaspár jogosult, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Fontos, hogy a biztosítási jogviszonyba beleszámít a hallgatói jogviszony is.

Gyakori kérdés volt az is, hogy pontosan mettől meddig lehet igényelni a babaváró támogatást. A babaváró támogatás igénylésére 2019. július 1-től 2022. december 31-ig lesz lehetőség a bankfiókokban.

Érkezett számos megkeresés azzal kapcsolatban is, hogy a külföldi biztosítotti jogviszony számít-e a CSOK igénybevételénél. A válasz az, hogy igen. 2019. július 1-je után pedig, ha a magyar állampolgárságú igénylő az uniós államokon kívüli, más külföldi államban szerzett biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, akkor azt is figyelembe veszik a CSOK igénylésénél.

Sokan kérdezték azt is, hogy hány gyermek után lehet igénybe venni a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást. 2019. július 1-je után már a második gyermeküket váró család is kérheti az 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedést.

Az új kormányzati támogatásokról a 1818-as telefonszámon és a csalad.hu oldalon is részletes tájékoztatást kaphatunk.

- Rosdy Tamás -

A rovat további hírei: Közélet

Dolgoznak a melegvíz szolgáltatás helyreállításán

Dolgoznak a melegvíz szolgáltatás helyreállításán

2019. május 25. (szombat)

A DVCSH tájékoztatása szerint szinte az egész város területén akadozik a melegvíz szolgáltatás csőtörés miatt. A cég szakemberei nagy erőkkel dolgoznak a hiba elhárításán, várhatóan délutánra újra lesz melegvíz a háztartásokban.

Beindult a Családi Hétvége

Beindult a Családi Hétvége

2019. május 25. (szombat)

Négy nagykoncerttel startolt el a 2019-es Családi Hétvége az Alsó Duna-parton. Az időjárás kegyes volt a látogatókkal, a legnagyobb buli pedig a Follow the Flow koncertjén volt, a legjobb muzsikát pedig a Zorall tolta.

Kilencvenévesen is jó kedélyű

Kilencvenévesen is jó kedélyű

2019. május 24. (péntek)

Pető János világéletében kedves természetéről volt híres, főleg a Barátság városrészben, ahol éveken át dolgozott az ABC-ben, ez pedig kilencven éves korában sem változott meg.

D+ Híradó - Konferencia és sportnap

D+ Híradó - Konferencia és sportnap

2019. május 24. (péntek)

Vasárnap választás, konferencia a városházán, sportnap az ovisoknak - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

A kanyarban sincs a dunaújvárosi ellenzéki összefogás

A kanyarban sincs a dunaújvárosi ellenzéki összefogás

2019. május 24. (péntek)

Lakossági fórumot tartott a Mindenki Magyarországa Mozgalom szerdán a Munkásművelődési Központban.

Minden, amit a Családi Hétvégéről tudni kell

Minden, amit a Családi Hétvégéről tudni kell

2019. május 24. (péntek)

Itt a legnagyobb és a legjobban várt városi nagyrendezvény, a Családi Hétvége. Csokorba szedtük a legfontosabb információkat. Programok, koncertek, időrend, hasznos tudnivalók egy helyen. Mindenki érezze jól magát, mutatjuk a táncrendet és az "étlapot".

D+ Híradó - Sajtóbejárás, arborétumi séta

D+ Híradó - Sajtóbejárás, arborétumi séta

2019. május 23. (csütörtök)

Sajtóbejárás a családi hétvége előtt, könyvtárosok az arborétumban, nyílt nap a kórházban - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.